Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri...Rusya'dan ABD ve Kanada'ya yaptırım misillemesi!

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri...Rusyadan ABD ve Kanadaya yaptırım misillemesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2022 12:48

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaş 20'nci gününde. Başkent Kiev güne patlama sesleri ile uyandı. Rus ordusu Kiev'deki bir binayı hedef aldı. 2 kişinin öldüğü açıklandı. Fox News muhabiri Bejamin Hall'un hayatını kaybettiği saldırıdan bir acı haber daha geldi. Saldırıda yaralanan Fox News kameramanı Pierre Zakrzewski'nin de hayatını kaybettiği bildirildi. Öte yandan Rusya ABD ve Kanada'ya karşı bir adım atarak ABD Başkanı Joe Biden, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ederken Suriyeli savaşçılar ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre şimdiye kadar 40 binden fazla Suriyeli savaşçı Ukrayna'ya gitmek için kayıt oldu. Bunlardan 400'ünün eğitimine ise Ukrayna sınırına yakın kaplarda başlandı. Kiev güne patlama sesleri ile uyanırken, Ukrayna lideri Zelenski Rus askerlere 'teslim olun' çağrısında bulundu ve insanca muamele göreceklerinin sözünü verdi. Öte yandan dün ara verilen Rusya-Ukrayna ateşkes müzakerelerine yeniden başlandı.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

05.30 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus gemileri tarafından Karadeniz üzerinden Ukrayna'nın Odessa kentinin bombalandığını belirterek, "Birkaç saat önce Rus donanmasına ait gemiler Odessa Bölgesi'ndeki Tusla Köyü açıklarından sahil bölgesine top ve füze atışları gerçekleştirdi. İşgalciler kıyı savunma sistemimizi test etmeye çalışıyordu. Denizcileri karaya çıkarma girişiminde bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

05.00 Tayvan Dış İşleri Bakanı Josep Wu, 4 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin, Tayvan temsilcilerinin ve diğer Avrupalı diplomatlarında katıldığı basın toplantısında yaptığı açıklamada, Tayvan'ın Ukrayna’ya 11,5 milyon dolarlık ek yardım yapacağını kaydetti. Açıklamasında, Tayvan’ın yapacağı yardımın 5 AB ülkesine pay edileceği ve yardımların bu ülkelerin sivil toplum kuruluşları aracılığı ile Ukraynalı mültecilere ulaştırılacağını bildiren Josep Wu, "Polonya'ya 6,5 milyon dolar, Litvanya'ya 500 bin dolar, Slovakya, Macaristan ve Çekya'da 1,5 milyon dolarlık yardım yapılacak" ifadelerini kullandı.

04.50 Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi bir konferansta yaptığı konuşmada, BMGK'da reform çabalarını destekleyeceklerini belirtti. Moskova'nın, Ukrayna işgaline atıfta bulunarak, Rusya'nın daimi bir konsey üyesi olarak uluslararası toplumda barış ve güvenliğin korunmasında büyük sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatan Hayashi, Moskova'nın tutumunun konseyde yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğini kaydetti. Üye ülkelerin farklı ulusal çıkarları nedeniyle konseyde reform yapmanın kolay olmadığının altını çizen Hayashi, buna rağmen diğer ülkelerle işbirliği yaparak, reform çabalarını destekleyeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

04.25 Japonya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak, Rusya'nın "ayrıcalıklı ulus" ticaret statüsünün iptal edeceği ifade edildi. Japonya basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın kararı en kısa sürede kamuoyuna açıklayacağı belirtilirken, söz konusu tedbirin ardından Rusya'nın daha yüksek ithalat vergilerine tabi olacağı kaydedildi.

04.00 Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine yönelik yaptırımlar kapsamında İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea Futbol Kulübü eski sahibi Roman Abramovich'i yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

Haberin Devamı

03.50 Ukrayna’nın Dnipro Bölgesi’nde bulunan Nikopol kenti Belediye Başkanı Oleksandr Sayuk sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Harkov’a bağlı Oleksiivka ile Dnipro’ya bağlı Nikopol kentleri arasında bombardıman yapıldığını duyurdu.

