Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3'üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı! Putin'den 'kara liste' emri

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2022 11:07

Rusya-Ukrayna savaşının 10. gününde bölgeden korkutan haberler gelmeye devam ediyor. Kiev bölgesi yakınlarında tespit edilen bir Rus helikopteri Ukrayna ordusu tarafından düşürüldü. Seyir halindeyken vurulan helikopter, alev topuna dönüşerek yere çakıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptığı açıklamada, 'Zelenski konuşmak da istemiyor, müzakere de istemiyor. NATO’nun savaşa girmesini istiyor." dedi. Öte yandan Rusya lideri Putin, Donbas'taki krizin barışçıl çözümüne Ukrayna'nın engel olduğunu söyledi. Ülkesine yönelik yaptırım kararlarını 'savaş ilanı' olarak değerlendiren Putin, 'Operasyon kararı kolay alınmadı. Ukrayna'nın askeri alt yapısını yok edeceğiz' ifadelerini kullandı. Ukraynalı müzakereciler tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya ve Ukrayna arasındaki üçüncü tur görüşmelerin yapılacağı tarih 7 Mart olarak duyuruldu. Öte yandan Putin, hükümeti, Rusya’ya karşı ‘dostça olmayan eylemlerde bulunan’ ülkelerin listesini hazırlamakla görevlendirdi. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...

Haberin Devamı

Rusya Ukrayna savaşında bugün 10. güne girilirken bölgedeki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Bu sabah Ukrayna'nın stratejik liman kenti Mariupol, Rus güçleri tarafından ablukaya alındı. Rusya, Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko'nun çağrılarına cevap vererek, bölgedeki sivillere insani koridor açılması için ateşkesi kabul etti. Tahliyeler Türkiye saati ile saat 12:00'de başladı ancak Ukrayna Rusya'nın ateşkese uymadığını belirterek tahliyeleri durdurdu.

Putin akşam saatlerinde zehir zemberek açıklamalarda bulunurken üçüncü tur müzakereleri konusunda da tarih netleşti.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

05.40 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna’nın güvenliği, Ukrayna’ya mali destek konuları ve Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden özellikle, Visa ve Mastercard'ın bu akşam Rusya'daki hizmetlerini askıya alma kararını memnuniyetle karşıladı" denildi.

04.00 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD'li iş adamı Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Zelenski, "Elon Musk ile görüştüm. Sözleriyle ve eylemleriyle desteklediği için teşekkür ederim. Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk" ifadelerini kullandı.

03.30 
Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu. 

02.03 
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ukraynalı sığımacıların sayısının 1.2 milyonu aştığını açıkladı.

01.45
 
Visa ve Mastercard, Rusya operasyonlarının tamamını askıya alacağını duyurdu. 

Haberin Devamı

00.45 ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi AFP'ye verdiği demeçte, ABD'nin sınır dışı ettiği Rus diplomatları alması için, Rus uçağının havasahasını kullanımına izin verdiği bilgisini aktardı.

Haberin Devamı

00.20 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Polonya sınırında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşme gerçekleştirdi. Kuleba görüşmenin ardından, “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüm. Ukrayna-Polonya sınırından yeni döndüm. Tam sınırda, tarafsız bölgede görüştük ve ardından desteğimizi ifade etmek için Ukrayna'ya doğru birkaç adım attık” ifadelerini kullandı.

23.10
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Rusya saldırıları hakkında yeni bir açıklama yaptı. Saldırıların 10’uncu gününde ‘milli savaş’ın devam ettiğini vurgulayan Zelenskiy, “Vatanımızı 7-24 savunuyoruz. Her gün ve gece sonsuz gibi gözüküyor. Bugün cumartesi ama bu bize bir şey ifade etmiyor. Savaşta cumartesi, pazartesi ya da perşembe gibi aynı. Bütün bu günler bizim için eşit çünkü her gün aynı şekilde vatanımızı savunmaya çalışıyoruz. Vatanımız bu konuda hafta sonu, izin bilmiyor ve takvime çok bakmıyoruz sadece zafere doğru ilerliyoruz"dedi.

