Putin’e ‘tutuklamama’ teminatı verdiler

Güncelleme Tarihi:

Putin’e ‘tutuklamama’ teminatı verdiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2023 07:00

Güney Afrika Cumhuriyeti, ağustos ayında yapılacak BRICS Liderler Zirvesi’ne katılacak tüm liderlere kapsamlı diplomatik dokunulmazlık sağlanacağını açıkladı. Bu da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Johannesburg’a seyahat edebileceğini işaret ediyor.

Haberin Devamı

Açıklamada, dokunulmazlıkların, ülkede düzenlenen tüm uluslararası konferanslar ve zirveler için uygulanan standart bir uygulama olduğu belirtilerek, “Dokunulmazlıklar, konferans içindir, belirli kişiler için değildir” ifadesi kullanıldı. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rus lider için Ukrayna’da işlenilen savaş suçlarından dolayı tutuklama kararı vermişti. Güney Afrika, üyesi olduğu UCM’nin kararını uygulamakla yükümlü olsa da iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi, bu kararın uygulanmasındansa ülkenin UCM’den çekilmesinden yana tavır sergiliyor.

MUHALEFET ‘KARAR UYGULANSIN’ DİYOR

Öte yandan ülkedeki muhalefet partisi Demokratik İttifak ise BRICS zirvesine katılmak için ülkeye gitmesi halinde Putin’in tutuklanması için hükümete baskı yapmak üzere yasal işlem başlattı. Partinin önemli isimlerinden Glynnis Breytenbach, Putin’in Güney Afrika’ya gelmesi halinde tutuklanmasını sağlamak için mahkemeye başvuru yaptıklarını duyurdu.

BAKMADAN GEÇME!