Tahran-Tel Aviv hattında tehlikeli gerilim

Güncelleme Tarihi:

Tahran-Tel Aviv hattında tehlikeli gerilim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2023 07:00

İsrail’in Gazze’ye kara harekâtına ne zaman başlayacağı merakla beklenirken, İran ile İsrail’den gelen karşılıklı açıklamalar ve Hizbullah ile Lübnan sınırında yaşanan çatışmalar savaşın bölgede yayılabileceği endişelerini arttırdı. İran, Gazze’ye yönelik saldırılar durmazsa durumun “kontrolden çıkacağı” uyarısını yaparken, ABD bölgeye ikinci uçak gemisini yolladı.

Haberin Devamı

İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze’ye kara harekâtına yönelik hazırlıkları devam ederken, İran ve Lübnan Hizbullahı’nın çatışmalara dahil olmasına ve savaşın farklı bölgelere sıçramasına yönelik endişeler artıyor. İran’dan Gazze’ye yönelik saldırılar sonlanmazsa “bölgede durumun kontorlden çıkacağı” uyarısı gelirken, dün sabah saatlerinde Lübnan sınırından Hizbullah’ın üstlendiği saldırıda İsrail kasabasına açılan ateşte 1 İsrailli öldü. Çatışmaların başladığı andan itibaren İsrail’e tam desteğini açıklayan ABD ise bölgeye ikinci uçak gemisi filosunu yönlendirdi.

‘KONTROLDEN ÇIKABİLİR’

Dün ABD merkezli haber sitesi Axios, Tahran’ın Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Tel Aviv’e bir mesaj göndererek Gazze Şeridi’ne kara harekâtı başlatması halinde karşılık vermek zorunda kalacağı konusunda uyardığını iddia etti. Bu haberden kısa süre sonra İran’ın BM Daimi Temsilciliği, iddialara paralel bir açıklama yaptı. Temsilciliğin sosyal medyadan hesabından yapılan açıklamada, “İsrail apartheidinin savaş suçları ve soykırımı derhal durdurulmazsa, durum kontrolden çıkabilir ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir; bunun sorumluluğu da BM’ye, Güvenlik Konseyi’ne ve Konsey’i çıkmaza sürükleyen devletlere aittir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

‘ORTADOĞU’YA YAYILIR’

Önceki gün Lübnan’a giderek Hizbullah temsilcileriyle görüşen ve ardından Katar’da Hamas’sın siyasi büro lideri İsmail Haniye ile bir arayan gelen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan da İsrail’e saldırıları durdurma çağrısında bulundu. Hizbullah’ın savaşa katılması halinde savaşın Ortadoğu’nun diğer bölgelerine yayılabileceğini söyleyen Abdullahiyan, bunun İsrail’in “büyük bir deprem” yaşamasına neden olacağı uyarısında bulundu. Dün de Katarlı mevkidaşı Abdurrahman el-Sani ile görüşen Abdullahiyan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada uyarısını yineleyerek, “İsrail’in Filistinlilere yönelik savaş suçlarını ve cinayetlerini sürdürmesi halinde, bölgedeki durumun mevcut haliyle kalacağı kimse tarafından garanti edilemez” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘GEREKLİ GÖRÜRSEK VURURUZ’

İsrail’den de gerilimi tırmandırıcı açıklamalar geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Stratejik İşler Başkanı Joshua Zarka, “İran’ı Suriye üzerinden silah konuşlandırarak ikinci bir savaş cephesi açmaya çalışmakla” suçladı. Zarka, X’te (eski adıyla Twitter) paylaşılan, “İran rejimi, savaşta kuzey cephesi açmak için stratejik silahları Suriye’ye veya Suriye üzerinden taşımaya çalışıyor ve İsrailliler bunu engellemeye kararlı” gönderisine “Evet buna çalışıyorlar. Evet, kararlıyız” yanıtı verdi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de dün yaptığı bir açıklamada, “gerekli gördükleri takdirde Ortadoğu’daki herhangi bir yere saldırabilir” dedi. “Tüm Ortadoğu’da daima etrafımızı izliyoruz. Ordumuz İsrail’in güvenliğini sağlamak için Ortadoğu’da her yere operasyon düzenleyebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

