Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kiev'de TV kulesine saldırı! Vurulan noktadaki çarpıcı 'Nazi' detayı...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2022 22:12

Ukrayna - Rusya savaşında 6'ncı günde de kan dökülmeye devam ediyor... 'Kağıtların gücü bitti, insanlar ölüyor' diyen Zelenski, AP'ye seslendi ve 'Artık siz Ukrayna'yı seçmelisiniz' dedi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsviçre'de düzenlenen 'Silahsızlanma Konferansı'nda önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması başlar başlamaz büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti. Rusya, Kiev'deki sivillere çağrıda bulundu. Açıklamada vurulacak alanlara ait bilgi verildi ve sivillerin bölgeden ayrılması istendi. Rus RIA haber ajansı ise Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerin ikinci turunun yarın yapılacağını duyurdu. Rusya, Kiev'deki TV kulesine yönelik füze saldırısı gerçekleştirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, kulenin olduğu bölgenin 29-30 Eylül 1941'de Naziler'in 33 binden fazla Yahudi'yi katlettiği yer olduğunu belirterek, "80 yıl sonra bugün Rus Nazileri, Ukraynalıları yok etmek için aynı yeri vurdu" dedi. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

Haberin Devamı

Rusya Ukrayna savaşı 6'ncı gününde...  Belarus'taki barış müzakerelerinin ikinci turunun yapılacak olması umutları yeşertmişken ABD'den peş peşe açıklamalar geldi. Demokrat Senatör Chris Murphu de 'Kiev muharebesi uzun ve kanlı olacak' dedi. CNN’e konuşan ve adını paylaşmak istemeyen bir siyasetçi de önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen olayların 'son derece endişe verici' olduğunu söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi ise Rusya'nın olası savaş suçlarını araştırma için harekete geçti. İşte savaşın merkezindeki Ukrayna'dan Son Dakika gelişmeleri...

03.10 ABD'nin hava sahasını Rus uçaklarına kapatması bekleniyor.

02.55 Ukrayna'nın Jıtomor kentinde konutların olduğu bir bölgede güçlü bir patlama meydana geldi.

02.47 Kanada hükümeti, Ukrayna'da devam eden Rus işgali nedeniyle Rusya'ya birtakım ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından bu hafta sonu itibariyle Kanada limanlarından Rus gemilerinin geçişini yasaklayacağını duyurdu. 

01.35
 Rusya'nın, Ukrayna'ya düzenlediği işgal devam ederken, Rusya'ya yardımcı olan Belarus'a İngiltere'den yaptırım kararı geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'ya yönelik saldırılarda Rusya'ya yardımcı olan Belarus'un Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Victor Gulevich de dahil olmak üzere toplamda 4 üst düzey Belaruslu savunma yetkilisine ve 2 askeri kuruluşa yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

01.21 Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.

01.20 IMF Direktörü Kristalina Georgieva ve Dünya Başkanı Başkanı David Malpass, Ukrayna'ya gelecek haftalarda milyarlarca dolar ek fon sağlamak üzere hızla çalıştıklarını duyurdu. Georgieva ve Malpass, emtia fiyatlarının artmasına dikkat çekerek, bunun enflasyonu daha da artıracağını ve krizin sürmesi halinde finansal piyasalarda aksamaların yaşanacağını ifade ettiler.

01.04 Teknoloji devi Apple, Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'da ürün satışını durdurdu. Şirketten yapılan açıklamada tüm ihracatın durdurulduğu ve Apple Pay ve diğer servislerin kullanımına kısıtlama getirildiği belirtildi.

00.10 
Avrupa Parlamentosu Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesine yönelik çalışılması için AB kurumlarına çağrıda bulunan karar tasarısını kabul etti. AB'nin Rusya'ya karşı "daha sert yaptırımlar" uygulamasını da talep eden karar tasarısı, 637 temsilcinin lehte oyunu aldı.

