Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri.. Borispil kentinin belediye başkanından flaş çağrı: Kenti derhal terk edin!

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri.. Borispil kentinin belediye başkanından flaş çağrı: Kenti derhal terk edin
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2022 15:49

Rusya-Ukrayna savaşı 27'nci gününde... Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, Ukrayna lideri Zelenski savaşın sona ermesini tartışmak için Putin ile 'herhangi bir formatta' görüşmeye hazır olduğunu belirtirken, Ukrayna kaynakları Rus güçlerinin ortalama 3 günlük mühimmat ve gıda malzemeleri kaldığını duyurdu. Rus güçleriyle çatışmaların yakınlaştığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınlarındaki Borispil kentinin sakinlerine bölgeyi derhal boşaltmaları çağrısı yapıldı. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan Savaş son sürat devam ediyor. Rusya'dan skandal bir hata geldi. Kremlin'e yakınlığı ile bilinen bir gazete Rus ordusunun savaşta kaç asker kaybettiğini açıkladı. Kiev yakınlarındaki Borispil kentinin Belediye Başkanı 'Kenti derhal terk edin' çağrısında bulundu. Ukrayna lideri Zelenski ise savaşın sona ermesini tartışmak için Putin ile 'herhangi bir formatta' görüşmeye hazır olduğunu duyurdu.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

21.40 Rus ordusu Ukrayna’nın doğusunda Donetsk Oblastı’nda yer alan Kramatorsk şehrini bombaladı. Rus bombardımanı çevrede bulunan siviller tarafından anbean kayıt altına alınırken, Rus ordusunun hedef aldığı noktalar ve can kaybına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı


21.25 
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın birkaç gün içinde Ukrayna'yı ele geçirmeyi planladığı yolundaki değerlendirmelere yanıt verdi. Peskov, Ukrayna'daki "özel askeri operasyonun" sadece birkaç gün süreceğini kimsenin düşünmediğini ifade etti. Peskov, askeri harekâtın planlara uygun ilerlediği tezini de yineledi.

21.20 
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, Ukrayna-Rusya savaşındaki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Ukrayna halkı ve askerleri için zorlu günlerin olduğunu belirten Sullivan, "Bu savaş kolay ve hızlı bitmeyecek. Rus ordusu önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Yaptırımlar sayesinde Rus ekonomisi sarsıldı, savunma ve yüksek teknoloji sistemleri tıkandı" dedi. Sullivan ayrıca ABD Başkanı Biden'ın Avrupa'daki temasları kapsamında Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı

21.19 Rusya’nın yoğun bombardımanı altındaki Ukrayna’nın Mariupol’de yıkım her geçen gün artıyor. Rus ordusuna bağlı milislerin oluşturduğu Donetsk Halk Milisleri tankçı birlikleri kentte birçok noktada Ukrayna ordusuna saldırmaya devam ederken, Ukrayna ordusuna bağlı Azov Taburu’da Rus birliklerini tanklarla direnmeyi sürdürüyor.


20.10 
ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Mariupol şehrini Azak Denizi'nden bombalamaya başladığını belirtti. Amerikalı yetkili, kıyı şehrine yönelik saldırılarda yedi geminin kullanıldığını söyledi. Söz konusu isim, gemilerden bir kısmının mayın tarama, bir kısmının amfibi çıkarma gemisi olduğunu, bazılarının ise kuşatma altındaki şehre saldırıya katılan su üstü gemileri olduğunu belirtti.

20.02 
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Rus askerlerine çeşitli ödüller sunarak teslim olmaya teşvik ediyor. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Viktor Andrusiv sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Ruslar pes ediyor. Rus ordusunun dağılmaya başladığına dair haberler olduğunu söylemiştim. Şimdi artık anlatabilirim. Görüntü paylaşacaktım ancak paylaşmamamı istediler. Rus askeri ödül karşılığında tankını teslim etti. Peki bu nasıl oldu? Ukrayna polisini Ruslar birkaç hafta önce aramaya başladılar. Bizi arayan numaralara da nasıl teslim olmaları gerektiğini anlatan mesajlar attık. Birkaç gün önce bizi Mişa adında biri aradı. Nereye gelmesi gerektiğini söyledik” dedi.

