Son dakika haberi: Kraliçe Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2021 14:29

Buckingham Sarayı, İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in eşi Prens Philip'in 99 yaşında hayatını kaybettiğini açıkladı. Kraliçe Elizabeth'in eşi Prens Philip'in ölümü ile ilgili geniş bir bilgilendirmenin ilerleyen dönemde yapılacağı belirtildi. Edinburgh Dükü, haziran ayında 100. doğum günün kutlayacaktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi Twitter hesabından Prens Philip için baş sağlığı mesajı paylaştı.

Haberin Devamı

Kraliçe Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada Edinburg Dükü olan Philip'in Windsor Kalesi'nde hayatını kaybettiği açıklandı.

Konu ile ilgili geniş bir bilgilendirmenin ilerleyen dönemde yapılacağı açıklandı. Prens Philip'in 99 yaşındaydı. Edinburgh Dükü, haziran ayında 100. doğum günün kutlayacaktı.

Kraliyet Ailesi’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'Majesteleri Kraliçe, sevgili kocası Edinburgh Dükü Majesteleri Prens Philip'in öldüğünü açıkladı. Majesteleri, bu sabah Windsor Kalesi'nde huzur içinde vefat etti. Kapsamlı duyuru yapılacaktır.'

Son dakika haberi: Kraliçe Elizabethin eşi Prens Philip hayatını kaybetti

Haberin Devamı

Prensin ölüm haberi Kraliyet gelenekleri kapsamında Buckingham Sarayı'nın kapısına da asılsı. Ayrıca saraydaki bayraklar yarıya indirildi. Ölüm haberinden sonra pek çok İngiliz başkentteki Buckingham Sarayı'nın önünde toplandı. Pek çok kişinin sarayın kapısına çiçekler bıraktığı görüldü.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞ SAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 99 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth'in eşi ve Edinburgh Dükü olan Prens Philip için bir taziye mesajı yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi Twitter hesabından yaptığı İngilizce paylaşımda Prens Philip'in ölümünden duyduğu üzüntüyü kendisi ve Türk halkı adına paylaşarak Kraliçe ve Kraliyet Ailesi'ne baş sağlığı mesajlarını iletti.

BAŞBAKAN JOHNSON'DAN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı açıklamada ülkenin Kraliyet Ailesi ve Kraliçe Elizabeth ile birlikte yas tuttuğunu belirtti.

Prens Philiph'in 70 yıl boyunca Kraliçe Elizabeth'in yanında olduğu ve ona güç verdiğinin altını çizen Johnson, 'Dük'ü her zaman hatırlayacağız' dedi.

Son dakika haberi: Kraliçe Elizabethin eşi Prens Philip hayatını kaybetti

Haberin Devamı

ASKERİ TÖREN YAPILMASI BEKLENİYOR

Ülke basınında yer alan haberlere göre, Kraliyet görevlileri Prens'in cenazesi için hazırlıklara başladı. Aynı haberlere göre, henüz resmi bir açıklama bulunmasa da Prens için başkent Londra'da da bir askeri tören düzenlenmesi bekleniyor.

KRALİÇE SEKİZ GÜN YAS TUTACAK

Kraliçe Elizabeth, Birleşik Krallık gelenekleri gereği Windsor Kalesi arazisindeki Frogmore Bahçeleri'ne gömülmesi beklenen Prens Philip için 'sekiz günlük yas dönemine' girecek.

Son dakika haberi: Kraliçe Elizabethin eşi Prens Philip hayatını kaybetti

28 GÜN BOYUNCA TEDAVİ GÖRMÜŞTÜ

Prens Philip, eşi Kraliçe Elizabeth ile birlikte yakın zamanda koronavirüs aşısı yaptırmıştı. Prens Philip geçtiğimiz aylarda kendini iyi hissetmediği için "tedbiren" hastaneye kaldırılmıştı.

Haberin Devamı

Prens 28 gün boyunca burada tedavi görmüş ve yaklaşık 3 hafta önce taburcu edilmişti.

PRENS PHILIP'İN HAYATI

10 Haziran 1921'de hayata gelen Philip Mountbatten, doğduğu dönemde Yunan ve Danimarka kraliyet aileleri devlet otoritesindeydi.

Ancak Yunanistan'da ihtilal sonrası daha küçük iken ailesi ile birlikte Yunanistan'dan sürüldü. İskoçya ve Almanya okullarında Alman Yahudi eğitimciler tarafından yürütülen bir eğitim gördü. 18 yaşındayken İngiltere'nin Kraliyet Donanmasına katıldı.

Prens Philip, İskoçya Gordonstoun okulunda eğitim gördü. Philip, II. Dünya Savaşı'nda iki karşı tarafta olan ailelerden olmasına karşın bu yıllar sırasında görev yaparak, iki Alman kardeşin hukuk mücadelesi ile karşı tarafında savaştı.

Haberin Devamı

16 Temmuz 1942 tarihinde teğmenliğe yükseldi. Aynı yılın ekim ayında, 21 yaşındayken Kraliyet Donanmasının en genç teğmenlerinden birisi olarak, HMS Wallace gemisinde teğmen oldu.

GEMİSİNİ BOMBARDIMANDAN KURTARDI

Sicilya işgali sırasında, Temmuz 1943'te, HMS Wallace gemisinin ikinci komutanı olarak bir gece bombardıman saldırısında gemisini kurtardı.