Haberin Devamı

23.09 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümeti, Rusya’ya karşı ‘dostça olmayan eylemlerde bulunan’ ülkelerin listesini hazırlamakla görevlendirdi.

22.50 
ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter’da yayınladığı video mesajında, "Zelenski, uçak, Siha ne istiyorsa verelim” dedi. Graham'ın Rusya-Ukrayna savaşının sonlanması için Putin'e "suikast" iması tepki çekmişti.

22.32 
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 2 bin 119 askeri altyapı tesisini imha ettiklerini duyurdu.

21.51 
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Kremlin’de görüştüğünü bildirdi. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin’in Bennet ile Kremlin Sarayı’nda görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Devam eden görüşmenin içeriğine yönelik bilgi veren Peskov, “Ukrayna etrafındaki durum müzakere ediliyor” dedi.

21.50 
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta bir Rus diplomata fiziksel güç kullanılarak saldırıda bulunulduğunu duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, Litvanya'daki Rus Büyükelçiliğinin bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı'na Rus diplomatlara yönelik tehditler ve Büyükelçi üzerindeki baskılar nedeniyle nota gönderdiği belirtildi.

21.43 
Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlatarak, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi.  

21.03
Rusya Savunma Bakanlığı, Herson kentindeki Ukrayna’ya ait bir askeri üssü ele geçirdiklerini açıkladı. Bakanlık, “Rus askerleri, Herson kentinde Radensk köyü yakınlarındaki Ukrayna ordusuna ait askeri üssü ele geçirdi. Ukrayna ordusu üs ekipmanları, silahlar ve cephanelerini geride bırakarak alanı terk etti” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

20.55 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile görüşmesinin ardından, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Polonya sınırına kaçan Ukraynalıların bulunduğu sınırı ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Blinken yaptığı açıklamada, "Polonya halkı özgürlüğü savunmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor. Polonya bu krize yanıt olarak hayati faaliyetler gerçekleştiriyor” dedi.

20.53 RIA haber ajansının verdiği bilgiye göre Rusya Dışişleri Bakanlığı NATO ve AB’ye çağrı yaparak Ukrayna’ya silah sağlanmasına son verilmesini istedi. Rusya, Stinger füzelerinin ‘teröristlerin’ eline geçebileceği endişeni aktardı.

20.47 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı görüşmenin yapıcı geçtiğini açıklarken bu görüşmede alınan kararların önümüzdeki birkaç gün içinde uygulamaya konulacağını belirtti. Kuleba, Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanmasını istediklerini ifade etti. Kuleba, insani koridor çabalarının Rusya'nın ihlalleri yüzünden başarısız olduğunu da bir kez daha yineledi.

Haberin Devamı

20.30 İngiltere'den Mariupol'deki başarısız ateşkes girişlimi ve tahliyeler için yeni bir açıklama geldi. İngiliz yetkililer Rusya'nın ateşkesi bir bahane olarak kullanıp hem uluslararası arenadaki imajını düzeltmeyi hem de birliklerini yeniden konumlandırmak için bu aralığı fırsat olarak değerlendirdiğini açıkladı.

20.02 Sputnik'te yer alan habere göre Rusya ve Ukrayna arasındaki üçüncü tür müzakere görüşmelerinin 7 Mart Pazartesi devam edeceği bildirildi. Açıklama Ukrayna müzakere heyetinden David Arakhamiya tarafından yapıldı.

19.58 İspanyol haber ajansı EFE, Moskova Yönetimi'nin "yalan haber" yayanlara yönelik ağır hapis öngören yasa çıkarmasının ardından Rusya'daki gazetecilik faaliyetlerini askıya alan basın kuruluşları arasına katıldı.

