Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında 'diplomasi' ihtimali belirdi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2022 07:04

Ukrayna - Rusya savaşında 7'nci günde de kan dökülmeye devam ediyor... Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinski, Ukrayna heyetinin Kiev'den yola çıktığını ve toplantı yerine 3 Mart sabahı (bugün) varacağını belirtti. Akşam saatlerinde Kiev'de çalan siren seslerinin ardından tren istasyonuna yakın bölgedeki ısıtma sistemleri vuruldu. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Zelenski'nin güvenlik garantileri isteğine ilişkin görüşmeye hazır olduklarını söylemdi. Akabinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Rusya Devlet Başkanı Putin'e mesaj gönderdi. Blinken, "Rusya geri çekilirse, diplomasi yolunu seçerse, biz de aynı şeyi yapmaya hazır bulunuruz" dedi. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

Haberin Devamı

Rusya - Ukrayna savaşı 7'nci gününde. Savaşta Ukrayna'ya uluslararası destek her gün artıyor. Rus saldırganlığı nedeniyle hava sahasını Rusya'ya kapatan ülkeler kervanına ABD de katıldı. Kiev'deki sığınağından dünyaya seslenen Ukrayna Lideri Zelenski, ateşkes görüşmelerinin ciddiye alınabilmesi için saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi. Savaşa dahil olmasından korkulan Belarus ise sınırdaki birliklerinin sayısını iki katına çıkarma kararı aldı. İşte savaşın merkezindeki Ukrayna'dan Son Dakika gelişmeleri...

03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın ülkesine saldırılarının ilk haftasında açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıyı kınanmasına yönelik taslağın onaylandığını hatırlatan Zelenskiy Ukrayna için lehte oy veren her ülkeye teşekkür etti. Rusya'yı destekleyen ülkeleri de sayan Zelenski, Rusya'nın daha fazla ülkeyi yanına alamayacağını savundu.

Haberin Devamı

Rus ordusunun ülkesinde amacına ulaşamayacağını savunan Zelenski, "Ukraynalılar! Her işgalci bilmelidir ki buradan hiçbir şey alamayacaklar, hiçbir yeri fethedemeyecekler. Nereye gitseler yok edilecekler. burada huzur olmayacak, burada yiyecekleri olmayacak, burada tek bir sessiz anları olmayacak. İşgalciler Ukraynalılardan tek bir şey alacaklar: şiddetli tepki" diye konuştu.

01.51 Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi Maryna Fenina'nın Ukrayna'nın Harkiv kentinde topçu ateşi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. AGİT'ten yapılan açıklamada, Fenina'nın savaş alanı haline gelen şehirde ailesine ihtiyaçlarını götürürken öldüğü aktarıldı.

01.09
 ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı.

01.08 Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

01.07 Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin soruşturma başlattığını doğruladı. Savcı, delil toplama sürecine başladığını duyurdu.

Haberin Devamı

01.05 Dünya Bankası, Rusya ve Belarus'taki tüm projeleri durdurduğunu açıkladı.

00.30 Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti sokaklarında Rus askerleri ve tanklarının gezdiği bildirildi. Belediye Başkanı İgor Koykhayev, Rus güçlerinin zorla belediye binasını girdiğini açıkladı.

00.22 Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), belirlenmiş yedi Rus bankası ve onların Rusya merkezli belirlenmiş iştiraklerini Avrupa Birliği kararı ışığında sistem çıkaracağını duyurdu. SWIFT'ten (Küresel Bankalararası Finansal İletişim Derneği) yapılan açıklamada, Rus bankalarının Avrupa Birliği düzenlemesi gereği 12 Mart'ta sistemle ilişiği kesilecek.

23.59
 Başkent Kiev’e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev’e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor. Özellikle Kiev’e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev’e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kiev’in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı.

