Savaş suçu işliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Savaş suçu işliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 18:57

Af Örgütü, Suriye’de rejime karşı savaşan ve ABD, Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkeler tarafından desteklenen bazı muhalif grupların savaş suçu sayılacak işkence ve infazlara başvurduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Af Örgütü, Suriye’de rejime karşı savaşan ve ABD, Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkeler tarafından desteklenen bazı Suriyeli muhalif grupların Beşar Esad yönetimi gibi tüyler ürpertici işkence, adam kaçırma ve keyfi idam gibi savaş suçları işlediğini öne sürdü.

UMUTLAR SÖNÜP GİTTİ

Yaklaşık 70 bireyin tanıklığından yola çıkan Af Örgütü, özellikle Halep ve İdlib’te faaliyet gösteren beş örgütün adını sıraladı. Bunlar, Nusra Cephesi, Ahrar’uş Şam, Nureddin Zengi, Levant Cephesi ve 16’ncı Tümen. Söz konusu örgütlerin uluslararası insani hukukun savaş suçu saydığı eylemlerde bulunduğu iddia edildi.

Af Örgütü’nün Ortadoğu programının başındaki Philip Luther, “Sivillerin bir kısmı, Esad yönetiminden kurtulduğunda önce silahlı grupları memnuniyetle karşıladı, ancak söz konusu bu grupların haklarına saygı göstermediğini, giderek kendi yasalarını oluşturup ciddi ihlaller yaptıklarını görünce umutları sönüp gitti” dedi.

Haberin Devamı

Luther, insanların grupların sıkı kurallarına uymadıkları halde kaçırılma korkusuyla yaşadıklarını söyledi. Raporda aktivist, etnik ya da dini azınlıktan olan en az 24 kişinin kaçırıldığı belirtildi.

DESTEKÇİLERE ÇAĞRI

Nusra Cephesi, Şam Cephesi ve Ahrar’uş Şam’ın kontrol ettikleri topraklarda kendi şeriat sistemlerinin hayata geçirdikleri, savcılık, polis ve tutuklama merkezleri kurdukları; sıkı bir şeriat rejimi uygulayan grupların kimi zaman işkence ve kötü muamele sayılan cezalandırmaya başvurduğu belirtildi.  Raporda söz konusu grupların destekçilerine bu tür ihlallerin sona erdirilmesi için baskı yapılması çağrısında bulunuldu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!