22.42
 İngiltere, Rus bankalarına ve ülkenin kalkınma fonlarına varlık dondurmasını kapsayan daha fazla yaptırım uygulayacağını açıkladı. İngiltere, Rusya'da yüksek büyüme gösteren sektörlere sermaye sunmak için tasarlanmış bir finansal kuruluş olan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'na karşı varlık dondurması uygulayacağını duyurarak, fonun CEO'su Kirill Dmitriev'in de varlıklarını donduracağını söyledi.

Haberin Devamı

22.39 Ukrayna'nın kuzey doğusunda Rus güçlerinin taarruz ettiği Harkiv şehrinde bulunan askeri üste korkunç bir patlama yaşandığı bildiriliyor.

22.30 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın finansal istikrarını sağlamaya yönelik ek geçici ekonomik önlemlere ilişkin kararnameyi imzaladı. Buna göre; 2 Mart itibarıyla 10 bin doları aşan tutarda dövizin Rusya'dan çıkarılması yasak olacak.

22.23 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğine yönelik iddiaları 6-7 Mart'ta yapılacak duruşmada görüşecek. Mahkemeden yapılan açıklama şöyle: "Birleşmiş Milletler'in ana yargı organı olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında, soykırım iddialarına ilişkin davada 7 Mart Pazartesi ve 8 Mart Salı günleri açık celse yapacaktır. (Rusya Federasyonu'na karşı Ukrayna)"

21.58 
Mücahit Topçu CNN TÜRK yayınında son durumu anlattı: Başkent Kiev'de şu anda inanılmaz bir sessizlik hakim. Bağımsızlık Meydanı'nda ışıklar yanıyor. Kiev genelinde karanlık hakim. Burada ışıkların yanmasına sembolik bir anlam yükledik. Ukrayna'nın direnişini sembolü.

21.47 
ABD Savunma Bakanlığı'nda görevli üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili son gelişmeleri açıkladı. Rus askerleri arasında moralin düşük olduğunu söyleyen yetkili, altı günde Rusya'nın havada üstünlük kuramadığını fakat liman şehri Berdyansk'ı ve Metropol kasabasını ele geçirdiklerini belirtti. BBC'nin aktardığı habere göre; Pentagon yetkilisi şu eklemeleri yaptı:

Haberin Devamı

* Rusya 400 füze fırlattı fakat Ukrayna hava savunma sistemi hâlâ işler vaziyette.

* Termobarik silahların kullanılabilmesi için fırlatıcıların Ukrayna içinde olduğu görüldü fakat ABD istihbaratı ülkede termobarik silahların bulunup bulunmadığını teyit edemiyor.

* Ukrayna etrafını çevreleyen Rus askerlerinin yüzde 80'i şu anda ülke içine girmiş durumda.

* Rus birimlerinin su ve yakıt sorunu yaşadığı da göstergeler arasında.

21.40
Rus hacker grubu Killnet, Rusya Devlet Başkanlığı sitesi başta olmak üzere tüm kurumlara siber saldırılar yapan Anonymous'un resmi internet sitesini hackledi.  

21.35 
Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi bugün açıklama yaparak savaş sebebiyle Ukrayna’dan komşu ülkelere sığınan mülteci sayısının 677 bin olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

21.25 Rusya'da liberal çizgide yayın yapan 'Eho Moskvı' radyo istasyonunun yayını durduruldu. Açıklamayı radyonun başındaki isim olan Rusya'nın önde gelen gazetecilerinden Aleksey Venediktov açıkladı.

20.25 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Zelenski'nin Biden'a "Bir an önce saldırganı durdurmalıyız. Desteğiniz için teşekkür ederiz" dediği öğrenildi.

20.01 
Kiev Yönetimi, TV kulesine yönelik saldırıda beş kişinin öldüğünü açıkladı.

19.56 
Cannes Film Festivali, Ukrayna savaşının bitmemesi halinde 2022'de düzenlenecek organizasyona resmi Rus heyetinin kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...


19.50 
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus füzesiyle vurulan Kiev TV kulesinin Babi Yar toprakları içinde yer aldığını ifade etti. Kuleba, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "29-30 Eylül 1941'de Naziler 33 binden fazla Yahudi'yi katletti. 80 yıl sonra bugün Rus Nazileri Ukraynalıları yok etmek için aynı yeri vurdu. Kötücül ve barbarca" ifadelerini kullandı.

