Norveç ve Finlandiya sınır kontrollerini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Norveç ve Finlandiya sınır kontrollerini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2015 12:40

Danimarka’dan sonra Norveç ve Finlandiya da sınır kontrollerini artırma kararı aldı.

Haberin Devamı

Danimarka makamları, ülkeye gelen 12 bin 600 mülteciden sadece 1500'ünün iltica talebinde bulunduğunu, gerisinin İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkelere geçtiğini bildirirken; Norveç Adalet Bakanı Anders Anundsen, sınırlarda kontrolleri arttıracaklarını açıkladı. Anundsen yayınladığı basın bildirisinde, "Büyük bir mülteci akını ile karşı karşıyayız. Norveç makamları olarak zamanında mültecilerin ihtiyaçları ve kimliklerini belirlemek zorundayız. Bunun için de sınırlarda kontrolleri arttırma kararı aldık. Böylece hem yasa dışı göçü, hem de sınırlar ötesi suçları önleme şansımız olacak" dedi.

YETKİ POLİSTE OLACAK

Adalet Bakanı Anundsen, sınırlardaki kontrollerin nerelerde, nasıl ve ne derecede etkili yapılacağı konusunda yetkinin poliste olacağını belirterek, alınan önlemler konusunda hükümete sürekli bilgi verileceğini söyledi. Anundsen "Aldığımız karar, sınırlarımızda sistemli bir şekilde şahısları kontrol etmek anlamına gelmesin. İnsanların iltica talebinde bulunma hakkını da ellerinden almak istemiyoruz. Ama mültecilerin üzerinden haksız kazanç elde eden çetelere de izin vermeyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

“PAYIMIZA DÜŞENİ ALIRIZ”

Finlandiyalı yetkililer, geçtiğimiz yıl ülkeye gelen 3 bin 200 mülteciye karşılık son birkaç ay içinde 12 bin mülteci geldiğine dikkat çekerek, geçtiğimiz hafta İsveç'e sınır Tornio'da polisin kontrolleri sıklaştırdığını ve sıkı kontrollerin tüm ülke sınırlarında uygulanacağını bildirdiler. Finlandiya İçişleri Bakanı Petteri Orpo, "AB ülkeleri arasında dağıtılacak 120 bin mülteciden payımıza düşeni kabul edeceğiz. Ancak tüm AB üyesi ülkelerin ortak bur uygulama içinde olmaları gerekir. Finlandiya, mülteciler için son seyahat noktası. Ülke çapında genişletilmiş yabancılar kontrolü ve kimlik kontrolleri artacak" dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!