Seçimde ikinci gün! Rusya'da protestolar sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Seçimde ikinci gün Rusyada protestolar sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2024 16:18

Rusya’da seçimin ikinci gününde molotof kokteyli atan kadın gözaltına alındı. Yekaterinburg kentinde sandığa yeşil boya dökmeye çalışan kadın polis tarafından engellendi. Merkezi Seçim Kurulu ile elektronik oylama sistemlerine 90 binden fazla siber saldırı gerçekleştirildiği açıklandı

Haberin Devamı

Rusya’da dün başlayan ve yarın sona erecek olan devlet başkanlığı seçimleri için halk sandık başına giderken, bazı oy verme seçimleri protestolar devam ediyor. Seçimlerin adil olmadığını düşünen birçok kişi oy pusulalarının atıldığı sandıklara boya döküyor. Seçimin ikinci gününde Yekaterinburg kentteki bir spor salonunda bir kadın sandığa yeşil boya dökmek istedi, ancak Rus polisi hızla müdahale etti. Polise direnen kadın gözaltına alınırken, hakkında seçimleri engellediği gerekçesiyle dava açıldı. Volgograd bölgesinde ise bir kadın seçim merkezinde molotof kokteyli attı. Sandık çevresindeki alevler kısa sürede söndürülürken, eylemi gerçekleştiren kadın gözaltına alındı.

90 BİNDEN FAZLA SİBER SALDIRI

Rus telekomünikasyon şirketi Rostelecom'un Bilgi Güvenliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Igor Lyapunov seçim güvenliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Seçim portallarının merkezlerine, Merkezi Seçim Komisyonu ve elektronik oylama sistemi kaynaklarına 90 binin üzerinde siber saldırı gerçekleşti” dedi. Saldırıların bugüne kadarki en büyük siber saldırı olduğunu vurgulayan Lyapunov, “Bu sayısı, bugüne kadar yapılan saldırıların 8 katı. Saldırılar Ukrayna'dan, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki IP adreslerinden gerçekleşiyor. Siber saldırıların profesyonelce gerçekleştirilmesi nedeniyle saldırılarda özel grupların görev aldığını anlayabiliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden adaylığını destekleyen Birleşik Rusya Partisi de siber saldırının hedefi oldu. Partiden yapılan açıklamada, “Birleşik Rusya, partinin tüm elektronik hizmetlerine yönelik geniş çaplı siber saldırılar tespit ediyor. Birleşik Rusya’nın dijital hizmetlerinin kritik altyapısına destek amacıyla, bazı çalışmalar geçici olarak askıya alındı. Partinin merkez yürütme komitesinin uzmanları, Roskomnadzor (Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu) ve bilgi güvenliği ortaklarıyla birlikte saldırıları püskürtüyor” ifadeleri kullanıldı.

YÜZDE 40'I AŞTI

Rusya Merkezi Seçim Komisyonuna göre ülke genelinde seçime katılım oranı Moskova saatiyle 13.32 itibarıyla yüzde 40'ı aştı.

DEMİRYOLU HATTINA PLANLANAN SALDIRI ENGELLENDİ

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), gerçekleştirdiği operasyonla Trans-Sibirya demiryolu hattına saldırı planladığı belirtilen bir Rus vatandaşının yakalandığını duyurdu.

FSB Halkla İlişkiler Departmanı’ndan yapılan yazılı açıklamada saldırının önlendiği aktarılarak, “Rusya Federal Güvenlik Servisi, Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi’nin talimatıyla Sverdlovsk bölgesindeki Trans-Sibirya Demiryolu kavşağında terör eylemi yapmayı planlayan 1962 doğumlu bir Rusya vatandaşını gözaltına aldı” ifadeleri kullanıldı.

Şahsın mahkemece tutuklandığı, suçunu itiraf ettiği ve Rus makamlarıyla iş birliği yapmayı kabul ettiği belirtildi. Ukrayna istihbaratı tarafından görevlendirildiği ve sabotaj eğitimi aldığı ifade edilen şahsın, Ukrayna savaşı için kargo taşıyan demiryolu trenlerinde el yapımı patlayıcılarla terör saldırıları düzenlemek üzere Rusya'ya gönderildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Operasyon sırasında gizli iletişim araçları, vagonların raydan çıkmasına dair hazırlanan el yapımı malzemeler ve Ukrayna istihbaratı tarafından şahsa aktarılan fonlara el konuldu” denildi. Rus istihbaratı soruşturma ve delil toplama işlemlerine devam edildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!