19.32 
Belarus lideri Lukaşenko, ordu birliklerinin üstlerinden çıkmadığını fakat ülkesinin tehlike halinde iki üç gün içinde güçlerini harekete geçirebileceğini ifade etti.

19.30 
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kiev'deki TV kulesine yönelik saldırısının, Holokost Anma Kompleksi Babi Yar'ın yakınlarında yaşandığını açıkladı.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...


19.15 
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’daki operasyonlara dair son durumu aktararak, “Azak Denizi kıyılarında kontrol tamamen sağlandı" dedi.

19.00
 Kiev Belediye Başkanı Kliçko, TV kulesinin iki füzeyle vurulduğunu duyurdu. Kliçko, kuleye elektrik sağlayan trafonun hasar gördüğünü aktarırken, kulenin de hasar aldığını açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da ekipmanların hasar gördüğü ve "kanalların bir süre çalışamayacağı" belirtildi. Bakanlık programlamanın düzeltilmesi için yedek sistemin devreye alınacağını da belirtti.

Haberin Devamı

18.40 Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya lideri Putin'e başkent Minsk'in batısına ek S-400 hava savunma sistemi konuşlandırılması talebinde bulundu.

18.20
Ukrayna medyası Rus ordusunun başkent Kiev'deki televizyon kulesinin bulunduğu tesisi vurduğunu duyurdu.

18.15 Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'daki işgal girişimi ve son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. "Ukrayna'yı teslim etmeyeceğiz" diyen Bodnar, "Bugün sabah cephe hattındaki görüntüler bizi çok sarstı. 5 gündür devam eden savaştan dolayı 359’den fazla can kaybı yaşadık, 1684 kişi yaralandı. Bunlardan 116’sı çocuk. bizim cevabımız çok net. Biz de  bu savaşa son vererek barışçıl şekilde bunların çözülmesinden yanayız. Müzakerenin İstanbul’da yapılmasını tercih ederiz. Kiev’in savunması gayet güçlü. Neredeyse yarın söz konusu hava savunma sistemlerimiz AB’den gelecek sistemler ile güçlendirilecektir. Ukrayna'yı korumamız açısından Kiev’in stratejik önemi var" ifadelerini kullandı.

17.53 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Batı yaptırımlarının yasal bir dayanağı olmadığını ve mevcut durumla ilgili olmadığını söyledi.

Zaharova, 'Bu önlemlerin yasal bir temeli yok, aslında mevcut durumla bağlantılı değiller' dedi.

17.41 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya’nın sivilleri hedef aldığını ifade ederek, saldırılarda araçların, otobüslerin ve ambulansların vurulduğunu açıkladı.

Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılmasını öneren Blinken sözlerine şöyle devam etti;

'Egemenliğin kendi sınırları içinde her şeyi yapabilecekleri bir şey sanıyorlar. İnsan haklarını ihlal ederken her şeyi yapamazsınız. Biz burada dönüp kendimize de bakmalıyız. Bizim de kendi evimizde insan haklarını iyileştirmek için yapmamız gerekenler. Zayıf kaldığımız yerleri görüp çalışmalıyız. Biz her zaman hemfikir olmadığımız insanlarla da çalışmaya açığız.'

Dünyanın farklı bölgelerinde insanların Rusya'yı kınamak için sokağa döküldüğünü ifade eden Blinken, 'Rusya Ukrayna bir ülke değildir derse yarın bunu Estonya içinde diyebilir. Biz tüm ülkelerin özgürlük içinde yaşamasını istiyoruz. Ukrayna'daki ve dünyadaki herkes bize bakıyor biz dimdik ayakta duralım diye' ifadelerini kullandı.

Blinken, 'Putin'in kazanması Ukrayna'daki insani durumu daha da kötüleştirecek' dedi.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...
Rusya’nın saldırıları sonrası yaşadıkları şehirlerden ayrılan binlerce Ukraynalı, gözyaşları içinde ülkelerini terk etti.

