Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2022 17:00

Rusya-Ukrayna savaşının 12'nci gününde bölgeden iyi bir haber geldi. Rusya geçici ateşkes kararı aldı. Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi kentlerinde insani koridor oluşturuldu. AFP ise Kiev'in Moskova'nın Belarus ve Rusya'ya uzanan koridorlarını reddettiğini duyurdu. Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Ukrayna anayasayı değiştirmeli ve herhangi bir bloğa girmemeli" diyerek Kırım’ın da Rusya’nın parçası olarak tanınması gerektiğini ifade etti. Ukrayna ile Rusya arasındaki üçüncü tur görüşmeleri sona erdi. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna çevresine yığdığı ordunun neredeyse yüzde 100'üün ülke içine konuşlandığı öğrenildi. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...

Haberin Devamı

Rusya Ukrayna savaşı 12'nci gününde... Rus istilasına uğrayan ülkeden çatışma haberleri gelmeye devam ederken Ukrayna ordusu, Moskova'nın yeni hedefini açıkladı.  Ukrayna ordusu , Rusya'nın ülkenin başkenti Kiev'e baskın yapmayı planladığını duyurdu. Bu açıklamadan dakikalar sonra Rusya insani koridor oluşturmak için geçici ateşkes kararı aldı. Zelenski, Batı'ya Rusya'ya yönelik yaptırımları güçlendirme çağrısını yineledi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Rus petrolünün ithalatını yasaklayacak yasaların 'araştırıldığını' ve Kongre'nin bu hafta Ukrayna'ya 10 milyar dolarlık yardımı yürürlüğe koymayı planladığını söyledi.

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

04.10 Japonya hükümeti, Rusya işgali altındaki Ukrayna'da bulunan tüm Japonya Büyükelçiliği personelinin geçici olarak ülkeyi terk edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

03.45 Fransa tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı, AB'nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafından sunulan adaylık başvurularına ilişkin resmi aşamaları başlattığını bildirdi. Buna göre AB Konseyi’nin, AB Komisyonu’nu adaylık başvuru yapan ülkelerin dosyalarını inceleyerek görüş bildirmekle yetkilendirdiği açıklandı.

02.05 ABD merkezli bilgisayar firması IBM, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

01.08 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.

00.30
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Televizyondan yayınlanan konuşmada Putin, zorunlu askerlik hizmeti yapanların ve yedek askerlerin Ukrayna'ya gönderilmeyeceğini söyledi.

23.58 Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kiev’de 1 Rus savaş uçağı düşürdüklerini duyurarak, “21.10’da düşman uçağı Kiev yakınlarındaki bir hava sahasında vuruldu” dedi.
Zalujni’nin bu duyurusundan önce ise Jitomikr-Kiev karayolu üzerinde seyreden Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağının yine Ukrayna ordusu tarafından düşürüldüğü aktarıldı.

Haberin Devamı

23.47 Rusya, Moskova saati ile 10.00'dan itibaren Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için 'sessizlik rejimi' kararı aldı.

23.40 Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rus güçlerinin son birkaç gündür önemli ilerleme sağlayamadığını ifade etti. Kirby, "Rus askerleri Herson şehrini aldı ve Mariupol'un etrafını çevirmeye çalışıyorlar fakat kontrolü sağlayamadılar" dedi.

23.16 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus işgali altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’den yarın yerel saatle 17.00'de videokonferans yoluyla İngiltere parlamentosuna hitap edecek. Zelenskiy'nin hitabı nedeniyle İngiltere parlamentosundaki resmi işlerin askıya alınacağı ve hitapta soru-cevap bölümü olmayacağı ifade edildi. Zelenskiy’nin konuşmasının Ukraynaca olacağı ve İngilizceye simultane çeviri yapılacağı açıklandı. Milletvekillerinin Zelenskiy’nin hitabını izleyebilmeleri için meclis salonuna ekranlar kurulacağı aktarıldı.

Haberin Devamı

23.15 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Zelenski ile Putin'in doğrudan görüşmesini istediklerini ifade etti.

23.10 
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Biden'ın Rus petrol ürünleri ithalatını yasaklama kararı vermediğini açıkladı. Ayrıca sözcü Psaki, Polonya uçaklarından bahsediyoruz... Talep ettikleri bu savaş uçakları. Polonya ile bu konuda çalışıyoruz ve NATO müttefiklerimizin geri kalanına bu konuda danışıyoruz. Bu Polonya'nın bağımsız kararıdır. Polonya'nın Ukrayna'ya uçak transferine hiçbir şekilde karşı değiliz" dedi.