19.50 IMF’den yeni açıklama: Ukrayna savaşı küresel ekonomide çok yıkıcı bir etkiye sebep olacak.

19.45 Rus askerleri, Ukrayna'nın Luhansk Bölgesi'nde kendilerini protesto eden sivil halka ateş açtı. Bazı kentlerde Ukraynalı siviller tarafından Rus askerlerinin kentlerini terk etmesi için protestolar yapılırken, Donbass'a bağlı Luhansk Bölgesi'ndeki Novopskov kentinde de halk sokaklara döküldü.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri
Kente giren Rus birliklerini istemeyen Ukraynalı siviller Rus askerlerinin önünde durarak saldırıyı protesto etti. Protestolar sırasında silahlarını sivil halka doğrultan Rus askerleri gelişigüzel ateş açtı. Açılan ateş sonucu bazı göstericilerin yaralandığı ve kentte gerilimin devam ettiği öğrenildi.

19.40 İsrail Başbakanı Naftali Bennett bugün Moskova’da Vladimir Putin ile bir araya geldi. İkili Ukrayna’da yaşananları değerlendirirken Bennett müzakere için arabuluculuk teklifini yineledi. Açıklama İsrail Başbakanlık sözcüsü tarafından yapıldı. Bennet İsrail'in, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden kriz için ABD, FRansa ve Almanya ile koordineli çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

19.34 Interfax ajansının haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna’da tam saldırı pozisyonunda bulunmaya devam ediyor. Birden çok Ukrayna şehrinin ele geçirildiğini açıklayan bakanlık Ukrayna’nın 4 SU-27 jetinin düşürüldüğünü bildirdi.

19.20 Rusya Dışişleri Bakanlığından Letonya, Estonya ve Litvanya’ya uyarı yapıldı. Litvanya'nın başkenti Vilnius’da bir Rus diplomatın saldırıya uğramasının ardından Rusya bu ülkelerden Rusya Büyükelçiliklerinin korunmasını istedi.

19.08 Kiev Belediye Başkanı Rus güçlerini Borodyanka bölgesinde bir psikiyatri hastanesini ele geçirdiğini ve içerideki 670 kişinin tahliye edilemediğini açıkladı

19.05 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Amerikan Kongre üyeleriyle tele-konferans yöntemiyle bir araya geldiği öğrenildi.

CNN International'ın haberine göre; Zelenski, ABD'li senatörlere çağrı yaparak, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için destek istedi. Toplantı hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Zelenski'nin Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırım uygulanması, Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım verilmesi talebinde de bulundu. Zelensi'nin özellikle hava gücü talep ettiği açıklandı.

19.00 Herson'da son durum: Rus saldırılarının hedefindeki Herson Belediye Başkanı İhor Kolihaev, CNN International'a yaptığı açıklamada, kenti kuşatan Rus güçlerine karşı direnecek silahlarının kalmadığını açıkladı.

Ordunun yenildiğini ve kentte bir ordu bulunmadığını aktaran Kolihaev, "Ukrayna ordusu geri çekilmek zorunda kaldı, bu yüzden silah yok. Nikolayev'e kadar geri çekildik" dedi. Kolihaev, Ukrayna ordusunun Herson'a doğru ilerlememesi halinde kentin Rus güçlerinin kontrolünde kalacağını ve her yerde Rus askerlerinin bulunduğunu ifade etti.

18.50 İtalya devlet televizyonu RAI, Rusya’dan haber bildirmeyi askıya aldığını açıkladı.

18.45 Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin yaptığı açıklamaya göre 10 günlük Rus işgali sonunda Ukrayna’da 351 sivil hayatını kaybederken yaralananların sayısı da 707’ye ulaştı. Yetkililer bu rakamların gerçekte çok daha yüksek olabileceğini ifade etti.

