Pakistan’da camiye canlı bomba saldırısı: 59 ölü

Güncelleme Tarihi:

Pakistan’da camiye canlı bomba saldırısı: 59 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2023 07:00

Pakistan’ın Peşaver kentinde polis yerleşkesinin içinde bulunan bir camide meydana gelen intihar saldırısı sonucu çoğu polis memuru 59 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Terör saldırısı dün yerel saatle 13.40 sıralarında, öğle namazı sırasında meydana geldi. Polis yetkilileri patlama esnasında camide yaklaşık 400 kişinin bulunduğunu bildirdi. Yerel kaynaklar, çoğu kritik durumda olan 157 kişinin de yaralandığını açıkladı. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, patlamanın bir intihar saldırısının sonucunda gerçekleştiğini duyurdu. Pakistan Talibanı, saldırının sorumluluğunu üstlenirken, birçok bakanla birlikte olayın yaşandığı bölgeye gelen Şerif, eylemi şiddetle kınayarak, “Saldırının failleri, İslam diniyle hiçbir ilgilerinin olmadığını bir kez daha gösterdi” diye konuştu.

POLİSLER HEDEF OLDU

Yetkililer, ölen ve yaralananların büyük bölümünün namaz için camiye gelen güvenlik personeli olduğunu, karakol yakınındaki camide yaşanan saldırının da büyük ihtimalle polisleri hedef aldığını kaydetti. Saldırganın namaz sırasında en ön safta bulunduğu bilgisi paylaşılırken caminin imamının da yaşamını yitirenler arasında yer aldığı aktarıldı. Kentte acil durum ilan edilirken vatandaşlara da kan bağışı çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

BİNANIN ÇATISI ÇÖKTÜ

Pakistan’da yayın yapan Geo TV’ye konuşan bölge sakini Tassavur İkbal, caminin de içinde bulunduğu polis yerleşkesinin güvenliğinin her zaman yüksek olduğunu, kimsenin kimliğini göstermeden ve üst aramasından geçmeden içeriye giremeyeceğini söyledi. Yerel medyanın aktardığına göre intihar eylemcisi üç kontrol noktasından geçtikten sonra içeriye sızmayı başardı. Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Muhammad Asıf da patlamanın yoğunluğu nedeniyle caminin çatısının çöktünü belirterek, hastanelerin dolup taştığını ifade etti. Saldırıda hayatta kalan polis memuru Shahid Ali, patlamanın imamın namaza başlamasından saniyeler sonra meydana geldiğini söyledi.

Peşaver’de geçen yıl mart ayında da bir cami, terörün hedefi olmuş, DEAŞ’ın üstlendiği intihar saldırısında 58 kişi hayatını kaybetmiş, 200 kişi de yaralanmıştı. Geçen yıl İslamabad yönetimi ile ateşkesin sona erdiğini duyuran Pakistan Talibanı, son dönemde saldırılarını arttırmıştı. Ülkede geçen yıl terör saldırılarında 750’ye yakın kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

TÜRK DIŞİŞLERİ KINADI

Türkiye, Pakistan’da camiye düzenlenen intihar saldırısını güçlü şekilde kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Söz konusu menfur terör eylemini en güçlü şekilde kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Pakistan hükümetine ve halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi. Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu da, Twitter üzerinden paylaştığı ve Pakistanlı mevkidaşı Bilavel Butto Zerdari’yi etiketlediği mesajda, Peşaver’de bir camide gerçekleştirilen menfur terör saldırısını şiddetle kınadığını ve Türkiye’nin Pakistan’ın yanında olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!