Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenski'den referandum çıkışı! Kırım, NATO üyeliği, işgal edilen topraklar...

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden referandum çıkışı Kırım, NATO üyeliği, işgal edilen topraklar...
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2022 15:17

Rusya-Ukrayna savaşı 26'ncı gününde... Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, ABD'nin Moskova Büyükelçisi Sullivan, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Rusya'dan yapılan açıklamada, "Amerikan başkanının Putin ile ilgili açıklamaları Rus-Amerikan ilişkilerini kopmanın eşiğine getirdi" denildi. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile savaşı sona erdirmek için üzerinde anlaşmaya varılan tüm tavizlerin yapılacak bir referandumla Ukraynalıların oyuna sunulması gerektiğini ifade etti ve referanduma konu olabilecek maddeleri sıraladı. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan Savaş son sürat devam ediyor. Rusya'nın Mariupol ültimatomuna Ukrayna'dan olumsuz yanıt geldi. Pek çok kentte insani koridor açılırken Mariupol kuşatması bu anlaşmadan muaf tutuldu. Sumy'deki kimyasal tesiste bu sabah Rus bombardımanının neden olduğu amonyak sızıntısı kontrol altına alındı. Rusya'nın Kiev'de hedef aldığı AVM'de ise 6 kişi hayatını kaybetti. 

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

04.21 Ukrayna İstihbaratı, Rus istihbaratı tarafından yönlendirilen bir kişiyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’ye suikast düzenlemek için bir tim hazırlarken yakaladı.  

03.45 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğuna dikkat çekerek, "Başkan olduğumda, topraklarımızın hiçbir bölümünü artık veremeyeceğimizi, Donbas ve Kırım'ı geri almak için her şeyi yapmamız gerektiğini söyledim. Bu, bir zaman meselesi. Şimdi bu savaşı ne zaman durdurabileceğimiz sorusu var. Hem Kırım hem de Donbass herkes için zor bir durum. Çıkış yolu bulmalıyız" dedi. 

02.45 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna askerleri tarafından ülkenin Harkov Bölgesinde yer alan Chuhuiv kentinde Rusya’ya ait bir savaş uçanın düşürüldüğünü açıkladı.

01.25 
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ve biyolojik silah kullanmayı düşündüğüne dair net işaretler olduğunu öne sürdü. ABD lideri, Rusya'nın ABD'ye yönelik siber saldırı planlayabileceği iddiasını gündeme taşırken, CEO'lara şirketlerini siber saldırılara karşı korumak için siber güvenlik alanına yatırım yapmalarını söyledi.

00.30 
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, bugün Ukrayna’da açılan insani koridorlardan 8 binden fazla sivilin tahliye edildiğini duyurdu.

00.00 
ABD Başkanı Joe Biden’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda Ukrayna’daki gelişmeleri görüştüğü bildirildi. 

23.00 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, video mesaj yoluyla yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rus askerlerini “kölelere” benzeterek, “Bu köleler hayatlarında hiç bu kadar özgür insan görmediler. Köleler özgürlüğü yabanilik olarak kabul ediyor” dedi.  

22.01 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna medyasında yayınlanan röportajında, Rusya ile savaşı sona erdirmek için üzerinde anlaşmaya varılan tüm tavizlerin yapılacak bir referandumla Ukraynalıların oyuna sunulması gerektiğini ifade etti. Zelenski, Kırım dahil Rus güçlerince işgal edilen topraklar ya da NATO üyeliği yerine Ukrayna'ya önerilecek güvenlik garantilerinin referanduma konu olabileceğini söyledi.

20.50 
Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece Ukrayna’nın başkenti Kiev’de vurulan alışveriş merkezinin roketatar sistemleri için depo olarak kullanıldığını ve bu nedenle vurulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı


19.20 
Rusya’da mahkeme, Facebook ve Instagram’ı “aşırılık yanlısı” ilan ederek ülkedeki erişimini yasaklama kararı aldı.

