Suudilerden ABD’ye ekonomik tehdit

Güncelleme Tarihi:

Suudilerden ABD’ye ekonomik tehdit
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 23:17

Suudi Arabistan’ın, 11 Eylül saldırısında Riyad yönetiminin rolü olduğunu iddialarını içeren yasa tasarısının Kongre’den geçmesi halinde, ABD’ye ekonomik tehditte bulunduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Amerikan New York Times gazetesinde dün çıkan habere göre, Suudi Arabistan yasanın Kongre’den geçmesi halinde, ABD’yi Krallık’ın ABD’deki 750 milyar dolar değerindeki FED tahvilleri ve bonolarını satmakla tehdit etti. Geçen ay başkent Washington’ı ziyaret eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Suudi Kralı Selman’ın bu “mesajını” bizzat yönetime ve kongre üyelerine iletti. Obama yönetiminin de yasanın geçmemesi için Kongre’de lobiye başladığı belirtildi. Ancak bu adım “Suudi Kral’ına taviz mi veriyoruz” diyen bazı Kongre üyelerinin ve 11 Eylül saldırıları mağdurlarının tepkisini çekti. Ekonomistlere göre petrol fiyatlarının düşmesiyle ekonomisi zor günler geçiren Riyad’ın bu tehdidini hayata geçirmesi zor.

OBAMA RİYAD YOLCUSU

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, çarşamba günü müttefiği Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek Kral Selman’la bir araya gelecek. Obama’nın gündeminde söz konusu 11 Eylül yasasının olup olmadığı bilinmiyor. 2002’de yapılan bir Kongre araştırmasında, Suudi Arabistan hükümetinin 11 Eylül saldırılarından sorumlu olabileceği şüpheleri ortaya atılmıştı. Raporun 28 sayfalık kısmı ise sansürlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!