NATO’dan Rusya’ya Ukrayna uyarısı: Ağır bedel ödersiniz

Güncelleme Tarihi:

NATO’dan Rusya’ya Ukrayna uyarısı: Ağır bedel ödersiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2021 07:00

NATO’nun Letonya’da yaptığı dışişleri bakanları toplantısında Ukrayna sınırına yığınak yapan Rusya’ya peş peşe uyarılar geldi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya’nın olası bir saldırısının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı. Alman Dışişleri Bakanı Maas, “Rusya ağır bir bedel ödemek zorunda kalır” dedi.

Haberin Devamı

NATO dışişleri bakanları, Rusya’nın Ukrayna sınırına on binlerce asker yığdığı bir ortamda Letonya’nın başkenti Riga’da toplandı. NATO’nun doğu sınırındaki Belarus’un, Rusya’yla ortak tatbikat yapacağını duyurması da gerginliği iyiden iyiye arttırdı. Bakanlar bu yığınağa ve Rusya’nın olası hamlelerine nasıl karşılık verileceğini masaya yatırırken diğer yandan da Moskova’ya, atacağı ters bir adımın sonuçlarının ciddi olacağı uyarısını gönderdiler. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği toplantı öncesinde bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya’nın tırmandırıcı eylemleri, ABD açısından büyük endişe kaynağı. Saldırganlığın yenilenmesinin ciddi sonuçları olur” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu sonuçların siyasi ve ekonomik nitelikli olacağını belirtti.

Haberin Devamı

NATO’dan Rusya’ya Ukrayna uyarısı: Ağır bedel ödersiniz

‘STRATEJİK HATA’ VURGUSU

Ukrayna sınırındaki hareketlilikten çok endişeli olduklarının altını çizen Blinken, “Rusya, bir ülkeyi istikrarsızlaştırmak için bu çabaları iç çabalarla sıklıkla kombine ediyor. Taktiğin bir parçası” diye konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da NATO’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik desteğinin tartışmaya açık olmadığını belirterek, “Herhangi bir saldırı halinde Rusya ağır bedel ödemek durumunda kalır” diye konuştu. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Rusya’nın, ortaklarımızın tadını çıkardığı özgürlük ve demokrasiyi baltalayacak herhangi bir eylemi stratejik hata olur” dedi.

RUSYA NE YAPMAK İSTİYOR

ABD’de Rusya’nın olası bir işgale hazırlandığına yönelik görüşler olsa ve Washington bu yöndeki istihbarat verilerini müttefikleriyle paylaşmış olsa da NATO içinde Moskova’nın niyetinin ne olduğu tam olarak anlaşılabilmiş değil. Ukrayna’ya ek askeri destek ve doğu kanadındaki varlığın güçlendirilmesi gibi opsiyonlar değerlendiriliyor.

STRATEJİK KONSEPT HAZIRLIĞI

“Sıcak gelişmelerin” yanı sıra önümüzdeki yıl 29-30 Haziran’da Madrid’de yapılacak zirvede kabul edilecek Stratejik Konsept de bakanların gündemindeydi. Tehditlerin değişmesi nedeniyle belgenin yenilenmesi gerektiğini söyleyen Stoltenberg, “Öngörülemez bir dünyada caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

STOLTENBERG: ‘ÜYELİKTEN ATMA OLMAZ’

Zaman zaman NATO üyesi ülkeler arasında yaşanan derin görüş ayrılıkları bir ülkenin üyelikten atılmasının mümkün olup olmadığı tartışmalarını da beraberinde getiriyor. İttifak’ın kurucu anlaşmasında buna imkân veren bir madde yok. Genel Sekreter Jens Stoltenberg de mevcut durumu bir kez daha teyit ederek, “Bunun kurucu anlaşmamıza dahil edilmesini tavsiye etmeyeceğim. Tavsiye etsem bile hiçbir zaman gerçekleşmez çünkü bunu yapabilmek için oybirliğine ihtiyacımız var” dedi.

ENDİŞE VARSA

Bir üyeyi atmanın çözüm olmadığının altını çizen Stoltenberg, “Müttefiklerin demokratik standartları karşılayıp karşılamadığı yönünde endişelerimiz olduğunda açık sözlü ve samimi tartışmalar için NATO’yu bir platform olarak kullanmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum” dedi. Son dönemde Türkiye’nin üyeliği bazı çevrelerce tartışmaya açılmıştı.

Haberin Devamı

NATO’dan Rusya’ya Ukrayna uyarısı: Ağır bedel ödersiniz
Liz Truss ve Mevlüt Çavuşoğlu

ÇAVUŞOĞLU’NDAN İKİLİ GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Riga'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikili görüşmeler gerçekleştirme fırsatı buldu. Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarında İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ve Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Knapen ile görüşmelerinde “ikili ilişkiler, ticari-ekonomik işbirlikleri ile göç ve Afganistan gibi bölgesel konuların ele alındığını” belirtti.

NATO’dan Rusya’ya Ukrayna uyarısı: Ağır bedel ödersiniz
NATO bakanlarının Letonya’nın başkenti Riga’da toplandığı bir dönemde Adazi bölgesinde de ‘Kış Kalkanı’ tatbikatı yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!