22.39
 Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bölgelerden biri olan Jitomir bölgesinde yer alan Çernyahova’da bir yakıt deposunu hedef aldı. Saldırı sonucu yakıt deposunda yangın çıktı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair henüz açıklama yapılmazken, itfaiyenin 24 personel ve 5 araçla yangına müdahale ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

22.33 Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolüne ambargo koyulmasının fiyatlarının varil başına 300 doların üzerine çıkmasına yol açacağını söyledi. Novak, söz konusu yasağın küresel piyasalar için yıkıcı sonuçlara yol açacağını ifade etti.

21.30
Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinski ise, “Müzakerelerde beklediğimiz sonuç çıkmadı. Ancak bir dahaki sefere daha önemli adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Müzakereler devam edecek” ifadelerini kullanarak, insani koridorların yarın tekrar açılacağını açıkladı.

20.45 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Mart itibarıyla Ukrayna'da sağlık çalışanlarına yönelik 16 saldırı yapıldığını duyurdu. Saldırıların 24 Şubat-3 Mart arasında gerçekleştiği belirtildi. DSÖ'ye göre en az dokuz sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.

20.40 
ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya lideri Putin'in Ukrayna çevresine yığdığı güçlerin neredeyse yüzde 100'ünü ülke içine konuşlandırdığını aktardı. Putin Ukrayna işgali öncesi 150 bini aşkın askeri sınıra dizmişti. ABD'li yetkili, Rusya'nın Ukrayna hedeflerine 625 füze attığını da sözlerine ekledi.

20.30
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Avrupa'ya ilave 500 asker daha gönderilmesi talimatı verdi.

Haberin Devamı

19.45 Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından Mıkolayiv kentine düşen fakat patlamayan bombaların fotoğrafları yayınlanarak, ekiplerin dikkatli şekilde operasyonu yürüttüğü ve vatandaşların güvenliklerine yönelik tüm önlemlerin alındığı ifade dildi.

Servis ayrıca, Harkov’un Novabavarska semtindeki bir ofis binasının Rusya tarafından vurulduğunu belirterek, göçük altında kalan vatandaşlara yönelik arama kurtarma çalışmalarının 4 teknik araç ve 25 personelle devam ettiğini ifade etti.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı

18.55 Rusya’nın Dublin Büyükelçiliği binasının dış kapısının bir kamyon tarafından yıkılıp geçildiği, İrlanda polisinin olayla ilgili bir kişiyi gözaltına aldığı belirtildi. İrlanda’nın RTE televizyonu, olay sırasında kimsenin yaralanmadığını aktardı.

18.50 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanadalı ve Hollandalı mevkidaşlarıyla düzenlediği basın toplantısında Rusya'ya yönelik yaptırımlarda tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade etti. Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik yaptırım düşünüp düşünmediği sorusuna Johnson, üç hafta önce düşünülemeyen seçeneklerin artık masada olduğunu ifade etti. Johnson, "Şimdi çok çok hızlı hareket ediyoruz ve belki de üç hafta önce asla düşünülmeyen şeyler şimdi fazlasıyla masada. Rus hidrokarbonuna, petrolüne ve gazına bağımlılıktan mümkün mertebe nasıl hızla uzaklaşabileceğimizi düşünmek zorundayız" dedi.

18.45 Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşında 1.207 sivilin kaybolduğunu, 406 kişinin öldüğünü ve 801 kişinin yaralandığını açıkladı.

18.30 
Kiev'e bağlı Makariv kasabasında bir ekmek fabrikasına hava saldırısı düzenlendi. Yetkililer enkazdan 13 sivilin cansız bedeninin çıkarıldığını, beş kişinin ise kurtarıldığını açıkladı.



18.20
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Hollanda Başbakanı Mart Rutte ile Londra'da ortak basın toplantısına katıldı. Kanada lideri, Moskova Yönetimi'nin Ukrayna işgali nedeniyle Rus liderliğine yakın 10 kişiye yeni yaptırımlar getirileceğini duyurdu. Yaptırım uygulanacaklar arasında eski ve mevcut üst düzey hükümet yetkilileri, oligarklar ve Rus liderliğine destek veren isimler bulunuyor. Trudeau, basın toplantısında, yaptırım uygulanacak isimlerin hapisteki muhalif lider Aleksey Navalnı tarafından derlenen bir listeden alındığını ifade etti.