Haberin Devamı

22.45 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basın açıklaması sırasında Rus halkına ve Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin'e mesaj gönderdi. Blinken, "Rus halkına mesajım; Biz biliyoruz pek çoğunuz böyle bir savaşta yer almak istemiyorsunuz. Putin'in bu sebepsiz saldırısı, hayatlarınızı nasıl iyileştirilebilir. Yaptığımız ekonomik yaptırımların amacı siz değilsiniz, hükümetinizin bu saldırgan yapısını durdurması. Putin liderlik yapmak istiyorsa, Rus askerlerinin ailelerine dönmelerine izin vermelidir. Biz kapıları açık bırakıyoruz, diplomasinin uygulanması için. Eğer Rusya geri çekilirse, diplomasi yolunu seçerse biz de aynı şeyi yapmaya hazır bulunuruz" dedi. 'Rusya'nın nükleer silah tehditleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz' sorusuna cevap veren Blinken, “Nükleer silahlar tehlikeli, kışkırtıcı ve yanlıştır. Ancak ABD şu anda alarm seviyesini yükseltmek için bir neden görmüyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

22.39 Ukrayna Demiryolu Şirketi, Kiev Tren İstasyonu yakınlarındaki Rus saldırısı nedeniyle binlerce kişinin bölgeden tahliye edildiğini açıkladı.

22.32 
Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, Kiev Tren İstasyonu yakınına yapılan son roket saldırısının şehrin bir kısmını ısıtmasız bırakabileceğini söyledi.

22.31 
Amerikan New York Times gazetesi, Çinli yetkililerin Rusya lideri Putin'in savaş planları hakkında bilgisi olduğunu yazdı. Bir Batı ülkesinin istihbarat raporuna göre; üst düzey Çinli yetkililer, Şubat başında Rus yetkililere Pekin Kış Olimpiyatları sona ermeden Ukrayna'yı işgal etmemelerini söyledi.

NYT'ın haberinde istihbarat konusunda bilgi sahibi kaynak, işgal hakkındaki söz konusu iletişimin Putin ve Şi Cinping seviyesinde olduğunu gösteren bir emare olmadığını söyledi.

Washington'daki ABD Çin Büyükelçiliği Sözcüsü, "Bu iddialar hiçbir temeli olmayan spekülasyonlardır ve Çin'i lekeleme niyeti taşımaktadır" dedi.

22.17 
Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam eden Rusya’ya bir yaptırım da oyun dünyasından geldi. Oyun yapımcısı Electronic Arts (EA), dünyaca ünlü FIFA 22 oyunundan Rus takımları çıkardı.  

22.11 
Fransız AFP haber ajansı, Rus savaş jetlerinin Baltık Denizi üzerinde İsveç hava sahasını ihlâl ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

22.08 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusların Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın Nazizm'e karşı bir savaş olduğu iddiasının yalan olduğunu ifade etti. Macron, Rus güçlerinin Kiev'i bombaladığını ifade etti.

22.04 Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Biden'ın Amerikan limanlarını Rus gemilerine yasaklayacağını bildirdi.

22.00 Kiev'de siren seslerinin ardından tren istasyonu yakınında büyük bir patlama meydana geldiği bildirildi.

21.30 Ukrayna Rus işgaliyle mücadele ederken, bölgede hava sıcaklıkları düşecek. CNN'in haberine göre; alçak basınç alanı Karadeniz'den kuzeye doğru, Ukrayna-Rusya sınırı boyunca ilerlerken, perşembe ve cuma günü yoğun kar yağışı bekleniyor. Kar yağışından Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks ile kuzeydoğusundaki Harkiv etkilenecek. Harkiv ve Donetsk'te kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşması tahmin ediliyor.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi


21.03
ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, işgalin başından bu yana geçen yedi günde Rusya'nın 450'yi aşkın füze kullandığını ifade etti. Söz konusu yetkili, kısa menzil, orta menzil, karadan havaya ve seyir de dahil olmak üzere tüm tür ve boyutta füze kullanıldığını öne sürdü. Öte yandan aynı yetkili, dünden bu yana sahada "hatırı sayılır bir ilerleme" olmadığını belirtirken, Ukrayna sınırında konuşlanan Rus muharebe gücünün yüzde 82'sinin içeri girdiği yolundaki tahminlerini dile getirdi.

