Son dakika... Kırım'daki kritik köprüde patlama ve yangın! Ukrayna'dan ilk açıklama: Bu daha başlangıç!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2022 08:42

Kırım'daki Kerç köprüsü, bu sabah erken saatlerde meydan gelen patlamanın ardından büyük hasar aldı. Köprü Rusya'nın Kırım'ı 2014'te ilhak ettiği süreçte büyük stratejik önem taşımıştı. Patlamanın hemen ardından Ukrayna'dan gelen açıklama ise adeta dünyaya korku saldı... Gelen son dakika bilgisine göre ise patlamada 3 kişi hayatını kaybetti. Rusya ise askeri malzemelerin nakliyesinin kara ve deniz yoluyla devam edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Rusya'nın RIA devlet haber ajansının bildirdiğine göre, bu sabah erken saatlerde Kırım'daki Kerç köprüsünde bir yakıt tankı yanarken, Ukrayna medyası da köprüde bir patlama olduğunu bildirdi.

Yerel yetkililere dayandırılan haberlerde "Ön bilgilere göre, Kırım köprüsünün bölümlerinden birinde bir yakıt tankı yanıyor" denirken nakliye kemerlerinde hasar olmadığı bildirildi.

Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi, yaptığı son dakika açıklamasında köprüdeki patlama ve yangında 3 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Son dakika... Kırımdaki kritik köprüde patlama ve yangın Ukraynadan ilk açıklama: Bu daha başlangıç

Rusya Ulaştırma Bakanlığı köprüde demir yolu ulaşımının akşama normale döneceğini duyurdu.

Ukrayna medyası, köprüde sabah saat 06.00 sıralarında bir patlama meydana geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, bomba yüklü kamyonun yakıt taşıyan yedi vagonun alev almasına neden olduğunu ve bunun köprünün iki bölümünün kısmen çökmesine neden olduğunu söyledi. Komite henüz Ukrayna’ya herhangi bir suçlama yöneltmedi.

Köprüye yapılan saldırı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 70 yaşına girmesinden bir gün sonra, Ukrayna'ya karşı savaşında bahsi yükseltmesine yol açabilecek ‘aşağılayıcı’ bir darbe olarak yorumlandı.

UKRAYNA: BU DAHA BAŞLANGIÇ!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanlığının yaptığı son dakika açıklaması ise adeta kan dondurdu. Ukrayna "Kırım köprüsü patlaması başlangıç. Yasal olmayan her şey yok olmalı" açıklamasını yaptı.

Mykhailo Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Yasadışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya iade edilmeli, Rusya'nın işgal ettiği her şey sınır dışı edilmeli" dedi.

Böylece patlamanın ardından oluşan, saldırı hangi taraftan geldi soru işaretleri de son bulmuş oldu.

Ancak yine de Ukrayna tarafı, saldırının sorumluluğunu resmi olarak üstlenmedi.

Son dakika... Kırımdaki kritik köprüde patlama ve yangın Ukraynadan ilk açıklama: Bu daha başlangıç
KREMLİN: PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov patlamaya yönelik yaptığı açıklamada, "Kırım Köprüsü'ndeki durum ile ilgili Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı raporları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'e sunuldu" dedi.

RUSYA: MALZEMELERİ DENİZ VE KARA KORİDORLARINDAN GÖNDERECEĞİZ

Rusya Savunma Bakanlığı patlamanın ardından yaptığı açıklamada, köprü patlamada çok büyük hasar almış olsa da Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv, Kryvyi Rih ve Zaporijya bölgelerinde savaşan Rus birliklerinin, Rusya'yı birbirine bağlayan bir köprünün ardından mevcut kara ve deniz koridorları üzerinden ihtiyaç duydukları tüm malzemeleri alabileceklerini söyledi.

Son dakika... Kırımdaki kritik köprüde patlama ve yangın Ukraynadan ilk açıklama: Bu daha başlangıç

KERÇ KÖPRÜSÜNÜN ÖNEMİ

Haberin Devamı

Kerç Boğazı'na kurulan 'Kırım Köprüsü'nün yapımı Rusya'ya milyarlarca dolara mal oldu ve Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan köprü Moskova açısından stratejik öneme sahip. Köprü 19 km uzunluğu ile Avrupa'nın en uzun köprüsü olarak biliniyor.

Rusya tarafından inşa edilen karayolu ve demiryolu köprüsü. İnşaatına Mayıs 2015'te başlandı ve Mayıs 2018'de otoyol bölümü açıldı. Açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirdi.

Rus haber ajansları, "Bugün Kırım köprüsünün karayolu trafik tarafında saat 06:07'de bir araca yerleştirilen bomba patladı ve demiryoluyla Kırım'a taşınan yedi petrol tankerini ateşe verdi." açıklamasını yaptı. Açıklamanın Rusya Ulusal Anti-terör Komitesi tarafından yapıldığı bildiriliyor. 

Haberin Devamı

PUTİN: KÖPRÜYE ZARAR GELİRSE KİEV'İ VURURUZ"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle inşa edilen ve 2018'de açılışı yapılan köprü, Ukrayna'da özellikle güneyde savaşan Rus askerlerine askeri teçhizatın taşınmasında ve askerlerin feribotla taşınmasında kilit bir ulaşım bağlantısıydı.

Rusya, Ukrayna'daki çatışmalara rağmen köprünün güvenliğini korumuştu ancak Kiev'i saldırıya uğraması halinde misilleme yapmakla tehdit etmişti.

Putin'in Ukrayna savaşı devam ederken, haziran ayında, "Ukrayna bu köprüye zarar verirse Kiev'i vururuz" dediği biliniyor.

 

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!