Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Lviv'de art arda patlamalar! "Rusya, Biden'a selam gönderdi"

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Lvivde art arda patlamalar Rusya, Bidena selam gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2022 19:05

Rusya - Ukrayna savaşında 31'inci güne girildi... Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'da yaşanan savaşı durdurmak için neler yapılabileceği konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO liderleriyle konuştuğunu duyurdu. Lviv şehir merkezine çok yakın bir noktada büyük bir patlama meydana geldi. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, patlama sonrası yaptığı açıklamada, "Lviv vuruldu. Olay yerinden fotoğraf görüntü lütfen yayınlamayın. Sığınaklarda kalın" dedi.  Daha sonra bir açıklama daha yapan Sadoviy, “Rusya, Polonya'da bulunan Başkan Biden’a selam gönderdi” dedi. İşte Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaşta 32'inci güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'da yaşanan savaşı durdurmak için neler yapılabileceği konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO liderleriyle konuştuğunu duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden Polonya'nın başkenti Varşova'da konuştu. "Ukrayna halkına mesajım; Biz yanınızdayız" diyen Biden, "Bir diktatör, bir imparatorluğu yeniden canlandırmaya çalışabilir ama bir halkın özgürlük sevincini solduramaz. Ukrayna hiç bir zaman Rusya için zafer olmayacak" dedi.  Dün akşam saatlerinde art arda patlamalar yaşanan Lviv'de resmi bilgilere göre 5 kişi yaralandı. Patlama sonrası açıklamalarda bulunan Lviv Valisi Maksim Kozitskiy, "Üç güçlü patlama daha oldu. Hava alarmı devam ediyor. Sığınaklarda kalın, sakin olun" dedi.

Haberin Devamı

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

04.40 Ukrayna'nın Mariupol kenti Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Rusların Mariupol'de kontrolü sağladığına yönelik iddiaları yalanlayarak, Rusların kente yasaklı silahlarla saldırılar gerçekleştirdiğini de duyurdu.

04.00 
Rusya ordusu, Ukrayna’nın Slavutiç kentini ele geçirdiğini açıkladı. Kent halkının Rusya karşıtı protestoları sırasında 3 kişi hayatını kaybetti. Slavutiç Belediye Başkanı Yuriy Fomiçev yaptığı açıklamada, "Kentte kalanlar yani bütün kent Slavutiç’in Ukrayna’ya ait olduğunu haykırmak için Ukrayna bayraklarıyla sokaklara döküldü. Burası bizim topraklarımız, başka kimseye ihtiyacımız yok" dedi.

02.26 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski günlük halka sesleniş konuşmasında, savaşın son durumunu ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını değerlendirdi. Zelenski yaptığı açıklamada, ülkesine saldıran Rus işgalcilerin cevaplarını aldığını belirterek, "Bugün Slavutiç kentinde işgalcilere karşı protesto düzenlendi ve işgalciler cevabını aldı. İşgalcilere hiçbir şey yardım etmeyecek. Televizyonlarda bizim kanallarımızı kapatıp Rus kanallarına bağlanmanız, Rus rublesi dağıtmanız da yardımcı olmayacak. Ruble yakında Rusya’da kiloyla satılacak. Rus ordusuna tek bir cevap olacak o da nefret. Bundan dolayı köyde yaşayan vatandaşlarımız topraklarımıza düşen pilotları çıplak elleriyle esir alıyorlar. Rus teknik araçlarını köylülerimiz traktörle alıyor askerlerimize teslim ediyor. 

02.15 
Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın batısında yer alan Lutsk kentine roketli saldırı düzenlendi. Kentte hangi noktaların vurulduğuna ve ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmazken, olay yerine Ukrayna Acil Durumlar Servisi'ne bağlı ekipler sevk edildiği belirtildi.