Rus birliklerinin bu bombardımanlarına hala devam ettiğini aktaran Sayuk, Nikopol kenti merkezine henüz bir saldırı gerçekleşmediğini, fakat bir saldırı durumda sirenleri duyan halkın derhal sığınaklara kaçmasını tavsiye etti. Öte yandan Rusya’nın en çok saldırı gerçekleştirdiği kentlerden olan Harkov’da da Rus saldırıları devam etti. Rus uçakları, kentin merkezi noktalarına saldırılar düzenlerken, bu saldırılarda sivil hedeflerin vurulup vurulmadığı konusunda henüz iki taftanda resmi bir açıkla yapılmadı.

Haberin Devamı

Ayrıca Ukrayna'nın Çernihiv Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rus askerleri tarafından ikisi 17 ve biri 19 yaşında olan 3 gencin öldürüldüğü belirtilerek, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

23.40 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliye edilen kişi sayısının bugün yola çıkan 181 kişiyle beraber 15 bin 24 olduğunu açıkladı.

23.20 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 13.6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.Tasarı ile 13,6 milyar dolarlık fon, Ukrayna savunmasını güçlendirmek, Rusya ekonomisini engellemek ve savaş nedeniyle yerinden edilmiş sivilleri desteklemek için ayrılıyor. Fonun ayrıca diğer Doğu Avrupa ülkelerine ve bölgesel müttefiklere savunmalarını güçlendirmek, enerji kaynaklarını ve siber güvenlik ihtiyaçlarını korumak için ve insani, ekonomik yardım sağlamak için kullanılacağı belirtildi.

23.13 
Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi. 

Haberin Devamı


22.30
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırım listesine 370 kişi ve kurumu daha eklediğini açıklayarak, toplam yaptırım uygulanan kişi ve kurum sayısının binin üzerine çıktığını duyurdu.

22.20 Slovakya parlamentosunda yapılan oylama ile NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesi kapsamında 2 bin 100 askerden oluşan NATO birliğinin Slovakya’ya konuşlandırılmasını onaylandı. 134 milletvekilinin katıldığı oylamada, 96 “evet”, 15 “hayır” ve 22 “çekimser” oy kullanılırken, 1 milletvekili ise oy kullanmadı.

Onaylanan kararla 700 Alman, 600 Çek, 400 ABD’li, 200 Hollandalı, 100 Polonyalı ve 100 Sloven askerden oluşan 2 bin 100 kişilik NATO birliği, Slovakya'nın korunmasını sağlamak için Patriot hava savunma sistemi ve Sentinel radar teknolojisi de dahil olmak üzere NATO tarafından sağlanan askeri teçhizatı kullanacak.

NATO birlikleri, Slovakya'nın merkezindeki Lestnin, ülkenin doğusundaki Kamenica nad Cirochou ve Çekya sınırına yakın Kuchyna askeri eğitim bölgelerine konuşlandırılacaklar.

22.00 
Ukrayna Devlet Başkanlığı, müzakere masasında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı olumlu manada ses tonunu değiştirdiğini açıkladı. Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva yaptığı açıklamada, olumlu gelişmelerin yaşandığının sinyalini vererek, "Müzakerelerin başlangıcında Rusya bizim pozisyonumuzu anlamak istemiyordu. Pes edin silahları bırakın diyorlardı. Şimdi Rusya konuştuğu tonu değiştirdi farklı tonla bizimle konuşuyor pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin devlet başkanının katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir" dedi.

21.30 
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Belçika’nın başkenti Brüksel'de NATO liderleriyle bir araya geleceğini ve Avrupa Konseyi Zirvesi'ne katılacağını açıkladı.  

21.00 
Polonya Başbakanı Morawiecki, Facebook'tan paylaştığı mesajda, Rus güçlerinin saldırısı altındaki Kiev'de olduğunu açıkladı.

20.30 
Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkiv'de Rus işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana 600'ü aşkın binanın yıkıldığı açıklandı. Belediye Başkanı İhor Terehov, "Okullar, bakımevleri, klinikler yerle bir oldu. Rus ordusu karadan ve havadan sürekli üzerimize top atışı yapıyor" dedi.

