Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj! Tablo karamsar

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2022 00:16

Ukrayna - Rusya savaşı 9'uncu gününde de tüm şiddetiyle sürüyor. Bölgeden çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor. Akşam saatlerinde Kiev yakınlarında gerçekleşen patlamada 2'si çocuk 7 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede "Ukrayna ile diyaloğa hazır olduğunu fakat Kiev Yönetimi'nin Rusya tarafından sunulan şartları yerine getirmesi gerektiğini" söyledi. Kameraların karşısına geçen Zelenski ise Avrupa'ya çağrı yaparak, "Ukrayna düşerse Avrupa düşer" mesajı verdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ateşkes müzakerelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede tablonun çok kararsam olduğunu ortaya koydu. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar..

Haberin Devamı

Ukrayna savaşının 9'uncu gününde Rusya'dan korkunç bir hamle geldi. Çatışmalar Avrupa'nın en büyük santrali olan Zaporijya'ya sıçradı. ABD Başkanı Biden, nükleer santralde çıkan yangınla ilgili Zelenski'yle görüşürken İngiltere, Rusya'nın saldırısı sonrası BMGK'yı acil toplantıya çağırdı. Zelenski ise Rusya'yı nükleer terörizm ile suçladı. İşte dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...

04.15 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna'daki Rus işgali devam ederken diğer dünya liderleriyle görüşmeler gerçekleştirmek üzere önümüzdeki hafta İngiltere ve Letonya, Almanya ve Polonya'ya ziyaret düzenleyeceğini duyurdu.

03.50 Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Avrupa Birliği'ne (AB) müfettiş görevlendirme konusunda çağrı yaptı. Shmyhal, "AB, IAEA ve Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği temsilcilerinden oluşan barışı koruma gruplarının, Ukrayna'daki 5 nükleer santralin tümünde güvenliği sağlama çağrısında bulunuyorum. Bu bir dünya güvenliği meselesidir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

01.50 Rusya'da "sahte haber" yapanlara hapis cezası öngören yasanın geçmesinin ardından CNN, bu ülkedeki yayınlarını durdurma kararı aldı. Ayrıca Bloomberg de Rusya'daki gazetecilerinin çalışmalarını 'geçici olarak' askıya alacağını açıkladı.

00.40 Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, yaptığı açıklamada NATO'ya sert bir tepki göstererek, "İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye. Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" ifadelerini kullandı.

00.18 
Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumy Oblastı'na bağlı Trostyanets kenti Rus güçlerinin eline geçti. Ukrayna basınının iddiasına göre; Rus askerleri ambulansların giriş-çıkışını engelliyor. Bölgede yaşayanlar dükkânlar yağmalandığı için yiyecek satın alamıyor. Kentte elektriklerin de kesik olduğu bildirildi.

00.00 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Putin ile görüşme gibi bir niyeti olmadığını ancak ABD'nin yine de diplomasi kapılarını açık tuttuğunu söyledi.

23.30 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna saldırısına ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası verilebilmesine olanak tanıyan kararnameyi imzaladı.

23.10
 Birleşmiş Milletler savaşın başladığı tarihten itibaren Ukrayna'da ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

Haberin Devamı

23.05 Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook ardından Twitter'a erişimin de kısıtlandığını açıkladı.

22.24 
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Brüksel'de NATO Karargahı'ndan Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunuyor. İşte Blinken'in açıklamalarından satır başları:

* NATO'nun AB'deki evine geldik. Bu yüzden buradayız. Yeni koalisyon kurmak için. Ortaklarımızla müttefiklerimizi bir araya getirelim. Finlandiya ile İsveç'te de görüşmeler yaptık. Daha önce hiç NATO ve AB ile diğer ortaklar bu kadar yakın çalışmamıştı. Bu yeni bir işbirliği seviyesi. Bunu önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz. NATO ilk defa Mukabele Güçlerini devreye soktu.

* Biz elimizden geleni yapıp, Ukrayna halkının kendini savunacağı bir ortam bırakıyoruz. Biz bu savaşın Ukrayna'nın dışına çıkmasını önlüyoruz.

