Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kiev'de büyük yangın!

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kievde büyük yangın
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2022 16:48

Rusya'nın Ukrayna işgalinin 22'nci gününde de bölgeden kan donduran haberler geldi. Akşam saatlerinde Rus kuvvetleri Kiev yakınlarında bir depoyu vurdu. Ukrayna medyası, alev alev yanan depoda en az bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, olay yerinde son gelişmeleri anlattı ve depoya bir roket ya da top mermisinin isabet ettiğini söyledi. Öte yandan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna hedeflerine yönelik 1000'i aşkın füze kullandığını ifade etti. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. Son dönemde sivilleri hedef alan Rusya dünyayı ayağa kaldıran bir adım attı ve ekmek kuyuğunda bekleyen sivilleri vurdu. Dün yaşanan saldırının yankıları sürerken ölü sayısının 13'e yükseldiği açıklandı. Ülkenin dört bir yanında çatışmalar sürerken bir yandan da diplomatik bir çözüm için yoğun mesai harcanıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

02.50 Rusya’nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuarların görüşülmesi için bugün BMGK’yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

22.35 Ukraynalı mültecileri Polonya’nın Przemysl kasabasından Finlandiya’ya götürmekte olan Silt 22 isimli yardım kuruluşunun kiraladığı otobüs Litvanya’nın Letonya sınırına yakın Raubonysta ile Skilinpamusista kasabaları arasında trafik levhasına çarptıktan sonra yoldan çıkarak devrildi. Otobüste bulunan kadın ve çocuklardan oluşan 53 mülteciden 12’si hafif şekilde yaralandı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırılırken, kalan yolcular ise Salociai Kültür Merkezine götürüldü.

22.30 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve Almanya Savunma Bakanı Lambrecht ile bir araya geldi. Stoltenberg, yaptığı açıklamada, "Avrupa güvenliği için tehlikeli bir an ile karşı karşıya olduğumuz için Alman liderliği önemlidir. Putin'in Ukrayna'daki acımasız savaşı devam ediyor. Ancak Ukrayna halkının cesareti ve silahlı kuvvetleri tüm dünya için bir ilham kaynağı oldu. Meşru müdafaa haklarını destekliyoruz" dedi. 

22.00 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden'ın yarınki görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

21.45 ABD Başkanı Joe Biden, St. Patrick Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bu kez de "haydut” ve “katil bir diktatör” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

21.30 ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'da bir Amerikan vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. 

20.45 İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in barış istemediğini öne sürerek, Moskova Yönetimi'nin Ukrayna'daki savaşını sona erdirmek için daha fazla yaptırıma gerek olabileceğini belirtti.

20.25 ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna hedeflerine 1000'den fazla füze attığını öne sürdü.

20.00 Rus kuvvetlerinin saldırısı sonrası Kiev'in İprin bölgesi yakınlarındaki bir depoda büyük yangın çıktı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kievde büyük yangın

CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, canlı yayında Rus kuşatması altındaki Kiev'deki son durumu anlattı. Rus güçlerinin saldırısı sonucu gerçekleşen yangına ilişkin olay yerinden bilgi veren Topçu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Rus saldırıları sonucunda bir roket ya da top mermisinin isabet etmesi sonucu bulunduğumuz noktada bir anda yangın çıktı. Şarapnel parçaları büyük bir alana yayıldı. Gökyüzünü tamamen kara bulutlar kaplamış durumda. Farklı noktalardan alevlere müdahale ediliyor. Büyük bir yangın var. Henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Başkentin birçok noktasından görülebiliyor alevler.

Öte yandan Ukrayna medyasına göre; Kiev'in batısında Rus topçu ateşi bir depolama alanında büyük bir yangına yol açtı. Saldırıda en az bir kişi hayatını kaybetti.

19.50 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus bombardımanında yaralanan sivilleri tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

Haberin Devamı

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kievde büyük yangın

18.20 ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yarın telefonda görüşeceği bildirildi.

18.10 Rus güçlerinin Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkiv'in yaklaşık 25 kilometre güneybatısında bulunan Merefa kasabasına yönelik topçu ateşinde en az 21 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı. Savcılık'tan yapılan açıklamada, saldırının yerel saatle 03.30'da gerçekleştiği ve bir okul ile sanat evinin yerle bir olduğu aktarıldı.

18.00 Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ile arasındaki ortak Mars görevi olan ExoMars programını Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle askıya aldığını duyurdu.

17:20 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde kalıcı bir ateşkesin ilan edilmesi halinde uzun soluklu çözümün yolunun açılacağını belirtti.

Haberin Devamı

17:00 Ukrayna'dan yerel yetkililer ülkenin doğusuna yapılan bombardımanda en az 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

16:55 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Rusya’nın başkenti Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından bugün Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ateşkes konusunda ümitlerin arttığına dikkat çekti.

