Suriye'de Esad ailesinin iktidar kavgası kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Suriyede Esad ailesinin iktidar kavgası kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Suriye, hasta olan Cumhurbaşkanı Hafız Esad sonrasında yerine kimin geçeceği konusunda şiddetli bir iktidar mücadelesine sahne oluyor. Gözetim altında tutulan, Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad'a verilen desteğin artmaya başlamasının ülkede ciddi bir kargaşanın işareti olduğu bildiriliyor.

İstihbarat birimlerinin elde ettiği bilgilere göre, kanser olan Hafız Esad'ın kendisinden sonra yerinde görmek istediği kişi, oğlu Başer Esad. Buradaki güçlük, Suriye anayasasının Cumhurbaşkanı olacak kişinin 40 yaşını doldurmuş olması koşulunu getirmiş olması. Başer Esad ise henüz 33 yaşında. Sağlık durumu, baba Hafız Esad'ın 7 yıl daha yaşamasına izin verecek gibi gözükmüyor.

Bu nedenle, Esad'ın oğlunun Cumhurbaşkanı olmadan önce beklemek zorunda olduğu süre için yerine güvendiği, geçici bir ismi atamak istediği, ancak, bu formülün Suriye'nin üst üst düzey yöneticileri arasında rağbet görmediği bildiriliyor.

Önemli bir diğer iktidar adayı ise Hafız Esad'ın 8 Şubat 1988 tarihinden bu yana gözetim altında tuttuğu kardeşi Rıfat Esad. Başbakan M.Abdülkadir El-Zobi ile Savunma Bakanı Mustafa Tlass'ın, Rıfat Esad'ın Cumhurbaşkanlığını destekledikleri bildiriliyor. Buna karşılık, başını Suriye Genelkurmay Başkanı Ali Aslan'ın çektiği bir başka kanadın Başer Esad'ı desteklediği alınan bilgiler arasında.

İstihbarat birimlerine göre, Tlass'la El-Zobi, Başer'in halefliğine karşı çıkarken, ülkeyi yönetmeye yetecek bilgi, beceri ve tecrübeden yoksun olduğu, halk tarafından tanınmadığı gibi gerekçelere dayanıyorlar. Ayrıca Başer Esad'ın babası Hafız Esad'dan daha sert bir yönetim anlayışına sahip olduğu belirtiliyor.

Bu denklem içinde Esad'ın, sağlığı daha fazla bozulmadan yapacağı bir dayatma ile oğlunu yerine getirmek istediği, hastalığının ilerlemesi durumunda ülkedeki etkisini yitirebileceğinden ve ayrıca kendisinden sonra Suriye'nin bir iç kargaşaya girmesinden endişe ettiği anlaşılıyor. Bu çerçevede, Esad'ın Suriye'de huzuru sağlayabileceğine inandığı oğlunu yerine atamak için çaba göstermesi bekleniyor.

APO DA ENDİŞELİ

Bu arada, PKK lideri Öcalan'ın, Suriye'de çıkabilecek iç karışıklık sonrası kendi durumunun ne olacağı konusunda endişe içinde olduğu, Suriye yetkililerinin bu konuda ne düşündüklerini öğrenmek amacıyla, Şam'da üst düzey yöneticilerle görüşmek için çaba harcadığı öğrenilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!