Son dakika... İran'da Kasım Süleymani'nin mezarı yakınında art arda patlamalar: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2024 15:01

ABD'nin insansız hava aracı saldırısında öldürülen İslam Devrim Muhafızları Generali Kasım Süleymani'nin ölümünün dördüncü yıldönümü anma töreni sırasında İran'ın Kerman kentindeki mezarlık yakınında iki patlama meydana geldi. En az 103 kişi hayatını kaybetti, onlarca yaralı var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırı sonrası sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İran Devrim Muhafızları'nın seçkin birliği Kudüs Gücü eski komutanı Kasım Süleymani'nin mezarı yakınında art arda patlamalar meydana geldi.

Tehran Times patlama nedeniyle en az 103 kişi hayatını kaybettiğini duyurdu. Yaralı sayısı ise en az 141 olarak açıklandı. 

İran medyası patlamaların bir terör saldırısı olduğunu duyurdu.

Son dakika... İranda Kasım Süleymaninin mezarı yakınında art arda patlamalar: Çok sayıda ölü ve yaralı var

TASNİM: ÇANTALAR UZAKTAN PATLATILDI

İran'ın Tasnim ajansı patlamaların bölgeye bırakılan 2 çantadan kaynaklandığını yazdı. Haberde çantaların uzaktan kumanda ile patlatıldığı bilgisine yer verildi. Devlet televizyonuna konuşan gördü tanıklarından biri ise bombanın çöp tenekesine yerleştirildiğini iddia etti.

Tasnim, ilk patlamanın Süleymani'nin mezarının 700 metre uzağında meydana geldiğini bildirdi. İkinci patlama bir kilometre uzakta meydana geldi. Ajansa göre bu durum patlayıcıların olduğu çantaların en yoğun bölgede bulunmadığı ve herhangi bir güvenlik kontrolünden geçmek zorunda kalmayacağı anlamına geliyor.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre ilk patlama ikinciden çok daha güçlü hissedildi.

Haberin Devamı

Son dakika... İranda Kasım Süleymaninin mezarı yakınında art arda patlamalar: Çok sayıda ölü ve yaralı var

BBC: PATLAMALAR 10 DAKİKA ARAYLA GERÇEKLEŞTİ

BBC Farsça servisi'ne göre Kerman Belediye Başkanı Said Şerbaf, patlamaların 10 dakika arayla gerçekleştiğini aktardı.

Devlet televizyonundaki görüntülerde bölgede çok sayıda ambulans ve kurtarma personeli görülüyor.

Son dakika... İranda Kasım Süleymaninin mezarı yakınında art arda patlamalar: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kerman eyaleti Kızılayı başkanı Reza Fallah devlet televizyonuna yaptığı açıklamada 'Acil müdahale ekiplerimiz yaralıları tahliye ediyor Ancak yolları tıkayan bir kalabalık söz konusu' dedi.

Yetkililer vatandaşların bölgeyi boşaltmasını istedi.

Son dakika... İranda Kasım Süleymaninin mezarı yakınında art arda patlamalar: Çok sayıda ölü ve yaralı var
ABD'NİN İHA SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Haberin Devamı

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020’de Bağdat Havalimanında insansız hava aracıyla saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti.

ABD saldırısında öldürülen Tümgeneral Kasım Süleymani, sadece kilit bir asker değil İran’ın dini lideri tarafından ‘yaşayan şehit’ sıfatıyla övülmüş bir isimdi.

Süleymani, 40 yıldır Hamaney’in en yakınındaydı. Adeta ‘manevi oğlu’ gibiydi.

Son dakika... İranda Kasım Süleymaninin mezarı yakınında art arda patlamalar: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ'DEN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’den, Kirman kentinde Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 4. ölüm yıl dönümünde mezarı yakınında düzenlenen terör saldırısının ardından ilk açıklama geldi. Reisi, “Bir kez daha İran karşıtı caniler, terör ve karanlık odaklar, terörizmle yapılan savaşın kahramanı olan General Kasım Süleymani'nin anma merasiminde canice, insanlık dışı bir şekilde cinayet işlediler ve bu merasime katılan kadın ve çocuklarında bulunduğu bir grubun şehit olmasına ve yaralanmasına yol açtılar” dedi.

Haberin Devamı

'FAİLLERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'

İran halkına başsağlığı dileyen Reisi, “Bu canice terör saldırısını kınıyor ve acılı ailelerin acılarını paylaşıyorum. Bu insanlık dışı canice işlenen suçun faillerini ve planlayıcıların ortaya çıkaracağımızı vurgulayarak bütün bölgelerdeki yetkililerin bir an önce, yaralıların tedavisi ve Kirman kentindeki huzurun ve düzenin tekrar sağlanması için gereken her şeyi yapmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Reisi, “Şüphesiz bu alçakça saldırının failleri en kısa zamanda güçlü emniyet birimlerimiz tarafından teşhis edilecek ve bu alçakça eylemlerinin karşılığı verilecektir. Milletimizin düşmanları bilsinler ki, bu tür saldırılar asla İran milletinin islami değerleri savunmadaki iradesine bir zarar veremeyecek bilakis onları eskisinden daha kararlı bir şekilde terörün kökünü kazımaları yönünde hareket etmelerini sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırı sonrası sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ DA TAZİYE MESAJI YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran'ın Kirman eyaletinde gerçekleşen terör saldırılarında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Dünyanın her yerinde barışın, huzurun tesis edilmesi ve terörün son bulması için tüm insanlık olarak ortak ve kararlı bir mücadele zeminini hep birlikte inşa etmeliyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı İran’ın Kirman şehrinde meydana gelen saldırı sonrası yazılı açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İran’ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemi sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

PUTİN’DEN İRAN’A TAZİYE MESAJI

İran’ın Kirman kentinde düzenlenen terör saldırısının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye taziye mesajı gönderdi. Mesajda, “Saygıdeğer Bay Hamaney, Saygıdeğer Bay Reisi, Kirman kentindeki terör saldırısının trajik sonuçlarıyla ilgili derin taziyelerimi kabul etmenizi rica ederim. Mezarlığı ziyaret etmekte olan sivillere yönelik bu katliam acımasızlığı ile derinden sarsıyor. Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına taziye ve destek dileklerimi, tüm yaralılara ise acil şifa dileklerimi iletmenizi rica ederim. Terörün her türlüsünü güçlü bir şekilde kınıyor, bu kötülüğe karşı amansız mücadeleye olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!