Son dakika... Japonya'da 7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2024 10:31

Japonya'nın Ishikawa eyaletinde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 4 kişi hayatını kaybederken, kıyı bölgeler için tsunami alarmı verildi. Depremde bazı konutların çöktüğü ve enkaz altında kalanların olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Japonya yeni yıla deprem haberi ile uyandı.

USGS ülkenin kuzeydoğu bölgesindeki Ishikawa  eyaletinde meydana gelen depremin 7.4 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

TSUNAMİ ALARMI VERİLDİ

Depremin ardından tsunami alarmı verildi. Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshimasa Hayashi basına yaptığı açıklamada enkaz altında en az altı kişinin olduğunu söyledi.

Çöken binalara ilişkin çok sayıda bildirim olduğunu belirten Hayashi, yetkililerin hasarla ilgili bilgi toplamaya devam ettiğini vurguladı.

Son dakika... Japonyada 7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

Japon kamu yayıncısı NHK TV, su baskınlarının 5 metreye kadar çıkabileceği konusunda uyardı ve insanları olabildiğince hızlı bir şekilde yüksek araziye veya yakındaki bir binanın tepesine kaçmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Tsunami uyarısının yayınlandığı komşu Niigata ve Toyama şehirlerinde dalgaların 3 metreye ulaşabileceği de kaydedildi. İlerleyen saatlerde tsunami uyarısı revize edildi ve derecesi düşürüldü.

Ülkenin en büyük nükleer enerji operatörü Kansai Electric, etkilenen bölgedeki nükleer santrallerde "herhangi bir anormal durum" olmadığını açıkladı.

Son dakika... Japonyada 7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

Kyodo haber kanalının yerel yönetimlere dayandırdığı haberine göre, Ishikawa bölgesinde yaklaşık 32 bin 500 evde elektrik kesintisi yaşandı.

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Japonya'nın Ishikawa eyaletinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremde bilanço netleşiyor. Japonya Polis Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, Nanao şehrinde 4 kişinin deprem nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi

Wajima İtfaiye Departmanı, depremde bölgede bulunan 50’den fazla evin yıkıldığını açıkladı. Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshimasa Hayashi ise, 6 kişinin enkaz altında kaldığını bildirdi.

Nomi şehrinde yaklaşık 100 kişi kamu binalarına sığınırken, Yamagata eyaletinde yaklaşık 2 bin kişi belediye tesislerine tahliye edildi.

Haberin Devamı

TOKYO'DA DA HİSSEDİLDİ

Ülke basınında yer alan haberlere göre, sarsıntı başkent Tokyo'da da hissedildi.

Depremin ardından, büyüklükleri 4.3 ve 5.2 arası değişen 8 artçı sarsıntı meydana geldi.

Meteoroloji Müdürlüğü depremin, Noto'da bugüne kadar kaydedilenlerin en büyüğü olduğunu açıkladı. Kayıt tutulmaya 1885 yılında başlandı.

Son dakika... Japonyada 7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

Bir kurum yetkilisi ayrıca yayınlanan tsunami uyarısının, Japonya'nın tarihindeki en güçlü depremlerden biriyle sarsıldığı Mart 2011'den bu yana yayınlanan en büyük tsunami uyarısı olduğunu söyledi.

Etkilenen bölgelerde heyelan ve yangın riskinin arttığı bildirildi.

2011 yılında Japonya'da 9,0 büyüklüğünde bir depremin ardından kuzeydoğu kıyılarını vuran tsunamide yaklaşık 18 bin kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi yerinden edilmişti.

Haberin Devamı

Tsunami, Fukushima enerji santralinde Çernobil'den bu yana en ciddi nükleer kazanın yaşanmasına neden olmuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ 1 HAFTALIK SÜREÇTE BENZER ŞİDDETTE DEPREMLER MEYDANA GELEBİLİR

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), yerel saatle 16.10 dolaylarında meydana gelen sarsıntının ardından büyüklüğü 3 ila 6.1 arasında değişen 81 artçı deprem yaşandığını duyururken, yetkiler önümüzdeki 1 haftalık süreçte benzer şiddette depremlerin meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Japonya'nın Ishikawa eyaletinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle kıyı kesimler için tsunami uyarısı yapılmıştı. Deprem sonrasında bazı bölgelerde yangın çıkarken, binlerce kişiye yönelik tahliye emri yayınlanmıştı. En az 32 bin 500 haneyi elektriksiz bırakan sarsıntı nedeniyle birçok yapıda maddi hasar meydana gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!