Reisi, Esad ile görüşmeye gitti! 13 yıl sonra İran’dan Şam’a ilk cumhurbaşkanı ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Reisi, Esad ile görüşmeye gitti 13 yıl sonra İran’dan Şam’a ilk cumhurbaşkanı ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2023 07:00

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi dün beraberindeki kalabalık heyetle Suriye’nin başkenti Şam’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Reisi yıllar sonra Şam’a giden ilk İran Cumhurbaşkanı oldu. Tahran’ın iç savaşta Şam rejimine verdiği uzun süreli desteğin karşılığını aradığı yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dün iki günlük resmi ziyaret kapsamında beraberindeki kalabalık heyetle Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Reisi, Suriye rejim lideri Beşar Esad tarafından resmi törenle karşılandı. Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana bir İran cumhurbaşkanının bu ülkeye ilk ziyareti oldu. Şam’ı son olarak 2010 yılında dönemin cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ziyaret etmişti.

KARŞILIKLI ÖVGÜ

Reisi’nin ziyareti nedeniyle, Şam’da yoğun güvenlik önlemleri alındı. Resmi karşılama töreninin ardından heyetler eşliğinde liderler görüşmesi yapılırken, İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre Reisi, Esad’ın 12 yıllık iç savaşta ‘zafere ulaştığını’ öne sürerek tebrik etti. Görüşme sırasında Beşar Esad’ın ise Suriye ile İran arasındaki “sağlam ve istikrarlı” ilişkiyi övdüğü belirtildi.

Haberin Devamı

İran ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme süreci ile Suriye’nin Arap Birliği’ne olası dönüşünün müzakere edilmeye başladığı bir süreçte yaşanan ziyaretin gündeminde ağırlıklı olarak ekonomik konuların yer aldığı belirtildi. Reisi’ye ziyaretinde İran Dışişleri Bakanı, Şehircilik Bakanı, Petrol Bakanı, Maliye Bakanı, Telekomünikasyon Bakanı ve İran Merkez Bankası Başkanı eşlik etti. Suriye’de hükümete yakın Vatan gazetesi ziyaret kapsamında enerji alanı dahil bir dizi anlaşmanın imzalanacağını yazdı.

Reisi, Esad ile görüşmeye gitti 13 yıl sonra İran’dan Şam’a ilk cumhurbaşkanı ziyareti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriyeli mevkidaşı ve Şam rejimi üst düzey isimleri tarafından karşılandı.

ŞAM’IN ANA DESTEKÇİLERİNDEN

Tahran yönetimi, Suriye’deki iç savaş boyunca ekonomik, politik ve askeri olarak Esad yönetimini desteklemiş ve rejimin kaybettiği bazı topraklarda kontrolü tekrar sağlamasında önemli rol oynamıştı.

TAHRAN DESTEĞİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYOR

Uzmanlar Tahran yönetiminin Ortadoğu’daki yakınlaşma ortamında, ticari anlaşmalar yoluyla Suriye’de rejime verdiği uzun süreli desteğin karşılığını arama girişiminde olduğu görüşünde. Nitekim İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Jahromi de önceki gün yaptığı açıklamada Suriye ile üst düzey ekonomik işbirliği yapmak istediklerini söylemiş ve “Suriye’nin tekrar inşası sürecinde de işbirliği yapabiliriz” ifadelerini kullanmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!