NATO uçaklarının Ukrayna hava sahasına girmesi demek bir savaşın çıkması anlamı geliyor. Biz bu savaşa dahil olmayacağız, savaşa girmeyeceğiz. Ama gerçekten çok ciddi çalışıyoruz

22.21 
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon konuşmasında, ateşkes müzakerelerine ilişkin yaptığı değerlendirmeyle tablonun çok kararsam olduğunu ortaya koydu. Şoygu, müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

21.33 
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında teyit edilen sivil kayıp ve yaralı sayısını açıkladı. Buna göre; 24 Şubat'tan bu yana geçen süreçte 331 sivil hayatını kaybetti, 675 kişi de yaralandı. BM İnsan Hakları bu sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğuna yönelik bir hatırlatmada da bulundu.

21.25 
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Rusya'ya yönelik yaptırımların hedefinin rejim değişikliği olmadığını söyledi. Borrell, yaptırımları savaşın tetiklediğini belirtti.

21.18
Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sergey Kislitsa, Ukrayna üzerindeki tüm uçuşların yasaklanması için BM'nin Güvenlik Konseyi'ne çağrı yapmasını istedi.

Haberin Devamı

21.10 Rusya, sosyal medya devi Facebook'u erişme engelledi. Öte yandan Amerika’nın Sesi, BBC ve Deutsche Welle gibi batılı ülkelerin medya kuruluşlarının internet siteleri de Rusya’nın Ukrayna operasyonlarında yanlış bilgiler yaydığı gerekçesiyle engellendi.

21.02 
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thoas-Greenfield, dün Zaporijya Nü,kleer Santralı'nda yaşanan çatışmaya ilişkin konuştu. Rusya'nın hamlesini "pervasız" ve "tehlikeli" olarak nitelendiren Greenfield, Moskova Yönetimi'nin santrali ciddi tehlikeye attığını ve Rusya'daki ve tüm Avrupa'daki sivillerin güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu savundu.

20.50
 Rusya’nın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Gennadiy Gatilov, Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının görüşmesini düzenleme fikrini olumlu karşıladıklarını belirtti. Gatilov, “Bu iyi bir fikir. Her türlü diyalog, her türlü müzakere iyi bir şey. Her türlü diplomatik temaslar iyi bir şey. Yani bu gerçekleşirse iyi olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

20.35 Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzya, Batı'nın yalan söylediğini ileri sürerek, Zaporajya'daki nükleer santrale saldırmadıklarını, Ukraynalı neo-nazi sabotajcıları engellemeye çalıştıklarını savundu. Nebanzya "Biz bunu neden yapalım ki?" diye sordu.

20.25 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski, canlı yayında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında işgal sırasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunan Zelenski, AB'ye çağrı yaparak, "Ukrayna düşerse Avrupa düşer. Yaşananları göz ardı etmeyin. Dışarı çıkın ve Ukrayna'yı elinizden geldiğince destekleyin" dedi.

20.00 Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, nükleer alanlar ve başkaca kritik sivil altyapılar etrafındaki askeri operasyonların "kabul edilemez" ve "son derece sorumsuzca" olduğunu ifade etti. DiCarlo, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırısına ilişkin "Nükleer tesislere yönelik saldırıların uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu ve felaket niteliğindeki nükleer bir hadiseden sakınmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini" ifade etti.

Haberin Devamı

19.42 ABD Nükleer Enerji'den Sorumlu Enerji Bakanlığı Müsteşarı Jill Hruby, MSNBC televizyonuna dikkat çeken bir açıklama yaptı. Hruby, "Rusya'nın güneydoğu Ukrayna'da nükleer reaktörlere saldırdığına ilişkin ABD herhangi bir kanıt görmedi, çatışmada ufak silahlar kullanılmış gibi duruyor" dedi.

19.25 Geçen yıl Nobel Barış Ödülü'ne değer görülen gazeteci Dmitri Muratov, yönettiği Novaya Gazeta'nın internet sitesinden Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalini "savaş, saldırı ya da işgal" olarak nitelendiren içerikleri kaldıracaklarını duyurdu. İnternet sitesinde bir açıklama yayınlayan Muratov bugün itibarıyla Başsavcılık'tan ve Roskomnadzor'dan altı talep aldıklarını açıkladı. Muratov, muhaliflere zulüm edilmesi ve derinleşen ekonomik krizin sonuçları da dahil olmak üzere dürüst haberciliğe devam edeceklerini ifade etti.

