Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya: Operasyonun ilk aşamasının ana hedefleri tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya: Operasyonun ilk aşamasının ana hedefleri tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2022 08:35

Rusya - Ukrayna savaşında 30'uncu güne girildi... Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Öte yandan Rusya'nın geçtiğimiz hafta sivillerin sığındığı bir tiyatroya yaptığı saldırı sonrası 300 kişinin öldüğü doğrulandı. Rusya'dan yapılan açıklamada ise 'Ukrayna'ya yönelik operasyonun birinci ayı başarıyla tamamlanmıştır' denildi. İşte Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaşta 30'uncu güne girildi. Dünkü kritik NATO zirvesinden Rusya ve Çin'e uyarı mesajları gelirken Ukrayna Rusya'nın fosfor bombası kullandığını iddia etti. Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı. Öte yandan Amerikalı askerler Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında Ukrayna ordusu için savaşırken görüntülendi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Polonya'ya gideceği açıklandı. ABD ve müttefiklerin Ukrayna'ya yollayacağı silahların listesinin güncellendiği duyuruldu. Ukrayna ordusu Kiev yakınındaki bazı stratejik noktaların Ruslardan geri alındığını duyurdu. Rusya ise "Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde." diyerek savaşın birinci ayı itibarıyla elde ettiğini iddia ettiği başarılarını sıraladı.

Haberin Devamı

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

05.15 Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya Merkez Bankası’nı hackleyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mesaj gönderdi. Anonymous, "Vladimir Putin, hiçbir sır güvende değildir. Her yerdeyiz. Sarayınızdayız. Yemek yediğin yerdeyiz. Masanızdayız, uyuduğunuz odadayız" dedi. 

04.20 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, "Şoygu kalp krizi geçirdi. Bu nedenle Mart ayı ortasından beri kamuoyu önüne çıkmadı. Şoygu, Ukrayna’daki askeri operasyonlardaki başarısızlığı nedeniyle Putin’in sert tepkisi sonrası kalp krizi geçirdi. Şuan ana ordu karargahında tedavi görüyor. Şuan Nikolay N. Burdenko kliniğinde" iddialarını ortaya attı.

03.50 Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, ülkede savaşa rağmen ekonominin düzelmesi adına halka çalışma çağrısında bulunarak, Rusya'nın saldırılarına hedef olan çatışma bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna’daki emeklilere maaş ödemelerinin 2 gün boyunca yapılacağını duyurdu.

Haberin Devamı

03.10Rusya'nın, Japonya'nın Kuzey Toprakları olarak adlandırdığı ve üzerinde hak iddia ettiği Kuril Adaları'nı da içeren bölgede askeri tatbikata başladığı bildirildi. Tatbikatın, Rusya'nın Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savaşı sonrası barış anlaşması müzakerelerini askıya almasının ardından gelmesi "Tokyo'ya gözdağı" olarak yorumlandı.

23.05 Mariupol Belediyesi şehirde uluslararası fonla kurulan Çocuk Rehabilitasyon Merkezi’nin Rus bombalarıyla vurulduğunu açıkladı.

22.40 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Ukrayna'nın Mariupol şehrinden tahliyeler için Türkiye ve Yunanistan birlikte çalışıyor" dedi.

20.11 Ukrayna ordusu, Rus ordusunun güney askeri bölgesi 49. Kombine Birliği Komutanı Korgeneral Yakov Rezantsev'in Çornabayivka’daki çatışmalar sırasında öldürüldüğünü açıkladı.

19.42 
Bloomberg televizyonu muhabiri, Spotify'ın Rusya'dan çekileceğini duyurdu.

18.50
 
Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler devam ederken Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky yaptığı açıklamada, “Ukrayna heyeti ile ikincil konularda uzlaşmaya yakınız ancak kilit konularda ilerleme yok” dedi.  

17:00 
ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmek üzere sınıra hareket eden Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'nın uçağı, Varşova'ya dönerek acil iniş yaptı.

Haberin Devamı

16.45 Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı Danışmanı Petr Andryuschenko, Mariupol'da geçen hafta bombalanan tiyatro binasında yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BBC Dünya Servisi ile konuşan Andryuschenko, saldırıdan önce tiyatro binasında 600 kişi bulunduğunu, 300'ünün tiyatronun altındaki bir sığınakta beklediğini söyledi.

Andryuschenko, saldırıdan önce binadaki kişilerin detaylarının alındığını, bu yüzden sayıdan emin olduklarını belirtti. Son günlerde devam eden Rus bombardımanları ve sokaklardaki çatışmalar yüzünden yetkililer arama kurtarma operasyonuna başlayamamıştı.