17.23 Rusya, vatandaşlara 'iş dışında seyahate çıkmama' tavsiyesinde bulundu.

RUSYA'DAN KİEV'DEKİ SİVİLLERE UYARI

16.28 Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev sakinlerine Ukrayna'nın başkentindeki hedefleri vurmaya hazırlandığını belirten bir uyarı yayımladı.

Açıklamada, Rus yetkililer, güçlerinin "Ukrayna Güvenlik Servisi'nin teknolojik merkezlerine ve Kiev'deki 72. Bilgi ve Psikolojik Operasyonlar Merkezi'ne karşı 'yüksek hassasiyetli saldırılar' başlatmaya hazırlandığını söyledi.

Açıklamada, 'Milliyetçiler tarafından Rusya'ya karşı kışkırtılan Ukrayna vatandaşlarını ve aktarma istasyonlarının yakınında ikamet eden Kievlileri de evlerini terk etmeye çağırıyoruz' denildi.

Yetkililer, saldırıların 'Rusya'ya yönelik bilgi saldırılarını önlemek' için yapıldığını iddia etti.

16.25 İngiltere İçişleri Bakanı Patel, Ukrayna'nın 'Rusya'nın Interpol üyeliği askıya alınsın' talebini desteklediklerini açıkladı.

16.08 Birleşmiş Milletler Ukrayna'da 12 milyon insanın yardıma ihtiyacı olacağını duyurdu.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...

AB'DEN 500 MİLYON EURO EK FON

15.58 AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Brüksel'in mültecilerin bloğa akın etmesi da dahil olmak üzere savaşın 'insani sonuçları' ile başa çıkmak için 500 milyon euro ekstra fon sağlayacaklarını söyledi.

Von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna işgalini 'Hukukun ve silahların üstünlüğü arasında bir savaş' olarak tanımladı.

Von der Leyen, Rusya'nın uluslararası toplumu bölmek istediğini, ancak bunun "'am tersinin' gerçekleştiğini ve Avrupa Birliği'nin (AB) müttefikleri ile koordineli şekilde hareket ettiğini belirtti.

AB'nin Ukrayna'nın bütünlüğünü savunmaya devam ettiğini ifade eden Von der Leyen, aynı zamanda birliğin ve müttefiklerinin bugüne kadar görülen en büyük yaptırım paketini onaylamak için 'ışık hızında çalıştığını' ekledi.

'PUTİN SAVAŞ MAHKEMESİNDE YARGILANMALI'

15.50  Putin'i 'bir savaş makinesi' olarak tanımlayan AP Parlamentosu Başkanı Metsola 'Sokaklarda yaptığı katliamları görmezden gelmeyeceğiz' dedi.

Metsola Putin ve Lukaşenko'nun uluslararası savaş mahkemesinde yargılanması gerektiğinin altını çizdi.

15.44 AB Başkanı Charles Michel Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde uluslararası hukuku ihlal ederek "jeopolitik terörizm"den suçlu olduğunu söyledi.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsviçre'de düzenlenen 'Silahsızlanma Konferansı'nda önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması başlar başlamaz büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti.

'RUSYA BMGK'DAN ÇIKARILABİLİR'

15.30 İngiltere, Rusya'yı BM Güvenlik Konseyi'nden çıkarılmasının masadaki 'tüm seçenekler' arasında olduğunu söyledi.

15.10 Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Silahsızlanma Konferansı'nda önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması ekrana geldiği an büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti.

14.47 Avrupa Parlamentosu'na seslenen Ukrayna lideri Zelenski 'Biz bir darbe yaşıyoruz, bir savaş yaşıyoruz. Rusya'nın saldırısı altında kalıyoruz' dedi.

Zelenski 'Biz bugün kendi haklarımız için sizinle aynı olmamız için çok büyük bir bedel ödüyoruz. Ukraynalıların hayatlarını veriyoruz' dedi.

Zelenski 'Gitmek istediğimiz yolun AB olduğunu ifade ettik. Siz artık Ukrayna'yı seçmelisiniz.' dedi.

BELARUS SINIRA FÜZE YERLEŞTİRDİ

14.40 Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Ukrayna'nın Belarus sınırına Tochka U füze sistemini yerleştirildiğini söyledi.

