Mayısa kadar El Nino

Güncelleme Tarihi:

Mayısa kadar El Nino
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2024 07:00

Dünya Meteoroloji Örgütü, sıcaklık rekorunun kırıldığı 2023’ün ardından bu yıl da etkili olan El Nino nedeniyle, hava sıcaklığının mayıs ayına kadar normalin üzerinde seyredeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler, aralık ayında zirveye çıkan El Nino hava olayının bugüne kadar kaydedilen en güçlü beş olaydan biri olduğunu ve şu andan itibaren mayıs ayına kadar normalin üzerinde sıcaklıklar öngördüğünü açıkladı. BM Dünya Meteoroloji Örgütü, El Nino’nun, sera gazları tarafından atmosferde tutulan ısıyı körükleyerek etkisini önümüzdeki aylarda devam ettireceğini bildirdi. BM Dünya Meteoroloji Örgütü’nün üç aylık güncellemesinde “mart ve mayıs ayları arasında neredeyse tüm kara alanlarında normalin üzerinde sıcaklıkların tahmin edildiği” belirtildi.

Mayısa kadar El Nino

2023’TE ETKİLİ OLDU

Orta ve Doğu Ekvator Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sıcaklıklarının artmasıyla meydana gelen El Nino, küresel iklim üzerinde büyük etkiye sahip. Bugüne kadar kaydedilen en sıcak yıl olan 2023’te de iklim değişikliği kaynaklı yükselen hava sıcaklıklarının yanı sıra El Nino’nun da etkili olduğu belirtiliyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, haziran ayından itibaren ise yüzde 80 oranında nötr koşullar oluşmasını bekliyor.

Haberin Devamı

KÜRESEL ISINMAYI TETİKLİYOR

El Nino, Pasifik Okyanusu’nda meydana gelen bir iklim olayıdır. Bu olay, okyanus sıcaklığının artması ve atmosferik basıncın değişmesi sonucunda küresel hava akımlarını etkiler. Sıcak sular doğuya kayarak küresel sıcaklıkların artmasına neden oluyor.   

BAKMADAN GEÇME!