20.45 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksi Arestoviç, aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu yüzlerce Rus askerini esir aldıklarını duyurdu. Ukraynalı yetkili, Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasının çok üzerinde, 7 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü de duyurdu.

20.00
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayan karar tasarısı 5’e karşı 141 oyla kabul edilirken, alınan karar Genel Kurul’da ayakta alkışlandı. Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre tasarıya “hayır” oyu verdi. Alınan karar yasal olarak bağlayıcı olmazken, Rusya’ya küresel bir siyasi baskı anlamına geliyor. Kararda, "Rusya Federasyonu'nun tüm askeri güçlerini uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki Ukrayna topraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmesi talep ediliyor" ifadelerine yer verildi.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi


19.55 Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna işgalinin başından bu yana ilk kez kayıplara ilişkin açıklama yaptı. Rus RİA haber ajansının aktardığına göre; 498 Rus askeri hayatını kaybetti, 1597 asker ise yaralandı.

19.32 Rus müzakere heyetinde yer alan bir Rus yetkili İnterfax haber ajansına verdiği demeçte, Ukrayna heyetiyle ateşkesin görüşüleceğini açıkladı. Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinski, Ukrayna heyetinin Kiev'den yola çıktığını ve toplantı yerine yarın sabah varacağını belirtti. Medinski, Ukrayna heyetinin Ukrayna topraklarında seyahati için Rus askerlerin güvenlik koridoru oluşturduğunu ifade etti.

19.17
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’dan ayrıldığı sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Biden, Rusya'nın Ukrayna’da sivilleri hedef aldığının "açık" olduğunu belirterek, "(Rusya) Onların sivilleri hedef aldığı açık" dedi. Biden, bir gazetecinin Rusya'nın savaş suçu işlediğine inanıp inanmadığı dair soruya ise, "Bunu çok yakından takip ediyoruz. Bunu söylemek için çok erken” dedi.

Biden ayrıca, Rus petrol ihracatına yaptırım uygulanmasının bir ihtimal olduğunu yineleyerek, "Her şey masada” dedi.


19.07
Sputnik'e konuşan bir kaynak, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turunun SSCB'ye son veren anlaşmanın imzalandığı Belovejskaya Puşa Sarayı'nda yapılacağını belirtti.

19.05 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerde umut verecek bir açıklama yaptı. Lavrov, Moskova'nın Ukrayna lideri Zelenski'nin güvenlik garantileri isteğine ilişkin görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Ukrayna'ya asla konuşlandırılmaması gereken birtakım silahlar olduğunu ifade eden Lavrov, "Moskova'nın amacı, Ukrayna'nın silahsızlandırılması fakat Ukraynalılar kendi liderlerine kendileri karar vermeli" dedi.

19.00 Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliği için resmen başvuruda bulunmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü. Zelesnki görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Güvenilir dostum Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile sürekli iletişim halindeyim. Savaş alanındaki mevcut durumu ve diplomatik çabaları görüştük. Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin olumlu sinyalleri bekliyoruz" dedi.

18.55 ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın Ukrayna işgalinde Cenevre Sözleşmesi'yle yasaklanmış parça tesirli bomba ve vakum bombası kullanıldığını öne sürdü. BM Genel Kurulu'nda konuşan ABD'li diplomat, Rus güçlerinin içme suyu ve doğalgaz hizmetleri gibi milyonlarca insanı etkileyen kritik altyapılara zarar verdiğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarında gaddarlığı artırmaya hazırlandığını iddia eden Greenfield, Rus askerlerine de çağrı yaparak "Lideriniz size yalan söylüyor. Savaş suçu içlemeyin" dedi

18.18 Avrupa Birliği, Belaruslu 28 askeri yetkiliye Rusya'nın Ukrayna işgalindeki sorumlulukları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

17.26 Ukrayna ile Rusya arasında, Belarus sınırındaki müzakerelerin ikinci turu bugün gerçekleşecek. Akşam saatlerinde başlaması beklenen görüşmeler için Rus heyetinin bölgeye ulaştığı açıklandı.

