Son dakika: Dünya derin bir nefes almıştı! Tansiyon yeniden yükseldi... Rus saldırısının saatini açıkladılar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2022 10:07

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna - Rusya sınırında. Bölgedeki tansiyon en yüksek seviyesine ulaşmışken gelen açıklamalar ile tansiyon kısa süreliğine düştü. Ancak Rusya'nın tatbikat sonrası bazı birliklerini sınırdan çekmesi ile başlayan 'bahar havası' kısa sürdü. NATO, 'Gerginlik azalmadı... Yeni bir saldırı hâla mümkün' mesajı verdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya'dan Ukrayna krizi konusunda diplomasi izlemeye istekli olduğuna dair işaretlerin olumlu olduğunu, ancak Moskova'nın sınırdan askerlerini geri çektiğine dair bir işaret olmadığını söyledi. İngiliz basını ise ABD istihbaratına dayandırdığı haberlerde Rusya'nın gece 3'te saldırıya geçeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna sınırından gelecek haberlerde. Zira askeri yığınağa devam eden Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı iddiası artık en yüksek perdeden dile getiriliyor.

Olası bir saldırı için birliklerini teyakkuza geçiren Ukrayna tabiri caizse Rusya'yı durdurabilmek için son hazırlıklarını yapıyor.

Bölgedeki tansiyonu düşüren haber Rusya'dan geldi. Rusya sınıra yakın bölgelerdeki tatbikatların sona ermesi sonrası bazı birliklerinin üslerine döndüğünü duyurdu.

Rusya'nın tatbikat sonrası bazı birliklerini sınırdan çekmesi ile başlayan 'bahar havası' kısa sürdü. NATO, 'Gerginlik azalmadı... Yeni bir saldırı hâla mümkün' mesajı verdi.

SALDIRI İÇİN SAAT VERDİLER

İngiliz Sun gazetesi ABD istihbaratına dayandırdığı haberinde Rusya'nın  gece 3'te saldırıya geçeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Rusya'nın sınırlı sayıda birliği sınırdan çektiğinin altının çizildiği haberde Belarus'ta bulunan Rus güçlerinin işgalde kilit rol oynayacağı öne sürüldü.

Gece füze saldırısı ile başlayacak olan saldırıya 200 bine yakın askerin katılacağı iddia edildi.

'Şafak Baskını' başlıklı haberde üst düzey kaynakların Putin'in bazı birlikleri sınırdan çektiğine dair haberlere rağmen, kuşatma altındaki Ukrayna'nın savunma hazırlıklarının devam edeceğini bilgisini paylaştığı belirtildi.

ABD'li yetkililer, Rusya'nın şu anda tam ölçekli bir işgal başlatmak için ihtiyaç duyacağı güçlerin %80'ine sahip olduğunu ve tam kapasiteye ulaşmak için gerekli olan birliklerin yolda olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz saatlerde ABD'den gelmişti. CBS NEWS'a konuşan bir ABD'li yetkili bölgedeki Rus birliklerinin savaş pozisyonuna geçtiğini belirtti.

Adı açıklanmayan yetkili bu bilgiye elde edilen uydu görüntüleri ile ulaşıldığının altını çizdi.

Yetkili, ABD'nin Rusya'nın hafta sonuna kadar Ukrayna'ya saldıracağına inandığını, ancak saldırının ne şekilde olacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Ukrayna'yı adeta kuşatan Rusya'nın sınırda 100 binin üzerinde askeri bulunuyor. Batılı istihbaratlar gelen yeni bilgiler ışığında Moskova'nın nasıl bir yol izleyeceğine dair yeni bir rapor hazırladı.

İŞTE PUTİN'İN 'KİEV'İ KESME' PLANI

İngiliz bazını o raporlara ulaştı ve 'Putin'in Kiev'i kesme planı'nı kamuoyu ile paylaştı.