18.15 İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Turss, 15 Mart'ta planlandığı gibi acil yasa tasarısı Parlamento'dan geçerse yüzlerce kişiye yaptırım uygulanacağınız duyurdu.

17.28 Bloomberg'in diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, birçok AB üyesi Ukrayna'ya aday statüsü verilmesi çağrılarına karşı olduklarını ifade ettiler.

17.25 Ukrayna dışişleri bakanlığı, Rus bombardımanının tahliyeleri engellediğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Bu, sivillerin güvenli geçişinin yanı sıra ilaç ve gıda teslimatını da engelliyor' denildi.

17.12 Rusya - Ukrayna müzakereleri başladı. İki ülkenin temsilcileri üçüncü tur görüşmeler için bir araya geldi.

16.57 Bölge valisi Vitaliy Kim'e göre Ukrayna kuvvetleri Mykolaiv havaalanını geri aldı.

16.45 Ukrayna heyeti Rusya ile üçüncü tur müzakereler için Beyaz Rusya'nın Brest bölgesine geldi. Görüşmelerin 17.00'da başlaması bekleniyor.

16.25 Rusya'nın baş müzakerecisi Ukrayna'yı siviller için insani koridorları engellemekle suçladıve bunu 'savaş suçu' olarak nitelendirdi.

16.17 AB Konseyi Başkanı Charles Michel AB liderlerinin Ukrayna'nın 27 ulustan oluşan bloğa katılım başvurusunu önümüzdeki günlerde tartışacaklarını söyledi.

KREMLİN ATEŞTES ŞARTLARINI AÇIKLADI

15.47 Kremlin Sözcüsü Peskov'dan ateşkese dair açıklama geldi. Ukrayna'nın taleplerini kabul etmesi halinde operasyonların 'her an' durabileceğini ifade eden Peskov, 'Ukrayna anayasayı değiştirmeli ve herhangi bir bloğa katılma çabalarından vazgeçmeli' diyerek Ukrayna'nın tarafsızlık statüsüne uyması gerektiğini belirtti.

Operasyonların Ukrayna'nın silahsızlandırılması amacıyla başlatıldığının altını çizen Peskov, 'Aslında Ukrayna'nın silahsızlandırılmasını tamamlıyoruz, tamamlayacağız. Onlar, bu düşmanlıklarını sonlandırmalı' diye konuştu.

Şartlarının devamında Kırım, Luhansk ve Donetsk için de koşullarını öne süren Peskov, 'Kırım'ın, Rusya'nın parçası olarak tanımasını, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsız devletler olarak tanınmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı.

15.30 İtalya başbakanı, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından Avrupa Birliği ülkelerine Rus kişi ve şirketlerine yönelik yaptırımlarla hızlı hareket etme çağrısında bulundu.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı

MÜZAKERELER 17.00'DA BAŞLAYACAK

1
5:19 Ukrayna-Rusya arasında 15.00'te yapılması beklenen müzakere görüşmelerinin saati 17.00 olarak açıklandı

15:10 Fransa lideri Macron, Putin'in Ukrayna koridorları konusundaki 'ahlaki sinizmini' kınadı.

14.57 Kremlin Sözcüsü Peskov'dan yeni bir Ukrayna açıklaması geldi. Peskov, 'Ukrayna Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız devletler olarak tanımalı' dedi.

14.12 Rus heyeti Ukrayna ile üçüncü tur müzakereler için Beyaz Rusya'nın Brest bölgesine geldi. Görüşmelerin 15.00'da yapılması bekleniyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesi ve ağırlaştırılması çağrısı yaptı. Günlük birifingde konuşan Zelenskiy, Rusya'nın devam eden işgal hareketinin "Moskova'nın Ukrayna üzerindeki planlarından vazgeçmediğini gösterdiğini" söyledi. "Yeni bir yaptırım paketine ihtiyacımız var" dedi.

13.57 Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan kaçan göçmenlerin sayısını güncelleyerek 1,7 milyon sivilin ülke dışına çıktığını duyurdu.

