Seçmene göre yardımlar kesilmeli... ABD’de seçimlerinde Ukrayna etkisi

Güncelleme Tarihi:

Seçmene göre yardımlar kesilmeli... ABD’de seçimlerinde Ukrayna etkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2024 07:00

Yeni yılla birlikte alevlenen Ukrayna savaşı, bu yıl yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri’nde de etkili olabilir. Biden yönetimi Kiev’e desteği sürdürebilmek için Kongre üzerindeki baskıyı arttırmaya çalışırken, seçmen ‘yardımlar artık durmalı’ diyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçilerin muhalefeti nedeniyle Ukrayna’ya yardım paketlerinin Kongre’de asılı kalması sorununun üstesinden gelmeye çalışırken, son yapılan anketler Biden yönetiminin Ukrayna konusundaki ısrarının seçimlere mal olabileceğini gösterdi. İngiliz The Telegraph gazetesinin yaptırdığı ankete göre, ABD seçimlerinde sonuca büyük etkisi olan “salıncak eyaletlerde” seçmen, Ukrayna’ya “gereğinden fazla” destek verildiğini düşünüyor. Bu durum Biden’ın elini 2024 ABD Başkanlık Seçimleri’ndeki muhtemel rakibi Donald Trump’a karşı zayıflatabilir.

‘ARTIK AZALMALI’

Arizona, Florida, Georgia, Michigan, Kuzey Carolina ve Pensilvanya’da gerçekleştirilen ankete göre bu eyaletlerin tamamında seçmenlerin en az yüzde 32’si Ukrayna’ya yapılan yardımın çok fazla olduğu görüşünde. Ukrayna’ya yardımın azaltılması gerektiğini düşünen seçmenlerin oranı yüzde 30 ila 37 arasında değişiklik gösterirken, arttırılmasını savunanların oranı yüzde 15 ila 19 arasında.

Haberin Devamı

TRUMP’LA SAVAŞ OLMAZDI

Anketteki dikkat çekici bir diğer unsur ise, altı eyaletteki seçmenlerin yüzde 38 ila 44 oranındaki büyük bir bölümünün, 2020 seçimlerini Donald Trump kazanmış olsa Ukrayna savaşının hiç başlamayacağını düşünmesi. Eski başkan Donald Trump bu konuda sık sık açıklamalarda bulunuyor. Önceki gün Iowa eyaletinde düzenlediği seçim mitinginde de bu söylemini yineleyen Trump, Biden’ın Ukrayna savaşını önlemekte başarısız olduğunu söyleyerek, “ Ben (Vladimir) Putin’i kesinlikle durdururdum” diye konuştu.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, Ukrayna’ya yardımın gündeme alınması için bütçede göçmen sorunuyla mücadeleye daha fazla kaynak ayrılması şartını koşarken, Biden yönetimi sorunu çözmek için çalışmayı sürdürüyor. Ancak seçmenin tavrının Biden yönetiminin hamle alanını kısıtlayabileceği öngörülüyor.

Seçmene göre yardımlar kesilmeli... ABD’de seçimlerinde Ukrayna etkisi

PATRİOT YARDIMI KESİLEBİLİR

- Öte yandan ABD siyasetindeki Ukrayna’ya yardım krizi, cephede beklenenin ötesinde bir etkiye neden olabilir. Amerikan New York Times gazetesi, Kiev’e Patriot hava savunma sistemi yardımının sürdürülemeyebileceğini iddia etti. ABD askeri yetkililerine dayandırılan haberde, tanesi 2 ila 4 milyon dolara mal olan önceliyici füzelerin tedarikinin yakında sürdürülemez hale geleceği belirtildi. Rusya’nın balistik füzelerini önlemek için Kiev’in elindeki tek seçenek olan Patriot’ların devre dışı kalmasının, cephede Rusya lehine bir değişime neden olabileceği değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!