17.16 Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği’ndeki Ukrayna bayrağı Rusya’yla diplomatik ilişkilerin kesilmesi nedeniyle indirildi.

17.09 Rus kuvvetleri , başkent Kiev ve güneydeki Mariupol da dahil olmak üzere kilit şehirleri kuşatmak için harekete geçti.

Konotop belediye başkanı Artem Semenikhin açık hava toplantısında sakinlere şunları söyledi: 'Bize bir ültimatom verdiler. Direnmeye başlarsak, şehri topçu ateşi ile yok edecekler.'

16.57 BM'nin nükleer gözlemci şefi Rafael Grossi'ye göre, Rus kuvvetleri Ukrayna'nın Zaporizhzhia nükleer santralinin etrafındaki alanın kontrolünü ele geçirdi.

16.52 Ukrayna Savunma Bakanlığı, esir alınan Rus askerlerinin annelerine çağrıda bulundu. Esir askerlerin annelerinin Kiev'e gelmeleri halinde askerlerin kendilerine teslim edileceğini duyurdu.

16.27 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 19 Ülkenin Ukrayna'ya silah yardımında bulunduğunu açıkladı.

16.23 Ukrayna'nın liman kenti Mariupol, belediye başkanı Vadym Boichenko Rus ordusunun saldırılarının 12 saattir devam ettiğini duyurdu.

Boichenko, 'Bombardıman durmadığı için bugün sokaklardan, evlerden, apartmanlardan yaralıları bile alamıyoruz' dedi.

'PUTİN SAVAŞ SUÇLUSU'

15.42 İngiltere Başbakanı Boris Johnson Ukrayna'da sivillerin bombalanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savaş suçlusu olarak nitelendirdi.

Johnson ayrıca Birleşmiş Milletler üyelerini Rusya'nın Ukrayna'dan çekilmesini talep etmeye çağırdı.

15.31 ABD merkezli sosyal medya platformu Twitter yürürlüğe girmesi beklenen AB yaptırımları doğrultusunda Rus RT ve Sputnik'i platformundan kaldıracağını söyledi.

15.29 Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, ülkede 2 bin sivilin Rus ordusu tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi

15.23 Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'NATO’yla ilişkilerimiz eskisi gibi olmayacak' denildi.

HARKİV'E BİR FÜZE SALDIRISI DAHA

15.03 Harkiv'e yeni bir füze saldırısı düzenlendi. Harkiv Vali yardımcısı kentin bir kez daha Rus füzelerinin hedefi olduğunu duyurdu.

TRT Muhabiri Hamza Çiftçi 'Harkiv’de kamu binalarına yönelik saldırı sürüyor. Bugün de ‘Kent Konseyi Meclisi’ vuruldu' bilgisini paylaştı.

15.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerini kapalı oturumda bilgilendirdi. Çavuşoğlu’nun saldırının sona erdirilmesi için Türkiye’nin girişimleri ve bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin de bilgilendirme yaptığı öğrenildi.

UKRAYNA'DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

14.39 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada Rusya ile ikinci tur müzakerelerin bu akşam yapılacağı bilgisine yer verildi. Açıklamada heyetlerde bir değişiklik olmayacağının da altı çizildi.

14. 36 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin  başlamasını desteğini dile getirdi.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi

14.35 Türkiye Cumhuriyeti Kiev Elçiliği, Halen Kiev’de bulunup da ülkemize dönmek isteyen vatandaşlara hitaben Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı;

'Halen Kiev’de bulunup da ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın, güvenlikleri için azami düzeyde tedbir almak suretiyle sokağa çıkma yasağı başlamadan Büyükelçiliğimize gelmeleri gerekmektedir.