BLINKEN'DAN NET MESAJ: UÇAKLAR TEYAKKUZDA BEKLİYOR

13.11 'Uçaklar teyakkuzda bekliyor' diyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'Biz bunun durmasını istiyoruz bu yüzden de Rusya'ya baskıyı artıracağız. Ama dün de söylediğim gibi eğer Rusya Ukrayna'da bir savaşı kazansa bile tamamını kazanacağı anlamına gelmiyor.' dedi.

Blinken, 'NATO konusunda çok ciddi bir çizgi var. NATO'ya yönelik bir saldırı olursa biz müttefiklerimiz ile harekete geçip her karışını koruyacağız NATO'nun' ifadelerini kullandı.

Blinken, önümüzdeki günlerde ABD'den Litvanya'ya ek 400 askerin konuşlandırılacağını belirtti.

12.50 Mariupol'den sivillerin tahliyesi için izin verilen yolun mayınlı olduğu ortaya çıktı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin operasyonlar direktörü Dominik Stillhart, BBC Radio 4'e verdiği röportajda, Pazar günü ikinci kez tahliye için geçici ateşkes kararı verilen yolun "mayınlı" olduğunu fark ettiklerini söyledi.

ZELENSKİ'DEN 'YENİ YAPTIRIM' AÇIKLAMASI

12.44 Ukrayna lideri Zelenski, ülkedeki son durum ile ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Zelenski, 'Biz bu savaşı asla istemedik. Şimdi düşmanlarımızı toprağımızdan kovmaya mecburuz. Avrupa'da bizden başka böyle bir saldırının kurbanı kim olacak? Şu anda kıtanın geleceğini biz savunuyoruz. Boris Johnson'la konuştum yardımcı oluyor, Macron'la konuştum o da yardımcı oluyor. İşgal devam ediyorsa ve Rusya Ukrayna’ya karşı planlarından vazgeçmiyorsa o halde yeni yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Yeni yaptırım paketlerine ihtiyacımız var' ifadelerini kullandı.

'Onlar akıllarını kaybediyorsa biz de aklımızı kaybedeceğiz' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

'Vatanımızı sonuna kadar savunacağız. Barış için her şeyi yapmalıyız. Harkiv'de evlerimize füze atıyorlar. Bu sadece terör bunun başka adı yok. Bazı bölgelerimizi işgalciler ele geçiriyor. Onlar topraklarımızda olmayan şeyi aramaya geldiler, korku. Biz de o yok.'

Zelenski, 'Barışı en çok isteyen ve en çok değer veren Ukrayna'da oluyor bunlar. Bu daha ne kadar devam edecek. Gücünüz var ve ne yapmak gerektiğini biliyorsunuz ama hiçbir şey yapmıyorsunuz' dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı

'Daha kaç kişinin ölmesi lazım' diyen Zelenski şu ifadeleri kullandı;

'Bir sürü destek paketi hazırladık, ülkemizi savunmak için daha güçlü yatırımlar yapacağız. Ülkemizin geleceği bizim için çok önemli. Hepimiz vatanımıza dönmeli ve barış içinde yaşamalıyız. Bugün insanlar çalışmadığı halde maaş veren tüm iş adamlarına teşekkür ederim. Biz bayrağımızı savunuyoruz. Sarı ve mavi bayrağımızla birçok ülkeye yardım için gittik asla bu bayrakla başka ülkeye saldırmadık, öldürmedik, bayrağımızda kan yoktur. Ukrayna bayrağı tanksız silahsız masmavi bir gökyüzüdür ve böyle kalacaktır.'

11.59 Rus heyeti Ukrayna ile üçüncü tur müzakereler için Beyaz Rusya'ya gitti. Görüşmelerin 15.00'da yapılması bekleniyor.

'RUS KORİDORUNA' KİEV'DEN VETO

11.56 Ukrayna'da geçici ateşkes başladı. Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi kentlerinde insani koridor oluşturuluyor.

Geçtiğimiz saatlerde Rus basını insani koridorlara ait detayları paylaşmıştı.Rus RIA Novosti haber ajansı tarafından yayınlanan rotalara göre, Kiev'deki koridor Belarus'a çıkacak ve Harkiv'den kaçmak isteyen sivillerin Rusya'ya giden yalnızca bir koridoru olacak.

