Petry neden ikili oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Petry neden ikili oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 10:54

Sağ popülist Almanya için Alternatif Parti (AfD) lideri Frauke Petry, içeride aşırı sağcı görünmekten özenle kaçınıyor ama yurt dışında aşırı milliyetçi liderlerle görüşüyor. “Türkiye bize mültecilerle saldıracak” diyen aşırı milliyetçi Rus parti lideri Vladimir Jirinovski’yle görüşen Petry’nin ikili oyunu altında ne yatıyor?

Haberin Devamı

ALMANYA için Alternatif Parti (AfD) lideri Petry, partisi içinde aşırı sağ söylemlerle nazi şüphesi uyandırmaktan özenle kaçınıyor. AfD yönetimi üçte iki çoğunlukla, parti içindeki aşırı sağ kanadın temsilcisi Höcke’yi ihraç kararı aldı. Höcke, Alman tarihinin yeniden yazılmasını ve Berlin’deki soykırım anıtının kaldırılmasını isteyen skandal konuşmasıyla kamuoyunda tepki seline hedef olmuştu. Höcke’nin partiden ihraç edilmesi sürecini AfD lideri Petry başlattı ve halen koyu savunucusu. Petry, AfD içinde aşırı sağ ses çıkmaması için yoğun dikkat sarf ederken, yurt dışında azılı milliyetçi parti liderleriyle çok rahat görüşmeler yapıyor. Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Hollanda’da Geert Wilders ile çok yakın ilişkiler kuran Petry’nin son olarak aşırı milliyetçi Rus parti lideri Vladimir Jirinovski ile görüştüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

DUMA’DAN DUYDULAR

Petry, Rusya Meclisi’nin alt kanadı olan Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin’le Moskova’da bir görüşme yapıyor. Görüşmeye ne Rus, ne de yabancı basın alınıyor. Bu görüşmeye Türkiye düşmanlığıyla tanınan aşırı milliyetçi Rus parti lideri Vladimir Jirinovski de katılıyor. Böyle bir görüşmeden kamuoyu Duma’nın kısa açıklamasıyla haberdar oldu. AfD, bunun üzerine görüşmeyi sadece doğrulamakla yetindi.

İŞTE O 3 İHTİMAL

Partisi içinde aşırı sağ sesler çıkmasını istemeyen Petry, dışarıda aşırı sağcı liderlerle niçin görüşüyor? Parti kulislerinde bu konuda üç farklı tez var. Birinci teze göre Petry’nin kendisi de Höcke gibi aşırı sağcı ve rakibini bitirmek istiyor. İkinci teze göre ise Petry’nin ikili taktiğinin altında oy kaygısı yatıyor. “AfD’ye yönelik nazi şüphesi ılımlı oyları kesinlikle kaybettirir” deniyor.
Üçüncü tez ise Petry, parti içindeki sağ kanadı da kaybetmek istemiyor. Dışarıda aşırı sağ liderlerle görüşerek, kendi partisi içindeki aşırı sağcılara mesaj veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!