Mısır’dan taziye ziyareti: Önce Şam, sonra Adana’ya geldi

Güncelleme Tarihi:

Mısır’dan taziye ziyareti: Önce Şam, sonra Adana’ya geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2023 07:00

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri dün önce Suriye, sonra da Türkiye’ye depremler nedeniyle taziye ziyaretinde bulundu. Şükri’yi Adana’da karşılayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Dost kötü günde belli olur” diyerek ilişkilerin hızla onarılacağı sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş depremleri sonrası ayrılıkları geride bırakarak Türkiye’ye yardım eli uzatan ülkelerden biri de Mısır oldu. Bu kapsamda Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, dün Adana’ya gelerek ülkesi adına taziyelerini bizzat iletti. Ayrıca Mısır’dan yüklenen yardımları taşıyan gemiyi, Mersin limanında karşıladı.

YEDİ YIL SONRA

Şükri en son, 2016 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığını Türkiye’ye devretmek üzere İstanbul’a gelmiş, ancak konuşmasını tamamladıktan hemen sonra fotoğraf çekimine kalmadan ülkeden ayrılmıştı. Yedi yıl sonra Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarette Şükri, Adana havalimanında mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı. Burada basına kapalı bir görüşme yapan ikili, daha sonra helikopterle Mersin’e geçti.

DERİN AYRILIKLAR

Haberin Devamı

İki bakan kısa basın açıklamalarını, Mısır’dan gelen yardımın indirildiği limanda yaptı. Bu temastan sonra sırada iki ülke cumhurbaşkanlarının görüşmesi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bunun Türkiye ya da Mısır’da yapılabileceğini söyledi. Ankara-Kahire ilişkileri, Temmuz 2013’de Cumhurbaşkanı Mursi yönetimine darbeyle son verilmesiyle maslahatgüzar seviyesine düşmüştü. Libya’da çatışan farklı tarafları destekleyen iki ülke, Akdeniz’de enerji işbirlikleri konusunda da rekabet halinde.

‘YANINIZDAYIZ’ MESAJI

İki ülke arasında Ağustos 2020’de başlayan normalleşme girişimleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kasım 2022’de FIFA Dünya Kupası açılışı için gittiği Doha’da Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah Sisi ile sürpriz bir görüşme yapmasıyla ivme kazanmıştı. Mersin’deki açıklamasında Çavuşoğlu, “Zor günlerde gerçek dostluk ve kardeşlik belli olur. Bu dayanışmayı unutmamız mümkün değil” diye konuştu. Mısırlı bakan ise, “Mısır hükümeti ve halkı olarak, Türkiye’nin en kısa zamanda depremin sonuçlarının üstesinden geleceğine inanıyoruz. Mısır her zaman Türkiye’deki kardeşlerinin yanında olacaktır. İlişkilerimizin de bundan sonra iyileşeceğine inanıyorum” dedi.

İÇ SAVAŞTAN BERİ İLK ZİYARET

Bakan Şükri bir kritik ziyareti de Suriye’ye yaptı. Adana’ya gelmeden önce Şam’a giderek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşen Şükri’nin bu teması, iç savaşın çıktığı 2011’den beri bir ilk niteliğinde. Önceki gün de aralarında Mısır’ın da olduğu bir grup Arap ülkesinden parlamento liderleri Şam’a giderek Esad ile bir araya gelmişti. Deprem sonrası Şam, sadece Kahire değil, Riyad gibi bölgedeki başka başkentlerle de yumuşama fırsatı yakaladı.

Haberin Devamı

Mısır’dan taziye ziyareti: Önce Şam, sonra Adana’ya geldi

Mısırlı Bakan Şükri, Türkiye’ye gelmeden önce Suriye’de Beşar Esad tarafından kabul edildi.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ İLE GÖRÜŞME 9 MART’TA OLACAK

İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Kuran yakma eylemleri nedeniyle daha önce ertelenen üçlü NATO görüşmelerinin 9 Mart’ta Brüksel’de yapılacağı açıklandı. Ankara’da yaptığı basın açıklamasında konuya dair bilgi veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye taahhütleri olduğunu hatırlatarak Çavuşoğlu, “Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil... Üçlü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek” diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, şu ana kadar İsveç’in “tatmin edici” adımlar atmadığını da ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!