14.32 Rus RIA haber ajansı Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerin ikinci turunun yarın yapılacağını duyurdu.

14.27 Polonya Devlet Başkanı Duda, 'NATO'ya Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyeceğimizi bildirdik' dedi. 

13.57 Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Harkov'da 10 kişinin hayatını kaybettiğini 35 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...

13.42 Kremlin görüşmeler için ara bulucuya ihtiyaç olmadığını açıkladı. Açıklamada 'Uygulanacak hiçbir yaptırım yaklaşımımızı değiştiremez' denildi.

Rusya'nın Ukrayna'da misket bombası kullandığı iddiasını reddeden Kremlin Zelenski'ye de çağrıda bulundu. Açıklamada Zelenski'nin silah bırakma çağrısı yapması durumunda can kayıplarının önüne geçileceğinin altı çizildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Moskova ile Kiev arasında doğrudan müzakerelerin başladığını ancak İki ülke başkanları arasında bir görüşme planının olmadığını belirtti.

Peskov, Rusya'nın sivilleri hedef aldığı iddialarını yalanladı ve misket ve vakum bombalarının kullanıldığını belirten haberlerin sahte olduğunu söyledi.

'PUTİN BARBARCA TAKTİKLER KULLANIYOR'

13.36 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa kıtasında bir felaket yalandığını belirtti. Polonya'da bulunan Johnson, 'size yardım etmeye hazırız, insani yardım malzemelerimiz zaten geliyor' dedi.

Johnson ayrıca Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenski'nin 'liderliği ve cesareti' nedeniyle tebrik etti. İngiliz Başbakan Putin'in Ukrayna'da 'barbarca taktikler' kullandığını belirtti. 

İngiltere'nin Ukrayna'da uçuşa yasak bölge tesis edemeyeceğini belirten Johnson, bunun Rusya ile doğrudan çatışmaya yol açacağının altını çizdi.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...

NATO'DAN RUSYA'YA NET MESAJ

13.25 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Belarus işgale yardım etti NATO Ukrayna'nın yanındadır' dedi.

Rusya'nın barışı yok ettiğini belirten Stoltenberg, 'NATO topraklarını sonuna kadar savunacağız' dedi. NATO Genel Sekreteri, Rusya'yı savaşı derhal durdurmaya davet etti. 

13.07 Birleşmiş Milletler 660 binden fazla Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

13.05 Almanya, silahlı savaş uçaklarının Polonya'da hava devriyesi yaptığını duyurdu.

12:53 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 'Amerika'ya ait nükleer silahların evine dönme vakti geldi' dedi.

Operasyonların hedefler gerçekleşene kadar süreceğini belirten Lavrov ayrıca 'AB diyalog yerine yaptırım yolunu seçti. Avrupa ülkelerinin toprakların ABD'nin nükleer silahlarının olması kabul edilemez' dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Rusya'nın hedeflerine ulaşana kadar Ukrayna'da askeri operasyonuna devam edeceğini açıkladı. Interfax haber ajansında yer alan habere göre Şoygu, Moskova'nın asıl amacının Batı'nın teşkil ettiği tehditlerden kendisini korumak olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmediğini belirtti.

12.51 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenkiy, Rusya’nın uluslararası arenada yargılanacağını ifade ederken, 'Müzakerelerden istediğimiz sonuç çıkmadı. Rusya savaşı bitirmek için kendi pozisyonunu açıkladı. Delegelerimizle müzakerelerin ikinci kısmında ne konuşacağımızı belirleyeceğiz' dedi.

RUSYA'DAN İSVİÇREYE 'MİSİLLEME' HAZIRLIĞI

12.06 Rusya yaptırımlar nedeniyle İsviçre'ye karşı 'misilleme tedbirler' alınacağını açıkladı. Açıklamada 'liste hazırlanıyor' denildi.

11.58 İngiltere Hazine Bakanlığı Ukrayna'nın işgali nedeniyle yaptırım uygulanan Rus kuruluşları listesine Sberbank'ı da eklediğini duyurdu.

