Süper zenginler dünyayı yok ediyor

Güncelleme Tarihi:

Süper zenginler dünyayı yok ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2023 07:00

İngiliz The Guardian’ın hazırladığı “Büyük Karbon Bölünmesi” adlı rapora göre, insanlığın en zengin yüzde 1’i, en yoksul yüzde 66’dan daha fazla karbon emisyonuna yol açıyor.

Haberin Devamı

Küresel iklim eşitsizliğine ilişkin şimdiye kadar gerçekleştirilen en kapsamlı çalışmada milyarderler, milyonerler ve yılda 140 bin dolardan fazla ücret alanlar da dahil olmak üzere 77 milyon kişiden oluşan bu elit grubun, tek başına 2019’daki tüm karbon emisyonlarının yüzde 16’sından sorumlu olduğu tespit edildi.

12 KİŞİ 2.1 MİLYON EVE BEDEL

Çalışma ayrıca Amazon’un patronu Jeff Bezos, Rus oligark Roman Abramoviç, teknoloji milyarderleri Bill Gates, Larry Page ve Michael Dell, Tesla ve sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk ve Meksikalı işadamı Carlos Slim’in de aralarında bulunduğu 12 işinsanının sahip olduğu şirketlerle, gezegeni 2.1 milyon evden daha fazla kirlettiğini ortaya koydu. Oxfam’ın kıdemli iklim adaleti danışmanı Chiara Liguori “Süper zenginler gezegeni yok etme noktasına kadar fütursuz ki, iklim krizinden en yüksek bedeli ödeyenler en yoksul kesimler oluyor. İklim ve eşitsizlik krizleri birbirini besliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Süper zenginler dünyayı yok ediyor

AFRİKA KITASININ SADECE YÜZDE 4

The Guardian’ın Oxfam, Stockholm Çevre Enstitüsü ve diğer uzmanlarla birlikte hazırladığı çalışmada, dünya nüfusunun yaklaşık altıda birine ev sahipliği yapan Afrika kıtası, emisyonların sadece yüzde 4’ünden sorumlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!