Suriye’de çözüm için yeni perde

Güncelleme Tarihi:

Suriye’de çözüm için yeni perde
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 19:49

Suriye’de rejim ile muhalifler arasında barış müzakereleri bugün Cenevre’de başlıyor. Masa kurulmadan önce Şam yönetiminin, “Esad kırmızı çizgimizdir” açıklamasına muhaliflerden sonra Washington’dan da tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esad yönetimini Rusya ve İran’ın da kabul ettiği müzakere masasından çekilmeye çalışmakla suçladı.

Haberin Devamı

BM arabuluculuğundaki Suriye barış müzakerelerinin bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde başlaması planlanıyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre müzakerelerinin 10 günü aşmayacağını açıkladı. Mistura, görüşmelerin yeni bir hükümetin oluşturulmasını, yeni bir anayasa yapılmasını ve 18 ay içinde BM gözetiminde devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesini kapsadığını bildirdi.

SERT MESAJLAR

Şam yönetimi, masaya oturmadan önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğinin tartışmayacaklarını deklare etti. Yüksek Müzakere Komitesi’nde Ceyş’ul İslam (İslam Ordusu) örgütünün temsilcisi olarak yer alan Muhammed Alluş ise Suriye’de geçiş sürecinin “Esad’ın gitmesiyle ya da ölümüyle başlaması” gerektiğini söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim’in önceki gün yaptığı “Beşar Esad kırmızı çizgimizdir” açıklamasına dün ABD ve Fransa’dan tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esad yönetimini Rusya ve İran’ın da kabul ettiği müzakere masasından çekilmeye çalışmakla suçladı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise Muallim’in açıklamalarını “Bu bir provokasyon. Kötü bir işaret ve ateşkesin ruhuna uymuyor” şeklinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

NUSRA AMERİKAN TOW FÜZELERİNİ ÇALDI MI

Terör örgütü El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi ve müttefiği Cund el Aksa örgütü, dün Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Batı destekli 13’üncü Tümen adlı gruba saldırdı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, El Nusra ve Cund el Aksa militanlarının, 13’üncü Tümen’in İdlib’e bağlı Maaret el Numan’daki üssünü bastığını ve yakınlarındaki üç kasabada da cephanelerini yağmaladığını bildirdi. Baskın sırasında 13’üncü Tümen’den 4 savaşçı ve cihatçılardan 2 kişi öldü. Gözlemevi, cihatçı militanların, 13’üncü Tümen’den 40 kişiyi kaçırdığını ve Amerikan yapımı tanksavar füzeler TOW’ları götürdüğünü aktardı. Ancak, Türkiye’de bulunan 13’üncü Tümen’in komutanı Ahmed el-Saud, TOW füzelerinin çalınmadığını sadece hafif silahların ve cephanelerin götürüldüğünü söyledi. El Nusra Cephesi, geçtiğimiz yıl da eğit-donat kapsamında Türkiye’de eğitilen 30’uncu Tümen’e saldırmış ve üyelerini kaçırmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!