18.30 İrpin'de şiddetli çatışmalar devam ediyor

Başkent Kiev' yakınlarındaki Irpin kenti de yoğun bombardıman altında. Kiev’e 14 km uzaklıktaki Irpin’de şiddetli çatışmaların yaşanırken saldırıya uğrayan bölgelerden yoğun duman yükseliyor. Patlama seslerinin de yükseldiği Irpin’de çok sayıda bina da kullanılamaz hale geldi. Yoğun çatışmaların ardından Irpin’de yaşayanlar da tahliye ediliyor. Ukrayna askerleri gözetiminde güvenlikleri sağlanarak kentten ayrılan siviller daha güvenli alanlara gönderiliyor. Siviller, Rus ordusunun başkent Kiev'e ilerleyişinin engellenmesi için havaya uçurulan köprü üzerinden tahliye ediliyor.

17:20 BBC News'in Ukraynalı yetkililere dayandırdığı habere göre, bugünkü ateşkes sırasında Volnovakha ve yakın bölgelerden sadece 400 kişi tahliye edildi. Yetkililer ateşkes kararı sonrası bölgeden 15.000'den fazla sivili tahliye etmeyi hedefliyordu.

16:56
Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle aldığı yaptırım kararlarında adı geçen Aleksey Aleksandrovits Mordaşov ile Gennady Nikolayeviç Timçenko'nun İtalya limanlarında demirli yatlarına dün el kondu. Mordaşov ve Timçenko, Rusya'nın en zengin isimleri arasında yer alıyor.

16:31 Rus ordusu, Ukrayna'nın Bila Tserkva kentindeki yerleşim yerlerini havadan hedef aldı. Evler harabeye döndü.

PUTİN'DEN FLAŞ AÇIKLAMALAR: YOK EDECEĞİZ!

16.15
Putin yeni bir açıklama yaptı. Rus lider açıklamada Donbas'taki krizin barışçıl çözümüne Ukrayna'nın engel olduğunu söylerken Rusya'ya uygulanan yaptırımları da 'savaş ilanı' olarak değerlendirdi.

Operasyon kararının kolay alınmadığının altını çizen Putin, 'Ukrayna'nın askeri alt yapısını yok edeceğiz' ifadelerini kullandı.

Putin, başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirtti. Putin, Rusya'da sıkıyönetim veya olağanüstü hâl uygulama planları olmadığını söyledi.

Putin Ukrayna'daki operasyonların planlandığı şekilde ilerlediğini ve Rusya'nın hedeflerine ulaşacağı zamana kadar devam edeceğini söyledi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri

14:56 Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra 1,2 milyondan fazla Ukraynalının ülke sınırlarını geçtiği duyuruldu. BM, Rus işgalinden kaçan mülteci sayısının hafta sonu sonuna kadar potansiyel olarak 1,5 milyona ulaşabileceğini söyledi.

14:40 İngiltere Rusya'da bulunan vatandaşlarına, "Rusya'da varlığınız zorunlu değilse, kalan ticari rotalardan ayrılmayı düşünmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz." uyarısında bulundu.

14:34 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna’nın Rusya saldırıları hakkında yeni bir açıklama yaptı. Saldırıların 10’uncu gününde ‘milli savaş’ın devam ettiğini vurgulayan Zelenski,"Çok yakında vatandaşlarımıza ülkenize dönün diyebileceğiz. Polonya’dan Romanya’dan ve tüm ülkelerden geri dönün diyebileceğiz çünkü tehlike çok yakında kalmayacak. Şu ana kadar 10 bine yakın Rus askeri öldürüldü. Ruslar tabii ki kaybedecek. Vatanın böyle bir güçlü ve silahsız bir şekilde savunan kişilere karşı kimse duramaz. Ben her Ukraynalı ile gurur duruyorum" dedi.