16.30 ABD Başkanı Joe Biden görüşmelerde bulunmak ve sınırdaki Ukraynalı mültecileri ziyaret etmek üzere Polonya'ya gitti.

Haberin Devamı

Ukrayna sınırına yakın Rzeszów kasabasına gidecek olan Biden'ı Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda bizzat karşılayacak.

16.25 Rusya'nın Interfax haber ajansına dayandırılan bilgiye göre Rus birlikleri savaşta bundan böyle Donbass bölgesine yoğunlaşacak.

Gelen bilgilere göre savaşta bir kol ayrılıkçı Donbass Cumhuriyetlerini kapsarken Ukrayna'nın tamamen işgali de diğer koldan ilerleyecek.

RUSYA: BİRİNCİ AY BAŞARI İLE TAMAMLANDI

16.20 Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna savaşının birinci ayıyla birlikte bir durum değerlendirmesi yayınladı ve 'Ukrayna'ya yönelik operasyonun birinci ayı başarıyla tamamlanmıştır' açıklamasını yaptı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, Ukrayna hava kuvvetleri ve hava savunma sisteminin neredeyse tamamının imha edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Rusya "Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde." diyerek elde ettiğini iddia ettiği başarılarını sıraladı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya: Operasyonun ilk aşamasının ana hedefleri tamamlandı
Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca savaşta Ukrayna ordusundan 14 binden fazla askerin öldüğünü ve yaklaşık 16 bin askerin yaralandığını bildirdi. Rusya,  kendi askerlerinden ise bin 351'inin öldüğünü, 3 bin 825'inin de yaralandığını açıkladı.

15.45 Rusya'dan Biden'a yanıt: G20'den çıkarılmamız bizim için yıkıcı olmaz

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın G20'den çıkarılmasından yana olduğunu söylemesi ardından açıklamada bulundu.

Peskov, böyle bir kararın Rusya için çok yıkıcı olmayacağını ifade etti, "G20 formatı önemli ama içinde bulunduğumuz durumda, üye ülkelerin çoğunun bizimle ekonomik bir savaş içinde olduğu bu dönemde çıkarılmamız sonuçları çok yıkıcı olmayacaktır" dedi.

Peskov, Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara cevaben dünyanın ABD ve Avrupa'dan daha büyük olduğunu, Moskova'yı izole etme çabalarının boşa olacağını da söyledi.

14:00 
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa'nın enerjideki Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni bir anlaşmaya vardı.

Anlaşmayla ABD, Avrupa ülkelerine 2022’nin sonuna kadar en az 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edecek.

13:28
 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarında toplam bin 35 sivilin öldüğünü, bin 650 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

13:10 Ukrayna AB'yi Rusya ve Beyaz Rusya sınırlarını kapatıp yaptırım uygulamaya çağırdı.

13:00 Kremlin fosfor bombası kullanarak uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarını reddetti 

12:50 Rus birlikleri, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında bulunan bir akaryakıt deposunu bombaladı.

12:44 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’daki paralı askerlerin bulunduğu bölgeye İskender balistik füzeleriyle saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. "Maksim" adıyla tanıtılan bir Rus komutan, “Yabancı lejyonların bulunduğu üsse ve binaya balistik füze isabet etti. Yüksek patlayıcılı ve delici başlık kullanılan füzeler ile 60 metre uzunluğundaki düşman binası tamamen yıkıldı” dedi. Aleksey adı verilen başka bir Rus komutan ise, “Görevimiz hedefi balistik füzeyle vurmaktı. Bu silahları yok etmek neredeyse imkansız. Düşmanın füze savunma sistemlerini alt ediyor. Füzenin ilerlediği sırada onu durdurabilecek herhangi bir şey yok” ifadelerini kullandı.

12:26
Rusya'nın Ukrayna'nın Harkov kentinde sivillere insani yardım yapılan alana gerçekleştirdiği saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken, 15 kişi de yaralandı.

12:10
Sratejik liman kenti Mariupol'dan yetkililer geçtiğimiz hafta Rusya'nın sivillerin sığındığı tiyatroya yaptığı saldırıda 300 kişinin ölmüş olabileceğini açıkladı.

Rusya, savaşın 22. gününde içinde yüzlerce sivilin olduğu bir tiyatroyu hedef almıştı. Ukraynalı yetkililerin tiyatronun bahçesine Rusça 'çocuk' yazması Rus birliklerinin saldırısını engelleyememişti.