18.30 
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Kanada Meclisi'ne hitap etti. Zelenski, Rusya'nın füze saldırıları sonucunda 97 çocuğun hayatını kaybettiğini belirterek, "Sabahın 4'ünde bombaları duyduğunuzu hayal edin, çocuklarınızın ve sizin bunları duyduğunuzu hayal edin. Onlarca başka şehrin vurulduğunu düşünün. Bunu hayal edebiliyor musunuz? ifadelerini kullandı.

18.20 
Fox News kameramanı Pierre Zakrzewski'nin Ukrayna'da öldürüldüğü açıklandı. Zakrzewski'nin muhabir Bejamin Hall'un yaralandığı saldırıda hayatını kaybettiği öğrenildi. America Reports programının sunucularından John Roberts, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Korkunç bir haber: Fox kameramanı Pierre Zakrzewski, muhabir Benhamin Hall'un yaralandığı aynı saldırıda öldürüldü. Dünya genelinde Pierre'le çok kez çalıştım. Tam bir hazineydi. Pierre'in eşi ve ailesine yürekten dualarımızı iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri...Rusyadan ABD ve Kanadaya yaptırım misillemesi


17:53
Rusya, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'de dahil 13 ABD'li diplomatı yaptırım listesine aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığının resmi sitesinde yayınlanan yaptırım listesinde, “ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CIA Direktörü William Burns, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ekonomi Danışman Yardımcısı Daleep Singh, ABD Kalkınma Ajansı Direktörü Samantha Jane Power, ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo ve İhracat-İthalat Bankası Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Reta Jo Lewis yer aldı.

17:44 ABD, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko'ya yönelik yaptırımları yeniden devreye soktu. ABD Hazinesi, Lukaşenko'yu 'Rusya rejimine fayda sağlayan yozlaşmış hükümetin başı' olarak nitelendirdi ve yaptırımların liderin karısını da kapsayacağını duyurdu.

17:40 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski yaptığı video açıklamasında Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağının kabullenilmesi gerektiğini belirterek, "Ukrayna NATO üyesi değil. Bunu anlıyoruz. Yıllardır kapıların açık olduğunu duyduk ama katılamayacağımızı da duyduk. Bu bir gerçek ve kabul edilmesi gerekiyor." dedi.

17:38
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Ukrayna’dan ayrılan kişi sayısının 3 milyonu geçtiğini açıkladı.

17:26 Ukrayna Parlamentosu, 26 Mart’ta son bulacak sıkıyönetim uygulamasını 30 gün daha uzatma kararı aldı.

17:20 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO savunma bütçesinin en az yüzde 2’ye çıkarılması çağrısında bulunarak, “Barış ve özgürlük ile değerlerimizi korumak için bunu yapmamız şart” dedi.

17:05 Slovakya’da 4 kişi Rusya Askeri İstihbaratına NATO gizli bilgilerini sızdırdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

17:00 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini açıkladı. Macron ayrıca canlı yayında Ukrayna'nın işgalini protesto eden Rus gazeteci Marina Ovsyannikova'ya da koruma teklif etti.

16.50 Savcılar, Putin'in en büyük muhaliflerinden biri olan hapisteki politikacı Aleksey Navalni için 13 yıl ceza ve tam güvenlikli bir hapishaneye nakil istediler. 13 yıllık cezanın sahtecilik suçlamasıyla istendiği açıklandı.

16.30 İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak aralarında eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in de bulunduğu 370 kişi ve kuruma daha yaptırım uygulama kararı aldı.

16.20 Rusya'nın kuşatması altındaki Mariupol kentinden 2 binden fazla sivil araç çıkış yaptı Yetkililer bir o kadar daha aracın da ayrılmak için sırada beklediğini açıkladı.

16.15 Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakereler, dünkü teknik aranın ardından yeniden başladı.

Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşta insani koridorların oluşturulması ve ateşkes ilan edilmesine yönelik müzakereler sürüyor. Ukrayna heyetinde yer alan Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rus heyetlerinin dün teknik ara verdikleri müzakerelere yeniden başladığını duyurdu. Müzakereler çevrimiçi formatta devam ediyor.

15.55 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Donbas açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Moskova’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Kiev rejiminin en az 8 yıldır Donbass nüfusuna karşı yürüttüğü savaşı durduruyoruz” dedi.