11.55 Ukrayna Lideri Zelenski, bugün Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma yapacak.

11.28 ABD merkezli teknoloji şirketi Google, Avrupa'da Sputnik ve RT'ye bağlı YouTube kanallarını engellediğini Söyledi.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...
Ukrayna, Rus askeri helikopterini vurduğunu açıkladı. Vurulma anına ait görüntüler sosyal medyada yer aldı.

11.13 Harkiv yönetim binasının bombalanması sonrasında 1’i çocuk 6 kişi yaralandı.

11.06 Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan Harkiv'de kent meydanı bombalandı.

Ukrayna lideri Zelenski Harkiv kentine yönelik saldırıyı devlet terörü olarak nitelendirdi

'RUS EKONOMİSİNİN ÇÖKÜŞÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ'

10.58 Fransa'dan yapılan açıklamada 'yaptırımlar Rus ekonomisini çökertecek' denildi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Franceinfo yayın kuruluşuna verdiği demeçte, 'Rus ekonomisinin çöküşünü sağlayacağız' dedi.

10.52 Ukrayna, 5 bin 710 Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Açıklamada '29 uçak, 29 helikopter ve 198 tank vuruldu' denildi.

10.48 Ukrayna hükümeti, bugünden itibaren tahvillerini satarak ordusuna destek olacağını açıkladı.

Ukrayna Maliye Bakanlığı'nın Twitter paylaşımında, her bir yıllık tahvilin 1.000 Ukrayna grivnası, yani yaklaşık 33 Amerikan doları değerinde satılacağını ve faiz oranının yatırımcıların katılacağı açık artırmayla belirleneceğini duyurdu.

09.58 ABD'li senatör Murphy Rusya Devlet Başkanı Putin'in mal varlıklarını dondurmak için müttefiklerle koordinasyon halinde olunduğunu açıkladı.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...

09.45 Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), İsviçre’ye ait sivil uçaklara kısıtlama getirildiğini duyurdu. Rosaviatsiya tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, 'Dün uluslararası hukuka uygun olarak, İsviçre'nin Rus hava taşıyıcıları tarafından işletilen ve/veya Rusya'da tescilli sivil uçakların uçuşlarına ilişkin yasağına cevaben, İsviçre'de işletilen ve/veya tescil edilen sivil uçakların uçuşlarına kısıtlama getirildi' ifadelerine yer verildi.

İsviçre Federal Konseyi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, insani, tıbbi veya diplomatik nedenlerle seyahat edenler dışında hava sahasını Rus uçuşlarına kapattığını açıklamıştı.

09.32 Polonya savaşın başından beri ülkeye sığınanların sayısının 350 bini bulduğunu duyurdu.

09.10 ABD merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War, Rusya’nın Ukrayna harekatını inceledi.

'RUSYA SERT DİRENİŞLE KARŞILAŞTI'

İşgalin ilk altı gününü değerlendiren analistler, Ukrayna’nın sert direnişiyle karşılaşan Rusya’nın birliklerini tahkim etme ihtiyacı duyduğunu, bunun da Rus ilerleyişini yavaşlattığını yazdı.

Analistler Kiev’deki savunmanın güçlü olduğunu, takviye birlikler bekleyen Rusya’nın da bu bölgede sınırlı faaliyet gösterdiğini aktardı.

09.03 Çeçen Lider Kadirov, Ukrayna'da iki Çeçenin öldüğünü, altı kişinin de yaralandığını açıkladı

08.58 Cumhurbaşkanı Tokayev Salı günü yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın Moskova ile Kiev arasındaki müzakereler için bir platform sağlayarak Ukrayna'daki ihtilafta arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

RUS ORDUSU HERSON'U KUŞATTI 

08.51 Rus ordusu Ukrayna şehri Herson'a ulaştı. Belediye başkanı Igor Kolykhayev 'Rus ordusu Herson'un girişlerine kontrol noktaları kuruyor' dedi.

Gazeteci Alyona Panina, Ukrayna 24 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Herson'un neredeyse tamamen Rus birlikleri tarafından kuşatıldığını söyledi.