Üzerinden neredeyse 10 gün geçmiş olmasına rağmen tiyatro binasından yaşananlar hâlâ açıklığa kavuşmadı. İçinde bine yakın insanın saklandığı düşünülen tiyatrodan bir grup insan kurtarıldı. Ancak bombalamadan sonra kaç kişinin hayatını kaybettiği ve ne kadarının mahsur kalmış olabileceği henüz netlik kazanmadı. 

12.00 Bugün Mariupol'dan Zaporijya'ya güvenli koridor açılması planlanıyor

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İryna Vereshchuk, ülkenin güneyinde kuşatma altındaki Mariupol'daki sivillerin bugün açılması planlanan güvenli koridoru kullanarak özel araçlarıyla şehirden ayrılmasını umuyoruz dedi.

Vereshchuk, Mariupol'dan ayrılabilenlerin yakındaki Berdiansk'ta onları Zaporijya'ya götürecek otobüslere binebileceğini söyledi, "Bugün Mariupol'dan Zaporikya'ya giden otobüslerin dolu olması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

11.50 Ukrayna güçleri Kiev açıklarındaki bazı şehirlerin ve savunma pozisyonlarının yeniden ele geçirildiğini açıkladı.

Savunma Bakanlığına dayandırılan açıklamaya göre Kiev’in 35 kilometre uzağındaki bazı mevzilerin ve tedarik hatlarının geri alınmasıyla savunma koridorunun sağlamlaştırıldığı bildirildi.

Ukrayna birliklerinin bu sayede Kiev’i savunmaya ve Rus birliklerini geri püskürtmeye kuzeybatı yönünden devam edebileceği ifade edildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya: Operasyonun ilk aşamasının ana hedefleri tamamlandı
Ukrayna ordusu Kiev yakınlarındaki stratejik noktaları Ruslardan geri aldı

Ukrayna tarafı Rusların Odessa’ya ilerleyişinin de durdurulduğunu; Mykolaiv yönünden gelen Rus birliklerinin lojistik sorunlar ve Ukrayna ordusunun direnişi sayesinde yavaşlatıldığını açıkladı.

11:31 
Zaporijya Valiliği tarafından kentte, yarından itibaren 2 günlük sokağa çıkma yasağı getirildiği duyuruldu.

11.00 Ukrayna Başsavcılığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana 135 çocuğun hayatını kaybettiğini, 184 çocuğun ise yaralandığını açıkladı.

Yakın zamanda yaşanan kayıplar ve yaralanmalar ilgili verileri paylaşan yetkililer, Luhansk bölgesindeki Rubizhne şehrinde yaşanan şiddetli çatışmalarda iki çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Yetkililer, Perşembe günü ise Donetsk bölgesindeki Novomykhailivka şehrinde Rus bombardımanında 6 yaşındaki iki çocuğun hayatını kaybettiğini, 13 çocuğun ise yaralandığını paylaştı.

10.30 Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev: Rusya'da iş insanlarına uygulanan yaptırımların Kremlin'e etkisi olacağını düşünmek "aptalca"

09.50 CNN International, dünkü NATO zirvesiyle birlikte Ukrayna'nın talep ettiği silah listesinin güncellendiğini duyurdu. Habere göre Ukrayna'nın acil ihtiyacı olan tanksavar ve uçaksavar füzelerinin sayısı 500'e çıktı. ABD, Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavar füzeleri de gönderiyor.

Kiev yönetiminin yenilenen listesinde ayrıca savaş uçakları, saldırı helikopterleri, S-300 gibi hava savunma sistemleri de var. 36 savaş uçağı talep eden Ukrayna'nın taleplerinin kısa sürede karşılanması bekleniyor.

Silahların kara yoluyla Ukrayna’ya sokulması planlanıyor.

09.45 Rusya'dan Bitcoin atağı

Rusya'da üst düzey yetkililere göre Rusya, petrol ve doğal gaz ithal etmek isteyen bazı ülkelerin Bitcoin ile ödeme yapmasına izin vermeyi düşünüyor. Rusya'da Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny "dostça" davranan bazı ülkelerin kendi para birimleriyle ödemesinin bile söz konusu olduğunu ifade etti.

Bu haftanın başında Rusya Devlet Başkanı Putin, "düşmanca" davranan ülkelerin doğal gazı Rus rublesiyle almasını istediğini söylemişti. Kararın bu yıl yüzde 20'den fazla değer kaybeden Rus rublesinin değerini yükseltmek için verildiği düşünülüyor.

