Son dakika... Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan isim belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan isim belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2022 14:05

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı.

Haberin Devamı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildiğini açıkladı.

Nobel Edebiyat Ödülü, Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildi.

Ödülün Ernaux’ya verilme gerekçesi “kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve objektif duyarlılığı” olarak açıklandı.

Ernaux, 10 milyon İsveç Kronu tutarındaki ödülün de sahibi olacak.

Son dakika... Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan isim belli oldu
ANNİE ERNAUX KİMDİR?

1940 yılında Fransa’nın Lillebonne şehrinde, işçi sınıfına mensup bir ailede doğan Ernaux, edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı.

Haberin Devamı

İlk romanını 1974 yılında “Les Armoires vides” (Boş Dolaplar) ismiyle yayımlayan yazar, bu dahil pek çok çalışmasında otobiyografik bir anlatımı önceledi.

“La Place” (Babamın Yeri) ismini verdiği ve 1984 yılında yayımladığı ikinci romanıyla Renaudot Ödülü’nü kazandı. Romanda doğup büyüdüğü küçük Fransız kasabasındaki hayat ve deneyimleriyle beraber, babasıyla kurduğu ilişkiyi otobiyografik bir anlatımla kaleme aldı.

Kişisel deneyimleri üzerinden sınıf atlama, evlilik, kadın özgürlüğü, cinsellik, kürtaj, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi meseleleri de sık sık konu edinen Fransız yazar, okuruna toplumsal bir anlatım sundu.

“Babamın Yeri”, “Boş Dolaplar”, “Seneler”, “Yalın Tutku” ve “Kürtaj” isimleriyle Türkçe"de yayımlanmış dört kitabı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!