19.07 Kiev yakınına hava saldırısı... Ukrayna polisi: Saldırıda 7 kişi yaşamını yitirdi, 2'si çocuk.

18.50
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefonda görüştü. Rus İnterfax haber ajansına göre; Putin, Scholz'a "Ukrayna ile diyaloğa hazır olduğunu fakat Kiev Yönetimi'nin Rusya tarafından sunulan şartları yerine getirmesi gerektiğini" söyledi. Putin, Ukrayna Yönetimi'nin üçüncü tur müzakerelerde "makul ve yapıcı" bir pozisyon alacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

18.40 Dış politikada tarafsızlık ilkesiyle 19'uncu yüzyıldan bu yana çatışan tarafları uzlaştırma rolü üstlenen İsviçre, Rusya'nın Ukrayna işgalinde ilk kez taraf olmuştu. Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan İsviçre, Vladimir Putin'le yakın bağları olan daha fazla kişinin mal varlıklarını donduracağını açıkladı. Yapılan açıklamada "Çift kullanımlı malzemelerin Rusya'ya ihracatı, son kullanıcıya bakılmaksızın, yasaklandı. Ayrıca Rus askeri ve teknolojik gelişmesine ya da savunma ile güvenlik sektörünün gelişimine katkı sağlayacak ürünleri ihracatı da yasaklandı" ifadesi yer aldı.

18.25 Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki Mauripol kentinde elektrik, su ve ısınma sisteminin olmadığı açıklandı. Gıdanın da tükendiğini duyuran Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, şehrin ateş altında olduğunu hatırlatarak acil askeri yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi.

17.49
 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'Putin her istediğini yapacağını sanırsa bu dünya için pandoranın kutusunun açılacağı anlamına gelir. Bu saldırılar tüm dünyayı ilgilendiriyor. Ortaklığımız ciddi farklar yaratıyor' dedi.

Blinken,' Birlikte hareket ettiğimiz için başarılı olacağımızı düşünüyorum. Uzun aylardır böyle çalışmaya devam ettik. Bu dostluk fark yaratan bir dostluk' ifadelerini kullandı

17.43 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, bugün yaptığı açıklamada 24 Şubat Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana 19'u çocuk 331 sivilin hayatını kaybettiğini, 675'in de yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin patlayıcı silahlar ile düzenlenen saldırılara maruz kaldığı belirtildi.

SCHOLZ PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

17.27 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'i Ukrayna'daki düşmanlıkları sona erdirmeye ve yardıma izin vermeye çağırdı.

Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Scholz, Rus liderliğini tüm düşmanlıkları derhal durdurmaya ve güç durumdaki bölgelere insani yardım erişimine izin vermeye çağırdı.

17.24 ABD merkezli Microsoft, Rusya'daki ürün ve servislerinin satışlarını sonlandıracağını, aynı zamanda uygulanan yaptırımlarla uyumlu şekilde çeşitli diğer faaliyetlerini de askıya alacağını bildirdi.

'ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME HAFTA SONU YAPILACAK'

17.23 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada Rusya ile üçüncü tur görüşmenin hafta sonu yapılmansın planlandığı bilgisine yer verildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

17.01 BM diplomatları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin New York'ta TSİ 19.30'da acil bir toplantı yapacağını söyledi.

16.30 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya nükleer santralini bombalaması sonucu çıkan yangında çok sayıda kişinin öldüğünü veya yaralandığını söyledi.

Bakanlık, Facebook'ta yaptığı açıklamada, çalışanların Zaporijya tesisinin güvenli bir şekilde çalıştığından ve radyasyon seviyelerinin şu anda normal olduğundan emin olmak için izlediğini söyledi. Ancak, güç ünitelerinin içindeki nükleer yakıtın soğutulması işlemi bozulursa, 'geniş çaplı radyoaktif hasar olabilir' denildi.

Açıklamada, "Devam eden bombardıman ve çatışmalar nedeniyle şu anda tesisin yakınındaki alanı tahliye edemeyen siviller de dahil olmak üzere binlerce insan bundan zarar görecek" denildi.