Panina, 'Şehir aslında kuşatılmış durumda, her tarafta çok sayıda Rus askeri ve askeri teçhizat var, çıkışlarda kontrol noktaları kuruyorlar' dedi.

Panina, şehirde elektrik, su ve ısınma gibi temel ihtiyaçların sağlanabildiğini ancak 300 bin nüfuslu şehre gıda getirmekte sıkıntı yaşanabileceğini; çünkü stokların şehir dışındaki depolarda saklandığını söyledi.

08.48 Avustralya Ukrayna’ya 50 milyon ABD doları değerinde silah yardımında bulunacağını açıkladı. Başbakan Scott Morrison “Füze ve mühimmat göndererek anavatanlarını savunmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi, “Rusya’ya avantaj sağlamamak için” gönderilecek silahlara dair detay vermedi. Morrison hükümeti 25 milyon dolarlık insani yardım vaadinde de bulundu.

08.30 Visa Rusya'ya karşı başlatılan yaptırımlara uyum sağlamak için harekete geçtiğini duyurdu.

08.21 Ukrayna’daki Çin Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Elçilik ilk grubun dün ülkeyi terk ettiğini söyledi. Çin basınında bu kişilerin Moldova’ya geçen Çinli öğrenciler olduğu aktarıldı.

ONLARCA ASKER HAYATNI KAYBETTİ

08.16 Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, Pazar günü Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 civarında Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Zhivitski, enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi ve 'Fakat düşman da hak ettiğini buluyor. Çok sayıda Rus cesedi Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi' dedi.

Zhivitski’nin paylaştığı bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulatılamadı.

08.03 Kiev'de yeniden sirenler çalıyor. Başkentte hava saldırısı alarmı verildi.

07.23 Ukrayna kentleri güne siren sesleri ile uyandı. Ternopil, Vinnytsia ve Volyn ile birlikte Kiev'in batısındaki Rivne'de siren sesleri duyuluyor.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...

'UKRAYNA'YI DAHA KÖTÜ GÜNLER BEKLİYOR'

06.40 Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 'Askeri açıdan Ukrayna’yı daha kötü günler bekliyor' dedi.

Disney, Warner Bros ve Sony, Rusya'daki sinema gösterimlerini durdurma kararı aldı.

CNN’e konuşan ve adını paylaşmak istemeyen bir siyasetçi de önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen olayların 'son derece endişe verici' olduğunu söyledi.

Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Demokrat Senatör Chris Murphy de 'Kiev muharebesi uzun ve kanlı olacak' dedi.

Murphy Batı ülkelerinin üst düzey Rus yönetici ve oligarklarının varlıklarını dondurmakla yetinmeyip bunlara el koyması gerektiğini belirtti, bunun Putin ve yakın çevresinin beklediğinden öte bir adım olacağını savundu.

06.47 Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk bölgesinde yetkililer, Ukrayna bombardımanı sonucu sivillerin öldüğünü açıkladı

05.51 Mastercard, Rusya'ya karşı yaptırımların bir parçası olarak birden fazla finansal kuruluşu ödeme ağından engelledi.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...

NASA 'RUSYASIZ' FORMUL ARIYOR

05.38 AFP, NASA'nın Rusya ile ortaklığı olmadan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yönetimini sağlamanın yollarını aradığını duyurdu.

05.15 Ukrayna, SpaceX'ten bağışlanan Starlink uydu internet terminallerini aldı. Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov, Elon Musk'a teşekkür etti.

05.09 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Kuleba görüşmede, Rus saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyaçları olduğunu belirtti.

'RUSYA VAKUM BOMBASI KULLANDI'

04.13 Ukrayna'nın ABD büyükelçisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde vakum bombası kullandığını söyledi.

02.38 Harkiv Belediye Başkanı İhor Terehov, dün kenti düzenlenen roket saldırısında dokuz sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında üç de çocuk bulunuyor. Terehov, "Bugün çok zor bir gündü. Bize bunun bir savaş değil, Ukrayna insanlarına yönelik bir katliam olduğunu gösterdi. Füzeler konutları vurdu, barışçıl insanlar öldü, yaralandı. Harkiv uzun zamandır böylesi bir zarar görmemişti" ifadelerini kullandı. Terehov, hayatını kaybeden dört kişinin su almak için sığınaktan çıkıp öldüğünü açıkladı.