23.55
Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, Polonya sınırına yakın mesafede bulunan Ukrayna’nın Lviv şehrinin vurulmasının ABD Başkanı Joe Biden’in Polonya’da olduğu güne denk getirildiğini belirterek, “Rusya, Polonya'da bulunan Başkan Biden’a selam gönderdi” dedi.

Haberin Devamı

23.40 Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, “Bu adam iktidarda kalmamalı” açıklamasının ardından Kremlin'den cevap geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu kararın Ruslar tarafından verilebileceğini belirterek, "Bu karar Biden’ın değil. Rusya Devlet Başkanı’nı, Ruslar seçiyor. Bu tür kişisel hakaretler, ABD ile ikili ilişkilerimizi daraltıyor” ifadelerini kullandı.

21.00 
ABD Başkanı Joe Biden Polonya'nın başkenti Varşova'da açıklamalarda bulundu. "Ukrayna halkına mesajım; Biz yanınızdayız" diyen Biden, "Bir diktatör, bir imparatorluğu yeniden canlandırmaya çalışabilir ama bir halkın özgürlük sevincini solduramaz. Ukrayna hiç bir zaman Rusya için zafer olmayacak" dedi.

20.40 
Lviv Valisi Maksim Kozitskiy, "Üç güçlü patlama daha oldu. Hava alarmı devam ediyor. Sığınaklarda kalın, sakin olun" dedi.  

20.00 
Akşam saatlerinde vurulan Ukrayna’nın Lviv kenti yetkililerinden konuya ilişkin yeni açıklama geldi. Lviv Valisi Maksim Kozitskiy yaptığı açıklamada, “Lviv 2 roketle vuruldu. Sivil yerleşim alanlarına isabet ettiğine dair bilgi yok. Resmi bilgilere göre 5 kişi yaralandı. Olay yerinden bildiriyorum. Sakin kalmaya devam edin. Her şey kontrol altında. Ancak hava saldırısı tehlikesi geçmedi" ifadelerini kullandı.

19.00
Ukrayna'nın batısındaki Lviv'de meydana gelen patlamaların ardından insanların sığınaklardaki endişeli bekleyişi sürüyor.

Haberin Devamı

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Lvivde art arda patlamalar Rusya, Bidena selam gönderdi


18.25
Rus ordusu, Ukrayna’nın Lviv kentine saldırı gerçekleştirdi. Rus bombardımanı altında kalan kentte vatandaşlara sığınaklarda kalın çağrısı yapıldı. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy de saldırı devam ederken bir açıklama yayınlayarak, "Lviv vuruldu. Ordudan resmi açıklama bekliyoruz. Olay yerinden fotoğraf görüntü lütfen yayınlamayın. Sığınaklarda kalın" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


18.21 
CNN Türk'ten Samet Güner: Yerel saatle 16.30-17.00  arasında yaşanan patlama Lviv'in merkezinde yer alan bir alışveriş merkezine yakın bir alanında meydana. Patlamanın olduğu yerde yakıt depolarının olduğu bildirilirken, yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi. Lviv şehir merkezi diyebileceğimiz bir nokta 2 roketle vuruldu ve ilk belirlemelere göre 5 kişi yaralandı. Siren sesleri geldi. Siren seslerinin hemen ardından patlama meydana geldi. Polis ve asker patlayan yerin gösterilmesini istemiyor. Rusya burayı görürse ikinci bir saldırı yapar diye korku var. İlk defa şehir merkezinde bu kadar büyük bir patlama yaşandı. Şu an baktığımız noktada şehir merkezinde büyük bir yangının olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı




18:00 
ABD Başkanı Joe Biden Varşova'daki mültecilerle görüştükten sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. "Rusya'nın Ukrayna'daki stratejisini değiştirdiğinden emin değilim" diyen Biden, Putin hakkında ne düşündüğü sorulduğunda "O bir kasap" dedi.

17:51 
Ukrayna’nın Belarus sınırındaki şehri Çernihiv Belediye Başkanı Vladislav Atroşenko, nüfusun yarısından fazlasının Çernihiv’i terk ettiğini açıkladı.

