Suriye sınırına büyük yığınak

Güncelleme Tarihi:

Suriye sınırına büyük yığınak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2015 00:50

Suriye’de içsavaşın çıktığı 2011’den bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kapasitesinin önemli bir bölümünün Türkiye-Suriye hududuna yığıldığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı’nın raporuna göre 54 bin asker, 453 zırhlı araç sınırda konuşlandı.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı’nın hazırladığı bir rapora göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nca hudutlarda bulunan 317 karakol ve destek birliklerinde toplam 54 bin personel, (TSK’nın mevcut personelinin yüzde 15’i), envanterdeki Taktik Tekerlekli Zırhlı 453 adet araç (TSK’nın yüzde 65’i), keşif gözetleme vasıtalarının yüzde 25’i Suriye sınırında görevlendirildi.

363 KİLOMETRE HENDEK

Aynı rapora göre Suriye hududunda alınan fiziki güvenlik tedbirleri kapsamında, 363 kilometre hendek, 90 kilometre tel engeli, 68 kilometre toprak set, 7 kilometre beton duvar inşa edildi. 270 kilometre uzunluğunda bölge aydınlatılırken, bin 210 kilometre hudut devriye yolu yenilendi. Hudut olaylarına müdahale esnasında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı mensubu 9 personel yaralandı.

Haberin Devamı

Suriye sınırına büyük yığınak

48 BİN TEŞEBBÜS

TSK envanterinde bulunan İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçakları’nın (İKU) yüzde 90’ını da çoğunlukla Suriye ve Irak sınırı hattında kullanıldı. TSK, Suriye sınırında 2011 yılından bu yana, 48 binden fazla hudut geçiş teşebbüsüne müdahale etti ve bu kapsamda 175 bin şahıs yakalandı. Ayrıca 5.5 milyon litre akaryakıt, 2 milyon karton sigara, 3.5 ton uyuşturucu, 1.5 milyon uyuşturucu hap, 4 bin silah ele geçirildi. Raporda Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşlarının sayısının resmi kayıtlara göre 1 milyon 625 bin kişiye ulaştığı, bunlardan Kobani (Ayn El-Arab) bölgesindeki 205 bin Suriyeli şahsın geçiş işlemlerinin hudut birlikleri tarafından yapıldığı belirtildi.

Suriye sınırına büyük yığınak

AKÇAKALE SINIRINDA GERGİNLİK

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısına düşen IŞİD’in kontrolündeki Telabyad’da toplanan yaklaşık 2 bin Suriyeli, dün Akçakale’deki tren istasyonunun bulunduğu bölgeye yaklaştı. Sınır hattına gelen Suriyelilerin Türkiye’ye geçişine izin vermeyen güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtı. Bunun üzerine Suriyeliler güvenlik güçlerine taş attı. Akşam saatlerinde ise ellerinde uzun namlulu tüfeklerle sınır hattına gelen IŞİD militanı olduğu sanılan 8-9 kişilik grup, Türkiye’ye geçmek için bekleyen Suriyelilere evlerine dönmeleri yönünde çağrıda bulundu. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişi evlerine döndü. Ancak kalabalık, bir süre sonra yeniden Türkiye’ye sığınmak için sınır hattına akın etmeye başladı. Türkiye’ye sığınmak için gelenlerin sayısı her geçen saat artarken, bölgedeki güvenlik önlemleri de üst düzeyde tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!