Söz konusu rapora göre, Moskova, Kiev'i ülkenin en iyi savaş birliklerinden kopartmak ve başkenti ele geçirmek için Ukrayna'ya birden fazla yerden saldıracak.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın en yüksek eğitimli ve en donanımlı birlikleri ülkenin doğusunda bulunuyor. Son raporlar Rus kuvvetlerinin kuzeyden Kiev'e saldırabileceği ve aynı zamanda çok eksenli bir istilayla doğudaki bu birlikleri hedef alabileceğine dikkat çekiyor.

Son dakika: Dünya derin bir nefes almıştı Tansiyon yeniden yükseldi... Rus saldırısının saatini açıkladılar

ÖZEL KUVVETLER HAREKETE GEÇTİ

Rusya'nın Belarus'ta 30 bin muharebe birliği, seçkin Spetsnaz özel kuvvet birimleri, Su-35 savaş uçakları ve S-400 füze savunma sistemi bulunuyor.

Beyaz Rusya'daki güçlerin Ukrayna sınırına yaklaştığı gözlemlendi ve bu durum, ülkenin büyük bir askeri operasyona hazırlandığı yönündeki korkuları artırdı.

Rusya'nın ülkenin geri kalanını şoke etmek ve Ukrayna kuvvetlerinin moralini bozmak için başkente yıldırım saldırısı yapabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

TATBİKAT SONRASI GERİ ÇEKİLDİLER

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelerde tatbikatlarını sürdüren Güney ve Batı askeri bölgelerindeki bazı birliklerin kendi ana üslerine dönmeye başladığını aktararak, 'Muharebe eğitim faaliyetleri tamamlandıkça birlikler her zamanki gibi kendi üslerine dönüşlerini gerçekleştirmeye devam edecek. Söz konusu birlikler demir yolu ve kara yolu ile bağlı bulundukları garnizonlara dönmek için gerekli yüklemeleri yapmaya başladı' dedi.

Konaşenkov, Ukrayna'daki kriz çerçevesinde batılı ülkeler ile gerilim yaşanmasına sebep olan Belarus'taki tatbikatın son aşamasının Belarus'taki yabancı devletlerin büyükelçiliklerinin savunma ateşeleri ve yabancı medya mensuplarının izleyebileceğini söyleyerek, 'Müttefik Kararlılığı-2022 ortak askeri tatbikatı kapsamında 19 Şubat'ta gerçek mühimmatlarla atışlar yapılacaktır. Belarus Cumhuriyeti'ndeki yabancı devletlerin büyükelçiliklerindeki askeri savunma ataşeleri ve medya temsilcileri gözlemci olarak pratik talimlere davet edildi' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kremlin ise söz konusu çekilmenin olağan bir adım olduğunu duyurdu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, 'Her zaman tatbikatlar bittikten sonra askerlerin kalıcı üslerine döneceklerini söyledik. Burada yeni bir şey yok. Bu olağan bir süreç' dedi.

Peskov sözlerine şöyle devam etti;

'Putin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik planladığı iddia edilen saldırı konusunda verilen tarihleri alaya alıyor.' 

NATO'DAN İLK AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya'dan Ukrayna krizi konusunda diplomasi izlemeye istekli olduğuna dair işaretlerin olumlu olduğunu, ancak Moskova'nın sınırdan askerlerini geri çektiğine dair bir işaret olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Stoltenberg gazetecilere verdiği demeçte, 'Moskova'dan diplomasinin devam etmesi gerektiğine dair işaretler var, bu temkinli bir iyimserlik için zemin oluşturuyor. Ancak şu ana kadar sahada herhangi bir gerilim azalması belirtisi görmedik' ifadelerini kulland

Stoltenberg, 'Gerginlik azalmadı... Yeni bir saldırı hâla mümkün' dedi. Rusya'nın saldırı planlarının batılı mekanizmalar tarafından paylaşılmasının nedenini 'Rusya'nın işini zorlaştırmak' olarak açıklayan Stoltenberg, 'Amacımız Ukrayna'ya yönelik olası saldırıların önüne geçmek' dedi.