16:45 Avrupa Uzay Ajansı, Rus-Avrupa Mars görevinin Ukrayna savaşı nedeniyle askıya alındığını duyurdu

16.27 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgali nedeniyle uygulanan yaptırımların ülke ekonomisini etkilediğini yeni bir açıklamayla kabul etti.

Video konferans yönetimiyle yapılan bir toplantıda Kırım’daki yetkililerle görüşmeler yapan Putin, şunları söyledi:

'Evet, yarımadanın ekonomik gelişimi, Batı kaynaklı yaptırımlardan etkileniyordu. Ancak Ukrayna’daki askeri harekat sonrası yeni yaptırımlar getirildi. Dün Rus bölgeler için alınacak sosyo ekonomik önlemleri açıklarken, Rusya’ya getirilen sınırlamaların birçok sorun yarattığını söylemiştim. Ancak bunlar yalnızca sorun yaramıyor, yeni fırsatlar da yaratıyor. Açık söyleyelim, mevcut durumda, daha önce yaptırım tehdidi altında olan büyük şirketlerin korkacak hiçbir şeyleri kalmadı. Artık bankalar ve bu şirketler korkmadan yarımadaya girerek çalışabilir.' 

15:36 Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ordusunun 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da gerçekleştirdiği saldırılarda 108 çocuğun hayatını kaybettiği ve 120'den fazlasının yaralandığı bildirildi.

15:26 İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere'nin orta menzilli füze savunma sisteminin Polonya'da konuşlandırılacağını duyurdu. Wallace yaptığı açıklamada Rusya'nın herhangi bir saldırı yapmasından endişe duyduklarını belirterek "Polonya'nın yanındayız ve hava üssünü koruyoruz" dedi.

15:22 Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentinde yerleşim bölgesine saldırı düzenlemesi sonucu yıkılan binanın enkazı altında kalan 3’ü çocuk 5 kişilik bir ailenin cansız bedenine ulaşıldı.

15:00 ABD Başkanı Biden'ın yarın Çin lideri Xi ile görüşeceği ve Ukrayna Savaşı hakkında değerlendirme yapacağı açıklandı.

14:32 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Su-25 tipi savaş uçağının Ukrayna kuvvetlerine ait askeri depoları imha ettiği bildirildi.

14:29 İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "savaş suçlusu" olduğuna dair "çok güçlü kanıtlar" olduğunu söyledi.

BBC Radio 4'ün Woman's Hour programında konuşan Truss, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya ile diplomatik gerilimi daha da tırmandıracak yorumuyla ilgili, Biden'ın bunu söylemesinin bir hata olmadığını söyledi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kievde büyük yangın

PUTİN SAVAŞ BÖLGESİNE GİDECEK Mİ?

14:15 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’daki savaş bölgesine seyahat etme planının olmadığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'savaş suçlusu' olduğuna dair "çok güçlü kanıtlar" olduğunu söyledi.

Ukrayna ve Rus müzakere heyetlerinin bugün görüşmeleri sürdürdüğü ile ilgili daha önce bilgi aldıklarını söyleyen Peskov, “Müzakerelerin şuan sürüp sürmediğini bilmiyorum ama bugün müzakere heyetlerinin toplantı yapması planlanıyor. Medinsky başkanlığındaki heyetimiz uzmanlarımız ve ilgili departmanların katılımıyla 24 saat müzakere etmeye hazırız. Ne yazık ki Kiev’den benzer bir gayret görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

13.44  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'NATO'nun çatışmanın tırmanmasını engelleme sorumluluğu var' dedi.

12.04 Rusya'nın yaptırımlar sonrası ilk dış borç ödemesi gerçekleşti. Maliye bakanlığı söz konusu ödemenin yapıldığını duyurdu. Rusya'nın bu ödemeyi aksatması durumunda temerrüde düşürebileceği belirtiliyordu.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, devlet medyasına Russia Today'e verdiği demeçte, ülkenin alacaklılara karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.

Siluanov, "Paramız var, ödemeyi yaptık, şimdi top Amerika'nın sahasında" dedi. Hazine sözcüsü, ABD'nin ödemelerin geçmesine izin vereceğini söyledi.

ZELENSKİ'DEN ALMANYA'YA MESAJ: DUVARIN ARKASINDAYIZ

11:25 Ukrayna Lideri Volodimir Zelenski Almanya Palamentosu'na video konferans yöntemi ile bağlandı ve ülkesindeki son gelişmeleri aktardı. Zelenski açıklamasında, "Savaşın 3 haftası bitti. Burası Berlin duvarı değil ama biz duvarın arkasındayız barışa yönelik her karar bize yardımcı olacaktır. " ifadelerine yer verdi ve şöyle devam etti;

"Bu ne zaman gerçekleşecek sevgili Almanya halkı? Masada böyle bir karar olması yakın gelecekte mümkün görünmüyor dolayısıyla bu masada yer almamız da mümkün görünmüyor. Siz AB üyelik kararını erteliyorsunuz bunun siyaset olduğunu düşünüyorsunuz. Sürekli ekonomik yaptırımlar deyip ekonomiden bahsediyorsunuz ve şimdi Avrupa'yı bölen duvara yeni taşlar ekleniyor. Bu duvar biz ve Avrupa halkı arasına örülüyor. Bu duvarın ötesine geçerseniz  neler yaşandığını tam olarak göreceksiniz."