'ÇERNOBİL'DEN DAHA AĞIR OLABİLİR'

Bakanlık, Zaporijya 'daki nükleer felaketin, Çernobil ve Fukuşima gibi nükleer santrallerde meydana gelen önceki kazalardan daha ağır olabileceğini söyledi.

Açıklamada, "Rusya, nükleer enerji sahasına bilinçli olarak silahlı bir saldırı gerçekleştirdi ve bu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) içindeki tüm uluslararası anlaşmaları ihlal eden bir eylemdir" denildi.

Bakanlık, uluslararası toplumu, bölgenin güvenliğini sağlamak için Rus birliklerini bölgeden çıkmaya zorlamaya çağırıyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

16.24 Duma Başkanı Volodin, Ukrayna lideri Zelenski'nin Ukrayna'dan ayrıldığını iddia etti. Rus basınına konuşan Volodin, 'Zelenski Polonya'da' dedi.

NATO: DAHA KÖTÜ SALDIRILAR OLACAK

15.52 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Daha kötü saldırılar olacak, daha kötüsünü göreceğiz' dedi.  

Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturulmayacağının ve asker gönderilmeyeceğinin altını çizen Stoltenberg, birliğin üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya'nın NATO konsültasyonlarına dahil olacaklarını belirtti.

15.47 Ukrayna dışişleri bakanlığı, Zaporizhzhia nükleer santralinin bombalanmasını şiddetle kınadı ve uluslararası toplumu Rusya'yı güçlerini santralden çekmeye zorlamaya çağırdı.

KREMLİN'DEN RUS VATANDAŞLARINA 'PUTİN' ÇAĞRISI

14.58 Kremlin'den yapılan açıklamada 'Bundan sonra ne olacağı Ukrayna'nın tavrına bağlı' denildi. Açıklamada Rus vatandaşlarına ise 'Putin'in etrafında birleşin' çağrısı yapıldı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Yaptırımların amacı Putin’i desteklemeyi engellemekse, başarılı olma şansları yok' dedi.

14.38 Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 'Ukrayna'da bekleyen; Türk sahipli/işletenli 23 gemideki 199 Türk personelin 26'sı tahliye edilmiş, 173 personelin tahliyesi için Dışişleri Bakanlığımız koordinesinde çalışmalar devam etmektedir. Limanlarımızdan, Rus limanlarına gemi trafiği ve liman operasyonları sürmektedir' denildi.

14.37 Rusya'da haber kurumları üzerindeki baskı artıyor. Bu hafta iki Rus haber kanalı yayınlarını durduracağını açıkladı. Bunun ardından da bugün, Rus haber ajansı RIA, ülkede BBC Rusça servisi, Meduza ve Radio Liberty'e erişimin engellendiğini bildirdi.

Putin Rusya’nın nükleer enerji santraline saldırısı ile ilgili konuşan Ukrayna lideri Zelenski, 'Ukrayna’nın ve Avrupa’nın tarihini bitirebilecek bir gece atlattık' dedi.

RIA'nın açıklamalarına göre kısıtlanan platformlar listesine en son Almanya merkezli Deutsche Welle'nin (DW) haber sitesi de eklendi.

Rusya, geçen ay Ukrayna işgalinden önce DW'nin Rusça servisini kısıtlamış, bazı gazetecilerin akreditasyonunu iptal etmişti.

PUTİN'DEN DÜNYAYA ÇAĞRI

14.07 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelere ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunduğu konuşmasında, 'Komşu ülkelerimize karşı kötü bir niyetimiz yok' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Kaliningrad kentindeki Mareşal Rokossovskiy gemisinin bayrak çekme törenine video konferans yoluyla katıldı. Törende konuşan Putin, 'Ne kadar zor olursa olsun, gelişmeye devam edeceğiz. Ülkenin dört bir yanında ve elbette Baltık, Arktika ve Uzak Doğu bölgelerinde de ulaşım ve lojistik altyapısını güçlendireceğiz' diyerek bu önlemlerin hem bölge hem de tüm Rusya’da sosyal ve ekonomik yönden fırsatlar doğuracağını söyledi.

Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılardan sonra Batılı ülkelerden kendilerine yönelik ekonomik yaptırımlara da karşılık veren Putin, 'Eğer birileri Rusya ile iş birliği yapmak istemezse de her halükarda karşımıza çıkan görevleri yerine getirecek ve kazanacağız, zira yeni beceriler ediniyoruz' dedi.

