NPD’ye para yardımı kesilecek mi

Güncelleme Tarihi:

NPD’ye para yardımı kesilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2017 10:10

Alman Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararı çıkmayan aşırı sağcı parti NPD'nin hazineden aldığı yardımın kesilmesi gündeme geldi. İçişleri Bakanı de Maiziere, yasadaki açığı incelemeye alacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

ALMAN Anayasa Mahkemesi, aşırı sağcı parti NPD’nin kapatılmasına “Hayır” dedi. Yargıçlar, NPD'nin anayasa düşmanı hedefler izlediğini onayladı, ancak demokrasiyi tehdit edecek gücü olmadığı gerekçesiyle kapatmaya gerek görmedi. Anayasa yargıçları bu partinin önünün kesilmesinde kapatmadan başka yollar da bulunduğuna işaret etti. Siyasi yetkililer bunun üzerine NPD'nin hazineden aldığı yardımın kesilmesini gündeme getirdi. 

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, siyasi partilerin devletten para almasını düzenleyen yasadaki açığı inceleme altına alacaklarını açıkladı. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, NPD'nin devlet kasasından para almasının sona erdirilmesini talep etti. Herrmann, “Bu şimdi acilen gerekli. Federal Meclis'teki siyasi partilerin grupları bu soruyu gündemine almalı” dedi.

Haberin Devamı

SADECE SOL PARTİ KARŞI ÇIKIYOR

Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanı Holger Poppenhaeger, Anayasa Mahkemesi'nin NPD'nin anayasa düşmanı olduğunu onayladığını belirtti ve şimdi sıranın NPD'nin vergilerden aldığı parayı sonlandırmak olduğunu vurguladı. Yeşiller de, Anayasa Mahkemesi'nin NPD'nin devlet kasasından aldığı paranın kesilmesi yönünde sinyal verdiğine dikkati çekti.
NPD'ye mali desteği kesmek için yasal düzenlemeye sadece Sol parti karşı çıktı. Sol Parti içpolitika sözcülerinden Frank Tempel, böyle bir yasal düzenlemenin ileride başka partileri de hedef alabileceği uyarısında bulundu.

YASAL DÜZENLEME NE DİYOR?

Almanya'da siyasi partiler seçimlerde devlet kasasından mali destek alıyor. Yasal düzenlemeye göre mali destek alabilmek için genel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en az yüzde 0.5, eyalet seçimlerinde yüzde 1 oy almak gerekiyor. Hazineden ilk 4 milyon birinci oya kadar her oy başına 1 Euro, bir milyonun üzerindeki her oy için 83 Cent ödeniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!