Büyükelçiliğimizde toplanacak vatandaşlarımızı ilk fırsatta en uygun yoldan ülkemize göndermeyi planlıyoruz. Büyükelçiliğimizin adresi ihtiyaten aşağıda kayıtlıdır: Panasa Myrnoho St, 22, Kyiv.

Yaşlı ve engelli vatandaşlarımız intikalde yardım için Konsolosluk Çağrı Merkezi ile (+90 312 292 29 29) temas edebilirler.'

Scholz, 'Ukrayna'dan bize gelen haberler korkunç... Tüm düşmanlıkların derhal durdurulması için bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum... Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin hızla yeniden başlatılması çağrısında bulunuyoruz' dedi.

Scholz, Almanya'nın yanı sıra NATO ve diğer ülkelerin Ukrayna'daki olaylarla bağlantılı olarak askeri bir müdahale planlamadıklarını da sözlerine ekledi..

14.21 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna-Rusya müzakerelerinin bir sonraki turunun ne zaman yapılacağının belli olmadığını açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı, Kiev'in müzakereye hazır olduğunu ancak Rusya'nın taleplerinin 'Putin'in savaşın başında açıkça dile getirdiği taleplerle aynı' olduğunu söyledi.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi

RUSYA: HER SEÇENEK MASADA

14.17 Rusya'nın Londra Büyükelçisi Kelin, İngiltere'yle diplomatik ilişkilerin kesilme olasılığının dışlanmadığını duyurdu. 

13.44 ABD merkezli Google Discover ve Google News, Rus Sputnik'in de bağlı olduğu Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı bünyesindeki tüm kaynakların materyallerini kısıtlama kararı aldı.

13.35 Birleşmiş Milletler, yaklaşık 1 haftadır devam eden savaş nedeniyle 836 bin Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

13.11 Ukrayna Harkiv'deki saldırıda 4 kişinin öldüğünü 9 kişinin de yaralandığını duyurdu.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI SON DURUMU AÇIKLADI

13.05 Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Kiev’e yakın noktalarda toplandığını duyurarak, “Sevgili Kievliler, düşman Kiev’e yakın noktalarda güçlerini topluyor. Gece Beyaz Kilise’ye saldırdılar, Bucha ve Gostomel bölgelerinde çatışmalar devam ediyor. Kiev şehrini savunmaya hazırlanıyoruz. Tüm Kievlileri dirençlerini düşürmemeye çağırıyorum. Yanlış bilgilere inanmayın. Düşman, Ukraynalıları kırmak için birçok yalan yayıyor. Yalnızca resmi kaynaklara güvenin. Kiev ayakta kalacak. Savaşacağız” dedi.

Rus güçleri tarafından Kiev’deki televizyon kulesine saldırı yapıldığını ve 5 kişinin öldüğünü hatırlatan Belediye Başkanı Klitschko, “Güvenlik nedeniyle herkesten gereksiz yere dışarı çıkmamalarını rica ediyorum. Siren çaldığı zaman lütfen sığınaklara gidin. Sokağa çıkma yasağına uyalım” sözlerini kullandı.

Belediye Başkanı Klitschko ayrıca, Kiev’de sokağa çıkma yasağının yerel saatle 22.00- 07.00 arasında sürdüğünü hatırlattı.

KREMLİN'DEN 'MÜZAKERE' AÇIKLAMASI: BUGÜN GEÇ SAATLERE KADAR BEKLEYECEĞİZ

12.45 Kremlin’den müzakere görüşmeleri için yeni açıklamalar geldi.

Görüşmelerle ilgili çelişkili bilgiler olduğunu açıklayan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Ukraynalı yetkililerin ikinci tur görüşmelere gelip gelmeyeceğinin belli olmadığını iddia etti. Rusya tarafı görüşmeye hazır olduğunu tekrar ederken bugün geç saatlere kadar haber bekleyeceklerini duyurdu.

Peskov, Rusya’nın hiçbir ülkenin sınırında hak iddia etmediğini söylerken halkın Putin’e desteğinin tam olduğunu ve Rusların hazır beklediğini bildirdi.