Rusya, dünyanın en büyük doğal faz ihracatçısı. Petrolün ise dünyada ikinci büyüğü.

08.30 Ukrayna tarafından dün imha edilen Rus gemisiyle ilgili yeni bir açıklama geldi. Geminin adının dün ilk açıklandığı gibi Orsk değil Saratov olduğu ifade edildi.

“Yenilenen bilgilere göre büyük bir Rus çıkarma gemisi olan Saratov, işgal altındaki Berdyansk limanına saldırdığı esnada yok edilmiştir. Aynı zamanda Caesar Kunikov ve Novocherkassk adlı Rus çıkarma gemileri de zarar görmüştür.”

07.30 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO zirvesi sonrası katıldığı BBC yayınında "Putin'in barış istediği konusunda iyimser düşünemiyorum." dedi. 

07.00 Zelenski AB Konseyi’ne seslendi: Yaptırımlarda geç kaldınız!

AB Konsey toplantısına bir video mesaj gönderen Ukrayna lideri Zelenski Batı’nın Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda geç kaldığını ve daha erken adım atılsaydı ve yaptırımlar caydırıcı olsaydı bu savaşın hiç yaşanmayacağını söyledi.

Zelenski “Kuzey Akım 2’yi durdurdunuz. Bu yüzden size minnettarız. Ancak bu geç kalınmış bir hamleydi. Çünkü daha erken adım atılsaydı Rusya gaz krizi çıkaramaz ve belki şartlar çok farklı olurdu.” sözlerini kullandı.

06.00 ABD Başkanı Biden Polonya'ya gidiyor.

AFP'de yer alan habere göre Biden bugün Polonya-Ukrayna sınırına gidecek. Başkanlık uçağı Air Force One Biden'ı Rzeszow'a, Ukrayna topraklarının 80 kilometre yakınına bırakacak. Biden'ın akşam saatlerinde ise başkent Varşova'ya gitmesi ve burada bir konuşma yapması bekleniyor.

Tüm bu hamlelerin dünkü zirve sonrası Rusya'ya Batı'nın mesaj vermek istediği şeklinde yorumlandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya: Operasyonun ilk aşamasının ana hedefleri tamamlandı
Ukrayna'dan kaçış devam ediyor. Mülteciler komşu ülkelere, buradan da dünyanın başka yerlerine kaçıyor. Romanya sınırında küçük bir Ukraynalı çocuk...

05.00 Rusya ve Ukrayna arasında esir takası yapıldı

Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini söylüyor. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı.

Ayrı bir takasta ise, Odessa açıklarında batan bir gemiden kurtarılan 11 Rus sivil denizci, savaşın başlangıcında Karadeniz'deki Yılan Adası'nı ele geçirmeye çalışırken Ruslar tarafından el koyulan bir gemideki 19 Ukraynalı denizciyle takas edildi.

Gemi ise Türkiye'deki bir limandan Ukrayna'ya iade ediliyor. Bu hafta başlarında Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus ordusu tarafından ele geçirilen Melitopol belediye başkanı için dokuz Rus esiri takas ettiklerini söyledi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya: Operasyonun ilk aşamasının ana hedefleri tamamlandı
Dünya liderleri NATO zirvesinde Rusya'ya karşı birlik pozları verdi

04.00 ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesinin ardından Brüksel'de Avrupa Konseyi'nde Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "NATO'yu bölmeye çalıştığı" iddialarını yineleyen Biden, "Putin, ABD ile birlik halinde olan 30 ülkeyle baş etmektense 30 bağımsız ülkeyle baş etmeyi tercih eder." dedi. Biden, sadece NATO değil Avrupa Konseyi ve G7 ülkeleriyle bir bütün olarak Avrupa'nın birliğinin çok önemli olduğunu söyledi:

"Şu an savaş suçu işlediğine inandığımız bu adamı durdurmak için yapabileceğimiz en önemli şey."

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Rusya: Operasyonun ilk aşamasının ana hedefleri tamamlandı
Ukraynalı gönüllüler cephede ön saflara çıkmaktan çekinmiyor

00.00 Ukrayna'ya dünyanın dört bir yanından asker gitmeye davam ediyor. Dün gece  Amerikalı askerler Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında Ukrayna ordusu için savaşırken görüntülendi. 

23.05 Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bağlı bölgeler Rusya ordusu tarafından ağır bombardımana tutuldu. Rus ordusunun bir yakıt deposunu vurduğu öne sürülürken, saldırılarda ölü ya da yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!