19.10
Ukrayna lideri Zelenski, Kiev, Mariupol ya da Harkiv'i hiçbir zaman Rusya'ya teslim etmeyeceklerini açıkladı.

18.47 
Nazi vahşetine tanıklık eden Buchenwald Toplama Kampı'nın bulunduğu yerde açılan Buchenwald Ulusal Uyarı ve Anma Merkezi'nden yapılan açıklamada, Yahudi Soykırımı'ndan kurtulan 96 yaşındaki Boris Romançenko'nun, geçen cuma Harkiv'de Rusya saldırısı sonucu öldüğü belirtildi.

18.40 
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve ailesine İngiltere’ye sığınması için teklifte bulunduğunu fakat Zelenski’nin bunu reddettiğini ifade etti.  

17:36
ABD'nin Moskova Büyükelçisi Sullivan, ABD Başkanı Biden'ın Putin'e 'savaş suçlusu' demesi nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Amerikan başkanının üst düzey bir devlet adamına yakışmayan açıklamaları, Rus-Amerikan ilişkilerini kopmanın eşiğine getirdi" denildi.

17:15
ABD Başkanı Joe Biden, Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda ile Rusya’nın Ukrayna saldırılarını görüşmek üzere Polonya’ya gidecek.

17:12
Rus mahkemesi Instagram ve Facebook'u 'aşırılıkçı faaliyetleri' gerekçesi ile yasakladı.

16:45 BM insan hakları ofisi çatışmanın başlamasından bu yana Ukrayna'da en az 925 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

15:30 Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkedeki çatışmalarda 15 bin Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Rusya’ya ait 498 tank, bin 535 zırhlı askeri araç, 240 topçu atış sistemi, 80 çok namlulu roketatar, 45 hava savunma sisteminin imha edildiğini belirten bakanlık, 97 uçak, 121 helikopter, 24 insansız hava aracı, 969 araç, 60 yakıt tankeri, 3 gemi ve 13 özel teknik ekipmanın da imha edildiğini duyurdu.

15:16 Rusya’nın saldırılarına karşı Herson’da düzenlenen protestoda, Rus polisi göstericilere ateş açtı.

14.59 Kiev'de sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgeyi hedef alan bombardımanda bilanço ağırlaşıyor. Saldırı sonucunda en az 8 kişinin öldüğü açıklandı.

13:03 
Ukrayna lideri Zelenski Avrupa'yı Rusya ile tüm ticaretini durdurmaya çağırdı. Zelenski video mesajında, "Lütfen Rusya'nın savaş silahlarına sponsor olmayın. Tüm limanlarınızı onlara kapatın. Mallarınızı onlara ihraç etmeyin. Rusya'yı Ukrayna'dan ayrılmaya zorlayın" dedi.

Haberin Devamı

KİEV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

12.55 Kiev belediye başkanı Vitali Klitschko, Çarşamba sabahına kadar sürecek yeni bir sokağa çıkma yasağı ilan etti.

12.24 Kremlin'den yapılan açıklamada 'Ukrayna'yla barış görüşmelerinde isteyeceğimiz ilerleme seviyesine gelemedik' denildi.

Kremlin ayrıca Avrupa'nın Rus petrolüne yönelik olası bir ambargo kararının herkesi etkileyeceği uyarısında bulundu

11.48 AB Yüksek Temsilcisi Borrell Rusya'nın Mariupol saldırısını 'savaş suçu' olarak nitelendirdi.

Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın Mariupol kentine termobarik füzeler ateşlediği görüntüler ortaya çıktı. Füzelerin sivil hedefleri vurduğu belirtiliyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden referandum çıkışı! Kırım, NATO üyeliği, işgal edilen topraklar...

Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın Mariupol kentine termobarik füzeler ateşlediği görüntüler ortaya çıktı. Füzelerin sivil hedefleri vurduğu belirtiliyor.

Borrell ayrıca Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının ülkenin enerji ve petrol sektörüne yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanmayı görüşeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

10:54 Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın saldırılarında bugüne kadar 115 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.