New York Times, Rusya'nın Ukrayna işgalinde 7 binden fazla asker kaybettiğini duyurdu.

Zelenski daha önce İngiltere ve ABD başta olmak üzere Batılı politika yapıcılara doğrudan hitap ettiği meclis toplantılarına katılmıştı.

RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDA 'ÇERNOBİL' ANLAŞMASI

11.09 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin video konferans yöntemi ile devam ettiğini açıkladı. Zakharova'ya göre, taraflar askeri, siyasi ve insani konuları tartışıyorlar.

Zakharova ayrıca Rusya'nın Ukrayna ordusuyla Çernobil nükleer santralinde (NPP) ortak güvenliğin sağlanması konusunda bir anlaşmaya vardığını söyledi.

UKRAYNA: 14 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜ

11.05 Ukrayna savunma bakanlığı, Rusya'nın son 24 saat içinde 200 asker kaybı yaşadığını duyurdu. Açıklamada Rusya'nın toplam kaybının 14 bini bulduğu bilgisine yer verildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kievde büyük yangın

10.06 İngiliz askeri istihbaratı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tüm cephelerde büyük ölçüde durduğunu, Rus kuvvetlerinin ağır kayıplar verdiğini ve son günlerde karada, denizde veya havada çok az ilerleme kaydettiğini söyledi.

KİEV'DE BİNA VURULDU: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

09:00 
Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sivil yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırıda 16 katlı bir binaya roket isabet etmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.

06.11 Rus ordusu, dün Çernihiv kentinde sivil yerleşim yerini hedef almıştı. Saldırıda bir dükkanın önünde ekmek almak için sırada bekleyen sivilleri de kapsamıştı.

Ukrayna basını ekmek almak için kuyrukta bekleyen kişilerin saldırı sonucu hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Yapılan son açıklamada ölü sayısının 13'e yükseldiği bilgisine yer verildi.

Olay yerinde çekilen görüntülerde, bir dükkanın önünde yerde cansız bedenlerin olduğu ve yaralıların araçlara taşındığı anlar yer aldı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kievde büyük yangın
Saldırı sonrası çevredeki siviller kendi imkânları ile yaralıları hastanelere yetiştirmeye çalıştı

YIKIM UZAYDAN GÖRÜNTÜLENDİ

05.44 Harkiv ve Chernihiv'deki hasar uydu görüntülerine yansıdı. Maxar iki kentin uzaydan çekilmiş görüntülerini kamuoyu ile paylaştı.

Görüntülerde çok sayıda binanın tahrip olduğu bazı binalarda ise yangınların sürdüğü görülüyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Kievde büyük yangın
Bir uydu görüntüsü Chernihiv, Ukrayna'da hasarlı bir Olimpik spor eğitim merkezini gösteriyor (16 Mart 2022)

ZELENSKİ'DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

04.00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, ilk kez Rusya lideri Vladimir Putin'i "savaş suçlusu" diye tanımladı.

23.59 Ağır Rus bombardımanı altındaki Mariupol şehrinde büyük çaplı tahliye operasyonu düzenlendi. Tahliye kapsamında son 24 saatte 11 bin kişi Mariupol şehrinden Zaporijya sevk edildi. Mariupol Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün yaklaşık 2 bin 500 özel araç ve 15 otobüsle 11 bin vatandaşımızın tahliyesi gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

23.30 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenerek, “Bu savaşı derhal sonlandırın, silahlı çatışmayı durdurun" derken, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise, "Rusya'nın savaşını biraz da bizler finanse ediyoruz. Almanya'nın gaz ve petrol ihtiyacının çoğunu Rusya'dan tedarik ettiğini biliyoruz” dedi.

23.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yola çıkan 159 kişi ile beraber Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşı sayısının 15 bin 196 olduğunu açıkladı.

22.45 Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD Başkanı Biden'ın Putin hakkında söylediği "O bir savaş suçlusu" sözlerine yanıt verdi. Peskov, Biden'ın suçlamasına ilişkin "kabul ve affedilemez bir söylem" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Konseyi, Rusya'nın üyeliğini askıya aldı.

22.37 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, telefonda görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal medya hesabı üzerinden teşekkür etti. Zelenski, “Ukrayna’nın dostu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna halkının mücadele ettiği Rus saldırganlığı hakkında görüştük. Barış diyaloğu yolunun açılması konusunu da ele aldık. Önemli destekleri için minnettarım” ifadelerini kullandı.

22.30 Beyaz Saray'da basın mensuplarına konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, "O bir savaş suçlusu" ifadesini kullandı.

22.15 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!