SPD neden bir türlü karar veremiyor?

Güncelleme Tarihi:

SPD neden bir türlü karar veremiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 10:16

Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD) hükümete nasıl katılacakları konusunda hala kararsız. Sol kanat büyük koalisyon yerine ‘işbirliği koalisyonu’ diyor. SPD’nin fazla nazı kamuoyunu usandırıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA Sosyal Demokratlar ‘Kararsız Kasım’ı oynuyor. Daha seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz, çok erken hareket edip “Hükümete yokuz” dediler. Merkel diğer partilerle hükümeti kuramayıp, Cumhurbaşkanı devreye girince, SPD bu sefer Hıristiyan Demokratlarla (CDU/CSU) “Tamam bir görüşelim” diye nazlandı. Hükümet kurulması yönünde kamuoyu baskısı artınca, bir türlü karar veremeyen SPD yönetim kurulu topu kurultaya attı. Kurultayda saatlerce süren tartışmalardan sonra ‘Görüşmelere evet’ denildi. Ama SPD, Hıristiyan Demokratlarla nasıl bir hükümet seçeneğini görüşeceğine bir türlü karar veremiyor.
Hükümete nasıl ortak olacak bilmiyor. Büyük koalisyona mı girecek? Yoksa azınlık hükümetine mi destek verecek?
Şimdi bir de işbirliği seçeneği ortaya atıldı. Parti içindeki sol kanat, “Büyük koalisyon olmasın” diyor. Bunun yerine bir işbirliği hükümeti öneriyor. Sol kanat, “Ana konularda Hıristiyan Birlik’le bir sözleşme yapalım, anlaşamadığımız konularda ayrı ayrı parlamentodaki diğer partilerin onayını arayalım” diyor.

Haberin Devamı

ELEŞTİRİLMEYE BAŞLANDI
Başbakan Merkel, “Ben istikrarlı bir hükümet istiyorum. İstikrarlı hükümet büyük koalisyon” dedi. Ama SPD’nin hala diğer seçenekleri tartışıyor olması, artık sadece Hıristiyan Demokratları değil, kamuoyunu da usandırmaya başladı. SPD lideri Martin Schulz iki kanat arasında gidip geliyor. Bir türlü masaya yumruğunu vurup dümen başına geçemiyor. SPD’nin bu kararsızlığı kamuoyunda, “SPD ne istediğini kendisi de bilmiyor, hükümet etme yeteneği yok” gibi eleştiriler yükselmeye başladı. Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Başkan Yardımcısı Volker Bouffier, SPD’nin bu kararsızlığını “Biz SPD’ye bir terapi grubu veremeyiz. SPD önce sorumluluk üstlenmek istiyor mu, karar versin” diye eleştirdi.
Dün akşam CDU lideri Merkel, CSU lideri Seehofer, SPD lideri Schulz ve üç partinin grup başkanları ilk görüşme için bir araya geldi. SPD bu görüşmenin sonuçlarını yönetim kurulunda değerlendirecek ve sondaj görüşmelerine başlayıp başlamayacağına cuma günü karar verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!