KİMSYASAL SIZINTI KONTROL ALTINDA

10.26 Sumy'deki kimyasal tesiste bu sabah Rus bombardımanının neden olduğu amonyak sızıntısı kontrol altına alındı 

10.23 Rivne eyaleti valisi Vitaliy Koval Rus kuvvetlerinin şehrin askeri eğitim alanlarını iki füzeyle vurduğunu duyurdu.

KİEV'DE 6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

08.31 AFP, Kiev'deki bombardımanın en az 6 kişinin hayatını mal olduğunu duyurdu. Saldırıda kentin merkezindeki AVM'nin hedef alındığı belirtiliyor. Sivil kayıpların daha da artabileceği de gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

Kuzeybatı Podilskyi bölgesindeki Retroville alışveriş merkezinin önündeki pek çok araçta da hasar oluştuğu görüldü.

10:54 Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın saldırılarında bugüne kadar 115 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.

8 İNSANİ KORİDOR ÜZERİNDE ANLAŞILDI

10.47 Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk, insanların Pazartesi günü Ukrayna şehirlerinden ayrılmaları için sekiz insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Vereshchuk anlaşmanın Mariupol'u kapsamadığının altını çizdi.

10.26 Sumy'deki kimyasal tesiste bu sabah Rus bombardımanının neden olduğu amonyak sızıntısı kontrol altına alındı

10.23 Rivne eyaleti valisi Vitaliy Koval Rus kuvvetlerinin şehrin askeri eğitim alanlarını iki füzeyle vurduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’da 24 Şubat'ta başlayan işgal nedeniyle evlerini terk edenlerin sayısının 10 milyona ulaştığını duyurdu.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden referandum çıkışı! Kırım, NATO üyeliği, işgal edilen topraklar...

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’da 24 Şubat'ta başlayan işgal nedeniyle evlerini terk edenlerin sayısının 10 milyona ulaştığını duyurdu.

Kuzeybatı Podilskyi bölgesindeki Retroville alışveriş merkezinin önündeki pek çok araçta da hasar oluştuğu görüldü.

06.57 Ukrainska Pravda'ya göre, Rus ve Ukraynalı müzakereciler çevrimiçi görüşmelere bugün de devam edecekler.

KİMYASAL SIZINTI UYARISI

06.16 Sumy'deki kimyasal tesisinde amonyak sızıntısı bildirildi. Sumy bölge valisi Dmytro Zhyvytskyy, sızıntının yerel saatle 04:30'da Sumykhimprom fabrikasında bildirildiğini ve tesisin çevresindeki beş kilometrelik yarıçap içindeki alanın tehlikeli olduğunu söyledi.

Açıklamada  kimyasal tesisteki amonyak sızıntısından Sumy şehrine 'tehdit oluşturmadığı' bilgisinin altı çizildi.

Sumykhimprom fabrikası, yaklaşık 270 bin nüfuslu kentin doğu eteklerinde bulunuyor.

Novoselytsya ve Verkhnya Syrovatka köylerinin amonyak sızıntısıyla kirlenmiş alan içinde olduğunu belirtildi ve . etkilenen bölgedeki insanlara 'derhal yeraltına sığınaklarına gidin' çağrısı yapıldı.

'SİTRİK ASİDE BATIRILMIŞ GAZLI BEZ İLE NEFES ALIN'

Açıklamada bu bölgelerde yaşayanlara amonyak tespit edilmesi durumunda sitrik aside batırılmış gazlı bezlerle nefes almaları tavsiye edildi. 

 

03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsrail’in arabuluculuk için yaptığı teklifi hatırlatarak Rusya ile müzakereleri Kudüs’te yapabileceklerini belirtti. Zelenskiy, "Rusya ile belki de Kudüs’te görüşmeye başlayacağız" dedi.

BIDEN'DAN KRİTİK ZİYARET

05.23 ABD Başkanı Joseph Biden, NATO, G7 liderleri ve Avrupalı ​​müttefiklerle acil görüşmeler için yapacağı Avrupa gezisi kapsamında Polonya'ya da gidecek.

04.28 Ukrayna basını Pazar günü Chernihiv'de bir arabaya top mermisi isabet etmesi sonucu en az iki kişinin öldüğünü sayfalarına taşıdı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!