Putin, 'Tekrar şunu vurgulamak istiyorum. Komşu ülkelerimize karşı kötü bir niyetimiz yok, onlara durumu tırmandırmamalarını, herhangi bir kısıtlama getirmemelerini tavsiye ederim. Biz tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve öyle yapmaya devam edeceğiz. Durumu tırmandırmak veya ilişkilerimizi daha da kötüleştirmek için bir neden görmüyoruz. Tüm eylemlerimiz yalnızca Rusya’ya karşı birtakım dostça olmayan adımlara yanıt olarak gerçekleştiriliyor. Herkes ilişkileri normalleştirmeyi düşünmeli' ifadelerini kullandı.

13:54 BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'daki hak ihlallerini soruşturacak bağımsız  bir komisyon kurulmasına ilişkin tasarıyı kabul etti. 47 sandalyeli konseyin ezici bir çoğunluğu, Rusya'ya mümkün olan en üst düzey soruşturmayı başlatmak için oy kullandı.

12.28 Belçika'nın başkenti Brükse'lde Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliğinin (AB) de katılımıyla NATO Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplantısı için NATO karargahına gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı öncesi İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile görüştü.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

ZELENSKİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

12.23 Ukrayna lideri Zelenski yeni açıklamalarda bulundu. Zelenski, 'Şu an Kiev'in en önemli hedefi. Ülkemizi asla yok edemeyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler, çünkü biz kendi topraklarımızdayız' dedi.

Rusya'nın Harkiv'i yok etmeye çalıştığını belirten Zelenski, 'Güçlü düşmana karşı duruyoruz. Bizim zihniyetimizden uzaklar. Bizim milli marşımızda saklanan ruhumuzu onlara sergileyin' ifadelerini kullandı. Zelenski Ukrayna'da 'uçuşa yasak bölge' talebini bir kez daha dile getirdi.

ÇERNİHİV'DE ÖLÜ SAYISI 47'YE YÜKSELDİ

11.58 Çernihiv'deki hava saldırılarında ölü sayısı 33'den 47'ye yükseldi. Çernigiv Devlet İdaresi, son 24 saatte 11 yangının söndürüldüğünü, 10 tanesinin hava saldırısı sonucu meydana geldiğini bildirdi.

Yerel yönetim yetkilileri, saldırının yerleşim bölgesini hedeflediğini ve Perşembe günü devam eden bombardımanın ardından arama kurtarma çalışmalarının duraksadığını bildirmişti.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

11.51 NATO'dan Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer santrali vurması ile ilgili ilk tepki geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Nükleer santrale yönelik saldırıyla ilgili raporlar gördük. Bu sadece bu savaşın pervasızlığını ve onu sona erdirmenin önemini,  Rusya'nın tüm birliklerini geri çekmesinin ve diplomatik çabalara iyi niyetle başvurmasının önemini gösteriyor.'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da NATO'nun gerekirse 'bir çatışmaya hazır' olduğunu belirterek "NATO bir savunma ittifakıdır. Çatışma istemiyoruz. Ama çatışma bize gelirse, buna hazırız. NATO bölgesinin her karışını koruyacağız" dedi.

RUSYA'DAN 'SAHTE BİLGİ' KARARI

11.13 Rus parlamentosu, silahlı kuvvetleri hakkında 'sahte' bilgi yaymayı suç sayan bir yasa çıkardı.

Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'daki eylemleri hakkında sözde 'yanlış bilgi' yayarak yeni yasayı çiğnediği tespit edilenler üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

10.39 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda Rusya birliklerinin operasyonel rezervlerinin çoğunu Kiev'i kuşatma girişimi sırasında tükettiğini ve yedek beklediğini duyurdu.

Paylaşımda Rus birliklerinin Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'u kuşatmayı başardığı aktarılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Twitter'da yaptığı paylaşımda Mariupol'un henüz Ukrayna kontrolünde olduğunu, ancak "Yüksek ihtimalle Rus birlikleri tarafından çevrelenmiş" olduğunu belirtti. Bakanlık, şehrin sivil altyapısının yoğun füze saldırılarına maruz kaldığını ekledi.