19.34 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, gazetecilere demeç verdi. Rusya’nın 1 ay önce Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa değinerek, “Bu saçma savaşı bitirmenin zamanı geldi” dedi. Rusya’nın 24 Şubat’ta bu yana başlattığı saldırılarda korkunç acılar ve yıkımlar yaşandığını ifade eden Guterres, “Sivilleri terörize eden sistematik bombardımanlar. Hastanelerin, okulların, apartmanların ve sığınakların bombalanması. Tüm bunlar yoğunlaşıyor. Her saat daha yıkıcı ve daha öngörülemez hale geliyor. On milyon Ukraynalı evlerinden sürüldü ve hareket halindeler” dedi.

16:29
 
Rus askerleri Herson’un işgal edilmesini protesto eden Ukraynalılara ateş açarak müdahale etti.

Haberin Devamı

16:20 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İtalya Parlamentosu’na hitap ettiği konuşmada, "Ukrayna, Rus ordusu için Avrupa'ya açılan kapıdır. Barbarlığın girişine izin verilmemeli" ifadelerini kullanarak Rusya'ya karşı daha fazla yaptırıma, daha fazla baskıya ihtiyaç olduğunu söyledi.

15:53 İnternet sitesinde Ukrayna'nın işgali sırasında yaklaşık 10 bin Rus askerinin öldüğünü yazan ve daha sonra bu sayıları kaldıran Rus tabloid gazetesi Komsomolskaya Pravda gazetesi, bilgisayar korsanlarının kurbanı olduklarını iddia etti.

15:26 Ukrayna Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Rus işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 117 çocuğun öldüğü, 155 çocuğun da yaralandığı açıklandı.

Haberin Devamı

15.44 Rusya Mahkemesi, Rus muhalefet lideri Navalny'i zimmete para geçirme suçlamalarından suçlu buldu. AFP'de yer alan habere göre, Navalny dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

15.24 Kiev'deki ABD Büyükelçiliği, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın, 2 bin 389 Ukraynalı çocuğun Rus kontrolündeki Luhansk ve Donetsk bölgelerinden 'yasadışı olarak çıkarıldığını' ve Rusya'ya götürüldüğünü söylediğini aktardı.

14.44 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin, Rusya’nın talepleri konusunda referanduma gidebileceklerini açıklamasının ardından Kremlin’den yeni bir açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, “Ukrayna egemen bir devlettir ve bir tür iç prosedür olabilir ve olmalıdır. Müzakereler çok ağır ilerliyor. Ama bunun yanında iki delegasyon arasında müzakere aşamasında olan bir madde var. Bu maddelerin detaylarına giremem. Şu anda onları kamuoyuna açıklamanın sadece müzakere sürecine zarar verebileceğine inanıyoruz. Zaten istediğimizden çok daha yavaş ve daha belirsiz gidiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rusya’nın önerilerinin yalnızca müzakere heyeti tarafından değil yazılı taslaklar halinde Ukrayna tarafına da sunulduğunu aktaran Peskov, “Müzakere ekibimiz tam yetkiye ve gerekli bilgiye sahip, devlet başkanının gerekli siyasi iradesine sahip. Artık sıra Ukraynalı muhataplarımızda. Müzakere heyetimizin pozisyonunu onlar (Ukrayna heyeti) iyi biliyor. Birkaç gün önce sadece sözlü olarak değil yazılı olarak ta gerekli taslak metinleri Ukraynalılara teslim edildi” dedi.

