BMGK'da Rusya'dan Suriye kararı

Güncelleme Tarihi:

BMGKda Rusyadan Suriye kararı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2018 23:17

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'de bir ay insani ateşkes talep edilen BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını, değişiklikler yapılmadan desteklemeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi, rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'daki katliamı görüşmek üzere toplandı. Konsey'de konuşan Nebenzia, İsveç ve Kuveyt tarafından sunulan ve Suriye'de bir ay insani ateşkes talep edilen tasarı için “gerçekçi değil” değerlendirmesinde bulundu. Tasarı üzerinde uzlaşma olmadığını ifade etti.

Nebenzia, "üzerinde uzlaşma bulunmayan" tasarıyı bu haliyle desteklemeyeceklerini ve bazı değişiklikler önereceklerini belirtti. Tasarıda, Suriye'de 30 günlük insani ateşkes talep ediliyor ve bunun BMGK'de kabul edilmesi durumunda 72 saat içinde yürürlüğe girmesi, sonraki 48 saatte de insani yardımlar ve tıbbi tahliyelerin başlaması isteniyor.

"BÜYÜK BİR SORUMLULUK"

Nebenzia, Doğu Guta'da yaşanan katliama ilişkin ise orada “teröristlere karşı mücadele verildiğini” ve Guta'da hala "binlerce terörist olduğunu” iddia etti.
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Kelley Currie ise Rusya'yı “Doğu Guta'da akan kanı durdurmaya yönelik her türlü anlamlı çabayı engellemekle” suçladı.

Haberin Devamı

İsveç'in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog da BMGK'da bugün insanlığın sınandığını ve Suriye'deki krize son vermek için çok büyük bir sorumluluk taşıdıklarını söyledi.

Diğer yandan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Doğu Guta'da devam eden çatışmalar ve hava saldırıları nedeniyle son 24 saatte 50 sivilin hayatını kaybettiğini, 200 kişinin yaralandığını ve saldırılarda 7 hastanenin hedef alındığını kaydetti.

TOPLANTI ÖNCESİ EYLEM

Lowcock, terörle mücadelenin sivillere yönelik saldırları ve şehirleri yok etmeyi hiçbir şekilde meşrulaştıramayacağını vurguladı. Öte yandan BMGK'deki toplantı öncesi BM Genel Merkezi önünde Doğu Guta'da yaşanan insani duruma dikkati çekmek için eylem düzenlendi. Toplantı öncesi üzerinde akıllı bilboard bulunan üç kamyonet, BM Genel Merkezi önüne geldi. BM binası önüne gelen kamyonetlerin üzerinde “Suriye'de 500 bin kişi hayatını kaybetti nasıl oluyor da Güvenlik Konseyi hala harekete geçmiyor?” şeklinde ifadeler yer aldı. 

LAVROV'DAN 'ATEŞKES' AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Suriye'deki ateşkese ilişkin tasarıyı değerlendirmeye hazır olduklarını belirterek ancak bu ateşkesin kesinlikle DEAŞ, Nusra Cephesi ve bunlarla iş birliği yapan gruplara yönelik operasyonları kapsamaması gerektiğini ifade etti.

Sırbistan'daki Belgrad Üniversitesinde öğrencilerle buluşan Lavrov, BMGK gündeminde olan Suriye'deki ateşkese ilişkin tasarı hakkında gazetecilerin sorduğu bir soruyu yanıtladı.

Ateşkes çağrısına karşı çıkmanın zor olduğunun altını çizen Lavrov, zira ateşkesin sivillere yardım imkanı sunduğunu söyledi.
Rusya'nın, BMGK'de görüşülecek karar tasarısını değerlendirmeye hazır olduğunu ifade eden Lavrov, ateşkesin kesinlikle DEAŞ, Nusra Cephesi ve bu örgütlerle iş birliği içindeki gruplara yönelik operasyonları kapsamaması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Lavrov, Moskova'nın Nusra Cephesi'ne Doğu Guta'yı terk etmesi teklifinde bulunduğunu hatırlatarak bu teklifin Nusra Cephesi tarafından reddedildiğini ifade etti.BMGK'deki tasarının amacının, her şeyin sorumlusu olarak Şam yönetimini göstermek olduğunu savunan Lavrov, "Eğer bizim argümanlarımız yeniden yok sayılırsa, bu girişimin sahiplerinin oklarını Şam'a çevirdiğini ve terörist gruplardan kendilerini tecrit ettiklerini düşünmekten başka seçeneğimiz yok." dedi.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!