Şi: Hegemonyacılık Çin’in DNA’sında yok

Güncelleme Tarihi:

Şi: Hegemonyacılık Çin’in DNA’sında yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 07:00

ÇİN lideri Şi Cinping, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi’nin dünkü oturumuna sürpriz bir şekilde katılmadı.

Haberin Devamı

Şi’nin konuşma metni, Ticaret Bakanı Wang Wentao tarafından okundu. Şi, Wang tarafından okunan konuşmasında, isim vermeden ABD’yi “hegemonyayı sürdürme konusunda takıntılı” olarak tanımladı. Hegemonyacılığın Çin’in DNA’sında olmadığını vurgulayan Şi, “Çin, tarihin doğru tarafında sağlam bir şekilde duruyor ve adil bir davanın takip edilmesi gerektiğine inanıyor” dedi. Şi ayrıca BRICS grubunun “daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası düzen inşa etmek için” genişletilmesi gerektiğini savundu. Çin lideri daha sonra zirve yemeğine katıldı ancak konuşmayı bizzat yapmamasıyla ilgili herhangi bir neden belirtmedi.

PUTİN VİDEO MESAJ GÖNDERDİ

Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tutuklama emri olması sebebiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS Liderler Zirvesi’ne telekonferans yöntemi ile katıldı. Rusya Devlet Başkanı, üye ülkeler arasındaki ticaretin ABD dolarından ulusal para birimlerine kaydırılması konusunun detaylı bir şekilde ele alınacağını kaydetti. Rus lider ayrıca üye ülkeleri nezdinde yapılan ticarette doların payının azaldığını da belirtti Putin, 17 Temmuz’da çekildiği tahıl koridoru anlaşması hakkında, “Rus tarafına karşı tüm yükümlülükler yerine getirildiği takdirde geri dönmeye hazırız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!