Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna açıkladı: Tüm bölge Ruslardan kurtarıldı! İşte dünyanın kanını donduran görüntüler

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna açıkladı: Tüm bölge Ruslardan kurtarıldı İşte dünyanın kanını donduran görüntüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2022 17:46

Rusya - Ukrayna savaşı can almaya devam ederken Kiev'den çok konuşulacak bir açıklama geldi. Ukrayna, Kiev bölgesinin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini açıkladı. Ukrayna birliklerinin ilerlemesi ile Rusya'nın kayıpları net bir şekilde ortaya çıktı. Bölgeden gelen görüntüler 'Putin'in tank mezarlığı' olarak nitelendirildi. Bucha Belediye Başkanı, kasabadaki bir toplu mezara 280 kişinin gömüldüğünü ve cesetlerin sokaklara saçıldığını söyledi. Öte yandan Rusya, Bucha kentinde sivillerin öldürüldüğü iddialarına ilişkin suçlamaları kabul etmedi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor.

Rus ordusu pek çok bölgeden çekiliyor. Bazıları bunu ordunun yeniden organize olması için atılan bir adım olarak görürken gelen görüntüler yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Rus ordusunun kayıpları Ukrayna birliklerinin Kiev bölgesinin kontrolünü ele geçirmesi ile ortaya çıktı.

Maliar, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "İrpin, Buça, Hostomel ve tüm Kiev bölgesi işgalciden kurtarıldı" ifadesine yer verdi.

GÖRÜNTÜLER GELDİ: PUTİN'İN TANK MEZARLIĞI

Bölgeden gelen yeni görüntüler Rus ordusunun uğradığı yıkımı gözler önüne serdi. İngiliz Daily Mail gazetesi bu gelişmeyi 'Putin'in tank mezarlığı' başlığı ile okurlarına sundu.

Kiev dışındaki banliyö yerleşim yerleri olan olan İrpin ve Buça, bu hafta Ukrayna ordusu tarafından geri alındı. Her iki kasaba da büyük yıkıma ve yüksek sivil ölüm oranlarına maruz kaldı.

Haberin Devamı

'CESETLER SOKAKLARA SAÇILDI'

Buça Belediye Başkanı, kasabadaki bir toplu mezara 280 kişinin gömüldüğünü ve cesetlerin sokaklara saçıldığını söyledi.

İrpin Belediye Başkanı Aleksandr Markuşin’de bölgenin düşman askerlerinden arındırıldığını duyurarak, “Kiev bölgesinin tamamen Rus işgalcilerden temizlendiğini haber vermekten mutluyum. Şimdi en önemli görevimiz altyapı çalışmalarını, elektrik noktalarını, suyu, kanalizasyonu ve gazı onarmak. Personeller çalışmalarına başladı ve Pazartesi gününden itibaren onarım çalışmaları başlayacak” dedi.

Başkent Kiev yakınlarındaki Bucha'ya giren Ukrayna birlikleri yollara saçılmış cansız bedenlerle karşılaştı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna açıkladı: Tüm bölge Ruslardan kurtarıldı! İşte dünyanın kanını donduran görüntüler

Başkent Kiev yakınlarındaki Bucha'ya giren Ukrayna birlikleri yollara saçılmış cansız bedenlerle karşılaştı.

Rus ordusu bazı bölgelerden çekilmeye devam ederken, bazı bölgelerde varlığını sürdürüyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı ve aynı zamanda müzakere heyetinde yer alan Mihaylo Podolyak dün çekilme sürecine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Podolyak açıklamasında 'Rusya, Ukrayna’nın güney ve doğu bölgeleri hariç diğer bölgelerden çekiliyor. Sonra sessizce işgal edecekler, hava savunma sistemi kuracaklar, kayıplarını azaltıp şartlarını dikte edecekler. Eğer Rusları oralardan da öte sürmek istiyorsak ağır silahlar olmadan olmayacak' ifadelerine yer vermişti.

Haberin Devamı

“SAVAŞTAN SONRAKİ HAYATINIZI DÜŞÜNÜN YOKSA ÖLÜMÜ DÜŞÜNMEK ZORUNDA KALACAKSINIZ”

Konuya ilişkin bir açıklama da Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk ise, "Rusça yazıyorum adrese ulaşması için. Kimler Ukrayna halkına karşı işlenen suçlara, infazlara ortak olduysa onları en iyi ihtimalle müebbet hapis cezası bekliyor. Savaşta olmamız, insanları taciz etme, alay etme ve infaz etme hakkı vermez. Savaş er ya da geç son bulacak. Sizi kimse kurtaramayacak ve affetmeyecek. Savaştan sonraki hayatınızı düşünün yoksa ölümü düşünmek zorunda kalacaksınız" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN İDDİALARA YALANLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev yakınlarındaki Bucha kentinde sivillerin öldürüldüğü iddialarına ilişkin suçlamaları reddetti.

Haberin Devamı

Kentin işgali esnasında hiçbir yerel sakinin şiddet eylemlerine kurban gitmediğini iddia eden Rusya, birliklerinin 30 Mart’ta geri çekildiğini söyledi ve söz konusu fotoğraf ve videoların “Kiev rejiminin sahte görüntüleri” olduğunu belirtti.

AB'DEN İLK TEPKİ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bölgeden gelen görüntülere Twitter üzerinden paylaştığı mesaj ile tepki gösterdi.

Leyen, Rus birliklerinin çekildiği yerlerden gelen görüntüleri "Kelimelerle anlatılamayacak dehşet" olarak tanımladı ve konu ile ilgili bağımsız bir soruşturma açılmasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz "Rus ordusu tarafından işlenen bu suçlara ışık tutmalıyız" dedi ve faillerden hesap sorulması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Zelenski ise Rus güçlerinin ülkesinde soykırıma imza attığını belirtti.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna açıkladı: Tüm bölge Ruslardan kurtarıldı İşte dünyanın kanını donduran görüntüler

'PUTİN - ZELENSKİ GÖRÜŞMESİ YA ANKARA YA DA İSTANBUL'DA OLACAK'

Öte yandan iki ülke arasında gerçekleştirilen müzakerelerden olumlu sonuçlar gelmeye başladı.

Ukrayna tarafının müzakereci heyetinde yer alan David Arahamiya, Rusya’nın Ukrayna tarafından İstanbul’daki müzakere toplantısında sunulan tekliflerin Kırım konusu hariç kabul edildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Biz İstanbul’daki görüşmede pozisyonumuzu Ukrayna tarafı olarak belirttik. Prensip olarak Rusya resmi olmayan cevabını verdi ve Kırım hariç tekliflerimizi kabul etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Rusya’nın cevabını yazılı olarak istedi. Zelenski ve Putin görüşmesi de büyük ihtimalle ya İstanbul’da ya da Ankara’da gerçekleşecek. Görüşme için evraklar hazırlandı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!