Moskova’da dehşet! Konser salonuna saldırı: En az 40 ölü

Güncelleme Tarihi:

Moskova’da dehşet Konser salonuna saldırı: En az 40 ölü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2024 07:00

Rusya’da yapılan Putin’in yeniden seçildiği seçimlerden bir hafta sonra başkent Moskova korkunç bir saldırıya sahne oldu. Moskova yakınlarındaki Crocus City konser salonunda düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişi öldü. Rusya ‘terör soruşturması’ başlattı. Ukrayna, ‘Bizim ilgimiz yok’ açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Rusya’nın başkenti Moskova dün akşam korkunç bir saldırıyla sarsıldı. Crocus City Hall konser salonunu basan silahlı kişiler çok sayıda kişiyi öldürdü. Rusya Dışişleri Bakanlığı olayı kınanması gereken bir ‘terör saldırısı’ olarak niteledi. Rus medyasına göre, kamufle kıyafetler giymiş en az  dört silahlı saldırgan Crocus City Hall’a girerek otomatik silahlarla ateş açtı ve onlarca kişiyi yaraladı, çok sayıda da kişiyi öldürdü. Rusya Federal Güvenlik Servisi, saldırıda 40 kişinin öldüğünü ve en az 146 kişinin yaralandığını açıkladı. Sosyal medyada can kaybının 130 olduğuna dair iddialar yer aldı. Saldırının ardından hastaneye kaldırılan 146 kişinin listesi Moskova bölgesi Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı. En az dokuzunun durumu ağır.

Haberin Devamı

KONSERİ BASTILAR

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Rus rock grubu Piknik’in konseri sırasında ‘korkunç bir trajedi’nin yaşandığını belirtti. RIA Novosti muhabirine göre seyircilerin üzerine otomatik silahlarla ateş açıldı. Seyirciler kendilerini korumak için yerlere kapanırken güvenli olduğunu düşündüklerinde sürünerek dışarı çıkmaya çalıştı. Piknik rock grubunun üyelerinin tamamı tahliye edildi. 6 bin 200 kişilik konser salonunda tüm biletler satılmıştı.

Moskova’da dehşet Konser salonuna saldırı: En az 40 ölü

ÖZEL TİMLER DEVREDE

Konser salonu ve yakınındaki alışveriş merkezi çevresinde büyük bir güvenlik operasyonu başlatılırken TASS haber ajansı, Crocus salonuna SOBR ve özel polis güçleri ile OMON anti-isyan timinin gönderildiğini bildirdi. Belediye Başkanı Sobyanin, hafta sonu için Moskova’daki tüm kamu etkinliklerini iptal ettiğini açıkladı, ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

TERÖR SORUŞTURMASI AÇILDI

Rusya olayla ilgili terör soruşturması açıldığını duyurdu. Saldırının motifi henüz açıklık kazanmazken başkent Moskova ve yakın çevredeki güvenlik personelinin izinlerinin kaldırıldığı ve bir saat içinde göreve çağrıldığı bildirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelişmelerden anbean haberdar edildiği de belirtildi.

Haberin Devamı

AMERİKA UYARI YAPMIŞTI

Moskova’daki ABD Büyükelçiliği ay başında bir bildiri yayınlayarak Amerikalıları, olası bir saldırı nedeniyle Rusya başkentindeki kalabalık yerlerden uzak durma çağrısında bulunmuştu. Birçok Batılı büyükelçilik de bu uyarıyı tekrarlamıştı. İki yıldır Ukrayna’da savaş yürüten Rusya’da geçen hafta sonu başkanlık seçimleri yapılmış, düşük profilli üç adaya karşı yarışan Devlet Başkanı Vladimir Putin yüzde 87 gibi rekor bir oyla yeniden başkan seçilmişti.

DAEŞ SALDIRIYI ÜSTLENDİ

AFP (Fransız Basın Ajansı), saldırıyı terör örgütü DAEŞ’in üstlendiğini duyurdu.

RUSYA: TERÖR SALDIRISI

- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, olayın “kanlı bir terör saldırısı” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

- Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, silahlı saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Rusya’nın Ukrayna’nın üst düzey yetkililerini bulup yok edeceğini söyledi. Telegram’da paylaştığı mesajında Medvedev, “Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse... hepsi bulunmalı ve terörist olarak acımasızca yok edilmelidir” dedi .

Moskova’da dehşet Konser salonuna saldırı: En az 40 ölü

ABD: UKRAYNA İZİ YOK

- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby yaptığı açıklamada, henüz tüm ayrıntılar hakkında konuşamayacağını ancak “görüntülerin korkunç olduğunu” söyledi. Kirby, “Düşüncelerimiz bu korkunç silahlı saldırının kurbanlarıyla birlikte olacak. Henüz haberi almamış anneler, babalar, kardeşler, çocuklar var. Bu zor bir gün olacak. Şu an da saldırıda Ukrayna’nın bir  parmağı olduğuna dair belirti yok.” dedi.

Haberin Devamı

UKRAYNA: BİZ YAPMADIK

- Ukrayna Devlet Başkanı Yardımcısı Mikhailo Podolyak, silahlı saldırı ile ilgili Ukrayna’nın ‘hiçbir ilgisi olmadığını’ söyledi. Öte yandan Ukrayna istihbaratı, Rus özel servislerinin Moskova saldırısını planladığını iletti.

FİDAN’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Bakan Fidan, Moskova’daki terör saldırısını kınadı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, Rusya halkına ve hükümetine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve tüm Türk halkının başsağlığı dileklerini iletti.

AZERBAYCANLI MİLYARDERE AİT

- Belediye binası, AVM ve konser salonundan oluşan Crocus City Hall, Azerbaycan kökenli milyarder iş insanı Aras Agalarov’un sahip olduğu onlarca yatırımdan biri. Kompleks 2009 yılında hizmete açılmıştı. Moskova’nın kuzeybatısında kalıyor ve Kremlin’e yaklaşık 22 km uzaklıkta.

Haberin Devamı

Rusya’nın en zengin 50 iş insanından biri olan Aras Agalarov, 2013’te Trump’ın sahibi olduğu Miss Universe yarışmasının Moskova’da düzenlenmesine öncülük etmişti. İki iş insanının yakın ilişkileri nedeniyle Trump, Agalarov’un oğlu Emin Agalarov’un bir müzik klibinde bile rol aldı. Emin Agaralov, 2015 yılına kadar Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kızı Leyla Aliyeva ile evliydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!