Peskov Ukrayna’da faaliyette olan Neo-Nazilerin insanları öldürdüğünü, 2014’ten beri devam eden bu suçların cezasız kalmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kuzey Akım 2 projesinin rafa kaldırılması durumunda başka bir proje için altyapılarının hazır olduğunu hatırlatan Kremlin yönetimi halkın bu projenin başlatılmasını istediğini söyledi. Kriz durumlarına alışkınız diyen Rus yetkililer büyüyen işsizliği durdurmak için de önlem aldıklarını açıkladı.

Kremlin medyanın da etkisiyle histeri histeri halini alan durumun yakın zamanda durulacağını ve tarafların sakin düşünmeye başlayacağını umduğunu açıkladı.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi
Ukrayna’nın başkenti Kiev’in sembollerinden biri olan ve Dünya Mirası listesinde bulunan Aziz Sofya Katedrali’nin, Rusya’nın bombardımanı sebebiyle tehlike altında olduğu UNESCO’ya bildirildi

LAVROV'DAN ÇOK SERT AÇIKLAMA

12.40 Rus Dışişleri bakanı Lavrov ise bir kez daha Ukrayna’nın nükleer silahlara erişmesine engel olacaklarını bildirdi. Lavrov aynı zamanda III. Dünya Savaşı’nın nükleer ve çok yıkıcı bir savaş olabileceğini ifade etti.

12.35 Avrupa Birliği yetkilisi açıkladı: Belarus’a yönelik yaptırımlar onaylandı.

12.30 İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, bir kez daha Ukrayna'dan gelen hava sahası kapatma çağrısını reddetti ve bunun 'Rusya'nın tüm Avrupa ile savaşa girmesine' sebep olabilecek olduğunun altını çizerek faydalı bir hamle olmayacağını savundu.

11.56 Avrupa Komisyonu'ndan Ukraynalı mülteciler için geçici koruma teklifi

Avrupa Komisyonu, Ukrayna'daki savaştan kaçan kişilere oturma izni, istihdam ve sosyal yardıma erişim de dahil olmak üzere geçici koruma sağlamayı teklif etti. Göç etmek zorunda kalan kişilerin toplu varışlarıyla AB'de başa çıkmak için tasarlanan yeni mevzuat, tüm üye ülkelerde aynı düzeyde koruma sağlayacak.

Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin, Uçuş Kontrol Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen siber saldırılar sonrasında uyduların devre dışı bırakılmasının ‘casus belli’ (savaş nedeni) olduğunu belirtti.

Daha önce duyurulan öneri, Perşembe günü AB üyesi ülkelerin içişleri bakanları tarafından tartışılacak.

UKRAYNA'DAN 'KARADENİZ' KARARI

11.42 Ukrayna Karadeniz'in kuzeybatısını deniz trafiğine kapattı.

11.14 Rus Tass ajansı Kiev - Moskova müzakeresinin ertelendiğini duyurdu. Söz konusu habere göre, bugün ikincisi planlanan müzakere görüşmesi bilinmeyen bir tarihe ertelendi.

Ancak bir başka Rus haber ajansı Sputnik  görüşmelerin tarihinin değil saatinin ertelendiğini açıkladı. Konuya yakın bir kaynağa dayandırılan haberde söz konusu kişinin 'Müzakereler iptal edilmedi, ancak zamanı ertelendi. 2 Mart akşamı veya daha sonra gerçekleşebilir' ifadesine yer verildi.

10.45 İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki durumla ilgili son istihbarat raporunu yayınladı.

Raporda lojistik sorunlar ve Ukrayna'nın güçlü direnişi nedeniyle Rus ordusunun genel kazanımlarının 'sınırlı' olduğu bilgisi yer aldı.

Savaş nedeniyle yerinden edilen ve kaçmak zorunda kalan sivillerin sayısının ise 660 bin civarında olduğu belirtildi.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi
Avustralya, Ukrayna'ya kritik askeri teçhizat ve tıbbi malzeme gönderme kararı almıştı. Bu kareyi paylaşan Savunma Bakanlığı sevkiyatın başladığını duyurdu.