BORİSPİL'DE YAŞAYANLARA UYARI: DERHAL TERK EDİN

13.45 Rus güçleriyle çatışmaların yakınlaştığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınlarındaki Borispil kentinin sakinlerine bölgeyi derhal boşaltmaları çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın Mikolayiv bölgesinde bulunan bir benzin istasyonuna ateş açıldı. Ukrayna Özel İletişim ve Bilgi Koruma Devlet Servisi'nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, saldırı sonrası meydana gelen yangında 3 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin de yaralandığı belirtildi. 

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri.. Borispil kentinin belediye başkanından flaş çağrı: Kenti derhal terk edin!

Ukrayna'nın Mikolayiv bölgesinde bulunan bir benzin istasyonuna ateş açıldı. Ukrayna Özel İletişim ve Bilgi Koruma Devlet Servisi'nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, saldırı sonrası meydana gelen yangında 3 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin de yaralandığı belirtildi. 

Kentin Beleriye Başkanı Volodimir Borisenko yayımladığı video mesajında "Sivil nüfusa akıllı davranmaları, çağrı merkezimize ulaşmaları ve fırsat bulur bulmaz kenti terk etmeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.

Ülkenin en büyük havaalanı Borispil Uluslararası Havaalanı geçen ay Rusya tarafından bombalanmıştı ve bazı kent sakinleri buraya yakın yaşıyor. Borispil Kiev'in merkezine 40 kilometre uzaklıkta.

13.30 Kremlin'den de Ukrayna'da devam eden savaşla ilgili yeni açıklamalar geldi. "Ukrayna ile görüşmeler devam ediyor, Ukrayna tarafının daha aktif olmasını arzu ediyoruz." diyen Kremlin "Ukrayna'dan taleplerimizin detaylarını kamuoyuna açıklama niyetimiz yok." açıklamasını yaptı.

UKRAYNA 'RUS KAYIPLARINI' AÇIKLADI

13.22 Ukrayna Savunma Bakanlığı son güncellemesinde, savaşın başlangıcından bu yana 15.300 Rus askerinin öldüğünü iddia etti.

Bakanlık ayrıca, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana 509 tank, 1566 zırhlı araç ve 252 top bataryasının yok edildiğini savundu.

BBC bu iddiaları bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı. Rusya ise son olarak 2 Mart'ta 498 askerinin öldürüldüğünü açıklarken, ABD şu ana dek 7 bin Rus askerinin öldüğünü tahmin ediyor.

ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişinin tüm hatlarda büyük ölçüde durduğunu öne sürdü. Yetkili, Rus birliklerinin geçtiğimiz haftadan bu yana başkent Kiev'e doğru hareketinin azaldığını aktardı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri.. Borispil kentinin belediye başkanından flaş çağrı: Kenti derhal terk edin!

ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişinin tüm hatlarda büyük ölçüde durduğunu öne sürdü. Yetkili, Rus birliklerinin geçtiğimiz haftadan bu yana başkent Kiev'e doğru hareketinin azaldığını aktardı.

13.20 İtalya parlamentosuna seslenen Ukrayna lideri Zelenski "Rus güçleri Ukrayna'yı Avrupa'ya bir kapı olarak görüyorlar" derken "Ukraynalılara yardım ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. 70 binden fazla vatandaşımız İtalya'da şu anda 25 binden fazla çocuk İtalyan ailelerine sığındı. Ukrayna'da ilk bebeğimiz doğdu." sözleriyle de İtalya'ya ülkesine ettiği yardımlardan dolayı şükranlarını sundu.

12:27
 Ukrayna’da Rusya’nın yoğun saldırıları altındaki Mariupol kentine halkın tahliyesi için dışında "çocuklar" ve "siviller" yazan 24 otobüs gönderildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, son 24 saatte Rus birliklerine ait bir uçak, 6 insansız hava aracı ve 2 helikopterin vurulduğunu duyurdu.

