Savaşın başlamasından bu yana bir ilk! Tüm gözler Putin'de, dünya dakika dakika takip ediyor: 'Erdoğan öncü bir rol oynadı'

Güncelleme Tarihi:

Savaşın başlamasından bu yana bir ilk Tüm gözler Putinde, dünya dakika dakika takip ediyor: Erdoğan öncü bir rol oynadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2023 12:43

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz yıl yapmadığı geleneksel 'Direct Line' basın toplantısını bugün gerçekleştiriyor. Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez gerçekleştirilen etkinlik hem Rusya hem de dünyada büyük bir dikkatle takip ediliyor. Putin basın toplantısında İsrail-Hamas savaşına değindi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze çabalarında öncü bir rol oynadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son 10 yıldır aralıksız olarak düzenlediği yıl sonu basın toplantısını savaşın başlamasından bu yana ilk kez gerçekleştiriyor. Rus medyası toplantıyı 'yılın en önemli olayı' olarak yorumlarken Batı medyası da açtıkları canlı bloglarla gelişmeleri anbean takip ediyor.

Geçtiğimiz sene geleneksel basın toplantısını düzenlemeyen Putin, her yıl 2 bine yakın yerli ve yabancı gazetecinin katıldığı etkinlikte basın mensuplarının 50 ila 60 sorusunu cevaplandırıyor.

UKRAYNA DESTEĞİNİ KAYBEDİYOR, PUTİN GİDİŞATIN LEHİNE DÖNDÜĞÜNÜ HİSSEDİYOR

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, Rus liderin toplantıda "yılın sonuçlarını özetleyeceğini" söyledi. Rusya, etkinliğin başlamasından sadece birkaç saat önce Ukrayna'ya ait dokuz insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.

Bugün Batı medyasında yer alan analizlerde Rus liderin geçtiğimiz sene Ukrayna'da yaşadığı hezimetten dolayı geleneksel basın toplantısını iptal ettiği ancak bu yıl büyük bir özgüvenle gazetecilerin karşısına çıkacağı iddia edildi.

Haberin Devamı

AFP haber ajansı Ukrayna'nın kaybettiği toprakları geri almak için başlattığı 'karşı saldırının' başarısızlığa uğraması ile Kiev yönetiminin Batı desteğini yavaş yavaş kaybetmeye başladığına dikkat çekti ve Putin'in gidişatın kendi lehine döndüğünü hissettiğini yazdı.

Savaşın başlamasından bu yana bir ilk Tüm gözler Putinde, dünya dakika dakika takip ediyor: Erdoğan öncü bir rol oynadı

"PUTİN SEÇİM ZAFERİ ÖNCESİ HER ŞEYİN YOLUNA GİRDİĞİNDEN EMİN"

İngiliz Dailymail gazetesi ise Putin'in kendini 2030 yılına kadar Kremlin'de tutacak seçimlere adaylığını açıklamasından sadece günler sonra gazetecilerin karşısına çıkacağına dikkat çekti.

'Rusya Devlet Başkanı, savaşın Mart ayındaki 'seçim' zaferinden önce yoluna girdiğinden emin' başlığı ile okuyucularının karşısına çıkan gazete Ukrayna'nın başarısız karşı saldırısı sonrası dengelerin yavaş yavaş değiştiğini yazdı:

"Son zamanlarda her iki taraf da savaş alanında önemli kazanımlar elde edemedi; bu durum şimdilik Putin'in işine geliyor. Rusya kendi müttefiklerinden destek almayı başardı. Çin Moskova'ya açık destek verirken Hindistan gibi ülkeler Rusya'yı Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle eleştirmekten kaçındı.

Haberin Devamı

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bu hafta Washington'a yaptığı ziyarette Cumhuriyetçilerin Kongre'deki 60 milyar dolarlık yeni yardım paketini onaylama konusundaki muhalefetinin üstesinden gelmeyi başaramadı."

Savaşın başlamasından bu yana bir ilk Tüm gözler Putinde, dünya dakika dakika takip ediyor: Erdoğan öncü bir rol oynadı

SAVAŞIN BAŞLAMASINDAN BU YANA BİR İLK

ABD'li yayın organı NBC News Putin'in savaşın başlamasından bu yana ilk kez medyanın karşısına geçtiğini yazdı ve 'Rus lider, Ukrayna'ya açtığı savaş ve ülkesinin uluslararası alanda dışlanması nedeniyle geçen yıl etkinliği iptal etmişti ancak görünen o ki kendisi artık bir dizi acil meseleyi ele almaya hazır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'DOST OLMAYAN ÜLKELER'DEN GELEN MUHABİRLER DE VAR

Devlet televizyonu Russia 24 Moskova'nın merkezindeki Gostinyy Dvor etkinlik merkezinde düzenlenen etkinliği 600 kişinin izlediğini ve katılımcılar arasında 'dost olmayan' ülkelerden gelen muhabirlerin de bulunduğunu bildirdi.

Savaşın başlamasından bu yana bir ilk Tüm gözler Putinde, dünya dakika dakika takip ediyor: Erdoğan öncü bir rol oynadı
Rusya Devlet Başkanı Putin elinde sarı bir dosya ile etkinlik alanına geldi. Basın toplantısına ekonomik gelişmelerle başlayan Rus lider, ağır yaptırımlar uygulanan Rus ekonomisinin sadece iyileşmekle kalmadığını aynı zamanda ileriye doğru önemli atılımlar yapıldığını belirtti.

Ukrayna'da barışın Rusya'nın askeri hedeflerine ulaşması ile geleceğini vurgulayan Putin, yeni bir seferberlik çağrısına gerek olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

ABD İLE İKİLİ İLİŞKİLERE HAZIRIZ

Ukrayna işgalinden yaklaşık iki yıl sonra Batı ile ilişkilerin normalleştirilmesi olasılığı sorulduğunda Rusya'nın ABD ile ilişkiler kurmaya hazır olduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı, ABD'nin önemli bir ülke olduğunu ancak "emperyalizm politikalarının" Moskova ile ilişkilerin önüne geçtiğini söyledi.

Savaşın başlamasından bu yana bir ilk Tüm gözler Putinde, dünya dakika dakika takip ediyor: Erdoğan öncü bir rol oynadı

"ERDOĞAN ÖNCÜ BİR ROL OYNADI"

Açıklamasında Gazze'de yaşanan trajediye de değinen Putin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze çabalarında öncü bir rol oynadığına dikkat çekti ve "Erdoğan, Gazze’deki trajediye dikkat çeken, durumu iyileştirmek, uzun vadeli barış koşullarını yaratmak için her şeyi yapan uluslararası toplumun liderlerinden biridir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret hakkında da konuşan Putin, "Erdoğan ile sürekli temas halindeyiz. Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlıyordum ama Erdoğan’ın yoğun çalışma temposu nedeniyle bu ziyaret gerçekleşmedi. Gelecek sene başında Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleşebilirim" dedi.

600 BİNİ AŞKIN RUS ASKERİ UKRAYNA'DA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer Avrupa Birliği liderleriyle görüşmelere açık olduğunu vurgulayan Putin, devam eden savaşa dair de bilgiler verdi ve şu anda 617 bin Rus askerinin Ukrayna'da olduğunu açıkladı.

Putin bu askerlerin 244 binin profesyonel askerler olduğuna dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!