ZELENSKİ NATO SAVAŞA KATILSIN İSTİYOR

14:26Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptığı son dakika açıklamasında "Neo-naziler Avrupalılar tarafından destekleniyor. Müzakereler için Ukrayna tarafından yanıt bekleniyor. Zelenski NATO’nun savaşa girmesini istiyor. Zelenski konuşmak da istemiyor, müzakere istemiyor." ifadelerini kullandı ve ekledi; 

Umudumuz bu diyalogların tekrar başlaması. Diyaloğun büyük bir kısmı gerçekleşti. Birçok konuya değinildi ve anlaşmalara varıldı. Fakat bazı başlıklar daha açığa kavuşturulmalı. O yüzden diyalogların devamı önemli. İran kabul ederse biz süreçleri özellikle, dökümanları yürürlüğe koyup devam edebiliriz. Fakat şimdiki sorun Rus Federasyonu’nun gerekçelerine göre anlaşmaların düzeltilmesi"

14:05 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ateşkesin kalıcı olmasını ve tüm ülkeyi kapsamını istiyoruz" dedi.

TAHLİYELER ERTELENDİ

13:57 Ukrayna'nın Mariupol kentinde güvenlik gerekçesiyle sivillerin tahliye edilebilmesi amacıyla alınan geçici ateşkes kararı ertelendi. Ukrayna, Mariupol tahliyesinin Rus ateşkes ihlalleri nedeniyle ertelendiğini belirtti.

12.45 Ukrayna İçişleri Bakanlığı, insani yardım malzemelerini taşıyan araçların sınırdan geçişlerinin kolaylaştırıldığını duyurdu. Şu ana kadar 834 araç ve 19 otomobilin sınırdan yardım getirdiği ifade edildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri

Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’ya insani yardım malzemeleri taşıyan araçların sınırdan geçişinin kolaylaştırıldığı belirtildi. Açıklamada, “İnsani yardım malzemelerini Ukrayna'ya taşıyan araçların geçişi basitleştirildi ve sıra dışı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sınır muhafızları, diğer kontrol servislerinin temsilcileriyle birlikte, insani yardım malzemelerinin kontrol işlemlerinin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesini sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir. Böylece, savaşın başlangıcından bu yana, Batı Bölge İdaresi sınır muhafızları, Ukrayna'ya insani yardım taşıyan 834 araç ve 19 otomobilin geçişine izin verdi” denildi.

12.40 Ukrayna ordusu Rus helikopterini düşürdü. Kiev bölgesi yakınlarında tespit edilen bir Rus helikopteri Ukrayna ordusu tarafından düşürüldü. Seyir halindeyken vurulan helikopter, alev topuna dönüşerek yere çakıldı. Dumanların yükseldiği helikopterin düşürülme anları ise kameralar tarafından görüntülendi.

12.30 Rusya ve Belarus Dışişleri Bakanları Ukrayna’dan ayrılmak isteyen yabancılar için insani koridor açmayı tartışıyor.

12.15 Litvanya Savunma Bakanlığı’na göre Almanya bu ülkeye hava savunma sistemleri yerleştirecek. Ayrıca ABD de Litvanya’ya ek topçu bataryaları yerleştirecek.

12.00 İngiltere Savunma Bakanlığı’nın olağan istihbarat bilgilendirmesine göre Rusya’nın hava saldırıları son 24 saatte önceki günlere göre azalma kaydetse de Rus güçleri halen ilerliyor.

Bilgilendirmeye göre Rusya Harkov, Çernigiv ve Mariupol şehirlerini elinde tutuyor. Kuzeydoğu şehri Sumi’de ise sokak çatışmaları sürüyor.

11:54 Ukraynalı milletvekili Dmytro Lubinets, Volnovakha şehrinin yaklaşık %90'ının bombalama nedeniyle hasar gördüğünü belirtti ve "Cesetler toplanmadan yerde yatıyor ve barınaklarda saklanan insanların yiyecekleri tükeniyor." dedi.

11:20 Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, 66.224 Ukraynalı erkeğin Rusya'nın işgaline karşı mücadeleye yardım etmek için yurt dışından döndüğünü duyurdu.

