ÖSO’dan ayrılık hızı yavaşlattı

Güncelleme Tarihi:

ÖSO’dan ayrılık hızı yavaşlattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2016 22:38

ABD’nin askeri desteğine karşı çıktıkları için Fırat Kalkanı operasyonunda yer almak istemeyen muhalif grupların Özgür Suriye Ordusu’ndan çekilmesi DEAŞ’ın cephede bazı köyleri ele geçirmesine yol açtı. İki muhalif grubun ayrılması ilerlemeyi yavaşlatırken, çatışmalar şimdi El Bab yolundaki Türkmen nüfusun yoğun olduğu kilit Taşlıhöyük köyünde yoğunlaştı.

Haberin Devamı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’de son günlerde terör örgütü DEAŞ’ın güçlü direnişi nedeniyle ilerleme sağlanamadığını ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolü kaybettiği köylerin örgütün eline geçtiğini doğrularken, bu durumun ÖSO’dan ayrılan grupların cepheleri boşaltmasından kaynaklandığı bildirildi. Suriye’deki harekât sahasından Hürriyet’e konuşan bir ÖSO yetkilisi, çatışmaların özellikle büyük Türkmen nüfusa sahip Taşlıhöyük’te yoğunlaştığını, bu yerleşim yerinin El Bab yolunda stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

‘TOPARLANIP SALDIRACAĞIZ’: ABD Özel Kuvvetleri’nin desteğini kabul etmedikleri için ÖSO’dan çekilen Sukur El Cebel ve Ahrar El Şarkiya’nın cepheleri tamamen boşalttığını ve boşaltılan bu yerlere DEAŞ’ın kolaylıkla hâkim olduğunu ifade eden aynı yetkili, DEAŞ’ın yeniden ele geçirdiği köylerdeki sivil halka zarar gelmemesi için de istenilen düzeyde taarruz yapılamadığını savundu. ÖSO’lu yetkili, hafta sonunda TSK desteğiyle yeniden toparlanıp, DEAŞ’a karşı yoğun bir taarruz başlatmayı planlandıklarını söyledi. ÖSO, bir süre önce DEAŞ’tan alınan ve dün yeniden terör örgütünün kontrolüne geçen Sekizler ve Kalkım köylerine sabah saatleri itibariyle operasyon düzenledi. Gün boyu süren çatışmalarda 4 DEAŞ mensubunun etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

AHRAR EL ŞAM İDDİASI: ÖSO’lu kaynak, muhalif Ahrar el Şam’ın ÖSO’ya katılması için görüşmeler yapıldığını öne sürdü. Özellikle Rusya, Ahrar el Şam’ı DEAŞ’tan farklı görmediğini ve bu grubun bulunduğu bir oluşuma karşı olduğunu bildirmişti.

‘ESAD, EL BAB’I BOMBALADI’: Suriye Hava Kuvvetleri’nin dün El Bab’ı bombaladığına dair kendilerine bilgi geldiğini de belirten aynı ÖSO yetkilisi, ateşkesin bozulmasından sonra rejime bağlı güçlerin savaş uçakları desteğiyle Halep’i ciddi şekilde kuşatacağını ifade etti. Yetkili, “Esad, Halep’i aynı Dareyya gibi kuşatıp, dünya ile bağlantısını kesmeyi, muhaliflerin de kendiliğinden Halep’i bırakmalarını planlıyor” dedi.

ÖSO’dan ayrılık hızı yavaşlattı

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

DEAŞ’ın elindeki el Bab’a yönelik ortak operasyonu görüşmek üzere 16 Eylül’de Çobanbey’e (el Rai) gelen ABD Özel Kuvvetleri’ne bağlı bir grup asker ile kentteki ÖSO grupları arasında gerginlik çıkmıştı. Sukur El Cebel ve Ahrar El Şarkiya adlı gruplar operasyonda ABD askeri varlığını protesto edip ÖSO’dan ayrılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!