15.45 Zelenskiy'den Avrupalı liderlere: "Bize yardım ederek kendinize yardım edin"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantısı'nda video konferans yöntemiyle Avrupalı liderlere hitap etti. Ukrayna'daki savaşın 20. gününde Zelenski, "Hepimiz Rusya'nın hedefiyiz ve bu nedenle Ukrayna ayakta durmazsa her şey Avrupa'nın aleyhine olacak. Bize yardım ederek kendinize yardım edin" ifadelerini kullandı. Zelenski, ülkenin ihtiyacı olan "jet avcı uçaklarını ve füze savunma sistemlerini almak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

NATO'YA UÇUŞA YASAK BÖLGE UYARISI

NATO'nun uçuşa yasak bölge uygulamasını reddetmesinden dolayı duyduğu hayal kırıklığını dile getiren Zelenski, "Üçüncü dünya savaşı hakkında, NATO'nun Ukrayna hava sahasını Rus füzeleri ve uçakları için kapatması durumunda başlayacağı ve bu nedenle uçuşa yasak bölge ilan edilmediği yönünde birçok konuşma duyuyoruz. Hava sahasının kapatılamaması durumu, Rus ordusunun barışçıl şehirleri bombalamasına ve apartmanları, hastaneleri ve okulları havaya uçurmasına izin veriyor. Kiev'de sabahın erken saatlerinde çok katlı 4 bina bombalandı, onlarca ölü var" ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri...Rusyadan ABD ve Kanadaya yaptırım misillemesi
Zelenski, "Bizim ve dolayısıyla sizin için güvenilir garantilere sahip olmak istiyoruz" diyen Zelenskiy, "Hala insanların öldürülmesini durdurabiliriz ve bu birlikte yapabileceğimiz bir şey. Demokrasinin yıkımını durdurun ve bunu şimdi bizim topraklarımızda yapın, yoksa onlar size de gelir" şeklinde konuştu.

15.30 Kiev Belediye başkanı Vitali Klitschko Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Svyatoshin semtindeki saldırıda can kaybının 4'e yükseldiğini duyurdu. Klitschko, "Ekipler sabahın erken saatlerinden itibaren hala alevleri söndürmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

14.18 Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına karşı 4’üncü yaptırım paketini onayladı. AB Komisyonu, Rusya üzerindeki ekonomik baskıyı artırmaya ve Ukrayna’daki saldırılarını finanse etmesini engellenmeye yönelik yaptırımların detaylarını açıkladı.

Yeni yaptırımlar kapsamında Rusya’nın devlet tarafından işletilen askeri-sanayi alanlarındaki kurumlarıyla herhangi bir işlem yapılması tamamen yasaklandı. Paket kapsamında Rusya’da 3.3 milyar euro gelir kaybına yol açacak demir-çelik ürünlerinin ithalatına yasak geldi. Söz konusu ürünlerin ithalatının üçüncü ülkeler arasında dağıtılmasına karar verildi.

Rus enerji sektörüne yeni yatırımlar yapılmasına geniş kapsamlı bir yasak koyan yaptırım paketinde, Oligarkları etkilemek amacıyla lüks araç ve mücevherler gibi ürünleri içeren lüks malların ihracatı da yasaklandı.

Yaptırım listesine, Kremlin'le bağlantılı oligarklar ve iş adamlarının yanı sıra, askeri ve savunma alanlarında faaliyet gösteren ve Rus saldırılarına lojistik ve maddi destek sağlayan şirketler de eklendi. Yaptırım listesine ayrıca savaşla ilgili dezenformasyonda aktif rol alan şahısların da dahil edildiği belirtildi.

AB kredi derecelendirme kuruluşları tarafından, AB piyasalarına erişimlerini daha fazla kısıtlamak amacıyla Rusya ve Rus şirketlerinin kredi derecelendirmelerinin yasaklanmasına ve Rus müşterilere derecelendirme hizmeti verilmesinin durdurulmasına karar verildi.

13.47 Ukrayna'da Harkov yolu üzerinde Rus ordusuna ait çok sayıda aracın imha edildiği ve terk edildiği görüldü.

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan ve 20 gündür devam eden savaşta askeri kayıplar artıyor. Ukrayna'da Harkov yolu üzerinde Rus ordusuna ait zırhlı araçlar ve askeri personelin nakli için kullanılan araçlar görüntülendi. Araçların bazılarının imha edildiği, bazılarının ise terk edildiği görüldü.