LÜBNAN SINIRI ISINDI

Dün İsrail-Lübnan sınırında da sıcak saatler yaşandı. Hizbullah’ın “İsrail tanklarının hedef alındığını açıkladığı” saldırısında İsrail’in sınır kasabası Shtula’da 1 kişi öldü, 3 kişi ise yaralandı. İsrail ordusu, Hizbullah mevzilerinden 9 roket fırlatıldığını ve karşılık olarak Lübnan’daki hedeflerin vurulduğunu açıklarken, vatandaşlarına Lübnan sınırına 4 kilometreden daha fazla yaklaşmama uyarısı yapıldı. Öte yandan İsrail ordusu bir hafta içindeki ikinci kez Suriye’nin Halep havalimanını vurdu. İsrail basını, havalimanlarının İran’dan bölgeye silah sevkiyatının kesmek amacıyla hedef alındığını yazdı.

SAVAŞ GÜNLÜĞÜ

REHİNE SAYISI 155

İsrail ordusu, Hamas’ın geçen hafta İsrail’e düzenlediği saldırıda rehin alınanların sayısını 155 olarak duyurdu. Ordu, ayrıca 7 Ekim’den bu yana en az 279 askerinin öldüğünü bildirdi. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus, rehinelerin büyük olasılıkla yeraltı tünellerinde tutulduğunu, önceliğin onları kurtarmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İSRAİL: BİR HAMAS KOMUTANINI DAHA VURDUK

İsrail ordusu, Hamas’ın bir komutanının daha öldürüldüğünü açıkladı. Ordu, Hamas’ın “Nirim ve Nir Oz topluluklarına yönelik saldırılarına liderlik eden Nuhbe biriminin komutanlarından Bilal El Kedra’nın hava saldırısında öldürüldüğünü” belirtti.

PAPA’DAN İNSANİ KORİDOR ÇAĞRISI

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesko, Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda yaptığı konuşmada, Gazze’de insani koridorların kurulması ve Hamas’ın aldığı rehinelerin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu. “Lütfen burada veya başka bir yerde daha fazla kan dökülmesin” diyen Papa, “Acı çeken birçok insanı, gençleri ve yaşlıları düşünüyorum. Tüm nüfusa yardım ve destek sağlayacak insani koridorları garanti altına almalıyız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ÇİN’DEN İSRAİL’E SERT TEPKİ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi “İsrail’in eylemlerinin meşru müdafaanın ötesine geçtiğini” belirtti ve Netanyahu hükümetine kuşatma altındaki Gazze’de Filistinlileri “toplu cezalandırmaya son vermeye” çağrısında bulundu. Öte yandan Çin devlet medyası, İsrail-Hamas arasında olası bir ateşkes için gelecek hafta bölgeye diplomatik heyet gönderileceğini bildirdi.

BLINKEN RİYAD’DAYDI

Suudi Arabistan’ın İsrail ile normalleşme sürecini askıya almasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Riyad’a giderek Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü. Blinken “görüşmenin yapıcı geçtiğini” ifade ederken Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada “Gazze’deki ablukayı kaldırmak için yoğun şekilde çalışıldığı” kaydedildi. Blinken bugün tekrar İsrail’e gidecek.

ABD’DEN BÖLGEYE İKİNCİ UÇAK GEMİSİ

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından hemen sonra Tel Aviv’e desteğini açıklayan ve üçüncü ülkelere “uzak durun” uyarısı yapan ABD, USS Gerald R. Ford uçak gemisinin ardından USS Esienhower uçak gemisini de bölgeye sevk ettiğini açıkladı. ABD’nin özellikle İran ve Hizbullah’a “buradayız” mesajı olarak algılanan ikinci uçak gemisi hamlesi, İran’ın açıklamalarının ardından geldi. Uçak gemisinin bölgeye yönlendirildiğini ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) duyururken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de yaptığı açıklamada, alınan kararı “İsrail’e yönelik düşmanca eylemleri ve Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından bu savaşı genişletme çabalarını caydırma çabasının bir parçası” olarak nitelendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!