Oscar’lı yönetmen Wajda öldü

Güncelleme Tarihi:

Oscar’lı yönetmen Wajda öldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 22:15

Sinema alanında hem Polonya hem de Avrupa’nın önemli yönetmenleri arasında kabul edilen Oscar ödüllü Andrzej Wajda 90 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Polonyalı Film Yapımcıları Derneği yaptığı açıklamada, Wajda’nın son dönemde hastanede akciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğünü duyurdu. Wajda 1950’lerde kurulan ‘Polonya Film Okulu’nun önde gelen temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyordu. 60 yıllık kariyerinde 40’tan fazla filmin yönetmenliğini yapan Wajda’ya, 2000 yılında dünya sinemasına yaptığı katkıdan dolayı ‘Oscar Onur Ödülü’ verilmişti. ‘Kanal’, ‘Danton’, ‘Vaatler Ülkesi’, ’Mermer Adam’ ve ‘Katyn’ gibi filmlerin yönetmenliğini yapan Wajda’nın ‘Demir Adam’ (Czlowiek z zelaza) filmi 1981’de Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görülmüştü.

YÖNETMENİN İKİ GÖZÜ

1972’de genç sinemacıları yüreklendirmek amacıyla Film Polski’nin bir dalı olarak kurulan Film Unit X’in ve Polonya Sinemacılar Sendikası başkanlığına seçilen Wajda, Polonya’daki politik durum nedeniyle 1981’de her iki görevinden de istifa etti. Daha sonra, çalışmalarını tiyatro ve yabancı stüdyolarla ortak film yapımları üzerinde yoğunlaştırdı. Kısa süre sonra Paris’e yerleşti. 1986’da ülkesine döndü ve 1989’un başında, yeni Polonya Halk Cumhuriyeti’nde senatörlüğe seçildi. Filmlerinde Polonya tarihinden ve çalkantılı dönemlerinden etkilenen Wajda verdiği bir demeçte, “Tanrı yönetmene iki göz veriyor. Biri kameradan bakmak, diğeri de etrafında olup biten her şeyin farkında olması için” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!