Mariupol ve Sumy'den gelen koridorlar ise hem diğer Ukrayna şehirlerine hem de Rusya'ya gidecek.

AFP ise Kiev'in Moskova'nın Belarus ve Rusya'ya uzanan koridorlarını reddettiğini duyurdu Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk bir brifinge verdiği demeçte, insanların tahliyesinin yalnızca Ukrayna topraklarında bulunan yerleşimlere gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Vereshchuk, Fransa, İngiltere ve ABD liderlerini 'gerçek' insani koridorların açılmasına yardım etmeye çağırdı.

11.43 ABD’de politik yayınlar yapan Axios isimli haber kuruluşu, ABD hükümetinin petrol ithalatı için Venezuela ve Suudi Arabistan’la görüşmelere başladığını; Başkan Joe Biden’ın bahar aylarında Suudi Arabistan’a bu maksatla bir ziyaret planladığını yazdı.

Habere göre Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle ortaya çıkabilecek bir petrol krizini önlemek üzere bu adımı atmayı planlıyor. Axios’a konuşan bir Beyaz Saray sözcüsü, “Henüz bu ziyaret resmen duyurulmadı, bunların çoğu erken yapılan spekülasyonlar” dedi.

New York Times da, bazı ABD’li senatörlerin Rusya’dan gelen petrolün muadili olarak Venezuela petrolünü önerdiğini yazdı.

'HARKİV'DE 5'İ ÇOCUK 209 KİŞİ ÖLDÜ'

11.34 Ukrayna'dan yapılan açıklamada 'Sadece Harkiv bölgesinde meydana gelen bombalı saldırılar sonucunda 5'i çocuk, 133 sivil olmak üzere 209 kişi hayatını kaybetti' denildi.

11.28 New York Times gazetesinin haberine göre, ABD ve NATO bir haftadan kısa bir süre içinde Ukrayna'ya 17 binden fazla tanksavar silahı sağladı.

10.55 Ukrayna lideri Zelenski'nin bir sözcüsü, Rusya'nın insani yardım koridorları konusundaki tutumunu 'tamamen ahlaksız' olarak nitelendirdi ve şu ifadeleri kullandı;

'Rusya Pazartesi sabahından itibaren ateşkes ilan etmesine ve çeşitli bölgelerde insani yardım koridorlarının açıldığını duyurmasına rağmen, silahlı kuvvetleri çok sayıda roketatar konut binalarını vurarak Ukrayna şehirlerini yumruklamaya devam etti.'

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı

10.17 Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin'in Ukrayna krizi konusunda her zaman objektif ve adil davrandığının altı çizildi. Açıklamada, 'Müzakereler diyalog yoluyla sürdürülmeli' denildi.

10.05 Yeni Zelanda Rusya Devlet Başkanı Putin, Başbakan Mişustin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygu’ya yaptırım kararı aldı.

UKRAYNA AÇIKLADI: CHUHUİV'İ ELE GEÇİRDİK

09.55 Ukraynalı yetkililer, doğu Ukrayna'daki Chuhuiv şehrini yeniden ele geçirdiklerini iddia etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rus kuvvetleri 'personel ve teçhizatta ağır kayıplara uğradı'

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Karadeniz'de bir Rus savaş gemisinin çoklu roketatar sisteminden fırlatılan füzelerle batırıldığını duyurdu.

09.24 Avustralya, Çin’e, Rusya’nın “saldırganlığını” kınama ve benzer yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı. Başbakan Scott Morrison’ın savaşı değerlendirdiği konuşmasında Çin’e uzun bir bölüm ayırdı.

Rusya üzerinde, tepkisi Çin’den daha etkili bir ülke olmayacağını savunan Morrison şunları söyledi:

“Dünya Çin’in dünya barışına bağlılık ve ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyduğuna ilişkin çok fazla açıklama dinledi bugüne kadar. Bugün tarihin geldiği bu noktada, Çin, bunların sözden ibaret olmadığını göstermeli.”

Morrison, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Putin arasında Kış Olimpiyatları sırasında gerçekleşen görüşmeye atıf yaparak, “ilk işaretlerin olumlu olmadığını” savundu.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı
Polonya Sınır Muhafızları, bugün yaptığı açıklamayla 24 Şubat’tan itibaren 1 milyon 67 bin kişinin Ukrayna sınırından geçerek Polonya’ya sığındığını belirtti.