ZELENSKİ: 6 BİN RUS ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

10.25 Ukrayna Lideri Zelenskiy, 'Savaşın 6 gününde yaklaşık 6 bin Rus askeri öldürüldü' dedi.

'Bugün Ukraynalılar yenilmezliğin sembolüdür... Zafer Ukrayna'nın olacak' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

'Rusya, Ukrayna'da bombalarlar. Hava saldırılarıyla ve füzelerle galip çıkamayacak.'

Ukrayna'nın AB üyelik başvurusunun desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Zelenski, 'Çekimser kalmanın zamanı değil' dedi.

Zelenski, Rusya'nın Ukrayna ve onun tarihini silmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

KRİTİK BÖLGE EL DEĞİŞTİRDİ

10.06 Rusya Savunma Bakanlığı Herson kent merkezinin ele geçirildiğini duyurdu.

09.40 Harkiv'deki polis merkezi vuruldu. Harkiv Valisi  kentte 21 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Resmi rakamlara göre, Harkiv'de son 24 saatte 112 kişi de yaralandı.

09.23 Ukrayna basını Harkiv'de kuvvetli bir patlama sesi duyulduğunu duyurdu. 

09.18 Ukrayna ordusu, saat 06:00 itibariyle, Rus kuvvetlerinin her yöne ilerlemeye çalıştığını, ancak Ukrayna ordusunun her yerde direndiğini açıkladı.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi
Harkiv'de vurulan polis merkezi. Saldırı sonrası çıkan yangın ile mücadele etmek için ekipler seferber olmuş durumda.

09.06 Rus Sberbank Avrupa pazarından çekildi.

09.03 Birleşmiş Milletler, Rusya’nın geçen hafta Perşembe günü başlattığı Ukrayna’nın işgalinde bugüne kadar 13’ü çocuk en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi. Throssell ölümlerin çoğunun top atışları, hava saldırıları ve diğer patlayıcılardan kaynaklandığını belirtti.

BM, savaşta 400 civarında sivilin de yaralandığını duyurdu. Ukrayna hükümeti ise bugüne kadar 352 sivilin öldüğünü, 1.684 sivilin de yaralandığını açıklamıştı.

08.52 Ukrayna'nın başkenti Kiev bir kez daha güne siren sesleri ile uyandı. Hava saldırısı alarmı verilen kentte sivillere sığınaklara inme çağrısı yapıldı.

RUS ORDUSU ŞEHRE GİRDİ

08.34 Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi.

Herson, Ukrayna’nın güneyinde, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın kuzeyinde bulunuyor. Yerel bir radyo istasyonuna konuşan Kolikhayev, kentteki çatışmaların sürdüğünü de ekledi.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi

08.19 Uluslararası Paten Birliği (ISU) Rus ve Belaruslu sporcuların ikinci bir duyuruya kadar uluslararası yarışmalardan menedildiğini açıkladı. ISU açıklamasında “Ukrayna’daki çatışmalardan etkilenenlerle dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Karar Dünya Buz Pateni Şampiyonası’na üç hafta kala açıklandı. Rusya bu alanda en başarılı ülkeler arasında gösteriliyor. Rus sporcular Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nda beş madalya almıştı.

08.11 Rusya’nın en zengin insanlarından Mikhail Fridman, Londra’da düzenlediği basın toplantısında oligarklara getirilen yaptırımların Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik savaş kararını değiştirmeyeceğini söyledi.

RUSYA DOĞUM HASTANESİNİ VURDU

07.15 Rusya, bu kez Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 120 kilometre mesafede yer alan Jitomir kentinde sivil yerleşim yerlerini ve bir doğum hastanesini hedef aldı.

Rusya tarafından düzenlenen saldırıda doğum hastanesinin camları kırılarak hasar görürken, Jitomir Belediye Başkanı Sergey Suhomlin yaşanan olaya ilişkin açıklamada bulundu.