17:45 
Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Nikolaevka bölgesindeki Ukrayna ordusuna ait komuta merkezi kontrol altına alınırken, 61 Ukrayna askerinin Rus ordusuna teslim olduğu açıklandı.

17:30
 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen forumda S-400 tartışmalarına nokta koydu ve  "S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesi söz konusu değil." dedi.

16:30 
ABD Başkanı Joe Biden,Varşova ziyareti sırasında Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda'ya ABD'nin NATO askeri ittifakına 'kutsal bir bağlılığı' olduğunu vurgulayarak"  Kendi özgürlüğünüz ve bizim özgürlüğümüz için buna güvenebilirsiniz." dedi.

15:16 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Doha Forumu’nda yaptığı konuşmada, "Ukraynalı Müslümanlar, Ramazan ayında ellerinde silahlarla ülkesini korumak zorunda kalacak" dedi.

15:10 
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İskender" füzeleriyle Ukrayna ordusuna ait Kiev bölgesindeki BUK hava savunma füze sisteminin vurulduğu bildirildi.Vurulan sistemin isabetli atış ile imha edildiği belirtildi.

15:00 
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Varşova'da Ukraynalı bakanlarla görüştüğü belirtildi.

14.30 ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları, Ukraynalı mevkidaşları ile Varşova'da görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya geldi.

ilk defa ikili görüşme gerçekleştiren bakanlar, Ukrayna'nın politik ve savunma konularında daha fazla desteklenmesi ve Rus saldırılarına karşı askeri anlamda güçlendirilmesine yönelik konuları görüştü.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Lvivde art arda patlamalar Rusya, Bidena selam gönderdi
Kritik pozisyonlarda bulunan bakanlar ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdi

Görüşme sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan Kuleba, "ABD'li mevkidaşlarımız Blinken ve Austin ile Varşova'da bir araya geldik. Bu özel 2+2 formatı, Ukrayna'nın Rus saldırganlığına karşı savaşma yeteneğini güçlendirmek için hem siyasi hem de savunma alanlarında pratik kararlar almamızı sağlıyor" dedi.

14.00 Batılı yetkililer Rusya’da savaşın başından beri 7 yüksek rütbeli subayın kaybedildiğini açıkladığı. Tüm generallerin isimleri bir liste halinde yayınlandı.

Buna göre Tümgeneraller Andrey Mordvich, Oleg Mityaev, Vitaliy Gerasimov, Andrei Sukhovetsky, Korgeneral Yakov Rezanstev, ve General Magomed Tushaev çatışmada hayatını kaybederken General Vlaislav Yershov da kovularak cepheden uzaklaştırıldı.

13.50 Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boichenko Fransa’nın Ukrayna Büyükelçisiyle bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı.

Şehirdeki durumun kritik olduğunu söyleyen Boichenko, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Putin’le insani koridor ve sivillerin tahliyesi konusunda yaptığı görüşmenin ardından kendisinin de Fransız elçiyle görüştüğünü bildirdi.

13:00
Kiev'de Cumartesi akşamından başlayıp Pazartesi sabahına kadar sürecek yeni bir sokağa çıkma yasağı ilan edildi

12:40 Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya’nın savaştaki askeri kayıplarını da açıkladı. Savaşta 16 bin 400 Rus askerinin hayatını kaybettiği, Rus ordusuna ait 575 tank, 1640 zırhlı askeri araç, 293 topçu atış sistemi, 91 çok namlulu roketatar, 51 hava savunma sistemi, 117 uçak, 27 helikopter, 56 insansız hava aracı, 1131 otomobil, 73 yakıt ikmal tankı, 7 gemi, 19 özel askeri ekipman ve 2 operasyonel taktik füze sisteminin de yok edildiği kaydedildi.