RUSYA GEÇİCİ ATESKES İLAN ETTİ

08.16 Sputnik Rus ordusunun Ukrayna'da geçici ateşkes ilan edileceğini. TSİ 10.00 itibari ile insani koridorların açılacağını duyurdu.

Rusya, geçici ateşkesin Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00'da başlayacağı bilgisini paylaştı.

ROTALAR BELLİ OLDU

Rus RIA Novosti haber ajansı tarafından yayınlanan rotalara göre, Kiev'deki koridor Belarus'a çıkacak ve Harkiv'den kaçmak isteyen sivillerin Rusya'ya giden yalnızca bir koridoru olacak.

Mariupol ve Sumy'den gelen koridorlar ise hem diğer Ukrayna şehirlerine hem de Rusya'ya gidecek.

06.30 Ukrayna ordusu, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e baskın yapmayı planladığını bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rus birlikleri 'Kiev'i basmak için hazırlıklara başladı'

Ordu, Kiev'in batı eteklerindeki Irpin şehrinde, Rus birliklerinin tank ve motorlu piyade birimleriyle başkente doğru ilerlemenin yanı sıra Brovarsky ve Boryspil ilçeleri üzerinden Kiev'in doğu eteklerine ulaşmaya çalıştığını söylüyor.

06.16 Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'nin Rusya Merkez Bankası ile işlemlerini durduracağını söyledi

ABD'DEN YENİ ADIM: RUS PETROLÜNE YASAK

05.58 ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Rus petrolünün ithalatını yasaklayacak yasaların 'araştırıldığını' ve Kongre'nin bu hafta Ukrayna'ya 10 milyar dolarlık yardımı yürürlüğe koymayı planladığını söyledi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı

Pelosi, 'Tasarımız ABD'ye Rus petrol ve enerji ürünlerinin ithalatını yasaklayacak, Rusya ve Beyaz Rusya ile normal ticari ilişkileri ortadan kaldıracak ve Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne erişimini engellemek için ilk adımı atacak' ifadelerini kullandı.

05.42 Rus jimnastikçi Ivan Kuliak hakkında, uluslararası bir yarışmada taktığı savaşı yanlısı sembol nedeniyle soruşturma açıldı. Katar’da cumartesi günü yapılan yarışmada dereceye giren Kuliak podyuma, “Z” işaretli mayo ile çıktı.

20 yaşındaki sporcu ile aynı yarışmada altın madalyayı ise Ukraynalı sporcu Illia Kovtun aldı. Uluslararası Jimnastik Federasyonu, Kuliak’ın “şoke edici davranışı” ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

05.40 Netflix, Ukrayna'ya düzenlediği saldırılar nedeniyle Rusya'daki hizmetlerini askıya alacağını duyurdu.

04.30 İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna'ya daha önce göndereceklerini açıkladıkları 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıdanın yerine ulaştığını duyurdu.

03.53 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovich, Rus güçlerinin ülkenin merkezinde, kuzeyinde ve güneyindeki Ukrayna şehirlerine yönelik bombardımanlarını artırdığını söyledi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladı
ZELENSKİ'DEN PUTİN'E: MAHKEME SENİ BEKLİYOR

02.02 Ukrayna Devlet Başkanı Vadimdir Zelenskiy, Rusya’nın kendi topraklarına saldırılarının 11. gününde yine Ukrayna halkına seslendi. Rusya’nın ülkesinde insanlık suçu işlediğini ve Lahey’de yargılanması için başvuru yaptıklarını hatırlatan Zelenskiy, "Henüz hiçbir dünya liderinden, hiçbir Batılı politikacıdan bu duyuruya bir tepki duymadım. Saldırıyı kimin planladığını en yukarıdan aşağıya kadar biliyoruz. Her şeyi biliyoruz ve hiçbir şeyi affetmeyeceğiz. Mahkeme seni bekliyor" ifadelerini kaydetti. 

01.44 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Batı'ya Rusya'ya yönelik yaptırımları güçlendirme çağrısında bulundu.

22.55 Ukrayna’nın Irpin kentinin Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin, tahliyeler sırasında Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

23.18 Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Rus birlikleri tarafından Harkov’da bulunan televizyon kulesinin vurulduğu duyuruldu.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!