Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya'dan AB'ye flaş hamle! Ülkeye girişleri yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusyadan ABye flaş hamle Ülkeye girişleri yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2022 15:34

Rusya - Ukrayna savaşı 36'ncı gününde... Ukraynalı müzakereci David Arakhamia yeni toplantının tarihini açıklarken İngiltere'den çok konuşulacak bir iddia geldi. İngiliz Elektronik İstihbarat Kurumu (GCHQ) Rus ordusunun içinde bulunduğu durumu açıkladı. GCHQ Başkanı Jeremy Fleming, 'Rus askerleri kendi uçaklarını düşürdü ve emirlere uymayı reddetti' dedi. Öte yandan Rusya, AB'nin üst düzey yöneticilerinin ülkeye girişini yasakladı. İşte Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş devam ediyor. Dünyanın gözü kulağı haftalardır Çernobil'den gelen haberlerdeydi. Umutla beklenen haber ABD'den geldi. ABD Rus kuvvetlerinin 24 Şubat'ta işgalin ilk gününde ele geçirdikleri, Çernobil nükleer santralinden çekilmeye başladığını duyurdu. İngiltere Savunma Bakanlığı ise Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına dair son istihbarat bilgilerini paylaştı.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler... 

23.34 Ukrayna Savunma Bakanlığı, 24 Şubat-31 Mart tarihleri arasındaki Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Açıklamada, 17 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğü, 614 tank ve bin 735 askeri zırhlı teknik aracın da imha edildiği ifade edildi.

23.15 Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin Çernobil'den çekildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

22.30 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da Azov Taburu komutanlarını taşıyan 2 adet Mİ-8 tipi helikopterin düşürüldüğünü açıkladı.

22.05 Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın bugün Mariupol'den Zaporijya’ya açtığı insani koridorun yarın da açık tutulmasını talep etti. Liderlerin bu görüşmesinin ardından Putin, Rusya Savunma Bakanlığı’na söz konusu insani koridorun yarın da açık tutulması emrini verdi.

20.55 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinerek, "Aile bütçelerimiz, petrol fiyatları, bunların hiçbiri bir diktatörün savaş ilan edip etmemesine bağlı olmamalı, Gaz fiyatları iki sorundan kaynaklanıyor. Birincisi Covid-19, İkincisi Vladimir Putin'dir" dedi. Ayrıca Joe Biden, “Ülkemizin iyiliği, dünyanın iyiliği için Vladimir Putin'e acil yanıt vermemiz gerekiyor. Özel şirketlerin kazanmasında sorun görmüyorum ancak hiçbir ABD şirketi, pandemiden veya Vladimir Putin'in eylemlerinden yararlanmamalıdır" ifadelerini kullandı. 

ABD’nin stratejik rezervlerinde yer alan petrole değinen Biden, "Bugün, önümüzdeki 6 ay boyunca günde 1 milyon varil petrolün serbest bırakılmasına izin veriyorum" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

20.20 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, kendi görev bölgelerinde Rusya’ya karşı etkili diplomatik başarı ortaya koyamayan Fas ve Gürcistan Büyükelçilerini geri çağırarak görevden aldığını belirterek, “Görevde kalabilmek adına boşa zaman geçirenler var” dedi.

20.15 ABD, Rusya'ya Ukrayna'yı işgali nedeniyle yaptırımları genişleterek, Rus teknoloji sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar uyguladı. ABD Hazine Bakanlığı .tarafından yapılan açıklamada, Rus teknoloji şirketlerine ve ülkenin mevcut yaptırımlardan kaçınmak için kullandığı yasa dışı ağlarına yaptırımlar getirildiğini belirtilerek, bu doğrultuda 21 kuruluş ve 13 kişiye yaptırım uyguladığını aktardı.

Haberin Devamı

20.00 Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, Batılı şirketlerin kiralama sözleşmelerini feshetmesinin ardından halen Rusya'da bulunan kiralık uçakların Rus hava aracı olarak kayıtlara alındığını ve Rusya'da kalacağını açıkladı.

