Şirketlerin zararını çalışanlar karşılıyor

Güncelleme Tarihi:

Şirketlerin zararını çalışanlar karşılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2017 10:34

Alman otomotiv devi VW’nin egzoz gazı skandalı yüzünden yıl sonunda istifa eden yöneticisi Winterkorn’un emekli maaşı dudakları uçuklattı. Kamuoyunda tepkileri yeniden kabarttı. Nedeni kıskançlıktan çok, şirketleri krize götüren yöneticilerin büyük maaşlarla ödüllendirilmesi.

Haberin Devamı

Şirketlerin zararını çalışanlar karşılıyor

ALMAN otomotiv devi VW, egzoz gazı skandalı nedeniyle zorda. Dünya çapında 200 bin çalışanı var. Kriz nedeniyle 23 bini Almanya’da, 30 bine kadar çalışanın işine son verecek. Egzoz gazı değerlerini düşük gösteren yazılım skandalı sonucu şirketin CEO’su Martin Winterkorn istifa etmek zorunda kaldı. Ama Winterkorn buna rağmen günde 3 bin 100 Euro, ayda 93 bin Euro, yılda 1.2 milyon Euro emekli maaşı alacak. VW ayrıca Winterkorn’a 1.7 milyon Euro başarı bonusu ödeyecek ve şahsına ömür boyu bir araba tahsis edecek. Martin Winterkorn’un yönettiği VW egzoz gazı değerleri manipüle edilen 11 milyon aracı geri çağırdı. Manipüle araçlara tazminat olarak 17.8 milyar Euro ayırdı. Analistlerin hesabına göre tazminatlar 20 ile 35 milyar Euro’yu bulacak.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK NEDENLERİNDEN BİRİ

Avrupa’da aşırı sağcı, yabancı karşıtı sağ popülist partiler ve hareketler niçin güçleniyor? Bunun elbette bir çok nedeni var. Ama en büyük sebeplerden biri de işte bu. Almanya’da 2015 yılında ortalama emekli maaşı Batı’da net bin 133 Euro, Doğu’da 984 Euro. Büyük şirketlerin yöneticileri ise bir günde 3 bin 100 Euro emekli maaşı alacak. Hem de tüm skandala ve zarara rağmen. Bunlar emekli maaşı. Menajerlerin çalıştıkları dönemde aldıkları miktar çok daha yüksek. Winterkorn’un 2015 yılındaki aylık maaşı 1.2 milyon Euro’yu aşıyor. Yıllık kazancı 15 milyon Euro. Almanya’da çalışanların ortalama net maaşı 2 bin Euro. İngiltere’de menajer maaşları Almanya’dan çok daha yüksek. Dünyanın en büyük reklam ajansı şirketi WPP CEO’sunun yıllık kazancı 82 milyon Euro.

HİÇBİRİ HESAP BİLE VERMEDİ

Avrupa’nın 2010’da içine düştüğü ve bir türlü çıkamadığı mali krizin baş sorumlusu olarak bankalar gösteriliyor. Mali kriz, bankalar krizi olarak da niteleniyor. Batık kredilerle hem kendilerini hem Avrupa’yı mali krize sürükleyen banka CEO’larının milyonlarca Euro maaşları ve başarı bonusları hiç kesintiye uğramadı. Hatta hemen hiçbiri hesap bile vermedi. Ama Avrupa’da hükümetler vergi mükelleflerinin ödediği paralarla bu bankaları kurtardı. Almanya’nın 1 numaralı bankası Deutsche Bank 2015’te 6.7 milyar Euro rekor zarar etti. Bankanın CEO’su Anshu Jain’in 2014 yılı maaşı 6.21 milyon Euro. Deutsche Bank 2005-2007 yılları arasında ABD’de piyasaya ipotekli tahviller sürerek, emlak pazarını çökerttiği gerekçesiyle ABD’ye 7 milyar dolar tazminat ödemeyi aralık ayı sonunda kabul etti. Bankanın o zamanki CEO’su Josef Ackermann’ın 2009’daki yıllık maaşı 9.6 milyon Euro. Tepki işte buna karşı. Şirketlerin zararını, çalışan vergi mükellefleri ödüyor. Şirketleri zarara sokan yöneticiler ise ödüllendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!