“Merkel’in kapıları açması yanlıştı”

Güncelleme Tarihi:

“Merkel’in kapıları açması yanlıştı”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 14:12

Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel, yabancı karşıtı parti AfD’nin yükselişinde partisinin de sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Gabriel, partisini uyardığını, ancak kimseyi inandıramadığını anlattı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Başbakan Yardımcısı ve SPD lideri Sigmar Gabriel’le partisini zor günler ve aylar bekliyor. Anketlerde SPD’nin oyları yüzde 23’lere kadar düşmüş görünüyor. Üye sayısı düşüyor. SPD eyalet seçimlerinde oy kaybediyor. Sigmar Gabriel de partisinin bu başaşağı gidişini tersine çeviremiyor. Parti içinde Gabriel’in zigzag politika izlediği eleştirileri yükseliyor. Gelecek yıl eylül ayında Almanya’da genel seçimler var. Bu durumda SPD lideri Gabriel’in başbakan adayı olması mı yoksa adaylıktan vazgeçmesi mi sorusu yoğun tartışılıyor. 

Sigmar Gabriel, ARD televizyonunda Beckmann programına, yabancı karşıtı sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yükselişinde kendi partisinin de sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

ÖNERDİM, KABUL ETMEDİLER

Haberin Devamı

Gabriel geçen yıl yaşanan mülteci akını krizinde partisine, halkın yabancılaşma ve güven korkusunu gündeme taşımayı önerdiğini, aksi takdirde oylarının yüzde 20’ye düşeceği uyarısında bulunduğunu, ancak kimseyi inandıramadığını anlattı. Merkel’in “Altından kalkarız” diyerek kapıları tamamen mültecilere açmasının yanlış olduğunu, bunun seçmenleri AfD’ye yönlendireceği görüşlerini parti organlarında dile getirdiğini söyleyen Gabriel, “Bir üst sınır tartışmasını gündeme getirelim” önerisinde bulunduğunu, ancak bunu kabul ettiremediğini belirtti. Gabriel mülteci üst sınırı önerisine parti organlarının karşı çıktığını, açıklık, dayanışma ve temel değerleri savunduğunu kaydetti. Gabriel “Biz insanları kaybettik. İnsanlar hoşnutsuzluklarını dile getirmek için AfD’yi tek şans görmeye başladılar. Bu bizim hatamız. Herkesi entegre edemeyeceğimizi insanlar hissetti” dedi.

Öte yandan mülteci akınına bir üst sınır getirilemeyeceğini belirten Gabriel, “Ama biz bu sorunu, yılda ne kadar insanı entegre edebileceğimiz sorusunu tartışmalıydık” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!