12:25 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovych Ukrayna ile Rusya arasındaki aktif çatışmaların 2-3 hafta içerisinde bitebileceğini söyledi.

11:46 
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus birliklerinin dün tüm gün boyunca gerçekleştirdiği operasyonların ardından, “Gün boyunca Ukrayna'nın 137 askeri tesisi vuruldu" dedi.

UKRAYNA: RUSLARIN 3 GÜNLÜK STOĞU KALDI

11:16 Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkedeki Rus birliklerinin ortalama 3 günlük gıda ve mühimmat stokunun kaldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mevcut bilgilere göre, Ukrayna topraklarındaki Rus güçlerinin ortalama 3 günlük mühimmat ve gıda malzemeleri kaldı. Tankerlerin taşınmasıyla doldurulan yakıtla ilgili durum da benzer. Ruslar, askerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için hat oluşturamadı” denildi.

Rusya’nın yoğun saldırısı altında olan Mariupol kentinde halkın tahliyesi için çalışmalar devam ediyor. Sürekli bombardıman altında olan, elektriğin, suyun, internetin kesildiği ve temel gıda ihtiyaçlarının karşılanamadığı kente siviller için 24 tahliye otobüsü gönderildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri.. Borispil kentinin belediye başkanından flaş çağrı: Kenti derhal terk edin!

Rusya’nın yoğun saldırısı altında olan Mariupol kentinde halkın tahliyesi için çalışmalar devam ediyor. Sürekli bombardıman altında olan, elektriğin, suyun, internetin kesildiği ve temel gıda ihtiyaçlarının karşılanamadığı kente siviller için 24 tahliye otobüsü gönderildi.

10.17 Rus enerji devi Gazprom, Avrupalı ​​tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikine devam ettiğini açıkladı.

Şirket, taleplerin 21 Mart için 104,7 milyon metreküpten 22 Mart için 108 milyon metreküpe çıktığını söyledi.

10:10 Ukrayna lideri Zelenski yerel basına yaptığı açıklamada neredeyse bir aydır devam eden savaşın sona ermesini tartışmak için Putin ile "herhangi bir formatta" görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

07.01 Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'ı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için sarf ettiği "savaş suçlusu" ifadelerini protesto etmek için bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu ifadelerin ABD-Rusya ilişkilerini kırıma noktasına getirdiği, Rusya'ya yönelik düşmanca tavırların "kararlı ve sert bir tepkiyle karşılık göreceği" belirtildi.

BORRELL'DEN 'AVRUPA ORDUSU' AÇIKLAMASI

06.45 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin bazı Avrupa ülkeleriyle "Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi gönderilmesi üzerine görüşmelerini sürdürdüğünü" açıkladı.

06.24 Avrupa Birliği'nin (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin "startejik pusula" adı altında ortak bir savunma stratejisini benimsemesi sonrası yaptığı açıklamada "Bir Avrupa ordusu oluşturmak istemiyoruz" dedi.

Stratejik pusula, birliğin dışişleri ve savunma bakanları tarafından kabul edildi. Metin, AB'nin gerektiğinde hızlı şekilde asker konuşlandırması için oluşturulan bir planı kapsıyor. Buna göre farklı krizler için 5 bine kadar asker görevlendirilebilecek.

Metin, AB'nin yeni bir ordu ya da güvenlik birimi oluşturmayı hedeflediği şeklinde yorumlanmıştı. Borrell, bunun olmayacağını ancak daha önce hiç yapılmamış bir şey yapılarak "Birlikte ortak tatbikatlar düzenleneceğini" açıkladı.

Tatbikatlar, üye ülkelerinin kendi ordularının katılımıyla yapılacak ancak ortak bir ordu oluşturulmayacak; sadece ordular birbirine daha yakın ve işbirliğini daha sıklaştırılarak çalışacak.

Borrell, "NATO hâlâ Avrupa'nın savunmasında bir köşe taşı" ifadelerini kullandı.