10:40 Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko insani koridor haberini doğruladı. Tahliyeler Türkiye saati ile saat 12:00 ile 17:00 saatleri arasında yapılacak.

Şehir yetkilileri tahliyelere ilişkin yaptıkları açıklamada şehirden ayrılan tüm sürücülere, sivil nüfusun tahliyesine mümkün olduğu kadar katkıda bulunmaları ricada bulunarak, "İnsanları yanınıza alın, araçları mümkün olduğunca doldurun" dedi.

Yapılan duyuruda sivil nüfusun tamamının şehirden çıkmasına izin vermek için tahliyenin birkaç gün süreceğini belirtilirken şehir yetkilileri, özel araçlarla ayrılan sakinlere tahliye yollarından rota dışına çıkmanın "kesinlikle yasak" olduğunu söyledi.

Mesajda, belediye otobüslerinin de şehirdeki üç noktadan insanların ayrılmasına yardımcı olmak için hareket edeceği belirtildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri


09:55 
CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu ateşkes kararının detaylarını  "Müzakerelerde görüşülen insani koridor kararı Rusya savunma bakanlığında kabul edildi. Yaklaşık 450 bin kişiye ev sahipliği yapan Mariupol, Donbass bölgesindeki sınır bölgesinde yer alıyor. 200 bin sivil oluşturulan insani koridorla tahliye edilecek. Saat 10'dan itibaren insani koridorun açılması planlanıyor. Ateşkes sadece bu bölgeyi kapsıyor. Rusya savunma Bakanlığı'nın bu ateşkesi kabul etmesi sınırlı olsa da önemli." sözleri ile duyurdu.

RUSYA'DAN ATEŞKES KARARI

09:30 Rusya savunma bakanlığı Ukrayna'da ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bugün Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren Rus tarafı bir sessizlik rejimi ilan ediyor ve Mariupol ve Volnovakha'dan sivillerin çıkışı için insani koridorlar açıyor" denildi.

08:00Singapur Rusya'ya uygulayacağı yaptırımların ayrıntılarını açıkladı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan detaylara göre, belirlenen Rus bankalarına ve kuruluşlarına mali tedbirler uygulanacak. Singapur Güneydoğu Asya'da Rusya'ya yaptırım uygulayan ilk ülke oldu.

07:06Washington Post gazetenin güvenliğini korumak için Rusya'daki muhabirler tarafından üretilen haberlerde artık personel isimlerine yer vermeyeceğini duyurdu.

06:47 
ABD'nin Ukrayna'daki Büyükelçiliği, Rus ordusunun Ukrayna'nın Energodar kentindeki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısını kınadı.

06:16
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları üzerine ABD, B-52 Stratofortress bombardıman uçakları ile NATO'nun doğu kanadı üzerinde Almanya ve Romanya ordularıyla birlikte tatbikat düzenledi.

MARİUPOL ABLUKAYA ALINDI

06:00 Ukrayna'nın stratejik liman kenti Mariupol, Rus güçleri tarafından ablukaya alındı. Mariupol belediye başkanı Vadym Boychenko 400.000 kent sakininin bir kısmının güvenli bir şekilde tahliyesine izin vermek için askeri yardım ve insani bir koridor istedi.

Ukrayna’nın en büyük limanlarından biri olan Mariupol, Kırım ile ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgeleri arasında oluşturulması beklenen bir kara koridoru için stratejik öneme sahip.

Mariupol Belediye başkanı: Önceliğimiz, hayati altyapıyı yeniden kurabilmek, şehre yiyecek ve ilaç getirebilmek için insani bir koridor oluşturabilmek

05:45 ABD'nin BM büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rus kuvvetlerinin şu anda Ukrayna'nın en büyük ikinci nükleer tesisine yaklaştığını söyledi ve tehlikenin devam ettiği konusunda uyardı.