00.52 Anonymous, son 72 saatte Rusya ve Belarus hükümetine, devlet medyaları ve şirketlerine bağlı 1500'den fazla internet sitesini hackledi.

00.20 Ukraynalı bir vatandaş, 8 adet ambulanstan oluşan konvoyu Belarus sınırına ilerlerken görüntüledi. Ambulanslarda yaralı Rus askerlerinin olduğu tahmin edilirken, başka bir görüntüde de Rus askerlerinin trenle Belarus’ta farklı bir noktaya sevk edildiği görüldü.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında sıcak gelişme: Kievde TV kulesine saldırı Vurulan noktadaki çarpıcı Nazi detayı...

00.15 AB, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı sonrası yaptırım uygulanacak kişi ve kurumları netleştirdi. AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Konsey bugün Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden eylemlerle ilgili olarak kısıtlayıcı tedbirlere tabi olan kişi, kurum ve kuruluşlar listesine 26 kişi ve 1 kuruluş ekledi. Yeni listeler, petrol, bankacılık ve finans sektörlerinde aktif olan oligarklar ve işadamlarının yanı sıra hükümet üyeleri ve üst düzey askeri şahsiyetleri ve Ukrayna karşıtı propagandanın yayılmasına katkıda bulunan ve Ukrayna'nın işgaline karşı olumlu bir tutumu teşvik eden propagandacıları içeriyor’’ denildi. Listede Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov ile Rosneft CEO'su İgor Seçin'in de olduğu belirtildi.

00.10 Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Ukrayna eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko, yayınladığı video ile Rusya’ya tepkisini dile getirdi. Poroşenko, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Rus uçaklarına seslenerek, “Ülkemizden defolun gidin. Yaşasın Ukrayna” ifadelerini kullandı.

23.40 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Psaki, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Nükleer silahlarla ilgili bu söylemler tehlikelidir. Yanlış hesaplara yol açabilir. Putin'in talimatını inceliyoruz ama şimdilik kendi güçlerimizi harekete geçirmiyoruz. Rusya ve ABD her zaman nükleer silahların yıkıcı etkisi olacağını söylemiştir. Ciddi bir söylem gelmedikçe nükleer güçlerimizi harekete geçirmeyeceğiz. Başkan Putin modern tarihte NATO'nun en önemli birleştirici güçlerinden biri. Ona teşekkür etmek gerekir. Dünya, Putin'e karşı bir duvar örüyor.

23.10 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in nükleer güçleri alarma geçirmesine ilişkin konuştu. Biden, Amerikalıların nükleer savaştan endişe etmemesi gerektiğini ifade etti.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ HAREKETE GEÇTİ

Ukrayna savaşının 6'ncı gününde Rusya'ya Lahey'den kötü bir haber geldi. Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesi (UCM) savcısı, Ukrayna'da olası savaş suçları veya insanlığa karşı suçlar hakkında soruşturma başlatacağını duyurdu.

Açıklama, Uluslararası Af Örgütü'nün Rusya'yı bir savaş suçu teşkil edebileceğini belirterek bir anaokuluna yönelik saldırı iddiasıyla kınamasının ardından geldi.

Karim Khan, Ukrayna'nın UCM üyesi olmamasına rağmen mahkemeye yargı yetkisi verdiğini söyledi ve 'Ekibime tüm kanıt koruma fırsatlarını araştırma görevini verdim' dedi.

Khan, sürecin faha hızlı ilerlemesi için bir üye ülkenin harekete geçebileceğini belirtti. Bunun üzerine günün erken saatlerinde Litvanya, UCM'yi Rusya ve Beyaz Rusya tarafından Ukrayna'da işlenen olası savaş suçları hakkında soruşturma açmaya çağırdı.

Washington Post'a konuşan Litvanya başbakanı Ingrida, 'Putin'in yaptığı sadece bir cinayet ve başka bir şey değil' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!