2014'ten beri doğu kanadını güçlendirdiklerini belirten NATO Genel Sekreteri bunun nedeni olarak o tarihte Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesini gösterdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da benzer yönde açıklamalara imza attı. SKY News'a konuşan Johnson Ukrayna sınır krizi konusunda Rusya ile 'diplomatik açılım işaretleri' olduğunu, ancak olası bir işgale ilişkin istihbaratın 'hala cesaret verici olmadığını' söyledi.

Son dakika: Dünya derin bir nefes almıştı Tansiyon yeniden yükseldi... Rus saldırısının saatini açıkladılar

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada '15 Şubat 2022, batı savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek. Tek bir kurşun bile atılmadan gözden düştüler' ifadelerine yer verdi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da dün yaptığı açıklamada tatbikatların bitimi sonrası askerlerin çekileceğini açıklayarak bölgede tansiyonun düşürüleceğine dair ipucu vermişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell  AB, 'Rusya'nın güvenlik endişelerini konuşmaya hazır. Hep birlikte çalışarak savaşı önleyebiliriz' dedi.

UKRAYNA AÇIKLADI: BAŞARDIK!

Ukrayna ise batılı müttefikleriyle ortak diplomatik çabalarının korkulan bir Rus işgalini önlemeyi başardığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba gazetecilere verdiği demeçte, 'Biz ve müttefiklerimiz gerilimin daha fazla tırmanmasını engellemeyi başardık. Daha şubat ayının ortası ve diplomasinin işlemeye devam ettiğini görüyorsunuz' dedi.

LAVROV'DAN SERT SÖZLER: BİLGİ TERÖRİZMİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağına dair raporları 'bilgi terörizmi' olarak nitelendirdi.

Lavrov, Polonyalı mevkidaşı Zbigniew Rau ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ABD ve NATO ile güvenlik konulu diyaloğun devam edeceğini belirtti.

Görüşmelerin sürdürüleceğinin altını çizen Lavrov, müzakerelerden çok iyi paket sonuç çıkma şansı olduğunu söyledi.

PARLAMENTO HAREKETE GEÇTİ: EGEMEN DEVLETLER OLARAK TANINSIN

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, Ukrayna’daki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin ayrı bağımsız cumhuriyetler olarak tanınmasını içeren tasarıyı onayladı.

Rusya Komünist Partisi, Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçıların bulunduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsız cumhuriyetler olarak tanınması için Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma’ya tasarı sundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kurucusu olduğu Birleşik Rusya Partisi'nin de desteklediği öneriyi 351 milletvekili onaylarken, 16 milletvekili aleyhte oy verdi, 1 vekil ise çekimser oy kullandı.

Duma'da milletvekilleri tarafından onaylanan tasarı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sunulacak. Putin'in onaylaması durumunda Rusya, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni resmen tanımış olacak.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından, 2014’de Donetsk ve Luhansk bölgeleri bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Tank ve zırhlı birliklerin kilit rol oynadığı bu stratejinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın karşı koymasına engel olup onun birliklerini hızlıca imha etmektir.

HÜRRİYET'E AÇIKLAMIŞTI: MASADA 'NAZİ PLANI' VAR

Geçtiğimiz aylarda bölgedeki son gelişmeleri Hurriyet.com.tr için değerlendiren Rusya analisti Dr Mark Galeotti söz konusu rapor ile oldukça benzer bir iddia ortaya atmıştı.

Daha önce Kırım krizinde yaptığı analizler ile adını duyuran Galeotti, Kremlin'in Ukrayna'ya saldırması durumunda İkinci Dünya Savaşı'nda NAZİ Almanya'sının Belçika ve Fransa'yı istila etmek için kullandığı 'Blitzkrieg' taktiğine benzer bir yol izleyebileceğinin altını çizdi.

'We Need To Talk About Putin How The West Gets Him Wrong' isimli kitabın yazarı olan Galeotti masada böyle bir planın olmasına rağmen işgal opsiyonunu oldukça düşük gördüğünün altını çizmişti.

Askeri verilere bakıldığında Rusya'nın bu stratejiyi uygulayabilecek kapasitesi olduğu görülüyor. Zira Moskova'nın envanterinde hazır halde bulunan 13 bin tank bulunurken, Ukrayna'da bu sayısı 2 bin 400'den biraz daha fazla.