UKRAYNA RUS KAYIPLARINI AÇIKLADI

10.35 Ukrayna Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Söz konusu açıklamaya göre, savaşın başından bu yana 9 bin 166 asker öldürüldü, 251 tank, 105 top, 939 zırhlı araç ve 33 uçak imha edildi.

10.14 Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nde sızıntı olmadığı açıklandı.

09.36 Ukrayna yetkilileri, Rusya birliklerinin Zaporizhia nükleer santralini ele geçirdiğini açıkladı.

09.21 ABD merkezli konaklama şirketi Airbnb, Belarus ve Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı.

Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Batılı şirketlerin ülkede ticaret yapmasını imkansız hale getirdi. Son günlerde çok sayıda şirket, Rusya ile ticareti sonlandırdığını açıkladı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

ELON MUSK'TAN UYARI GELDİ

08.34 Elon Musk Ukrayna’ya, uydu üzerinden internet bağlantısı sağlayan Starlink terminalleri gönderdikten sonra kullanıcıların Rusya tarafından hedef alınmaması için uyarılarda bulundu.

Ülkenin belli bölümlerinde internete erişim kesilmiş durumda. Musk, kullanıcıların Starlink uydu alıcısının üzerine hafif bir kamuflaj malzemesi yerleştirilmesini tavsiye etti. Musk, 'Sadece ihtiyaç duyduğunuzda Starlink’i aktif hale getirin ve anteni insanlardan olabildiğince uzağa koyun' dedi.

İnternet güvenliği uzmanları dün, Rusya’nın Starlink uydu sinyallerini tespit ederek kullanıcıları hedef alabileceği uyarısında bulunmuştu. Terminaller Ukrayna hükümetinin talebi üzerine 28 Şubat’ta Ukrayna’ya gönderilmişti.

07.29 Ukrayna’daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından, Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov, bölgedeki çatışmanın sonlandığını söyledi.

YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ: CAN KAYBI YOK

07.20 Ukrayna acil servisleri, Zaporizhzhya nükleer santralinin eğitim binasında yerel saatle sabah 6'dan hemen önce bir yangın çıktığını doğruladı. Devlet Acil Durum Hizmetleri resmi Telegram hesabında yayınlanan bir güncellemede şu ifadelere yer verildi;

Ukrayna'nın enerjisinin yüze 25'ini üreten santralin 6 nükleer reaktörü bulunuyor ve bu da onu Avrupa'nın en büyüğü yapıyor.

'Saat 06:20'de Energodar'daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali'nin eğitim binasında çıkan yangın söndürüldü. Can kaybı yok'

07.12 Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Zaporizhzhia nükleer santralinde ortaya çıkan 'ciddi durum' nedeniyle Olay ve Acil Durum Merkezini '7/24 tam yanıt moduna' geçirdiğini söyledi.

07.04 Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenskiy ile Zaporizhzhia nükleer santralindeki 'korkunç saldırılar' hakkında konuştuğunu doğruladı. Trudeau, 'Rusya'nın bu kabul edilemez saldırıları derhal durdurulmalı' dedi.

06.47 Rus bombardımanının ardından acil servis ekiplerinin nükleer santrale ulaştığı bildirildi.

İNGİLTERE BMGK'YI TOPLANTIYA ÇAĞIRIYOR

06.11 İngiltere Başbakanı Boris Johnson , Zaporizhzhia'daki nükleer santralde çıkan yangınla ilgili haberlerin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü ve Putin'in 'pervasız davranışlarını' Avrupa'nın güvenliği için bir tehlike olarak nitelendirdi.

Johnson, İngiltere'nin Zaporizhzhia yangını üzerine Acil BM Güvenlik Konseyi'ni 'önümüzdeki birkaç saat içinde' toplantıya çağıracağını söyledi

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

ZELENSKİ'DEN RUSYA'YA: TARİHE GEÇTİNİZ!

06.04 Zaporizhzhia nükleer santralinde yaşanılanlar ile ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski çok sert ifadeler kullandı.

Rusya'yı nükleer terörizm ile suçlayan Zelenski, 'Avrupa artık uyanmalı. Avrupa'nın en büyük nükleer istasyonu yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer birimleri bombalıyor. Bunlar termal görüşe sahip tanklar, bu yüzden nereye ateş ettiklerini biliyorlar. Bunun için hazırlandılar' dedi.

