PEGIDA’nın ezan eylemi çok tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

PEGIDA’nın ezan eylemi çok tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 09:20

ZMD Başkanı Aiman Mazyek, PEGIDA'nın Münih'te banttan ezan okutmasını, “Yangın bombası kadar tehlikeli” diye niteledi. Mazyek, PEGIDA’nın ‘korku salma’ eylemine karşı İslam toplumunun aydınlatma çalışması yapması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, başkent Berlin'de görev yapan yabancı gazetecilerle bir araya geldi. Mazyek, mülteci akını sonucu Müslümanlara karşı Almanya'da nasıl bir hava estiği sorularını yanıtladı.

Özellikle Köln'de yılbaşı gecesi yaşanan toplu taciz olayları üzerine bugüne kadar hiç yaşamadıkları şiddetli bir gerilimle karşılaştıklarını belirten Mazyek, mülteci yurtlarına ve camilere saldırıların artmasının endişe verici olduğunu vurguladı.

Geçen yıl mülteci yurtlarına bini aşkın saldırı kaydedildiğini anlatan Mazyek, “Sağ popülist Almanya için Alternatif Parti (AfD) bugüne kadar bu saldırıları ne kınadı, ne de üzüntü duyduğunu açıkladı” dedi.

Haftanın 4 günü 3’er saat yayın
PEGIDA, Münih’in ana meydanı Marienplatz’da haftada dört gün, üçer saat banttan ezan yayını yapıyor. PEGIDA, hoparlörden dinlettiği ezanla halka, ‘Bakın Almanya İslamlaşıyor’ mesajı vermeye çalışıyor. PEGIDA iki yıl boyunca yapma izni aldığı bu eylemi, tüm kentlere yaymak istiyor.

Yerleşik siyasi partileri oy kaygısıyla AfD'ye yarayacak söylemlerden kaçınmaya çağıran Mazyek, mülteci göçünün Almanya'da sosyal çatışmalara yol açacağını kaydetti.

KORKUTMAK İSTİYOR

Aiman Mazyek'le  toplantı sonrası özel görüştüm ve “İslam karşıtı PEGIDa'nın Münih'in ana meydanı Marienplatz'da banttan ezan okutmasına nasıl bakıyorsunuz?” diye sordum.
Mazyek, bu soruya şu cevabı verdi:
“Bunların hepsi propaganda ve popülist tedbirler. Bunlar sadece bir amaca hizmet ediyor: İnsanlara korku salmak. Konuşmak, görüşmek, tanışmak yerine toplumu bölmeye çalışmak. Aşırıların işi bu. ‘Biz bu eylemi nasıl engelleriz’ üzerinde düşünmemiz lazım. Onlar toplumun arasına nifak sokmayı, halkı, dini cemaatleri birbirine düşürmeyi deniyorlar. Bu çok tehlikeli. Yangın bombası kadar tehlikeli bir eylem. Sözlü ama ileride şiddet kullanmaya yönelik bir eylem.”

AYDINLATMALIYIZ

Mazyek'e minareden ezan okunmasına izin verilmezken, ezanın gösteride malzeme yapılmasına karşı nasıl bir önlem almayı düşündüklerini sordum.
Cevabı şöyle oldu:
“Hukuksal çelişkinin dışında bu, bir korku salma eylemi ve toplumsal barışa hizmet etmiyor. İslam cemaati olarak buna karşı aydınlatma çalışması yapmalıyız. Bunun popülist bir eylem olduğunu anlatmalıyız. Bunun yanında hukuksal olarak buna karşı ne yapılacağı araştırılıyor. Bu konuda hukuksal başvuru yapan üyelerimiz var. Ama hukuk süreci zaman istiyor. O nedenle en iyi yöntem, aydınlatmak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!