1944 yılında, 27. Destroyer Flotilla İngiliz Pasifik filosu ile hizmet yapan ve yeni destroyer olan HMS Whelp gemisine geçti. Japonya'nın teslim anlaşması imzalandığı zaman Tokyo Körfezi'nde bulundu.

Ocak 1946 yılında Philip, whelp gemisi ile Birleşik Krallık'a döndü ve HMS Kraliyet Arthur, Corsham, Wiltshire Astsubay Okulu'nda okutman olarak çalıştı

Haberin Devamı

Savaştan sonra, Mart 1947'de Philip, bütün sıfatlarından feragat ederek, İngiliz büyükannesi ve büyükbabasının soyadlarını kullandı.

Bundan sonra "Teğmen Philip Mountbatten" olarak anılmaya başlandı. Aynı yıl, Prenses Elizabeth Alexandra Mary ile dolayısıyla İngiliz tahtının varisi ile evlendi.

EVLENİNCE EDINBURG DÜKÜ OLDU

Evlendikleri gün, kendisine His Royal Highness stili verildi. Kraliçe II. Elizabeth'in babası olan dönemin Birleşik Krallık Kralı VI. George tarafından Duke of Edinburgh yani Edinburgh Dükü olarak atandı.

1952 yılında babasının ölümü üzere II. Elizabeth'in tahta çıkması ile Philip deniz kariyerini sonlandırdı.

EŞİ TARAFINDAN PRENS OLARAK ATANDI

Prens unvanlarından feragat eden Philip, 1957 yılında eşi Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya Prensi olarak atandı.

Philip Birleşik Krallık'ın en uzun hizmet eden Monark Eşi oldu. Uzun süre Cambridge ve Edinburgh Üniversitelerinin şansölyeliği görevini yürüttü.

 

DÜNYADAN KRALİYET AİLESİ’NE TAZİYE MESAJLARI

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in eşi Prens Philip, 99 yaşında hayatını kaybetti. Dünya liderleri ve yetkililer, sosyal medya hesaplarından Kraliyet Ailesi’ne taziye mesajları yayınladı.

İngiltere’de Kraliçe 2. Elizabeth’in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, 99 yaşında yaşamını yitirdi. Kraliyet Ailesi’nin Prens Philip’in ölüm haberini duyurmasının ardından dünyadaki birçok lider ve yetkili, sosyal medya hesaplarından Kraliyet Ailesi’ne taziye mesajı yayınladı.

URSULA VON DER LEYEN: ÇOK ACI BİR GÜN

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kraliçe Elizabeth’e, Kraliyet Ailesi’ne ve İngiltere halkına baş sağlığı diledi. Leyen, "Ekselansları Prens Philip'in vefatını öğrenmekten üzüntü duyuyorum. Bu çok üzücü günde Majesteleri Kraliçe'ye, Kraliyet Ailesi'ne ve Birleşik Krallık halkına içten sempati duyuyorum" dedi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI MAAS: ÜLKESİNE UZUN YILLAR HİZMET ETTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Prens Philip’in ülkesine uzun yıllar hizmet ettiğini ifade ederek, "Ekselansları Prens Philip'i kaybetmekten derin üzüntü duyuyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız Kraliyet Ailesi, İngiliz halkı ve onu çok seven herkesle birlikte. Ülkesine uzun süre hizmet eden bir hayat yaşadı" dedi.

UKRAYNA, AVUSTURYA, ROMANYA VE HİNDİSTAN’DAN TAZİYE MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Prens Philip’in ölümünün İngiltere için telafisi olmayan bir kayıp olduğunu ifade ederek, "Kraliyet Ailesi'ne derin taziyelerimi sunuyorum. İngiltere için telafisi olmayan bir kayıp. Ukrayna, Büyük Britanya’yla birlikte yas tutuyor. Prens Philip, halkına hizmet etmek ve gelecek nesillere örnek olmak için harika bir hayat yaşadı" dedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e baş sağlığı dilerken, Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, "Prens Philip’in ölüm haberini almaktan derin üzüntü duydum" dedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Orduda seçkin bir kariyeri vardı ve birçok toplum hizmeti girişiminin ön saflarında yer aldı. Ruhu huzur içinde yatsın" dedi.

BELÇİKA VE İSVEÇ KRALİYET AİLELERİNDEN TAZİYE MESAJI

Belçika Kraliyet Ailesi resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Belçika Kralı Philippe ve eşi Kraliçe Mathilde’nin taziye mesajına yer verildi. Mesajda, "Ekselansları Edinburgh Dükü Prens Philip'in vefatından derin üzüntü duyduk. Majesteleri Kraliçe, İngiliz Kraliyet Ailesi ve Birleşik Krallık halkına en derin taziyelerimizi sunarız" denildi.

İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf, resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, "Kraliçe ve ben, Majesteleri Edinburgh Dükü'nün ölümünü öğrendiğimiz için çok üzüldük. Prens Philip, çok değer verdiğimiz kişi ve uzun yıllardır ailemizin arkadaşı oldu. Ülkesine yaptığı hizmet hepimize ilham kaynağı olmaya devam edecek. Majesteleri Kraliçeye, Kraliyet Ailesi'ne ve Birleşik Krallık halkına başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!