Yayınladığı görüntülü açıklamada Suhomlin, 'Biraz önce sivil yerleşim yerleri ve hastaneler vuruldu. Hastanenin camları ve kapıları zarar gördü. Olayda ölen ve yaralananların sayısı netleştiriliyor. Olay yerinde ekipler çalışıyor. Rahat bir gece olmayacak' ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN FLAŞ 'YURTDIŞI' KARARI

06.38 Rusya devlet medyası TASS'ın haberine göre, Putin, Rusların 10 bin dolardan fazla dövizle ülkeyi terk etmelerini yasaklayan kararnameyi imzaladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

06.24 Ukrayna bir Rus çıkarma birliğinin Harkiv'e indiğini ve kentte çatışmaların yaşandığını duyurdu.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi
Ukrayna, Devlet Başkanı Zelenski'ye suikast düzenlemek için gönderilen 2 Çeçen askerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

06.20 ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.

BELARUS SINIRDAKİ ASKER SAYISINI 2 KATINA ÇIKARIYOR

06.15 Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerinin büyüklüğünü iki katına çıkarmaya karar verdiklerini açıkladı.

Ülkesinin güvenlik konseyinde konuşan Lukaşenko “Üst düzeyde eğitilmiş birlikler Belarus’a karşı herhangi bir askeri operasyon yapılmasını engellemek için bölgeye gönderilecek” dedi.

ABD YASAĞI BUGÜN YÜRÜRLÜĞE KOYACAK

05.45 ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Federal Havacılık İdaresi, Rus uçaklarının ve havayollarının ABD hava sahasına girmesini ve kullanmasını engelleyen emirlerin Çarşamba günü sonuna kadar tamamen yürürlüğe gireceğini söyledi.

05.04 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev’de gizli bir sığınakta CNN International'a konuştu.

Zelenskiy, ateşkes görüşmelerinin ciddiye alınabilmesi için saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi:

'Rusya bunu yaparsa, barışa hazır demektir. Öbür türlü görüşmeler sadece zaman kaybı olur. Buna hazır olup olmadıklarını göreceğiz.'

'HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ KURAMADILAR'

05.00 ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak, Ukrayna’yı işgal eden Rus birliklerine dair gözlemlerini paylaştı.

Pentagon, Rus birliklerinin morallerinin düşük olduğunu, çatışmada altı gün geçmesine rağmen hava üstünlüğünün kurulamadığını belirtti.

Rusya’nın 400 civarında füze fırlatmasına rağmen Ukrayna hava savunmasının başarılı bir şekilde çalıştığı, Rusya’nın sınırdaki birliklerinin yüzde 80’inin Ukrayna’ya girdiği, bazı birliklerin teslim olduğu, bazılarının da

'RUSYA ÇOK AZ İLERLEYEBİLDİ'

04.45 Ukrayna’da Kiev’e yönelen Rus konvoyuna dair yeni bilgiler paylaşıldı. Uydu görüntülerini analiz eden ticari istihbarat şirketi McKenzie Intelligence Services, konvoyun 64 kilometre uzunlukta olmadığını fakat 64 kilometreye yayılan parçalar halinde ilerlediğini aktarıyor.

Konvoyun birden fazla noktada, bozulan araçlar nedeniyle tıkandığı görülüyor. Konvoyda tank ve zırhlı araçlardan çok lojistik araçlar olması, bir çatışmadan fazlasının planlandığını gösteriyor.

Son dakika | Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi ihtimali belirdi

 

McKenzie’nin incelediği diğer uydu görüntülerinde ise Rus paraşütçülerin, Ukrayna’nın en önemli uluslararası kargo havalimanı ve askeri üssü olan Kiev yakınlarındaki Hostomel Havaalanı yakınlarında mevzilendiği görülüyor.

Rus topçuları ise henüz Kiev’i menziline alacak kadar yakınlaşamadı. Analistler Rus güçlerinin son 24 saatte çok az ilerleyebildiğini aktarıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!