19.10 Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanlığı Başkan Yardımcısı Oleksandr Gruzevich yaptığı açıklamada, Kiev bölgesinde bulunan Vışhorod kentindeki Rus ordusunun geri püskürtüldüğünü bildirerek, "Yakın zamanda bizi iyi haberler bekliyor. Birçoğunuz Bucha, Vışhorod gibi şehirler için endişeleniyorsunuz. Vışhorod artık bizim kontrolümüzde. Söylediğim gibi yakın zamanda iyi haberlerimiz olacak. Birçok konumda başarılı olduk. Birkaç gün içinde iyi haberler gelecek. Acele etmek istemiyorum çünkü bir yeri alabilmek ve orayı kontrol altında tutabilmek ayrı şeyler. Önümüzü, tabloyu göreceğiz ve başarımızı arttıracağız” dedi.

Haberin Devamı

18.20 Rus Dışişleri, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde AB'nin üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı alındığını duyurdu. Moskova Yönetimi'nin kararına göre; AB liderleri Rusya'ya giremeyecek.

17:40 Ukrayna’ya bağlı Mikolayiv'de Rus ordusunun 29 Mart'ta vurduğu valilik binasındaki can kaybı 20’ye yükseldi.

17:28 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun 2021 Yıllı Raporunu sunmak için düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Rus birlikleri çekilmiyor, yeniden konuşlanıyor” dedi.

17:00 Putin'in Ruble kararı sonrası Fransa ve Almanya doğalgaz dağıtımlarında kesintiye hazırlanıyor. Fransa Ekonomi Bakanı Alman mevkidaşı ile bir görüşme yaparak, "Gerekli senaryolara hazırlanıyoruz" dedi.

16:30 Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzalayarak "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak." dedi.

Haberin Devamı

16:00 Ukrayna lideri Zelenski, Belçikalı milletvekillerine hitap ettiği konuşmasında barışın elmaslardan ve Rus gazından 'daha değerli' olduğunu söyledi


15.05 Beyaz Saray’ın iddiasına Rusya’dan yanıt geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Kate Bedingfield, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanlarının ordunun Ukrayna'daki zaaflarını korkudan Putin'e anlatamadığını öne sürmüştü.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un Rusya’da olan bitenle ilgili gerçek bir bilgisinin olmadığını söyledi.

“Kremlin’de olan biteni anlamıyorlar” diyen Peskov, “Putin’i anlamıyorlar, kararların nasıl alındığını ve nasıl çalıştığımızı bilmiyorlar” dedi.

Peskov, bu durumun kaygı uyandırdığını, çünkü “böylesine yanlış anlaşılmaların kötü sonuçları olan yanlış kararlara yol açtığını” aktardı. 

İNGİLTERE YAPTIRIM LİSTESİNE YENİ İSİMLER EKLEDİ

14.35 Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna saldırısı sonrası Moskova'ya uygulanan yaptırımlara bir yenisi daha eklendi. Ülke basınında yer alan haberlere göre, İngiltere Kremlin'e yakın 14 kişiyi daha yaptırım listesine ekledi.

Söz konusu listede yer alan isimler arasında 'Mariupol Kasabı' olarak anılan General Mikhail Mizintsev de yer aldı.

YÜZLERCE SİVİLİN ÖLDÜĞÜ SALDIRININ EMRİNİ VERDİ

Mizintsev geçtiğimiz haftalarda yüzlerce sivilin hayatına mal olan Mariupol'deki tiyatro saldırısının emrini veren isim olarak biliniyor. 

Gazprom-Media CEO'su Aleksandr Zharov, RT Genel Müdürü Alexey Nikolov ve Sputnik International Broadcasting başkanı Anton Anisimov da yaptırımlara maruz kalan yeni isimler oldu.

Listede yer alan kişilere finansal bir dizi yaptırım uygulanacak. İngiltere'nin yeni adımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Liz Truss şu ifadeleri kullandı;

'Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı bir yalan seline dayanıyor. İngiltere, Kremlin'deki dezenformasyonun ifşa edilmesinde dünyaya öncülük etti ve bu son yaptırım grubu, propagandacıları vuruyor.'

'HER ŞEÇENEK MASADA'

Her seçeneğin masada olduğunun altını çizen Truss, 'Rusya üzerindeki baskıyı artırmak ve Putin'in Ukrayna'da kaybetmesini sağlamak için daha fazla yaptırım uygulamaya devam edeceğiz' dedi.

