NATO ile AB ortak bildirisine Türkiye damgası

Güncelleme Tarihi:

NATO ile AB ortak bildirisine Türkiye damgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2023 07:00

NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki işbirliğini artırmayı amaçlayan üçüncü ortak deklarasyon Brüksel’de imzalandı.

Haberin Devamı

Belgenin zamanlamasında ve içeriğinde Türkiye önemli rol oynadı. Normalde geçen yıl imzalanması öngörülen ancak Türkiye’nin o dönemde yeşil ışık yakmadığı ortak bildiride, ilk kez, terör örgütlerinin toplumları istikrarsızlaştırdığı ve ortak güvenliğe tehdit oluşturduğu vurgusu yer aldı.

TERÖRLE MÜCADELE

NATO ve AB’nin 2016’da yayımladığı ilk ortak deklarasyonda hiçbir terörizm vurgusu yer almıyordu. 2018’de yayımlanan ikinci belgede ise aralarında terörle mücadelenin de bulunduğu bazı alanlarda hızlı ve açık ilerleme beklentisinin altı çizilmişti. Dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in imzaladığı belgede, “Avrupa komşuluk bölgemizde süregelen çatışma, kırılganlık ve istikrarsızlık güvenliğimize zarar vermekte ve stratejik rakiplerimizin yanı sıra terörist grupların nüfuz kazanması, toplumları istikrarsızlaştırması ve güvenliğimize tehdit oluşturması için verimli bir zemin sağlamaktadır” denildi.

Haberin Devamı

BAŞ AKTÖR NATO

“NATO, müttefikleri için kolektif savunmanın temeli ve Avrupa-Atlantik güvenliği için vazgeçilmez olmaya devam etmektedir” denilen bildiride, Avrupa savunması için ise “NATO’yu tamamlayıcı” ifadeleri kullanıldı. Rusya ve Çin’e ilk kez atıf yapılırken, NATO-AB ortaklığının bir üst seviyeye taşınacağı kaydedildi. Bunun gerçekleşmesi için de NATO üyesi olup da AB üyesi olmayan Türkiye’nin onayı gerekiyor.

STOLTENBERG UMUTLU

Stoltenberg, ortak basın toplantısında, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine ilişkin bir soruya cevaben, “Tüm NATO üyelerinin katılım protokollerini meclislerinde onaylayacağına inanıyorum. Bu Türkiye için de geçerli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!