KREMLİN'DEN BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

13.40 Rusya’da yayın yapan Kanal 1 televizyonunun canlı yayını sırasında "savaşa hayır" yazılı pankart açan Kanal 1 Editörü Marina Ovsyannikova için Kremlin’den açıklama geldi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri...Rusyadan ABD ve Kanadaya yaptırım misillemesi
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov “Bu kadının yaptığı şey holiganlıktır” derken olaydan sonra hızlıca hamle yapan Kanal 1 yöneticilerini de kutladı.

Rusya hükümetine ait Kanal 1 televizyonunda 8 yıldır editör olarak çalışan Marina Ovsyannikova, kanalın canlı yayın sırasında yaşanan savaşı protesto etmişti

13.30 Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 3 milyona ulaştığını duyurdu.

13.10 İngiltere Rusya’ya karşı bir dizi yaptırım daha açıkladı.

Rusya ve Belarus’a uygulanan ithalat vergi indirimleri kaldırılacak.  Ekonomik suç yasa paketinin kabulüyle birlikte açıklanan yeni yaptırımlar ise lüks motorlu araçları, kürk gibi lüks giyim ürünlerini ve Rus votkası gibi ithal içkileri etkileyecek.

12.05 Kiev'de Rus bombalarının hedefi olan binada 2 kişi hayatını kaybetti. Olay yerindeki gelişmeleri CNN Türk canlı yayınında aktaran Mücahit Topçu, itfaiye ekiplerinin hala vurulan binada söndürme/soğutma çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Kiev'de bugün 20.00'de başlayacak sokağa çıkma yasağı, Perşembe günü 07.00'de sona erecek.

Binanın ön cephesinin tamamen yanmış ve kullanılamaz hale geldiğini belirten Topçu, 'Bulunduğumuz noktaya çok ses geliyor, zaman zaman patlama sesleri duyuluyor. Bu bölge İrpin bölgesine, Kuzey bölgesine, çatışmaların olduğu noktaya oldukça yakın bir güzergah. Yaklaşık 3-5 km bir mesafe var ve top atışı ile hedef alınabilecek bir güzergah.' ifadelerini kullandı. Ukrayna'da bulunan CNN Türk muhabiri Mücahit Topçu sözlerine şöyle devam etti;

'Cephe hattına oldukça yakın bir noktadayız, Kiev'e de yakın bir bölgedeyiz. Rus birlikleri sadece 5 km uzaklıkta o meşhur konvoyun, Rusya'nın 64 km uzunluğundaki konvoyun geliş hattı burası. Bu noktalarda ciddi bir bombardımanın gerçekleştiğini söyleyebiliriz.'

Söz konusu binanın yanı sıra bir metro istasyonun da hedef alındığını belirten Topçu, ' Metronun hedef alınması önemli. Zira o bölgede yaşayan, sığınaklarda bulunan vatandaşlar var' dedi.

Son iki gündür özellikle sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını belirten Topçu, 'Artık cephe hattı her yerde. Başkent Kiev'de artık her yer ateş hattı. Her yerde bombalar patlıyor. Çatışmadan 5 km uzaklıkta ama bu apartman bombardımanın hedefi oldu. Bu binada son anda kurtarılan siviller oldu. Daha da kötüsü olabilirdi ancak şu anki görüntü de faciadan başka bir şey değil' ifadelerini kullandı.

'Amerikalı ölen gazeteci buradan sadece 2-3km uzaklıkta hayatını kaybetti' diyen Topçu sözlerine şöyle devam etti;

'Bugün yine aynı bölgede 2 sivil hayatını kaybetti. Artık güvenli bir alan kalmamış gibi görünüyor. Sadece Rus saldırıları değil, Rus füzelerini düşüren hava sistemlerinin parçaları da şehir merkezlerine düşmeye başladı.'

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri...Rusyadan ABD ve Kanadaya yaptırım misillemesi

11.21 Ukrayna’nın savaş komuta merkezinde BBC’ye bilgi veren iki general, Kiev’in arazi yapısının Rus güçlerinin ilerlemesini zorlaştırdığını söyledi.

Generaller Rus obüslerinin Kiev’i menzillerine alamaması için büyük çaba sarf ettiklerini de anlattı.