05:30 Bloomberg'in aktardığı bilgiye göre göre Samsung, Rusya'ya sevkiyatları askıya alan en son şirket oldu.Şirket ayrıca bölgedeki insani yardım çabalarına 6 milyon dolar bağışta bulunacak.

05:00 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Belçika'nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın diğer çatışmalarda kullandığı acımasız taktikler nedeniyle Ukrayna'daki savaşın muhtemelen siviller için daha da yıkıcı bir hale geleceğini belirterek, Rusya'nın Ukrayna işgaline devam etmesi halinde ABD'nin Ukrayna'ya yönelik desteğinin artacağına dikkat çekti.

04.15 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna'daki Rus işgali devam ederken diğer dünya liderleriyle görüşmeler gerçekleştirmek üzere önümüzdeki hafta İngiltere ve Letonya, Almanya ve Polonya'ya ziyaret düzenleyeceğini duyurdu.

03.50 Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Avrupa Birliği'ne (AB) müfettiş görevlendirme konusunda çağrı yaptı. Shmyhal, "AB, IAEA ve Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği temsilcilerinden oluşan barışı koruma gruplarının, Ukrayna'daki 5 nükleer santralin tümünde güvenliği sağlama çağrısında bulunuyorum. Bu bir dünya güvenliği meselesidir" ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri

Kiev yakınlarındaki Bucha kasabası

01.50 Rusya'da "sahte haber" yapanlara hapis cezası öngören yasanın geçmesinin ardından CNN, bu ülkedeki yayınlarını durdurma kararı aldı. Ayrıca Bloomberg de Rusya'daki gazetecilerinin çalışmalarını 'geçici olarak' askıya alacağını açıkladı.

00.40 Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, yaptığı açıklamada NATO'ya sert bir tepki göstererek, "İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye. Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" ifadelerini kullandı.

00.18 Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumy Oblastı'na bağlı Trostyanets kenti Rus güçlerinin eline geçti. Ukrayna basınının iddiasına göre; Rus askerleri ambulansların giriş-çıkışını engelliyor. Bölgede yaşayanlar dükkânlar yağmalandığı için yiyecek satın alamıyor. Kentte elektriklerin de kesik olduğu bildirildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri

Bombardımana hazırlık için heykeller korumaya alındı

00.00 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Putin ile görüşme gibi bir niyeti olmadığını ancak ABD'nin yine de diplomasi kapılarını açık tuttuğunu söyledi.

23.30 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna saldırısına ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası verilebilmesine olanak tanıyan kararnameyi imzaladı.

23.10 Birleşmiş Milletler savaşın başladığı tarihten itibaren Ukrayna'da ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

23:07 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Mıkolayiv kentinde Rusya’ya ait çok sayıda hava savunma sistemi ele geçirildi. Tunguska tipi hava savunma sistemleri, Ukraynalılar tarafından ateşe verilirken, yanan araçların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri


23.05 Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook ardından Twitter'a erişimin de kısıtlandığını açıkladı.

PUTİN'İN SAĞ KOLU ÖLDÜRÜLDÜ

Batılı yetkililer, birkaç Rus komutanın Ukrayna'daki ilerlemedeki hayal kırıklığı nedeniyle risk aldıktan sonra öldürüldüğünü duyurdu.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna 3üncü tur müzakerelerin tarihini açıkladı Putinden kara liste emri

Telegraph Gazetesi'nde yer alan iddiaya göre öldürülen en kıdemli subay, Rusya Yedinci Hava İndirme Tümeni komutanı ve 41. Kombine Silah Ordusu komutan yardımcısı Tümgeneral Andrei Sukhovetsky idi. Komutanın Ukraynalı bir keskin nişancı tarafından vurulduğu bildirildi. Rus haber kaynakları, Rusya'nın en kıymetli komutanlarından biri ve Putin'in sağ kolu olarak bilinen komutanın öldürüldüğünü doğruladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!