'RUSLAR FOSFOR BOMBASI KULLANDI'

14.22 Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinin Valisi Pavlo Kyrylenko, Rusya’nın gece saatlerinde gerçekleştirdiği saldırıda fosfor bombası kullandığını ve 4’ü çocuk 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

13:44 Ukrayna askerleri, Zaporijya bölgesindeki 5 köyü Rus askerlerinden geri aldı.

12:47
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vlodomir Zelenski, Hollanda Temsilciler Meclisi’ne hitaben yaptığı konuşmada, "Rusya ile tüm ticareti durdurmaları ve Rus gazını boykot etmeleri” çağrısında bulundu.

12:10 
Avustralya, Rusya ve Belarus’un En Çok Tercih Edilen Ülke (MFN) listesinden çıkarılacağını ve iki ülkeden yapılacak tüm ithalatlara yüzde 35 ek vergi uygulanacağını açıkladı.

11.58 ABD Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin 24 Şubat'ta işgalin ilk gününde ele geçirdikleri, Çernobil nükleer santralinden çekilmeye başladığı bilgisine yer verdi.

Ukrayna tarafı Rusya'nın bölgeyi silahlandırmanın Avrupa için nükleer bir tehdit olduğunu her fırsatta dile getiriyordu.

KORKUTAN ÇERNOBİL İDDİASI

Ukraynalı bir yetkili Facebook'ta bazı askerlerin akut radyasyon hastalığı olan özel bir tıbbi tesise otobüsle götürüldüğünü iddia etti, ancak bu iddia doğrulanmadı.

11.50 Ukrayna'da üç şehir seyir füzeleri ile hedef alındı. Rus güçleri başkent Kiev, Harkiv ve Dnipro'yu bombaladı.

CNN Türk ekibi vurulan fabrikayı görüntüledi. Bölgedeki CNN Muhabiri Samet Güner, bölgeden bombardıman haberlerinin gelmeye devam ettiğini belirtti.

Kiev'e oldukça yakın bir konumda bulunan İrpin'deki fabrikanın 5 gün önce vurulduğunu belirten Güner, tesisin kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusyadan ABye flaş hamle Ülkeye girişleri yasaklandı

09:31 Moskova'nın ateşkes ilan ettiği Mariupol'dan sivilleri tahliye etmek için 45 otobüs gönderildi

İNGİLTERE AÇIKLADI: RUSYA SALDIRILARINA DEVAM EDİYOR

09.24 İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına dair son istihbarat bilgilerini paylaştı.

Buna göre Rusya’nın saldırılarını azaltacağını duyurmasına rağmen Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv’deki bombardıman ve füze saldırıları devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde Kiev’in batısını ve doğusunu kuşatan Rus askerleri ve Ukrayna arasında şehrin eteklerinde ağır çatışmaların görülmesinin beklendiği duyuruldu. Ukraynalı güçlerin halen elinde tuttuğu Mariupol şehrinde ise çatışmaların devam ettiği belirtildi.

IMF'DEN 'DOLAR' UYARISI

08.59 Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) bir üst düzey yetkili, Rusya'ya uygulanan mali yaptırımların ABD dolarının egemenliğini kademeli olarak seyreltme tehdidinde bulunduğunu ve daha parçalanmış bir uluslararası para sistemine yol açabileceğini söyledi.

08.37 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 10 daralacağını, Ukrayna'nın gayri safi yurtiçi hasılasının ise yüzde 20 kadar küçülebileceğini söyledi.

05.43 ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkenin stratejik rezervlerinden günlük bir milyon varil petrolü piyasaya sürmeyi değerlendirdiği belirtildi.

Bloomberg'ün haberine göre, Ukrayna'nın Rusya'yı işgalinden bu yana artan yakıt fiyatlarını düşürmek için birkaç ay boyunca piyasaya petrol sürülecek.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar Bloomberg'e yaptıkları açıklamada, piyasaya sürülecek toplam petrol miktarının 180 milyon varili bulabileceğini söyledi.

Bİden'ın bugün, yönetimin fiyatları düşürmek için yaptıklarını bir konuşmada anlatması bekleniyor.

Quinnipac Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre ABD'lilerin % 41'i artan yakıt giyatlarından Biden'ı sorumlu tutarken, % 24'ü Rusya'ya yönelik ambargoların fiyatların artmasına yol açtığını söylüyor.