06.16 Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk yerel basına verdiği demeçte, Rus güçlerinin ablukaya aldığı Mariupol'den bugüne kadar en az 45 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Polonya Sınır Muhafızları, 24 Şubat’tan bu yana 2 milyondan fazla Ukrayna vatandaşının ülkeye giriş yaptığını duyurdu. 20 Mart’ta 33 bin 800 sığınmacının, 21 Mart'ta ise an itibarıyla 5 bin 700 kişinin sınırı geçtiği aktarıldı.
 

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri.. Borispil kentinin belediye başkanından flaş çağrı: Kenti derhal terk edin!

Polonya Sınır Muhafızları, 24 Şubat’tan bu yana 2 milyondan fazla Ukrayna vatandaşının ülkeye giriş yaptığını duyurdu. 20 Mart’ta 33 bin 800 sığınmacının, 21 Mart'ta ise an itibarıyla 5 bin 700 kişinin sınırı geçtiği aktarıldı.
 

ZELENSKİ'YE SÜİKAST HAZILIĞINDAKİ KİŞİ YAKALANDI

04.21 Ukrayna İstihbaratı, Rus istihbaratı tarafından yönlendirilen bir kişiyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’ye suikast düzenlemek için bir tim hazırlarken yakaladı.

03.45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğuna dikkat çekerek, "Başkan olduğumda, topraklarımızın hiçbir bölümünü artık veremeyeceğimizi, Donbas ve Kırım'ı geri almak için her şeyi yapmamız gerektiğini söyledim. Bu, bir zaman meselesi. Şimdi bu savaşı ne zaman durdurabileceğimiz sorusu var. Hem Kırım hem de Donbass herkes için zor bir durum. Çıkış yolu bulmalıyız" dedi.

02.45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna askerleri tarafından ülkenin Harkov Bölgesinde yer alan Chuhuiv kentinde Rusya’ya ait bir savaş uçanın düşürüldüğünü açıkladı.

BIDEN'DAN 'KİMYASAL SİLAH' İDDİASI

01.25 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ve biyolojik silah kullanmayı düşündüğüne dair net işaretler olduğunu öne sürdü. ABD lideri, Rusya'nın ABD'ye yönelik siber saldırı planlayabileceği iddiasını gündeme taşırken, CEO'lara şirketlerini siber saldırılara karşı korumak için siber güvenlik alanına yatırım yapmalarını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'da "köşeye sıkıştığını" ve bu durumun kimyasal veya biyolojik silahlar kullanması ihtimalini artırdığını savundu.

SAVAŞTA KAÇ RUS ASKERİ ÖLDÜ?

Dördüncü haftasına giren savaşta Rusya'nın hedeflerinin gerisinde kaldığı ve beklediğinin çok üzerinde asker kaybı yaşadığı dile getiriliyor.

Rusya'dan gelen bir haber bu iddiaları doğruladı. Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesi internet sayfasında Rus ordusunun kayıplarını açıkladı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Rus gazetesi 9 bin 861 askerin öldüğünü, 16 bin 153 askerin yaralandığı duyurdu.

Ancak söz konusu haber kısa süre içinde siteden kaldırıldı. Bu paylaşımın yanlışlıkla yapıldığı belirtiliyor.

Gazetenin editörü Vladimir Sungorkin BBC’ye yaptığı açıklamada bunun bir siber saldırı sonucu habere eklendiğini ve gazetenin konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi.

Ukrayna tarafı ise savaşta 6 generalini kaybeden Rus ordusunun asker kaybının 14 binin üzerinde olduğunu iddia ediyor.

RUSYA 2 MART'TAN BERİ GÜNCELLEME YAPMADI

Rusya Savunma Bakanlığı, 'özel askeri operasyon' olarak adlandırdığı bu işgalde 498 askerin öldüğünü açıkladı.

Fakat bu veri 2 Mart tarihli ve o tarihten sonra hiç güncellenmedi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!