General Andriy Krisçenko Dinyeper nehri, ona bağlanan iki kolun ve turbalık alanların savunmayı kolaylaştırdığını, nehirlerdeki köprüleri imha ettiklerini belirtti.

Aynı zamanda belediye başkan yardımcısı olan general, kentin büyüklüğünün ise savunmayı bir yandan zorlaştırdığını, diğer yandan da kolaylaştırdığını ifade etti.

Sergiy Knyazev de Kiev’de doğru ilerleyen büyük Rus konvoyunun saldırılarla dağıtıldığını ve bir tehdit olmaktan çıktığını söyledi.

3 BAŞBAKAN KİEV'E GİDİYOR

10:50
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Slovenya Başbakanı Janez Janša ve Çekya Başbakanı Petr Fiala Kiev'e giderek Zelenski ile görüşecek.

10.16 Rusya Savunma Bakanlığı Herson bölgesinindeki kontrolü tamamen ele geçirdiğini duyurdu.

09.20 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bina vuruldu. Rus ordusu Kiev'deki binayı topçu ateşi ile hedef aldı.

Bölgeden ilk görüntüler geldi. Binadaki yangın söndürme çalışmaları devam ederken vurulan binada iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı

Ukrayna makamlarından yapılan açıklamada bir kişinin yaralandığı, 35 kişinin de kurtarıldığı bilgisine yer verildi..

Görüntülerde yaşlı bir bina sakininin kurtarılmayı beklediği görülüyor. Yetkililer ölü sayısının artmasından edişe ediyor.

Kiev merkezindeki Lukyanivska metro istasyonu da hasar gördü. Kiev metro idaresi, hasar nedeniyle istasyonun kapandığını açıkladı.

06.45 Birden fazla kaynak Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 05.45'te (TSİ 06.45) büyük patlamaların meydana geldiğini bildirdi.

PUTİN İLK ADIMI ATTI

06.38 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre şimdiye kadar 40 binden fazla Suriyeli savaşçı Ukrayna'ya gitmek için kayıt oldu. Henüz hiçbir Suriyeli savaşçı bölgeye ulaşmadı ancak 400'ünün Rusya'da Ukrayna sınırına yakın kamplarda eğitim gördüğü açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin geçtiğimiz hafta Ortadoğu’dan gelecek ve Rusya saflarında yer alacak 'gönüllü savaşçıların' Ukrayna'da yer alacağını açıklamıştı.

06.35 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Rus birliklerine teslim olun çağrısında bulundu. Zelenski yayınlanan son video mesajında şu ifadelere yer verdi;

'Ukrayna halkı adına size yaşama şansı veriyoruz. Güçlerimize teslim olursanız, size insanlara nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davranacağız: haysiyetle.'

05.48 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir danışman savaşın Mayıs ayı başlarında bitmesini beklediklerini açıkladı.

Rusya'nın askeri kaynaklarının tükendiğini iddia eden danışman Oleksiy Arestovich, Ukrayna medyasında yayınlanan bir videoda, 'Bence en geç Mayıs ayında, Mayıs başında bir barış anlaşması yapmamız gerekiyor, belki çok daha erken' ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri...Rusyadan ABD ve Kanadaya yaptırım misillemesi
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Harkiv’in Rus ordusu tarafından bombalanmaya devam ettiğini belirterek bombalanma anlarının güvenlik kamerasına yansıyan görüntüsünü paylaştı.

05.39 Financial Times, ABD'nin müttefiklerine Rusya'nın Çin'den beş tür askeri teçhizat istediğini ilettiğini sayfasına taşıdı. İngiliz gazetesi, ABD diplomatik yazışmalarının içeriğine aşina olan yetkililere atıfta bulundu.

05.11 İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal veya biyolojik silah kullanmayı planlamış olabileceğini söyledi.

04.40 Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu.

04.18 İngiltere'de 43 binden fazla kişi Ukraynalı mültecilere evlerini açtı. İngiltere, vatandaşlarının Ukrayna'dan gelen mültecilere ev sahipliği yapmaları için bir program başlatmıştı.

İngiliz medyası, programın web sitesinin ilgi düzeyi nedeniyle Pazartesi akşamı bir noktada çöktüğünü söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!