12:25
Rusya Ukrayna'da bu kez Slavutiç şehrini hedef aldı. Rus ordusu, başkent Kiev’in kuzeyinde bulunan ve Kiev bölgesine bağlı olan şehre sabah saatlerinde tanklar ve askerlerle girdi. Rusya’ya tepki gösteren Ukraynalılar ise Rus ordusuna karşı meydanlara inerek, "İşgalcileri istemiyoruz" şeklinde sloganlar attı. Rus askerleri ellerinde bayraklarla meydanlara inen halka göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

11.50 Ukrayna Savunma Bakanlığı danışmanlarından Markian Lubkivskyi BBC Radyosuna yaptığı açıklamada Rusya’nın işgal güçlerini Donbass bölgesine yoğunlaştırdığı iddialarını değerlendirdi.

Lubkivskyi  “Moskova’dan gelen açıklamaların doğruluğuna inanmakta zorlanıyoruz çünkü bizim cephede gördüklerimizle çelişen sözler var. Onlar güney bölgelerine yöneldiklerini söyleseler de amaçlarının Ukrayna’yı tümüyle işgal etmek olduğunun farkındayız.” diyerek Rusya’yı yalanladı.

11.00 Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında 31. güne girilirken, can kaybı da artıyor.

Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan son açıklamada, saldırıların başladığı 24 Şubat'tan bu yana 136 çocuğun hayatını kaybettiği, 199 çocuğun ise yaralandığı belirtildi. Rus birliklerinin sivil alt yapı ve yerleşim bölgelerine yönelik düzenlediği saldırılarda 570 eğitim kurumunun hedef alındığı, bunlardan 73'ünün tamamen yıkıldığı ifade edildi.

Rus ordusunun saldırılarında ayrıca tıp merkezleri, sanat okulları, spor tesisleri ve kütüphaneler de dahil olmak üzere çocuklara yönelik 40'tan fazla kurumun yıkıldığı veya hasar gördüğü aktarıldı.

05.15 Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya Merkez Bankası’nı hackleyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mesaj gönderdi. Anonymous, "Vladimir Putin, hiçbir sır güvende değildir. Her yerdeyiz. Sarayınızdayız. Yemek yediğin yerdeyiz. Masanızdayız, uyuduğunuz odadayız" dedi. 

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Lvivde art arda patlamalar Rusya, Bidena selam gönderdi
Anonymous, Putin'e meydan okudu ve her hareketinin izlendiğini iddia etti

"ŞOYGU KALP KRİZİ GEÇİRDİ"

04.20 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, "Şoygu kalp krizi geçirdi. Bu nedenle Mart ayı ortasından beri kamuoyu önüne çıkmadı. Şoygu, Ukrayna’daki askeri operasyonlardaki başarısızlığı nedeniyle Putin’in sert tepkisi sonrası kalp krizi geçirdi. Şuan ana ordu karargahında tedavi görüyor. Şuan Nikolay N. Burdenko kliniğinde" iddialarını ortaya attı.

03.50 Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, ülkede savaşa rağmen ekonominin düzelmesi adına halka çalışma çağrısında bulunarak, Rusya'nın saldırılarına hedef olan çatışma bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna’daki emeklilere maaş ödemelerinin 2 gün boyunca yapılacağını duyurdu.

03.10 Rusya'nın, Japonya'nın Kuzey Toprakları olarak adlandırdığı ve üzerinde hak iddia ettiği Kuril Adaları'nı da içeren bölgede askeri tatbikata başladığı bildirildi. Tatbikatın, Rusya'nın Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savaşı sonrası barış anlaşması müzakerelerini askıya almasının ardından gelmesi "Tokyo'ya gözdağı" olarak yorumlandı.

01.00 Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Mariupol'den tahliye için Türkiye ve Yunanistan ile çalışıyoruz

Macron, bu planlarla ilgili olarak önümüzdeki saatler içinde Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmeyi umduğunu belirtti. Macron, Mariupol Belediye Başkanı ile "somut" görüşmeler yaptığını söyledi ve "Koordine oluyoruz ve daha sonra Rusya'yla müzakere edeceğiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!