Netanyahu’dan açık tehdit: Arap liderler sessiz kalsın

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu’dan açık tehdit: Arap liderler sessiz kalsın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2023 07:00

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi sonrasında ABD televizyonlarına röportaj veren İsrail Başbakanı Netanyahu, Arap liderlerine “Çıkarlarınızı korumak istiyorsanız yapabileceğiniz tek şey. Sesinizi kesin” diye konuştu.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken ABD’li CNN televizyonuna verdiği özel röportajda, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde kendisini eleştiren Arap devletlerinin liderlerini ve hükümet başkanlarını açık açık tehdit etti.

BUSH’A SORDUNUZ MU

Arap liderlerine seslenenen Netanyahu, “Eğer iktidarınızı ve çıkarlarınızı korumak istiyorsanız, yapabileceğiniz tek şey var. O da sesinizi kesmek” diye konuştu. “7 Ekim baskını için sorumluluğu neden üstlenmiyorsunuz” sorusu üzerine Amerikalı sunucuyu da tersleyen Netanyahu, “Bu sorunun savaştan sonra yanıt bulacağını söyledim. Aynı soru Pearl Harbor’dan sonra Franklin Roosevelt’e soruldu mu? 11 Eylül’den sonra Bush’a soruldu mu?” diyerek Gazze’deki uluslararası hukuk ihlallerine Washington’ı da ortak etmeye çalıştı.

Haberin Devamı

ABD’NİN ÖNEMİ YOK

ABD ve Avrupa’da İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürdüğüne dair artarak yükselen seslere de cevap veren İsrailli Başbakan, “İsrail, Gazze’de Hamaslıları öldürüyor. Biz sivilleri öldürmüyoruz. ABD’nin ne dediğinin önem yok” dedi. Çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere öldürülen on binden fazla sivile dair söz söylemekten kaçınan Netanyahu, İsrail ordusunun uluslararası hukuka uygun olarak savaştığını iddia etti.

‘KAÇ SİVİL DAHA ÖLECEK’

Diğer yandan Amerikan NBC’ye de konuşan Netanyahu, spikerin, “Amacınıza ulaşmak için kaç sivilin daha ölmesi gerekiyor” sorusuna öldürülen Filistinlileri suçlayarak yanıt verdi. “Eğer İsrail’in istediğini yapsalardı ve çağrılarımız dikkate alınsaydı, hiçbir sivil öldürülmezdi” diyen Netanyahu, tüm dünyada İsrail’i durdurmayı amaçlayan gösterileri de eleştirerek, göstericileri, ‘gerçekleri bilmeyen, manipüle edilmiş insanlar’ olarak niteledi.

AUSTİN’DEN İSRAİL’E UYARI: HİZBULLAH’I KIŞKIRTMAYIN

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant’ı İsrail’in Lübnan’daki askeri hamleleri konusunda uyardı. Axios’ta yer alan habere göre, İsrail’in Lübnan’a askeri müdahalesinin sınır boyunca gerilimi arttırdığı ve bunun bölgesel bir savaşa yol açabileceği yönünde mevkidaşına endişelerini dile getiren Austin, İsrail’in Hizbullah’ı kışkırtmaktan vazgeçmesini istedi. Haberdeki İsrailli bir kaynak da Austin’in Gallant’tan İsrail’in Lübnan’daki hava saldırılarını durdurmasını ve İsrail’in, Hizbullah ile arasında topyekün bir savaşa yol açabilecek adımlardan kaçınmasını istediğini aktardı. Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah ile İsrail ordusu arasında karşılıklı çatışmalar yaşanmaya devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!