'KAÇTI' İDDİALARINA VİDEOLU YANIT

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medya üzerinden yayılan 'ülkeden kaçtı' haberlerine video ile yanıt verdi.

Kişisel Insragram hesabı üzerinden eşi ile birlikte bir video çeken Zelenskiy, paylaşımına 'Birlikteyiz. Evdeyiz. Biz Ukrayna'yız' notunu düştü.

Son dakika: Dünya derin bir nefes almıştı Tansiyon yeniden yükseldi... Rus saldırısının saatini açıkladılar

Sosyal medya hesabı üzerinden halka seslenen Zelenskiy, 'Büyük ülkenin büyük halkı, size bu gergin ortamda seslenmek istiyorum. Devletimizin içinde ve dışarısında net adımlar atmamızı gerektiren bazı durumlar oluştu. Tarih vererek bizi büyük bir savaşla korkutuyorlar. Dış politika yönetimimizi almak istiyorlar. Enerji konusunda bazı yaptırımlara gidiyorlar, bilgi kirliliği oluşturarak halk arasında paniğe neden oluyorlar' dedi.

Rusya'nın 16 Şubat'ta Ukrayna'ya saldıracağına dair iddialara değinen Zelenskiy, 'Bize 16 Şubat'ın saldırı günü olacağını söylüyorlar. Bugünü 'Birlik Günü' yapacağız. Askeri harekatın başlaması için yeniden bir tarih vererek bizi korkutmaya çalışıyorlar' ifadelerini kullandı.

16 Şubat'ın 'Birlik Günü' adıyla resmi tatil ilan edildiğini duyuran Zelenskiy, ulusal bayrakların asılması için bir kararname imzalandığını açıkladı.

Ukrayna'nın eski Ukrayna olmadığını ve bugün çok daha güçlü olduğunu vurgulayan Zelenskiy, 'Ancak bugün ülkemiz hiç olmadığı kadar güçlü. Önümüzde duran risklerin farkındayız ve her gün takipteyiz. Farklı bir senaryoyla muhtemel bir agresifliğe karşı cevap hazırlıyoruz' dedi.

Ordunun güncel durumuna ve uluslararası arenada aldığı desteğe değinen Zelenskiy, 'Bizim askerlerimiz mükemmel ve modern silahlara sahip. Bugünün ordusu sekiz yıl öncesine göre daha güçlü. Ordudan hariç diplomasi de önemli, bugün birçok ülkenin diplomatik desteğini almış durumdayız. Birçoğu ülkemize ziyarete geldi. En önemlisi de Ukrayna'nın güvenliğinin Avrupa'nın güvenliği olduğunu biliyorlar' dedi.

Son dakika: Dünya derin bir nefes almıştı Tansiyon yeniden yükseldi... Rus saldırısının saatini açıkladılar

Ukrayna-Rusya arasındaki krizi diplomasi yoluyla çözmek istediklerini ifade eden Zelesnkiy şu ifadeleri kullandı;

'Bütün problemleri diyalog yoluyla çözmek istiyoruz. Donbass bölgesi ile Kırım'ın Ukrayna olduğunu söylüyoruz. Buraları diplomatik yol ile geri döndüreceğiz. Başkasının olana dokunmayız, bizim olanı da veremeyiz. Özgürlük istiyoruz ve bunun için mücadele edeceğiz. Gökyüzünden bize bu savaşta ölen 14 bin kişi bakıyor. Bugün sadece Sevgililer Günü değil ayrıca Ukrayna'yı sevenler günü de. Ukrayna'yı sevin, biz sakiniz, güçlüyüz. Büyük ülkenin büyük halkı' dedi.

KRİZ O ADIMLA BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna'yı karşı karşıya getiren kriz dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması ile başladı.

Bu adım sonrası 21 Kasım 2013'te ülkede gösteriler başladı. Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etti.

Bunun üzerine ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında çatışmalar başlamış, 18 Mart 2014'te bölge Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Resmi rakamlara göre, 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!