05.37 Rus rublesinin Amerikan doları karşısındaki değeri, küresel yaptırımlardan sonra büyük oranda düşmesinin ardından, işgal öncesindeki seviyelere geri döndü.

Ukrayna lideri Zelenski, ülkesinin doğuda yeni bir Rus saldırısına hazırlandığını söyledi. Zelenski yazılı açıklamasında, "Donbas'ta bir Rus askeri toplanması var ve buna hazırlanıyoruz" dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusyadan ABye flaş hamle! Ülkeye girişleri yasaklandı

Ukrayna lideri Zelenski, ülkesinin doğuda yeni bir Rus saldırısına hazırlandığını söyledi. Zelenski yazılı açıklamasında, "Donbas'ta bir Rus askeri toplanması var ve buna hazırlanıyoruz" dedi.

Çarşamba günü, 1 ABD Doları, 85 rubleden işlem gördü. Bu da hemen hemen 24 Şubat'ta başlayan işgalden önceki seviyelerine geri dönmesi anlamına geliyor.

Biden yönetiminin Rus petrol ve doğalgazına yönelik yasak duyurusunun ardından, 7 Mart'ta 1 Amerikan doları 150 rubleden işlem görmüştü.

02.57 Ukraynalı müzakereci David Arakhamia Rusya ile müzakerelerin cuma günü çevrimiçi bir toplantı ile devam edeceğini duyurdu.

01.57 Ukrayna ordusuna bağlı 54. Mekanize Tugayı, kırsalda yakaladığı Rus askeri konvoyunu havan toplarıyla hedef aldı. Operasyonda ölen ya da yaralanan Rus askerlerine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

 

'RUS ASKERLERİ EMİRLERE UYMUYOR'

Barış umudu iki ülkeden gelen açıklamalar sonrası bir kez daha yeşerirken İngiliz istihbaratından çok konuşulacak bir iddia geldi.

İngiltere'nin elektronik istihbarat kuruluşu GCHQ'ya göre, Rus askerleri kazayla kendi uçaklarını düşürdü ve zaman zaman emirlere uymayı reddediyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde konuşan GCHQ Başkanı Jeremy Fleming, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'daki durumu "çok yanlış hesapladığının" ve Rus Ordusu'nun kabiliyetlerini "gözünde büyüttüğünün" net olduğunu söyledi.

Fleming "Silah ve moral sıkıntısı çeken Rus askerlerinin, emirlere uymayı reddettiğini, kendi malzemelerini sabote ettiğini ve hatta kazayla kendi uçaklarını düşürdüklerini gördük" dedi.

Ukrayna'nın liman kenti Mariupol, Rusya'nın saldırılarında en ağır hasarı alan kentlerden biri oldu. Kuşatma altındaki kentte saldırıların yol açtığı yıkım görüntülendi. Yerleşim yerlerindeki çok katlı binaların ve evlerin neredeyse tamamının Rus güçleri tarafından bombalandığı görüldü.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusyadan ABye flaş hamle! Ülkeye girişleri yasaklandı

Ukrayna'nın liman kenti Mariupol, Rusya'nın saldırılarında en ağır hasarı alan kentlerden biri oldu. Kuşatma altındaki kentte saldırıların yol açtığı yıkım görüntülendi. Yerleşim yerlerindeki çok katlı binaların ve evlerin neredeyse tamamının Rus güçleri tarafından bombalandığı görüldü.

'PUTİN'İN DANIŞMANLARI KORKUYOR'

Fleming ayrıca, ABD'li ve Ukraynalı yetkililer gibi, Putin'in danışmanlarının kendisine "gerçeği anlatmaktan korktuğunu" savundu.

Fleming, buna karşın "neler olduğu ve yanlış hesabın boyutu rejim tarafından çok net bir şekilde görülmüş olmalı" dedi.

Konuşmada ayrıca, GCHQ'nun Rusya'nın Ukrayna'ya "sürekli" bir siber saldırı halinde olduğu vurgulandı.

Putin'in çatışmalar başlamadan önce Çin'le uyum sağlamak için net bir "stratejik seçim" yaptığının altını çizen Fleming şu ifadeleri kullandı;

'Rusya, uzun vadede Çin'in askeri ve ekonomik olarak giderek daha güçlü hale geleceğini anlıyor. Bazı çıkarları da çatışıyor.'

 

 BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!