O ’balon’ aralarını daha da bozdu

Güncelleme Tarihi:

O ’balon’ aralarını daha da bozdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2023 07:00

ABD, günlerdir hava sahası üzerinde seyreden Çin balonunu, denizin üzerine geldiği an F-22 savaş uçağı ile tek atışta vurdu. Tepki gösteren Pekin, ABD’nin ‘insansız ve sivil hava aracına karşı şiddet kullanmasını’ kınadı.

Haberin Devamı

Bir Amerikan beşinci nesil F-22 savaş uçağı, ABD’nin batıdaki Montana eyaletinden ülkenin doğu ucuna kadar seyahat eden ve casus olduğu iddia edilen Çin’e ait balonu, enkazın kimseye zarar veremeyeceği okyanus üstüne geldiği an vurarak düşürdü. 14 metre derinliğindeki suya düşen balon ve taşıdığı gözlem cihazlarının, incelenmek üzere kurtarıldığı belirtildi. Balonun kalıntılarının istihbarat uzmanları tarafından analiz edilmek üzere Virginia’daki bir Federal Soruşturma Bürosu (FBI) laboratuvarına götürüleceği öğrenildi.

ÇİN’E GÖRE ARAÇ SİVİLDİ

İlk olarak 28 Ocak’ta Alaska üzerinden ABD hava sahasına giren 3 otobüs büyüklüğündeki balon, ardından günlerce Kanada üzerinde uçtuktan sonra Montana’da tekrar ABD sınırını geçmişti. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin balonun varlığı ile Çin’in, “Amerikan egemenliğini kabul edilemez şekilde ihlal ettiğini”, hava aracını düşürmenin “haklı ve uygun bir karşılık” olduğunu söyledi. Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı bu önlemi ‘aşırı’ bulduğunu açıkladı. Pekin yönetimi, balonun rüzgâr yüzünden rotasından çıkan sivil araştırma ekipmanı olduğunu savunuyordu.

Haberin Devamı

O ’balon’ aralarını daha da bozdu
ABD Başkanı Joe Biden

MÜDÜR KOVULDU

Pekin’den yapılan açıklamada, “ABD tarafından insansız sivil hava aracına karşı güç kullanılmasını şiddetle protesto ediyoruz” denildi. F-22 ile yapılan müdahalenin “ölçüsüz” olduğunu savunan Çin Dışişleri, “Çin, kendi hak ve çıkarları doğrultusunda gerekli yanıtı verme hakkını saklı tutacaktır” uyarısında bulundu. Balonun görüldüğü ilk gün Pekin’den ABD’ye yapılan çağrıda, “Washington, konuyu sakin, profesyonel ve ölçülü şekilde ele almalı” isteği dile getirilmişti. Öte yandan Çin devlet medyası dün, ülkenin Meteoroloji İdaresi Başkanı Zhuang Guotai’nın görevden alındığını duyurdu. Amerikan CNN’e konuşan siyaset uzmanlarına göre bu, balonun sivil amaçlı olduğu iddiasındaki “Pekin’in tezlerini güçlendirmeye yönelik sahte bir hamle.”

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

- Balon, 4 Şubat’ta ABD Başkanı Joe Biden’ın emriyle düşürülmüştü. Olay üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin’e pazar yapacağı ziyareti iptal etmişti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!