'Çernobil kelimesini bilen herkese sesleniyorum' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

'Küresel bir felaketti. Yüz binlerce insan sonuçlarına karşı savaştı. On binlerce insan tahliye edildi. Rusya bunu tekrarlamak istiyor.'

'Bir patlama olursa hepimizin sonu, Avrupa'nın sonu olur' diyen Zelenski, Rusya'nın dünyada nükleer santral vuran ilk ülke olarak tarihe geçtiğini belirtti.

05.45 Ukrayna, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki yangının “temel” ekipmanı etkilemediğini, tesis personelinin hafifletici önlemler aldığını söyledi.

05.40 İngiltere, Rusya’nın Ukrayna'daki nükleer santrale saldırısı sonrasında BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

05.05 Nükleer santralde çıkan yangının kontrol altına alındığı öğrenildi.

BIDEN ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

04.45 ABD Başkanı Joe Biden, Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ndeki yangınla ilgili bir güncelleme almak için Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenski ile görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Biden, Rusya'yı bölgedeki askeri faaliyetlerini durdurmaya ve itfaiye ekiplerinin bölgeye erişmesine izin vermeye çağırdı.

Açıklamada, Başkan Biden’ın , ABD Enerji Bakanlığı Nükleer Güvenlik Müsteşarı ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) Yöneticisi ile santraldeki durum hakkında son gelişmeleri konuştuğu belirtildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

'RADYASYON SEVİYESİ NORMAL DEĞERDE' 

04.40 Ukrayna İçişleri Bakanlığı bölgede radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini duyururken nükleer santralin basın sözcüsü Andriy Tuz, Ukraine 24 kanalına bağlanarak radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu duyurdu.

04.35 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, yangının Zaporijya Nükleer Santrali'nin dışında eğitim binasında meydana geldiğini, istasyondaki güç ünitelerinden birinin kapatıldığını bildirdi.

04.30 Zaporijya Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Oleksandr Starukh, itfaiyecilerin Zaporijya Nükleer Santrali'ne girmesine izin verildiğini söyledi.

04.25 Zaporijya Nükleer Santrali Sözcüsü Andriy Tuz, tesisteki 6 reaktörden 1'inin çıkan çatışmada isabet aldığını ve yangın çıktığını aktararak, “O reaktör tadilatta ve çalışmıyor ama içinde nükleer yakıt var" dedi.

04.15 Rus ordusunun saldırısının ardından yangın çıkan ve Ukrayna'nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini sağlayan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde radyasyon seviyesinde artış tespit edildiği öne sürüldü.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Müzakereler devam ederken çarpıcı mesaj Tablo karamsar

04.00 Çernobil'de kontrolü ele alan Rusya bu santralde de kontrolü ele almak isterken 6 nükleer reaktörün bulunduğu termik santralde yaşananlar tüm Avrupa ve dünyayı tedirgin ediyor. Rusya ve Ukrayna askerlerinn santraldeki çatışalarını milyonlarca kişi yakından takip ediyor.

'ÇERNOBİL'DEN 10 KAT DAHA BÜYÜK OLACAK'

03.45 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne dört bir yandan ateş ettiğini ve santralde yangın çıktığını ifade ederek, “Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı” dedi. 

Yetkililer su anda idare binada yangın olduğunu açıkladı.

01.40 Rus ordusunun taarruzu altındaki Kiev'de güçlü bir patlama yaşandığı bildiriliyor. 

İş insanı İrfan Kırmızı patlamanın ardından CNN TÜRK ekranlarında son durumu anlattı: Patlamanın şiddetiyle evimin camları çatladı.

23.39 Karadeniz'de Odessa açıklarında top mermisi isabet eden ve batan 'HELT' adlı Estonya gemisinin altı mürettebatının kurtarıldığı açıkladı. Ukrayna Parlamentosu'nun Twitter adresinden yapılan açıklamaya göre; mürettebatın sağlık durumları iyi.

23.35 Rus uzay ajansı Roscosmos Başkanı Dmitri Rogozin, Rus yapımı roket motorlarını artık ABD'ye vermeyeceklerini açıkladı, 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!